paawelek83 366 Report post Posted May 3, 2013 Odpowiedź jest bardzo prosta: Pontony nie pływają w ślizgu no chyba, że jest to RIB, czyli hybryda, skrzyżowanie pontonu z łódką Czasami lepiej coś przemilczeć niż się zbłaźnić a właśnie to zrobiłeś tym wpisem. miałem ponton 270 ze sztywną podłogą i silnik 6km i jeśli uważasz, że osiągnął bym prędkość 27km/h na stojącej wodzie nie płynąc w ślizgu to pewnie ja nigdy nie widziałem jak ślizg wygląda Share this post Link to post Share on other sites
Banita 2 Report post Posted May 4, 2013 Czasami lepiej coś przemilczeć niż się zbłaźnić a właśnie to zrobiłeś tym wpisem. miałem ponton 270 ze sztywną podłogą i silnik 6km i jeśli uważasz, że osiągnął bym prędkość 27km/h na stojącej wodzie nie płynąc w ślizgu to pewnie ja nigdy nie widziałem jak ślizg wygląda Też obejrzałem ten filmik i tylko laik może powiedzieć, że ten ponton płynie w ślizgu, owszem przy odpowiednim usztywnieni i naprężeniu dna pontonu, można uzyskać wrażenie płynięcie w ślizgu, ale Panowie to nie jest to. Płynąc tej wielkości RIB’em z silnikiem 25 KM popłyniesz 2 razy szybciej i zużyjesz mniej paliwa. A tym bardziej nie uwierzę w to, że z silnikiem 6 KM popłynąłeś w ślizgu. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted May 4, 2013 Może chodzi o taki ślizg? http://www.youtube.com/watch?v=GdWsqJZ5Ink Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted May 4, 2013 Stawiam na http://www.youtube.com/watch?v=TDTVBE6BHCI Share this post Link to post Share on other sites
paawelek83 366 Report post Posted May 4, 2013 Też obejrzałem ten filmik i tylko laik może powiedzieć, że ten ponton płynie w ślizgu, owszem przy odpowiednim usztywnieni i naprężeniu dna pontonu, można uzyskać wrażenie płynięcie w ślizgu, ale Panowie to nie jest to. Płynąc tej wielkości RIB’em z silnikiem 25 KM popłyniesz 2 razy szybciej i zużyjesz mniej paliwa. A tym bardziej nie uwierzę w to, że z silnikiem 6 KM popłynąłeś w ślizgu. Skoro nie wierzysz to jesteś człowiekiem płytkiej wiary. A jeśli te pontony nie pływają w ślizgu to co one w takim razie robią?.... pewnie to nie jest ślizg tylko już lot :D . może kolega profesjonalista uświadomi nas laików czym dla niego jest ślizg, bo może my, setki użytkowników środków pływających żyjemy w ciągłej nieświadomości a na dodatek jesteśmy oszukiwani przez wszystkich w koło i na każdym kroku. Share this post Link to post Share on other sites
Banita 2 Report post Posted May 5, 2013 Skoro nie wierzysz to jesteś człowiekiem płytkiej wiary. A jeśli te pontony nie pływają w ślizgu to co one w takim razie robią?.... pewnie to nie jest ślizg tylko już lot :D . może kolega profesjonalista uświadomi nas laików czym dla niego jest ślizg, bo może my, setki użytkowników środków pływających żyjemy w ciągłej nieświadomości a na dodatek jesteśmy oszukiwani przez wszystkich w koło i na każdym kroku. Panowie możecie sobie naiwnie myśleć, że Wasze pontony pływają w ślizgu, ale niestety konstrukcja pontonu nie pozwala na płynięcie w ślizgu. Na filmie łódka RiwerFox 420 z silnikiem 15 KM: http://www.youtube.com/watch?v=SGULAAx9P-k Gdyby jej założyć silnik 25 KM będzie frunęła nad wodą dotykając jej tylko małą powierzchnią dna na rufie. Z pontonem tego nigdy nie zrobicie nawet z silnikiem 50 czy 100 KM. Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted May 5, 2013 No to kolego jesteś człowiekiem małej wiary. ;) Jesli ponton z silniczkiem 15KM nie idzie w slizgu to fakt :P on frunie w powietrzu :lol: :lol: :lol: Nie wim jakie pontoniki oglądałeś w akcji ale zapewniam Ciebie że moj 330cm i Hondzina 8KM odblokowana nie płynie wcale wolniej jak ten River Fox 420 :D :D :D Jak byś zobaczył kolege @Forecasta co on wyczynia może byś zmienił zdanie. No coż nie mnie oceniać Ciebie ;) Trwaj dalej w błędzie :lol: Share this post Link to post Share on other sites
paawelek83 366 Report post Posted May 5, 2013 nie wiem skąd u Ciebie takie przekonania ale cóż każdy ma prawo do swoich wniosków i spostrzeżeń które nie zawsze są prawidłowe. Trudno nie ma co dalej dyskutować na ten temat i wyprowadzać z błędu Share this post Link to post Share on other sites
Banita 2 Report post Posted May 5, 2013 No to kolego jesteś człowiekiem małej wiary. ;) Jesli ponton z silniczkiem 15KM nie idzie w slizgu to fakt :P on frunie w powietrzu :lol: :lol: :lol: Nie wim jakie pontoniki oglądałeś w akcji ale zapewniam Ciebie że moj 330cm i Hondzina 8KM odblokowana nie płynie wcale wolniej jak ten River Fox 420 :D :D :D Jak byś zobaczył kolege @Forecasta co on wyczynia może byś zmienił zdanie. No coż nie mnie oceniać Ciebie ;) Trwaj dalej w błędzie :lol: Już pisałem; „Panowie możecie sobie naiwnie myśleć, że Wasze pontony pływają w ślizgu,” Prawa fizyki nie zmienicie, ale pewno za chwalę ktoś z pontonowców napisze, że on na swoim pontonie na wiosłach pływa w ślizgu. Pokażcie mi taki film, na którym ponton unosi się tak nad wodą jak RIB, lub motorówka. Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted May 5, 2013 ..przecież to zależy od konstrukcji dna..jedna jednostka ślizga sie płaskim dnem, inna kilem (np. pompowanym)...utożsamiasz ślizg z unoszeniem się nad wodę???Może kaczkowanie to wg ciebie najlepsze objawy slizgu??? Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted May 5, 2013 (edited) Patryk zobacz wpis na nasze łodzie na czym się slizga tz kolega @Banita :P Edited May 5, 2013 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites
hasior 937 Report post Posted May 5, 2013 Ja dziś cały dzień latałem pontonem po Wiśle najpierw sam potem z bratem,z tego co słyszałem od panów w porcie w Płocku moja yamaha 9,9 wprowadzała w ślizg ponton 3,6m potem pływał nim brat(+ klamoty wedkarskie) ja tez widziałem że kontakt z wodą ma praktycznie tylko około 1,5m może mniej tyłu pontonu, reszta leciała w powietrzu nad woda tak jak ta łódka z filmiku,potem razem pływaliśmy facet w porcie z wieloletnim stażem motorowodnym mówił, że spoko tez ślizgaliśmy się ale uzyskanie ślizgu trwało nieco dłużej niż w pojedynkę.silnik z manetka tak na 80%. Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted May 5, 2013 Patryk zobacz wpis na nasze łodzie na czym się slizga tz kolega @Banita :P ..bałbym się do tego wsiąść jedną nogą.... Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted May 5, 2013 Ja dziś cały dzień latałem pontonem po Wiśle najpierw sam potem z bratem,z tego co słyszałem od panów w porcie w Płocku moja yamaha 9,9 wprowadzała w ślizg ponton 3,6m potem pływał nim brat(+ klamoty wedkarskie) ja tez widziałem że kontakt z wodą ma praktycznie tylko około 1,5m może mniej tyłu pontonu, reszta leciała w powietrzu nad woda tak jak ta łódka z filmiku,potem razem pływaliśmy facet w porcie z wieloletnim stażem motorowodnym mówił, że spoko tez ślizgaliśmy się ale uzyskanie ślizgu trwało nieco dłużej niż w pojedynkę.silnik z manetka tak na 80%. Przemek, mierzyłes prędkość?? Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted May 5, 2013 Popyla w slizgu jak talala :P na pagajach :lol: :lol: :lol: Jak by dobrze wiatr dmuchnął......... zgroza :( Share this post Link to post Share on other sites
hasior 937 Report post Posted May 5, 2013 z manetka nie na maxa pokazało mi 35- 38km/h ,ponton konkret napompowany, w najbliższym czasie chcę dać na maxa na 98 oktanach i miec 2 źródła pomiary prędkości bo takie przez gps to nie wiem czy w 100% miarodajne ile by nie leciał ,leci okey.więcej nie trzeba Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted May 5, 2013 w dwie osoby?? Share this post Link to post Share on other sites
tornado 89 Report post Posted May 5, 2013 Patryk nie wiem o co ta dyskusja, może nasz kolega się ślizga ribem z trzema verodo 350 KM na rufie. :) Share this post Link to post Share on other sites
tornado 89 Report post Posted May 5, 2013 Albo prowokuje. http://www.youtube.c...h?v=SGULAAx9P-k Gdyby jej założyć silnik 25 KM będzie frunęła nad wodą dotykając jej tylko małą powierzchnią dna na rufie. Z pontonem tego nigdy nie zrobicie nawet z silnikiem 50 czy 100 KM. Bo akurat przedstawił najgorsze psęłdo ślizganie się na wodzie. Już na tym filmie mało brakuje do wywrotki. Lubię to Cytuj Cytuj wiele Zgłoś Share this post Link to post Share on other sites
Banita 2 Report post Posted May 7, 2013 Panowie jesteście śmieszni i zieloni, prędzej stół wejdzie w ślizg jak wasze pontony, ale pontoniarze tak mają uważają, że pontony to najlepszy sprzęt do pływania. Popływajcie na prawdziwej łódce takiej jak RiverFox 420, lub nawet Romanie 430 a zobaczycie, czym jest pływanie na prawdziwej łódce ślizgowej a jak już tak kochacie pontony to proponuję RIB’a. Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted May 7, 2013 Kolejne forum na którym pleciesz bzdury:S Share this post Link to post Share on other sites
Przemek 341 Report post Posted May 7, 2013 Na Shrap-Drakers pisze jeszcze ciekawiej...to chyba przypadek trolla forumowego :) Share this post Link to post Share on other sites
tornado 89 Report post Posted May 7, 2013 (edited) Obawiam się kolego Banita że sam najmniejszego pojęcia nie masz o łodziach i pontonach ślizgowych. Czterdzieści lat projektowałem, budowałem i startowałem łodziami ślizgowymi w wyścigach, siedem razy w mistrzostwach świata. Więc nie kadź nic na ten temat bo Twoje pochodzenie z tak pięknego miasta nic dla nas nie znaczy. Jak masz zamiar robić zadymę to możemy zacząć na argumenty.A sam pływam ciut lepszą łodzią jak twoje typy.Poza tym sam na tej skorupce która pokazałeś pływać możesz na stawie z łabadkami w parku zdrojowym. Pozdrawiam tornado Edited May 7, 2013 by tornado Share this post Link to post Share on other sites
Gumofilc 202 Report post Posted May 7, 2013 Nie wiem co się gdzieś tam pisze. Natomiast jako użytkownik kilku typów plywadel muszę stwierdzić że w slizg można wprowadzić zarówno ponton że sztywna podłoga jak i różne ( nie wszystkie ) rodzaje lodek. Praktyka ta pozwoliła mi również stwierdzić że jest do tego również wskazany pewien rozsądek... Gumo Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek 2,715 Report post Posted May 8, 2013 Ślizgałem się Romaną, ślizgam się i Bushem :) Share this post Link to post Share on other sites