Tomy 21,762 Report post Posted June 10, 2014 albo kwokiem, to sie wróci jak usłyszy. klamkę zostaw na podbieranie. :lol: Share this post Link to post Share on other sites
pepe_79 284 Report post Posted June 10, 2014 (edited) Potwierdzam, Taka-G 75 (12kg) to świetne narzędzie. Natomiast zapytać chciałbym o "grubszy" kaliber :ph34r: Czyli "coś" w zasadzie bardziej dedykowanego do GT Poppingu, ale chyba również do współpracy z sumami, a nawet może dającego radę w Norwegii. Mianowicie Taka-G 75 (15kg, max 300gr). Jak on wygląda w porównaniu z modelem 12kg? Czy różnica jest mocno zauważalna? Czy seryjna Taka-Pi 7525 jest na tym blanku czy na innym? Z tego co podają broszury to: Taka-G 75 -> Pwr.15kg, Best drag 5-7kg, max. 300gr, Tip 2,5mm, Butt 13mm Taka-Pi 7525 -> Max. drag 10kg, Best drag 4-6kg. max. 250gr, Tip 2,6mm, Butt 12,28mm Czyli parametrami nieco się różnią jednak... Edited June 10, 2014 by pepe_79 Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 10, 2014 (edited) 7525 jest na tym blanku czyli wersja taka-g 75 16kg. Różnica jest duża. Tam już jest olbrzymia moc. I faktycznie dedykowana do poppingu morskiego. Do kołowrotków klasy 10000. I plecionki 80-100lb. Na nasze sumy trochę za mocna, jednak na sumy powyżej 2 metrów mocy jej nie braknie. Bardzo popularna we Włoszech i Hiszpanii. Edited June 10, 2014 by robbox4 Share this post Link to post Share on other sites
pepe_79 284 Report post Posted June 10, 2014 Dzięki. To może idąc za ciosem mógłbyś Robercie jeszcze krótkie porównanie owego Taka-G 75 (15 czy 16kg ?) z Taka-G 90 (16kg) ? Share this post Link to post Share on other sites
rózgaś 1,760 Report post Posted June 10, 2014 (edited) Miałem 16kg w ręku pod kątem wąsatych wąsali i powiem ze lekko za mocna do mojej wyimaginowanej wizji idealnego wędziska. Pewnie grono ludzi łowi i chwali ale dla mnie do wykorzystania w 30% Szczególnie jak dostanie lekko za włosek. Za to 12....... A z poppingu znam się tylko na pettingu.... Edited June 10, 2014 by rózgaś Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 10, 2014 Taka-G 90 to model bardziej podobny do wersji 12kg, troszke mniej brutalny od 75 16kg. To doskonały blank na suma z brzegu w wersji spinningowej (niestety dosyć ciężki) Może tez służyć na suma pod przynęty naturalne. Nadaje sie tez na bałtyk. Ma płynniejsze ugięcie nic taka-g75 16kg. W fazie końcowej blank generuje bardzo duże ilości mocy ale przy zachowaniu pełnej sprężystości do samego końca, nie ma martwego punktu. Tym samym bardzo szybko męczy rybę. Ten model TAKA-G 90 16kg jest bardzo popularny za naszą zachodnią granicą. Niemcy łowią na niego sumy używając spławika i innych mniej popularnych u nas metod. Share this post Link to post Share on other sites
pepe_79 284 Report post Posted June 10, 2014 (edited) Raczej chodziło mi o charakterystykę Taka-G 75 bo Taka-G 90 mam i jego przedstawiać mi nie trzeba ;) Ale zgadzam się w 100% z tym co napisałeś :) Czyli ten 75 będzie bardziej "brutalny" od 90 ? Łuuu to faktycznie grubo. Chociaż znalazłem taki filmik i widać, że Taka-Pi 7525 już pod niedużym tuńczykiem ładnie pracuje. Poza tym w zagranicznych sklepach widać, że opisują go optymalnie do przynęt 50-150gr, a max. 250gr, więc człowiek ma mętlik we łbie :blink: https://www.youtube.com/watch?v=_kXuOwmki3c Edited June 10, 2014 by pepe_79 Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 10, 2014 No!już klamka zapadła :D Share this post Link to post Share on other sites
pepe_79 284 Report post Posted June 10, 2014 Miałem 16kg w ręku pod kątem wąsatych wąsali i powiem ze lekko za mocna do mojej wyimaginowanej wizji idealnego wędziska. Pewnie grono ludzi łowi i chwali ale dla mnie do wykorzystania w 30% Szczególnie jak dostanie lekko za włosek. Za to 12....... A z poppingu znam się tylko na pettingu.... Dzięki. P.S. A ja z ryb to najbardziej lubię Walenie... Share this post Link to post Share on other sites
GregorS 296 Report post Posted June 10, 2014 Witam, Chciałem podziękować Robertowi za fachowe doradztwo i szybką realizację zamówienia. PS. Kijek już się suszy Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 16, 2014 Robert kiedy będzie dostępny soft plastic do odlewania gum? Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 16, 2014 Na ten moment mam plastik od 5 różnych producentów. Chce dobrać najlepszy i najtańszy. Myślę że do miesiąca czasu już wybiorę zwycięzce. Celuje w plastik ekologiczny bez zawartości Ftalanów. Dlatego tyle testów. Trzymaj kciuki, może się uda. Trzeba myśleć o środowisku. I do tego główki wolframowe, nie tak szkodzące środowisku jak ołów. Chcę po prostu żeby wędkarze mogli wybrać a mamy coraz więcej ekologicznej świadomości. Share this post Link to post Share on other sites
Cpt. Lego 839 Report post Posted June 17, 2014 Na ten moment mam plastik od 5 różnych producentów. Chce dobrać najlepszy i najtańszy. Myślę że do miesiąca czasu już wybiorę zwycięzce. Celuje w plastik ekologiczny bez zawartości Ftalanów. Dlatego tyle testów. Trzymaj kciuki, może się uda. Trzeba myśleć o środowisku. I do tego główki wolframowe, nie tak szkodzące środowisku jak ołów. Chcę po prostu żeby wędkarze mogli wybrać a mamy coraz więcej ekologicznej świadomości. Z tym wolframem do końca tak fajnie nie jest http://www.roik.pl/pociski-z-wolframu-niekoniecznie-ekologiczne/ Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 17, 2014 Cóż, może wymyślą coś innego. Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 18, 2014 Na ten moment mam plastik od 5 różnych producentów. Chce dobrać najlepszy i najtańszy. Myślę że do miesiąca czasu już wybiorę zwycięzce. Celuje w plastik ekologiczny bez zawartości Ftalanów. Dlatego tyle testów. Trzymaj kciuki, może się uda. Trzeba myśleć o środowisku. I do tego główki wolframowe, nie tak szkodzące środowisku jak ołów. Chcę po prostu żeby wędkarze mogli wybrać a mamy coraz więcej ekologicznej świadomości. Alumisol będzie. Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 18, 2014 (edited) No nie do końca, ale wchodzi nowa wersja Alumisolu i ta bedzie podobno lepsza (bardziej eko). A przy okazji to nie tak prosto. Unia wymaga na takie rzeczy mase certyfikatów i pozwoleń. Jednak to jest chemia i dużo z tym problemów :( Edited June 18, 2014 by robbox4 Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 18, 2014 No!Ta cała unia to nam była potrzebna jak koszula w tyłku. Share this post Link to post Share on other sites
Cpt. Lego 839 Report post Posted June 19, 2014 No!Ta cała unia to nam była potrzebna jak koszula w tyłku. Dla mnie bardzo potrzebna i tylko żal, że 30 lat za późno. Gdyby nie to, to bym zakonczył wojaże na NRD, Czechosłowacji i ZSRR ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 19, 2014 Dla mnie bardzo potrzebna i tylko żal, że 30 lat za późno. Gdyby nie to, to bym zakonczył wojaże na NRD, Czechosłowacji i ZSRR ;) Jak powiedział znany plityk "są plusy dodatnie i plusy ujemne" Share this post Link to post Share on other sites
Cpt. Lego 839 Report post Posted June 19, 2014 Jak powiedział znany plityk "są plusy dodatnie i plusy ujemne" Z mojego subiektywnego punktu to większość plusów jest dodatnich, ujemnych prawie nie ma. Z punktu gospodarki, państwa, narodu pewnie i są plusy ujemne, ale mnie one mniej chwilowo interesują ;) Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 22, 2014 (edited) Po wielu testach na warsztacie i w wodzie wybór padł na Plastisol firmy Do-It. Wybór podyktowany udanymi testami oraz tym że Plastisol do-it jest pozbawiony Ftalanów oraz dostępność jest bezproblemowa. Do tego dochodzą wszystkie dostępne dodatki takie jak farby, barwniki, brokaty, oraz bardzo ciekawa nowość, zapachy do aromatyzowania gum w kilku różnych rodzajach. W tym dostępna specjalna formuła zapachu produkowana tylko dla Do-It, "Toad Xplode" [attachment=178472:plastisol.jpg] Edited June 22, 2014 by robbox4 Share this post Link to post Share on other sites
MIGOTKA 977 Report post Posted June 23, 2014 TR84 Super Chinu-M Czy ten blank ma moze jakiś zbliżony odpowiednik w wersji krótszej ? Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted June 23, 2014 Po wielu testach na warsztacie i w wodzie wybór padł na Plastisol firmy Do-It. Wybór podyktowany udanymi testami oraz tym że Plastisol do-it jest pozbawiony Ftalanów oraz dostępność jest bezproblemowa. Do tego dochodzą wszystkie dostępne dodatki takie jak farby, barwniki, brokaty, oraz bardzo ciekawa nowość, zapachy do aromatyzowania gum w kilku różnych rodzajach. W tym dostępna specjalna formuła zapachu produkowana tylko dla Do-It, "Toad Xplode" plastisol.jpg Super to czekam na ofertę. Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 23, 2014 TR84 Super Chinu-M Czy ten blank ma moze jakiś zbliżony odpowiednik w wersji krótszej ? Niestety nie. Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted June 23, 2014 Super to czekam na ofertę. Pełna oferta już w lipcu na magazynie. Plastisol, zapachy, Worm Oil, barwniki, i wszystko co potrzebne do odlewania własnych przynęt gumowych. Share this post Link to post Share on other sites