R0BERT 378 Report post Posted November 3, 2017 (edited) Nie da się tych biednych łosi odławiać i przewozić w teren mniej załosione? Albo robić tak?: " Na uwagę zasługuje duża liczba łosi (około 10 000–12000 osobników) występująca w Estonii. Populacja ta jest eksploatowana gospodarczo i myśliwi w sezonie łowieckim co roku pozyskują około 4 000 łosi. Przyrost w tej populacji jest tak duży, że równoważy lub nawet przewyższa pozyskanie łowieckie. W Estonii prowadzona jest racjonalna gospodarka łowiecka populacją łosia, a plany odstrzału dla całego kraju ustala jedna instytucja, kontrolująca również pozyskanie. Model gospodarowania łosiem w Estonii uważa się za wzorcowy i prawdopodobnie najlepszy w Europie. Model ten jest akceptowany od lat zarówno przez myśliwych, jak i leśników, którzy zdołali wypracować kompromis polegający na trwałej obecności łosia w Estonii, jego liczebności optymalnej z punktu widzenia biologii gatunku i akceptowalnym ze względu na szkody od łosia w lasach. Jednocześnie zapewnia on wysoki poziom pozyskania." https://www.mos.gov.pl/g2/big/2011_12/444005e17f779c0cabb12bfe3296fcc3.pdf Edited November 3, 2017 by R0BERT Share this post Link to post Share on other sites
Kotwic 75 Report post Posted November 3, 2017 Co do wtrąconego tu w watek kormorana, to i warto by było przenieść część dyskusji w istniejący wątek o kormoranie i kusi choć kilka słów tu napisać. :lol: Artykuł jest: 1. Z 2006 roku co nijak się ma do 2017go... 2. Gazetka jak widać typowo Ekologiczna... 3.Autor tekstu nie jest obiektywny. Sam pisze że niby szkodnik ale nieszkodliwy szkodnik i tylko rybacy i wędkarze wymyślają. 4. Wszystkie artykuły tej gazetki idą w jednym kierunku.... Bardzo celne podsumowanie. Bo i zmieniło się trochę podejście do kormoranów i przybyło informacji na ich temat. Ale w skrócie, podsumowanie odzwierciedla sedno sprawy. Kormorany prawdopodobnie nie czytają Dzikiego Życia, ani egazaltownych wywodów Pana Bzomy - przynajmniej te ciemne ptaszki z Jeziorska. Najbardziej lubiły jeść obsadę stawów hodowlanych,liny, szczupaki i okonie, drobnicę pozostawiając rybitwom i mewom. Nie wszyscy miastowi kupują każdą modną bajerę.. Sławek celnie mierzy i punktuje. Nie wiem, czy zna opracowanie z Jeziorska, ale trafnie sutuację opisał. :) 1. To znaczy że przez 10 lat kormoran przestał obżerać się białorybem i zajął się półmetrowyni szczupakami i okoniami 30-40 cm ??? 2. I co z tego? 3. Podaj mi obiektywnego. Pytałeś o zależność. Masz podane jak na tacy. Cóż... . To nie tak, że kormoran przestał zjadać białoryb, to raczej poszerzona wiedza na temat diety kormorana. Akurat ostatnie 10-12 lat przyniosły kilka prac na temat diety kormorana i zmieniło się trochę podejście do tematu. Nie zmienia to faktu, że w chwili obecnej niewiele można zrobić, by łatwo i przyjemnie (nie mówiąc o kosztach) problem z "czarnym rybożercą" rozwiązać. :angry: Share this post Link to post Share on other sites
Dariusz Lipka 58 Report post Posted November 3, 2017 Wiecie, że jak się jest rolnikiem, hodowcą ryb, ma się własny właśnie posadzony las lub szkółkę drzew i krzewów, to się chce tępić szkodniki (dziki, kormorany i czaple, łosie, jelenie i sarny)? (szkodnik - pojecie względne)Tym bardziej, im poważniejszą szkodę wyrządzą. Da się być myśliwym bez zabijania, ale wtedy to się nazywa obserwator przyrody. Ogólnie dość dobrym sposobem na poprawienie całokształtu środowiska naturalnego jest zmniejszenie populacji ludzi. Ktoś się pierwszy zgłasza na odstrzał? Albo kogoś proponujecie? Może antykoncepcja nie taka zła? Pozrzucamy nad wioskami prezerwatywy z instrukcjami obsługi? ;) Share this post Link to post Share on other sites
Dariusz Lipka 58 Report post Posted November 3, 2017 Pierwszy lepszy z wujka google: https://bialystok.onet.pl/kormorany-zagrozeniem-dla-wigierskiego-parku-narodowego/pgdzy http://www.gawex.pl/wiadomosci/wydarzenia/13602/Problem-z-kormoranami-w-Czaplinku http://radioszczecin.pl/1,106873,kormorany-niszcza-drzewa-nad-morzem-sytuacja-zac&s=1&si=1&sp=1 http://www.portalmorski.pl/rybolowstwo/22085-inwazjakormoranow No to ja nie rozumiem dlaczego jeszcze tam nie ma potraw regionalnych z jajek kormoranów? Share this post Link to post Share on other sites
slawek_2348 2,635 Report post Posted November 3, 2017 Jak nie ma kłódki, a było w wątku wspomniane o dzikach, to podrzucę : https://warszawawpigulce.pl/uwaga-od-dzis-rozpoczyna-sie-odstrzal-redukcyjny-dzikow-na-ursynowie-wlochach-wilanowie-wawer-targowku-mokotowie-rembertowie-wesolej-bielanach-bemowie-i-bialolece/ Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 3, 2017 Mojemu znajomemu latem bocian wyłapał połowę kurczaków, a potem jeszcze ostentacyjnie człapał po asfaltowej drodze ... :-) Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted November 3, 2017 A mojemu znajomemu wilki konia zjadły :D Share this post Link to post Share on other sites
R0BERT 378 Report post Posted November 3, 2017 Mityczni znajomi, dzięki nim świat jest weselszy :D Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted November 3, 2017 A mojemu znajomemu wilki konia zjadły :D A mojemu koledze przy budzie tylko łańcuch został :D .Biedny psina :( . Share this post Link to post Share on other sites
coma 9,345 Report post Posted November 3, 2017 A mojemu koledze przy budzie tylko łańcuch został :D .Biedny psina :( . A burza tam nie przechodziła? ;) "W Wąchocku jak piorun walnął w psa, to łańcuch szczekał jeszcze trzy dni." Share this post Link to post Share on other sites
Paweł nizinny 1,163 Report post Posted November 3, 2017 Nie przesadzajcie koledzy z tą kłódką. Jak to się mówi człowiek nie krowa, swoje zdanie może zmienić. Należy rozmawiać na kontrowersyjne tematy i wyjaśniać, argumentować, przedstawiać swoje racje, ale nic na siłę i bez chamstwa, po to są takie fora :) Jutro mam polowanie hubertowskie w swoim kole, na łosie sobie popatrzę, może jakiś dzik lub jeleń podejdzie mi na strzał... :) Darz Bór Share this post Link to post Share on other sites
Raffaello 1,498 Report post Posted November 3, 2017 Nie przesadzajcie koledzy z tą kłódką. Jak to się mówi człowiek nie krowa, swoje zdanie może zmienić. Należy rozmawiać na kontrowersyjne tematy i wyjaśniać, argumentować, przedstawiać swoje racje, ale nic na siłę i bez chamstwa, po to są takie fora :) Jutro mam polowanie hubertowskie w swoim kole, na łosie sobie popatrzę, może jakiś dzik lub jeleń podejdzie mi na strzał... :) Darz Bór Darz Bór (w niedzielę) Share this post Link to post Share on other sites
Paweł nizinny 1,163 Report post Posted November 3, 2017 Rafał biesiada po polowaniu w moim wydaniu będzie light :) W niedziele będę kusił pajki gdzieś na mazurach. Ale litr kefiru na śniadanie się chłodzi :) Share this post Link to post Share on other sites
Novis 1,871 Report post Posted November 3, 2017 Hm, wątek o łosiach. Nie ma to jak podtrzymywać wątek.Zapiekleni, zacietrzewieni użytkownicy JB.W zasadzie można by zalożyć wątek o tarantulach, a skończy się jak obecnie.Opanujcie się.Łosie i ich los, to nie temat na Nasze Forum. To uwaga dla Kolegi, który zalożyl wątek. Nie masz innych problemów,niż los Łosi? To może zależność hodowli ptaka Dodo w stosunku do wydobycia miedzi w krajach Trzeciego Swiata? Share this post Link to post Share on other sites
coma 9,345 Report post Posted November 3, 2017 (edited) Jutro mam polowanie hubertowskie w swoim kole, na łosie sobie popatrzę, może jakiś dzik lub jeleń podejdzie mi na strzał... :) Darz BórPaaaanie, tu nie ma dzików ;)https://www.youtube.com/watch?v=5D4vzdal8pA Powodzenia jutro :) Edited November 3, 2017 by coma Share this post Link to post Share on other sites
Paweł nizinny 1,163 Report post Posted November 3, 2017 Dzięki, ale w sumie jutro po polowaniu może być i coś w tym stylu.... Wtedy szczupale będą musiały poczekaj na moje muchy... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted November 3, 2017 Janusz dość dokładnie opisał co, jak i dlaczego na poprzednich stronach. Ja tylko dodam, że każdy pisząc na forum wystawia świadectwo przede wszystkim sobie. Pół biedy jak posty lub wątek są usuwane, na nieszczęście dla niektórych, zostaną... Share this post Link to post Share on other sites
R0BERT 378 Report post Posted November 3, 2017 (edited) Dobrze, tato. Pozostaw proszę dla siebie takie komentarze. Edited November 4, 2017 by milupa Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 4, 2017 (edited) Wiekszosc kolegow nie pamięta lat 60-tych ubiegłego stulecia. Ja zaś zapamiętałem z tamtych czasów news że na początek sezonu polowań na jelenie we Włoszech ubito 16 myśliwych, ok 170 było rannych. Padł też jeden jeleń. Potem wprowadzono obostrzenia by temu zapobiegać(pomarańczowe kurtki etc). W sumie spełniałoby to postulaty wielu dyskutantów. I myśliwi by popolowali. I redukcja szkodnika homo sapiens. ;) Jeszcze z Włoch: kara za zakłócanie polowań wynosi bodaj 400 euro per capita. Edited November 4, 2017 by Marcin Rafalski Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted November 4, 2017 Eee, z tymi Wlochami to chyba byl taki fejknjus na miare lat 60. oraz przy okazji narzedzie walki z paskudnym kapitalizmem, w ktorym to ludzie sa glupsi od jeleni Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 4, 2017 O wszystkim na forum dla wędkarzy można i należy rozmawiać.. jeśli się tylko rozmawiać potrafi, a nie jedynie sprowadzić do "nie bo nie".. Można by miło pogawędzić o polityce, wyznaniach, nawet religii, gustach i poglądach, gdyby nie uproszczeni osobnicy bezwiednie rozwłóczący programową nienawiść wtłoczoną im przez prymitywne medialne narracje.. :) Tak nawiasem, dobrze jest kiedy wszyscy nie zajmują się wszystkim. Takie akcje jak ta są w zduraczonym świecie całkiem powszechne. Wystarczy stuknąć w stół, a zaraz zlecą się postępowi empatofile. Się cieszę, że chociaż "Ratuj Szczupaka" - kolebkę j.pl, zainicjowali ludzie o niebo mądrzejsi i lepiej zorientowani , a a nie jakiś Wajrak na posyłki.. :) Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 4, 2017 Tak po prawdzie, szkoda czasu na angażowanie się w takie albo podobne dyskusje, bo one rzeczywiście są już z góry zduraczone przez propagandę nacierającą z dwu przeciwległych kierunków. Z jednej strony naiwna wiara w potęgę przyrody, a z drugiej patologiczna nieco wiara w człowieczeństwo... Share this post Link to post Share on other sites
CM Punk 446 Report post Posted November 5, 2017 (edited) Z tego co pamiętam, w tym roku zginął niestety w Polsce jeden człowiek z ręki myśliwego. Kara jaką dostał uważam za śmieszną, zresztą pisałem o tym wcześniej. Natomiast w przypadku kolizji z dziki zwierzęciem w tym roku, tylko w powiecie w którym mieszkam, zginęły niestety dwie osoby. Dotyczyło to akurat łosi. Policja nie prowadzi statystyk dotyczących wypadków śmiertelnych z dzikimi zwierzętami, pod kątem gatunku, tylko ogólnie. Ale z mojego doświadczenia, w ogromnej większości na moim terenie, głównie wypadki z łosiami kończyły się śmiercią człowieka. To troszkę poszperaj,bo zginęło co najmniej 3 ludzi. Jeden rowerzysta "udający" sarnę,jeden "udający" dzika i kolejny spacerowicz "udający" dzika.O postrzałkach nie wspomnę,szczególnie,jak postrzałkiem jest "swój". Może myśliwi zawyżają liczbę dzików patrząc przez opróżnione denka butelek? Zmiana statystyki,myśliwy już nie potrzebuje flinty,żeby zabić: https://losice.info/mysliwy-zabil-kolege-szpadlem/ A do tych,co tak kultywują "tradycję"-tradycją to były pojedynki na broń białą czy czarnoprochową,wtedy każdy miał równe szanse,a emocje na pewno były większe,bo rywalizacja szlachetna. W Afryce obrzezuje się dziewczynki-to też ponoć tradycja... Edited November 5, 2017 by CM Punk Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted November 5, 2017 O wszystkim na forum dla wędkarzy można i należy rozmawiać.. jeśli się tylko rozmawiać potrafi, a nie jedynie sprowadzić do "nie bo nie".. Można by miło pogawędzić o polityce, wyznaniach, nawet religii, gustach i poglądach, gdyby nie uproszczeni osobnicy bezwiednie rozwłóczący programową nienawiść wtłoczoną im przez prymitywne medialne narracje.. :) Tak nawiasem, dobrze jest kiedy wszyscy nie zajmują się wszystkim. Takie akcje jak ta są w zduraczonym świecie całkiem powszechne. Wystarczy stuknąć w stół, a zaraz zlecą się postępowi empatofile. Się cieszę, że chociaż "Ratuj Szczupaka" - kolebkę j.pl, zainicjowali ludzie o niebo mądrzejsi i lepiej zorientowani , a a nie jakiś Wajrak na posyłki.. :) Sławku dobrze wiesz, że do każdej dyskusji politycznej, religijnej czy to nawet czysto przyrodniczej trzeba dorosnąć. Niestety w wielu przypadkach ludziom na forum jest to obce, zaraz znajdzie się kilku jakby to określić "wielkich wykształciuchów" co to resztę często gęsto za motłoch mają, potrafią wyzwać od podstawówek i słomy z butów, więc merytoryczna rozmowa prowadzona na argumenty bezcelowa się staje. Od dłuższego czasu zaczynam wyznawać zasadę "milczenie jest złotem".... Tak Sławku, chcesz być zdrowy, zacznij wyznawać tą zasadę..... Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 5, 2017 (...) Zmiana statystyki,myśliwy już nie potrzebuje flinty,żeby zabić: https://losice.info/mysliwy-zabil-kolege-szpadlem/ A do tych,co tak kultywują "tradycję"-tradycją to były pojedynki na broń białą czy czarnoprochową,wtedy każdy miał równe szanse,a emocje na pewno były większe,bo rywalizacja szlachetna. W Afryce obrzezuje się dziewczynki-to też ponoć tradycja... Demagogia w czystej postaci :) Share this post Link to post Share on other sites