Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
Konstanty

wędkowanie - czy to sport?

Recommended Posts

Jedź na obóz kondycyjny szachistów korespondencyjnych to zrozumiesz co to sport :lol:

dobre ;-)

ale zobacz: szachy dla wszystkich takie same, rywalizacja czysta

Drugi dzień się zbieram, żeby odwiedzić tą filozoficzną arenę :) Dołożę i ja swoje 3 grosze do zgromadzonej skarbnicy intelektu. Żadna nowożytna dyscyplina sportowa, przynajmniej żadna mi znana, nie zakłada możliwości zeżarcia przegranego, albo kilku. Niesport :)

siedzisz nad wodą, myślisz - coś z filozofii jest, prawda... ;-)

wyobraź sobie zapasy (to jest sport): wygrany zjada przegranego ;-) 

Drugi dzień się zbieram, żeby odwiedzić tą filozoficzną arenę :) Dołożę i ja swoje 3 grosze do zgromadzonej skarbnicy intelektu. Żadna nowożytna dyscyplina sportowa, przynajmniej żadna mi znana, nie zakłada możliwości zeżarcia przegranego, albo kilku. Niesport :)

W Polsce wszystkie zawody wędkarskie, już od wielu lat, rozgrywane są na żywej rybie i nie przewidują jej zeżarcia. 

Mówię tu o rozgrywkach sportowych, prezentujących pewien poziom. Rozgrywki z uśmiercaniem zdobyczy są coraz powszechniej bojkotowane i stanowią margines. Oby jak najrychlej historię... 

W Polsce wszystkie zawody wędkarskie, już od wielu lat, rozgrywane są na żywej rybie i nie przewidują jej zeżarcia. 

Mówię tu o rozgrywkach sportowych, prezentujących pewien poziom. Rozgrywki z uśmiercaniem zdobyczy są coraz powszechniej bojkotowane i stanowią margines. Oby jak najrychlej historię... 

zgadza się, sam łowię metodą C&R i bezzadziorowe (oprócz dorszy...)

natomiast gdyby zamiast "rozgrywki/zawody sportowe" stało "turniej wędkarski" - byłoby chyba uczciwiej

piszę to jako sportowiec (lekkoatletyka, góry)

Odpowiem tak. Jak zaczynalem przygodę ze spiningiem, ( Calkiem niedawno, bo kilkanaście lat temu, co biorąc pod uwagę mój wiek to staż zwany cienizną) na początku kumple,z większym stażem ( wiekiem już nie) mieli wyniki. Ja nie za bardzo. Któryś z kumpli po mojej zerowowynikowej kolejnej wyprawie zadal mi pytanie: Nie wkurza cię to, że my lowimy a ty nie?Odpowiedzialem: jakby mnie to wkurzalo, już dawno dal bym sobie z tym spokój.Dzisiaj jest inaczej.Nie rywalizacja spowodowala moją wytrwalość.Jeno pasja, a nawet sposób na życie.Spiningiem paralem się ok. 3 lat, reszta to cast. Jak cast, to tytul wątku nabiera innego znaczenia.Mnie sprawia przyjemność z samego castingowania, bez względu na wyniki. W tej dziedzinie spining zostaje daleko w tyle.No cóż, tego sportem bym nie nazwal.Nigdy w życiu nie bralem udzialu w zawodach wędkarskich, i nic nie wskazuje na to abym to zrobil.Jestem ideowcem, nie sportowcem.To tyle ode mnie. .

Edited by Novis

Odpowiem tak. Jak zaczynalem przygodę ze spiningiem, ( Calkiem niedawno, bo kilkanaście lat temu, co biorąc pod uwagę mój wiek to staż zwany cienizną) na początku kumple,z większym stażem ( wiekiem już nie) mieli wyniki. Ja nie za bardzo. Któryś z kumpli po mojej zerowowynikowej kolejnej wyprawie zadal mi pytanie: Nie wkurza cię to, że my lowimy a ty nie?Odpowiedzialem: jakby mnie to wkurzalo, już dawno dal bym sobie z tym spokój.Dzisiaj jest inaczej.Nie rywalizacja spowodowala moją wytrwalość.Jeno pasja, a nawet sposób na życie.Spiningiem paralem się ok. 3 lat, reszta to cast. Jak cast, to tytul wątku nabiera innego znaczenia.Mnie sprawia przyjemność z samego castingowania, bez względu na wyniki. W tej dziedzinie spining zostaje daleko w tyle.No cóż, tego sportem bym nie nazwal.Nigdy w życiu nie bralem udzialu w zawodach wędkarskich, i nic nie wskazuje na to abym to zrobil.Jestem ideowcem, nie sportowcem.To tyle ode mnie. .

no właśnie

czyli pasja, obcowanie z przyrodą, odpoczynek, hobby

wyniki - wg mnie - mogą być w rugby ;-)

Piotrze, i Ty stary wyga forumowy,  też dałeś wkręcić się w to trzepanie kapucyna? (proszę o ewentualne wymienienie na 'bicie piany")

Długo jeszcze będziecie mnożyli posty w temacie bez tematu?...można w nieskończoność!

Piotrze, i Ty stary wyga forumowy,  też dałeś wkręcić się w to trzepanie kapucyna? (proszę o ewentualne wymienienie na 'bicie piany")

Długo jeszcze będziecie mnożyli posty w temacie bez tematu?...można w nieskończoność!

nieładnie tak pisać, Kolego

wg mnie to istotna sprawa

dziś dostałem @ z mojego koła: "kolejne zawody o tytuł wędkarz roku"

jakie zawody?

...bo ja jestem nieładny Kolego...to jak mam pisać?

ale podziwiam Twoje dynamiczne trzepanie postów ... w każdym temacie :unsure:

dobre ;-)
ale zobacz: szachy dla wszystkich takie same, rywalizacja czysta

A jak figurki czarne będą z włókna węglowego a białe z porcelany ?

to jeden z graczy będzie miał lżej :D :D :D

...bo ja jestem nieładny Kolego...to jak mam pisać?

ale podziwiam Twoje dynamiczne trzepanie postów ... w każdym temacie :unsure:

można mieć paskudne fizis, ale być pięknym wewnątrz ;-)

spróbuj ;-)

w każdym? czyli w trzech? ;-)

A jak figurki czarne będą z włókna węglowego a białe z porcelany ?

to jeden z graczy będzie miał lżej :D :D :D

grywam w szachy

to byłoby bez znaczenia ;-)

ale ad rem: Kolega czuje się jak sportowiec łowiąc ryby?

grywam w szachy
to byłoby bez znaczenia ;-)

ale ad rem: Kolega czuje się jak sportowiec łowiąc ryby?

ja nie łowie ryb bo ich nie ma

rzucam tylko przynęty do wody i zwijam

Nie spodziewalem się, że taki temat się utrzyma... 

No ale umiejętnie trollowany przez założyciela jakoś istnieje.. i coraz więcej chętnych do dyskusji. A sprawa prosta jak budowa cepa

Proszę bardzo - definicja sportu. W jej świetle wędkarstwo, z elementem rywalizacji (a więc inne od rekreacyjnego) jest sportem. 

sport, 

z założenia pokojowe współzawodnictwo, którego istotę stanowi indywidualna bądź zespołowa rywalizacja (wg określonych reguł) prowadzona zgodnie z zasadami fair playoraz dążenie do osiągania jak najlepszych wyników.

A analizowanie szczegółów sprzętowych czy zakresu ograniczeń w poszczególnych dyscyplinach to tylko kręcenie gównoburzy - bo indywidualne postrzeganie sportu przez każdego z nas może być różne (dla wielu jogging sportem nie jest - brak elementu rywalizacji) - ale tak jak o gustach, tak i o tym się po prostu nie dyskutuje.

można mieć paskudne fizis, ale być pięknym wewnątrz ;-)

spróbuj ;-)

w każdym? czyli w trzech? ;-)

...nie chcę próbować ale niestety nie wytrzymałem i  dopisałam coś do kolejnego Twojego wątku. Wybacz ... ale do trzech rady sztuka! (więc mam zamiar jeszcze raz) 

Trzech?...może być i dziesięciu ...jestem zdesperowany

Nie spodziewalem się, że taki temat się utrzyma... 

No ale umiejętnie trollowany przez założyciela jakoś istnieje.. i coraz więcej chętnych do dyskusji. A sprawa prosta jak budowa cepa

Proszę bardzo - definicja sportu. W jej świetle wędkarstwo, z elementem rywalizacji (a więc inne od rekreacyjnego) jest sportem. 

sport, 

z założenia pokojowe współzawodnictwo, którego istotę stanowi indywidualna bądź zespołowa rywalizacja (wg określonych reguł) prowadzona zgodnie z zasadami fair playoraz dążenie do osiągania jak najlepszych wyników.

A analizowanie szczegółów sprzętowych czy zakresu ograniczeń w poszczególnych dyscyplinach to tylko kręcenie gównoburzy - bo indywidualne postrzeganie sportu przez każdego z nas może być różne (dla wielu jogging sportem nie jest - brak elementu rywalizacji) - ale tak jak o gustach, tak i o tym się po prostu nie dyskutuje.

młody Kolego, rocznik '86

co za słownictwo!

cenna jest Twoja opinia - dziękuję; ale po co te ataki...

załóż sobie swój wątek i pisz

tak jak ja - mogę? 

...nie chcę próbować ale niestety nie wytrzymałem i  dopisałam coś do kolejnego Twojego wątku. Wybacz ... ale do trzech rady sztuka! (więc mam zamiar jeszcze raz) 

Trzech?...może być i dziesięciu ...jestem zdesperowany

Kolego Robercie,

czujesz się jak sportowiec łowiąc ryby?

Czemu wypominasz komuś wiek? O tobie niestety nic nie wiemy! Twoja anonimowość w tym zakresie oznacza tylko to, że może zdałeś właśnie do nieistniejących już gimnazjum lub naliczasz pobory emerytalne? (z Twoich wpisów wszystko jest możliwe)

A wątek założyłeś nie tyko po to, aby wszyscy z Tobą się zgadzali ...chyba???

Odpowiadając na twoje ostatnie pytanie:

Tak, jak zdołam przedrzeć się przez Warszawę w slalomie pomiędzy innymi samochodami, nie urywając zawieszenia na muldach ulicznych i nie trafię na fotoradar uliczny ... a to wszystko w przyzwoitym czasie, który i tak nie gwarantuje mi jakiejkolwiek miejscówki na łowisku. Jestem sportowcem!!!

(niech ci się watek rozwija ...ale już beze mnie- tak jak w przypadku chmur :P )

Edited by BOB1

Czemu wypominasz komuś wiek? O tobie niestety nic nie wiemy! Twoja anonimowość w tym zakresie oznacza tylko to, że może zdałeś właśnie do nieistniejących już gimnazjum lub naliczasz pobory emerytalne? (z Twoich wpisów wszystko jest możliwe)

A wątek założyłeś nie tyko po to, aby wszyscy z Tobą się zgadzali ...chyba???

Odpowiadając na twoje ostatnie pytanie:

Tak, jak zdołam przedrzeć się przez Warszawę w slalomie pomiędzy innymi samochodami, nie urywając zawieszenia na muldach ulicznych i nie trafię na fotoradar uliczny ... a to wszystko w przyzwoitym czasie, który i tak nie gwarantuje mi jakiejkolwiek miejscówki na łowisku. Jestem sportowcem!!!

(niech ci się watek rozwija ...ale już beze mnie- tak jak w przypadku chmur :P )

mogą się Koledzy ze mną spierać na argumenty - chętnie wysłucham opinii innych

ale nie lubię niepotrzebnych ataków i już

Nie rozumiem dlaczego co nie którzy chcą udowodnić, że wędkarstwo to nie sport? Skoro gra komputerowa pokroju WoW czy CS może nazywać się sportem (E-sportem) to dlaczego mam mówić na wędkowanie hobby? Czy jak idę z browarem i z kolegami na boisko pokopać to uprawiam sport a jak idę o 4 rano obładowany sprzetem, ubrany jak "wędkarz"  B) (każdy wie ile kosztuje dobry komplet graffa np), z taktyką w głowie, masą pomysłów, nowych sztuczek (mam na myśli przynęty), kierując się zasadami RAPR mam do siebie mówić hobbysta? piłka=sportowiec, wędka=hobby?... panowie postawmy znak równości i tyle dla mnie to sport dla ciebie hobby i nie gryźmy już węzła ;)

mogą się Koledzy ze mną spierać na argumenty - chętnie wysłucham opinii innych

ale nie lubię niepotrzebnych ataków i już

To się obraź ...i wypisz! 

Albo nie ...głupot!

To się obraź ...i wypisz! 

Albo nie ...głupot!

czasem warto pisać; i czytać o historii wędkarstwa:

"Między rozrywkami wiejskiemi (field sports) Anglików, pisze Horroks, wędkarstwo już od dawna uprzywilejowane zajmowało miejsce. Rozliczne metody łowienia doprowadzone tam zostały do wielkiej doskonałoci a sport sam nabrał znaczenia sztuki, która dziś podtrzymywaną bywa przez cały szereg przemysłowych zakładów i bogatą swą posiada literaturę. Podczas gdy u innych cywilizowanych narodów wędkarstwo nie przekroczyło granic bezmyślnej zabawki, lub profesyjnego a nieporządnego po większej części zajęcia, przybrało ono w Anglii i Ameryce przy współudziale i żywem zainteresowaniu się światłych i w hierarchii społecznej wysoko postawionych ludzie, przy pomocy bardzo rozwiniętej industryi, która liczy się z najwybredniejszemi wymaganiami publiczności, kształty prawdziwej sztuki, w której wykonywaniu kwiat inteligencyi znajduje przyjemność, gdyż takowa nie tylko krzepi ciało, lecz nastręcza umysłowi wdzięcznej sposobności do spostrzeżeń i badań a tem samem wyróżnia się od wielu innych zmysłowych zabaw i rozrywek. Łowienie na sztuczną muchę kwitnie w Anglii i Stanach Zjednoczonych Półn. Ameryki od dawna, a wyrób much, wędzisk i przyborów w ogóle, mimo zawziętej konkurencyi, stoi tam tak wysoko, iż sportsmeni wszelkich narodów tam zwykli pokrywać swe potrzeby i snadź nie łatwo skłonić się dadzą do porzucenia tych wypróbowanych i słusznem uznaniem cieszących się firm. Łowienie na muchę jest też osią, około której sport właściwy się obraca. Jak polowanie na lisa li przy użyciu konia i psiarni dla syna W. Brytanii ma urok i znaczenie, a strzelanie do tej zwierzyny, prawie za hańbę poczytywane bywa, tak też i łowienie pstrąga na muchę dla rasowego Anglika, nabiera dopiero wagi prawdziwego sportu, i wielu gardząc wszelkiemi innemi ponętami nie bez pewnej racyi. Rzucanie muchy samo przez się, łowienie takową i holowanie wymaga znacznie większej wprawy i zręczności, dobieranie muchy więcej zmysłu spostrzegawczego, doświadczenia i zręczności, aniżeli łowienie na ponęty naturalne lub sztuczne jak łyżka, obrotek itd. Prócz tego mucha dla myślącego i szanującego swój rybostan wędkarza ma, że tak powiem, etyczne znaczenie".

za: ROZWADOWSKI, J. "MIŁOŚNIKÓW SPORTU WĘDKOWEGO."

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...