Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
robbox4

Pracownia Best Rods Center, w skrócie BRC

Recommended Posts

Potwierdzam, Taka-G 75 (12kg) to świetne narzędzie.

Natomiast zapytać chciałbym o "grubszy" kaliber :ph34r: Czyli "coś" w zasadzie bardziej dedykowanego do GT Poppingu, ale chyba również do współpracy z sumami, a nawet może dającego radę w Norwegii. Mianowicie Taka-G 75 (15kg, max 300gr). Jak on wygląda w porównaniu z modelem 12kg? Czy różnica jest mocno zauważalna? Czy seryjna Taka-Pi 7525 jest na tym blanku czy na innym?

Z tego co podają broszury to:

Taka-G 75      -> Pwr.15kg,         Best drag 5-7kg, max. 300gr, Tip 2,5mm, Butt 13mm

Taka-Pi 7525 -> Max. drag 10kg, Best drag 4-6kg. max. 250gr, Tip 2,6mm, Butt 12,28mm

Czyli parametrami nieco się różnią jednak...

Edited by pepe_79

7525 jest na tym blanku czyli wersja taka-g 75 16kg. Różnica jest duża. Tam już jest olbrzymia moc. I faktycznie dedykowana do poppingu morskiego. Do kołowrotków klasy 10000. I plecionki 80-100lb. Na nasze sumy trochę za mocna, jednak na sumy powyżej 2 metrów mocy jej nie braknie. Bardzo popularna we Włoszech i Hiszpanii.

Edited by robbox4

Dzięki.

To może idąc za ciosem mógłbyś Robercie jeszcze krótkie porównanie owego Taka-G 75 (15 czy 16kg ?) z Taka-G 90 (16kg) ?

Miałem 16kg w ręku pod kątem wąsatych wąsali i powiem ze lekko za mocna do mojej wyimaginowanej wizji idealnego wędziska. Pewnie grono ludzi łowi i chwali ale dla mnie do wykorzystania w 30% Szczególnie jak dostanie lekko za włosek. Za to 12.......

A z poppingu znam się tylko na pettingu....

Edited by rózgaś

Taka-G 90 to model bardziej podobny do wersji 12kg, troszke mniej brutalny od 75 16kg. To doskonały blank na suma z brzegu w wersji spinningowej (niestety dosyć ciężki) Może tez służyć na suma pod przynęty naturalne. Nadaje sie tez na bałtyk. Ma płynniejsze ugięcie nic taka-g75 16kg. W fazie końcowej blank generuje bardzo duże ilości mocy ale przy zachowaniu pełnej sprężystości do samego końca, nie ma martwego punktu. Tym samym bardzo szybko męczy rybę.

Ten model TAKA-G 90 16kg jest bardzo popularny za naszą zachodnią granicą. Niemcy łowią na niego sumy używając spławika i innych mniej popularnych u nas metod.

Raczej chodziło mi o charakterystykę Taka-G 75 bo Taka-G 90 mam i jego przedstawiać mi nie trzeba ;) Ale zgadzam się w 100% z tym co napisałeś :)

Czyli ten 75 będzie bardziej "brutalny" od 90 ? Łuuu to faktycznie grubo.

Chociaż znalazłem taki filmik i widać, że Taka-Pi 7525 już pod niedużym tuńczykiem ładnie pracuje. Poza tym w zagranicznych sklepach widać, że opisują go optymalnie do przynęt 50-150gr, a max. 250gr, więc człowiek ma mętlik we łbie  :blink:

https://www.youtube.com/watch?v=_kXuOwmki3c

Edited by pepe_79

Miałem 16kg w ręku pod kątem wąsatych wąsali i powiem ze lekko za mocna do mojej wyimaginowanej wizji idealnego wędziska. Pewnie grono ludzi łowi i chwali ale dla mnie do wykorzystania w 30% Szczególnie jak dostanie lekko za włosek. Za to 12.......

A z poppingu znam się tylko na pettingu....

Dzięki.

P.S. A ja z ryb to najbardziej lubię Walenie...

Witam,

Chciałem podziękować Robertowi za fachowe doradztwo i szybką realizację zamówienia.

PS. Kijek już się suszy

Na ten moment mam plastik od 5 różnych producentów. Chce dobrać najlepszy i najtańszy. Myślę że do miesiąca czasu już wybiorę zwycięzce.

Celuje w plastik ekologiczny bez zawartości Ftalanów. Dlatego tyle testów. Trzymaj kciuki, może się uda. Trzeba myśleć o środowisku. I do tego główki wolframowe, nie tak szkodzące środowisku jak ołów. Chcę po prostu żeby wędkarze mogli wybrać a mamy coraz więcej ekologicznej świadomości.

Na ten moment mam plastik od 5 różnych producentów. Chce dobrać najlepszy i najtańszy. Myślę że do miesiąca czasu już wybiorę zwycięzce.

Celuje w plastik ekologiczny bez zawartości Ftalanów. Dlatego tyle testów. Trzymaj kciuki, może się uda. Trzeba myśleć o środowisku. I do tego główki wolframowe, nie tak szkodzące środowisku jak ołów. Chcę po prostu żeby wędkarze mogli wybrać a mamy coraz więcej ekologicznej świadomości.

Z tym wolframem do końca tak fajnie nie jest

http://www.roik.pl/pociski-z-wolframu-niekoniecznie-ekologiczne/

Alumisol będzie.

No nie do końca, ale wchodzi nowa wersja Alumisolu i ta bedzie podobno lepsza (bardziej eko).

A przy okazji to nie tak prosto. Unia wymaga na takie rzeczy mase certyfikatów i pozwoleń. Jednak to jest chemia i dużo z tym problemów :(

Edited by robbox4

No!Ta cała unia to nam była potrzebna jak koszula w tyłku.

Dla mnie bardzo potrzebna i tylko żal, że 30 lat za późno. Gdyby nie to, to bym zakonczył wojaże na NRD, Czechosłowacji i ZSRR ;)

Dla mnie bardzo potrzebna i tylko żal, że 30 lat za późno. Gdyby nie to, to bym zakonczył wojaże na NRD, Czechosłowacji i ZSRR ;)

Jak powiedział znany plityk "są plusy dodatnie i plusy ujemne"

Jak powiedział znany plityk "są plusy dodatnie i plusy ujemne"

Z mojego subiektywnego punktu to większość plusów jest dodatnich, ujemnych prawie nie ma. Z punktu gospodarki, państwa, narodu pewnie i są plusy ujemne, ale mnie one mniej chwilowo interesują ;)

Po wielu testach na warsztacie i w wodzie wybór padł na Plastisol firmy Do-It.

Wybór podyktowany udanymi testami oraz tym że Plastisol do-it jest pozbawiony Ftalanów oraz dostępność jest bezproblemowa.

Do tego dochodzą wszystkie dostępne dodatki takie jak farby, barwniki, brokaty, oraz bardzo ciekawa nowość, zapachy do aromatyzowania gum w kilku różnych rodzajach. W tym dostępna specjalna formuła zapachu produkowana tylko dla Do-It, "Toad Xplode"

[attachment=178472:plastisol.jpg]

Edited by robbox4

TR84 Super Chinu-M

Czy ten blank ma moze jakiś zbliżony odpowiednik w wersji krótszej ?

Po wielu testach na warsztacie i w wodzie wybór padł na Plastisol firmy Do-It.

Wybór podyktowany udanymi testami oraz tym że Plastisol do-it jest pozbawiony Ftalanów oraz dostępność jest bezproblemowa.

Do tego dochodzą wszystkie dostępne dodatki takie jak farby, barwniki, brokaty, oraz bardzo ciekawa nowość, zapachy do aromatyzowania gum w kilku różnych rodzajach. W tym dostępna specjalna formuła zapachu produkowana tylko dla Do-It, "Toad Xplode"

attachicon.gifplastisol.jpg

Super to czekam na ofertę.

TR84 Super Chinu-M

Czy ten blank ma moze jakiś zbliżony odpowiednik w wersji krótszej ?

Niestety nie.

Super to czekam na ofertę.

Pełna oferta już w lipcu na magazynie. Plastisol, zapachy, Worm Oil, barwniki, i wszystko co potrzebne do odlewania własnych przynęt gumowych.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...