MarcinZ 522 Report post Posted April 22, 2017 Witam Kolegów. Pisze w celu ostrzezenia innych kupujacych tu na forum... Na poczatku kwietnia kupilem od forumowicza http://jerkbait.pl/user/59340-katek/ , kołowrotek slam ryobi za kwote 215zł... Do dnia dzisiejszego nie doszedł do mnie,a jakiekolwiek wiadomosci wysyłane do @katek pozostaja bez odpowiedzi..choć widze ze odwiedza forum. Wysłałem mu wiadomość z grozba zgłoszenia sprawy na policje jesli kolowrotek do poniedziałku do mnie nie dojdzie,ale mimo to cisza... Koledzy co proponujecie abym zrobił? Zgłosić sie na Policje,czy kolege odnalezc po adresie na wlasna reke? Share this post Link to post Share on other sites
tomasxt 968 Report post Posted April 22, 2017 Gość ma 2 posty. Jeden witam a drugi sprzedam :/ Im więcej będzie takich delikwentów, których nikt nie zna tym więcej będzie takich przypadków... Share this post Link to post Share on other sites
Popeye 1,657 Report post Posted April 22, 2017 Wysyłasz list w którym wyszczególniasz czas oraz kwotę do zwrotu. List polecony za potwierdzeniem odbioru. Brak odpowiedzi...wtedy zgłaszasz Share this post Link to post Share on other sites
szczupak1 388 Report post Posted April 22, 2017 Wczoraj był na forum. Zgłaszaj na Policję gnoja. Moderator poda Ci adres IP , jak ma stały masz go w garści. Adres do wysyłki może być lipa. Share this post Link to post Share on other sites
MarcinZ 522 Report post Posted April 22, 2017 Wczoraj był na forum. Zgłaszaj na Policję gnoja. Moderator poda Ci adres IP , jak ma stały masz go w garści. Adres do wysyłki może być lipa. Przesłałem pieniadze na konto ..wiec mam imie nazwisko i adres tej osoby(kobiety) Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted April 22, 2017 (edited) Wczoraj był na forum. Zgłaszaj na Policję gnoja. Moderator poda Ci adres IP , jak ma stały masz go w garści. Adres do wysyłki może być lipa.JB nie jest stroną w sporze... Setki razy było o tym pisane.... I co z tego że będzie wiedział skąd się loguje? Będzie jeździł po polsce i szukał gościa? Na paliwo więcej wyda niż już stracił.... Nawet jak pojedzie do gościa to co zdziała? Tylko sobie zaszkodzi jeśli ssprawa trafi do sądu... Nie nadajesz się na detektywa. Edited April 22, 2017 by przemo_w Share this post Link to post Share on other sites
Marcin P. 2,502 Report post Posted April 22, 2017 Marcin.. prosta sprawa. Idziesz na komendę, opisujesz wszystko i się nie bawisz w posty, privu i stratę czasu ;) kasa jaka jest taka jest ale oszustwo to oszustwo... Trzeba tępić takie zachowanie! Policja sobie znajdzie delikwenta i być może odzyskasz pieniądze. Miałem taką nieprzyjemną sytuacje. Koleś chyba myślał, że jest nieuchwytny :D po tygodniu miałem może z 10 maili w prośbą o numer konta i jak najszybsze wycofanie sprawy... :D Share this post Link to post Share on other sites
MarcinZ 522 Report post Posted April 22, 2017 Marcin.. prosta sprawa. Idziesz na komendę, opisujesz wszystko i się nie bawisz w posty, privu i stratę czasu ;) kasa jaka jest taka jest ale oszustwo to oszustwo... Trzeba tępić takie zachowanie! Policja sobie znajdzie delikwenta i być może odzyskasz pieniądze. Miałem taką nieprzyjemną sytuacje. Koleś chyba myślał, że jest nieuchwytny :D po tygodniu miałem może z 10 maili w prośbą o numer konta i jak najszybsze wycofanie sprawy... :D i raczej tak zrobie dla zasady..napewno nie odpuszcze.. kiedys miałem podobna sprawe i odzyskałem kase ale tam chodziło o tysiace złotych..a policja i prokurator byli odmiennego zdania i mowili abym odpuscił... czas mam..wiec bede walczył. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin P. 2,502 Report post Posted April 22, 2017 No i dobrze! Nie ma co pozwalać rozprzestrzeniać się takiemu zachowaniu... Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted April 22, 2017 MarcinZ zgłaszaj na Policje i się nim zajmą od razu. Kiedyś mój przyjaciel pracował w sądzie jako protokolant i opowiadał, że gonią takich cwaniaczków od razu. Sytuacje typu, że kupujesz np dysk twardy na Allegro i otrzymasz 2 przez pomyłkę i tego "gratisowego" nie oddasz kończyły się zdziwieniem na sali sądowej. Z tego co pamiętam, Ty tylko musisz to zgłosić a Policja ma się resztą zająć. Pozdr M Share this post Link to post Share on other sites
karkoszek 1,786 Report post Posted April 22, 2017 cwaniaczki policji się boją, bardzo. brat ostatnio odzyskał 8000+ pokrycie kosztów prawnika itp itd, ale sprawa była trochę bardziej skomplikowana. Policja w takich sprawach (wbrew pozorom) działa szybko i skutecznie. Dlatego zawsze, gdy coś kupuję proszę o sprzedającego o adres do konta. Niby po numerze konta policja dojdzie to właściciela, ale zawsze mi jest na sercu lżej. Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted April 22, 2017 (edited) cwaniaczki policji się boją, bardzo. brat ostatnio odzyskał 8000+ pokrycie kosztów prawnika itp itd, ale sprawa była trochę bardziej skomplikowana. Policja w takich sprawach (wbrew pozorom) działa szybko i skutecznie. Dlatego zawsze, gdy coś kupuję proszę o sprzedającego o adres do konta. Niby po numerze konta policja dojdzie to właściciela, ale zawsze mi jest na sercu lżej. Było takie coś jak konta nierejestrowane. Nie wiem czy to jest funkcjonuje, ale takiego delikwenta po danych było ciężko namierzyć, bo albo nie były one potrzebne przy zakładaniu konta, albo ktoś wpisywał jakieś fikcyjne. Takie konto funkcjonowano na nieduże kwoty, ale właśnie internetowym cwaniaczkom umożliwiało to bezkarne oszukiwanie ludzi. Nie należy nikomu odpuszczać, bo taki cwaniaczek czuje się dużo pewniej jak wie, że nikt nic nie robi. Zgłaszać każdy wałek, wtedy jest szansa, że dopadną cwaniaka i beknie za te przewałki. Edited April 22, 2017 by Tom@son Share this post Link to post Share on other sites
marek_moto 88 Report post Posted April 23, 2017 @ katek za 215 pln robić wałek ,ręce opadają :lol: ( chyba żeś chory lub inne zdarzenie losowe to .......... ) . Marcin nie odpuszczaj , ja zawsze sobie tłumacze tak, ty mnie nie oszukałeś , ty oszukałeś moją rodzinę a to nie zabawa w chowanego z kolesiami. I tak przez 53 lata żaden łoś mnie nie kiwną nawet na 1 gr. Pozdrawiam i życzę pozytywnego i szybkiego rozwiązania problemu ;) . Share this post Link to post Share on other sites
samwieszkto 288 Report post Posted April 23, 2017 Kradzież za 215 zł prawdopodobnie w świetle obowiązujących przepisów nie kwalifikuje się do ścigania przez policję. Trzeba się pogodzić z tą stratą i żyć dalej. Na przyszłość polecam kolegom korzystanie przy takich transakcjach z opcji "przesyłka za pobraniem". To rozwiązuje wiele problemów. Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted April 23, 2017 Kradzież za 215 zł prawdopodobnie w świetle obowiązujących przepisów nie kwalifikuje się do ścigania przez policję. W świetle prawa to nie jest kradzież tylko oszustwo / wyłudzenie. Przy kwocie 200 zł sprawa zostanie zakwalifikowana jako wypadek mniejszej wagi. Nie zmienia to faktu że nadal będzie ścigane przez policje i trafi do sądu. Share this post Link to post Share on other sites
asp 302 Report post Posted April 23, 2017 Kradzież za 215 zł prawdopodobnie w świetle obowiązujących przepisów nie kwalifikuje się do ścigania przez policję. Trzeba się pogodzić z tą stratą i żyć dalej. Na przyszłość polecam kolegom korzystanie przy takich transakcjach z opcji "przesyłka za pobraniem". To rozwiązuje wiele problemów. Jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie, jeżeli domniemany oszust się nie zna. Zanim odbierze się paczkę "za pobraniem" to trzeba za nią zapłacić. Jak w środku znajdzie się sterta trocin lub kamienie to jest się w takiej samej sytuacji jak po wpłaceniu komuś pieniędzy na konto... Sytuację ratuje jedynie "za pobraniem z możliwością obejrzenia zawartości"... Share this post Link to post Share on other sites
Maciek. 345 Report post Posted April 23, 2017 Kradzież za 215 zł prawdopodobnie w świetle obowiązujących przepisów nie kwalifikuje się do ścigania przez policję. Trzeba się pogodzić z tą stratą i żyć dalej. Na przyszłość polecam kolegom korzystanie przy takich transakcjach z opcji "przesyłka za pobraniem". To rozwiązuje wiele problemów. Co to znaczy, że prawdopodobnie nie kwalifikuje się do ścigania przez policję? Czemu ma służyć publikowanie postów o takiej treści? Propagujesz postawę polegającą na akceptowaniu popełniania przestępstw, wprowadzasz forumowiczów w błąd odnośnie obowiązujących przepisów i sugerujesz, że należy pogodzić się z rolą ofiary? Gratuluję postawy godnej naśladowania. Odnośnie meritum: Opisany czyn to nie kradzież, a oszustwo (zwane też wyłudzeniem) i oczywiście jest on ścigany przez policję. Na podstawie podanego tu opisu stanu faktycznego można przyjąć, że przesłanki tego czynu zabronionego zostały spełnione, co w konsekwencji będzie skutkować odpowiedzialnością karną sprawcy oraz obowiązkiem naprawienia szkody względem poszkodowanego. Dodatkowo jest to czyn ścigany z oskarżenia publicznego, dlatego wystarczy, że pokrzywdzony złoży zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa na policji lub w prokuraturze, a sprawa będzie prowadzona już z urzędu. Ze względu na stosunkowo niewielką wartość przedmiotowego mienia ten przypadek prawdopodobnie zostanie zakwalifikowany jako tzw. wypadek mniejszej wagi, co nie zmienia faktu, że jest to przestępstwo, a sprawca poniesie konsekwencje karnoprawne oraz zostanie na niego nałożony obowiązek naprawienia szkody. Wartość mienia ma doniosłe znaczenie w przypadku przestępstwa kradzieży (również w przypadku zniszczenia mienia i paserstwa). Kradzież mienia na kwotę poniżej 500 zł (przepisy obowiązujące od 1 stycznia 2017) jest bowiem w myśl naszego systemu prawnego jedynie wykroczeniem, zagrożonym karą mandatu. Dociekliwym podlinkuję artykuł o przestępstwie oszustwa napisany przystępnym językiem: http://sprawy-karne.biz.pl/oszustwo-art-286-kk/ Share this post Link to post Share on other sites
cyprys19 7,883 Report post Posted April 23, 2017 Nie chcę tu nikogo bronić,ale... gdyby gość chciał stuknąć kogoś na kaskę,to zrobił by wałka z jakąś stelką,albo przedmiotem innej wartości. Czy dla kręciołka za 215zł warto?Może też myśli,jak koledzy pisali,że nic mu za to nie grozi...To się zdziwi!!! Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted April 23, 2017 Nie chcę tu nikogo bronić,ale... gdyby gość chciał stuknąć kogoś na kaskę,to zrobił by wałka z jakąś stelką,albo przedmiotem innej wartości. Czy dla kręciołka za 215zł warto?Może też myśli,jak koledzy pisali,że nic mu za to nie grozi...To się zdziwi!!! Różnie to z takimi bywa. Jeden robi wałki na większe kwoty, a inny właśnie na małe ludzi wykręca, bo tacy aż tak zaciekle nie walczą o swoje. Mała kwota to kiwają na to reką i taki oszust ma większą swobode. Share this post Link to post Share on other sites
cyprys19 7,883 Report post Posted April 23, 2017 Jak to któryś z kolegów napisał -tu nie chodzi o kwotę, a o sam fakt domniemanego oszustwa...i czy będzie to złotówka,czy tysiąc,to i tak kogoś wykręcił i powinien za to odpowiedzieć. Może to czyta i wyciągnie wnioski. Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted April 23, 2017 (edited) Jak to któryś z kolegów napisał -tu nie chodzi o kwotę, a o sam fakt domniemanego oszustwa...i czy będzie to złotówka,czy tysiąc,to i tak kogoś wykręcił i powinien za to odpowiedzieć. Może to czyta i wyciągnie wnioski. To, że każdy powinien poniść konsekwencje ewentualnych wałków, to jasne. Tylko, że niestety często bywa, że ludzie machaja reką na takie drobne oszustwa, bo nie chce im się walczyć, chodzić po Policjach czy innych instytucjach. Ja też podzielam zdanie, że nie należy odpuszczać. Edited April 23, 2017 by Tom@son Share this post Link to post Share on other sites
MarcinZ 522 Report post Posted April 23, 2017 Kwoty na jakie robia przekrety nie powinny miec znaczenia...wszyscy powinnismy walczyc aby takich ludzi bylo jak najmniej. Kilka lat temu gosc mnie przerobił z autem...smial sie mi w oczy..nie odpuscilem..po 5latach zapadl wyrok skazujacy goscia a kase odzyskalem z nawiazka... 215 zl dla jednych to grosze dla innych juz nie...zamiast karmic oszustow warto walczyc a pieniadze darowac na cele bardziej szczytne.. Dzieki Koledzy za odzew..Pozdrawiam. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
samwieszkto 288 Report post Posted April 23, 2017 3arteK. Nigdy jeszcze kurier nie odmówił mi możliwości sprawdzenia paczki przed zapłatą. Inna sprawa że nie zawsze sprawdzam ? Jednak wierzę że świadomość wysyłającego że mogę sprawdzić , bardzo dobrze wpływa na standardy transakcji. ☺ Raven. Z Twojego tekstu wnoszę żeś uczony i "znasz księgi" ale brak Ci tego typu doświadczeń. Pogadamy jak Cię kiedyś ktoś okradnie i pełen wiary w Prawo i Państwo , pójdziesz po pomoc na Policję. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek. 345 Report post Posted April 23, 2017 (edited) @samwieszkto. Uczony, ale praktykuję już od kilku lat. Doświadczeń mam sporo, a obok zawodowych też i prywatne. To, że nie wszystkie sprawy kończą się ukaraniem sprawcy nie oznacza, że należy rezygnować z dochodzenia swoich praw i zachęcać innych do pasywności. Taka postawa na pewno nie przyczyni się do poprawy sytuacji. Pozdrawiam. Edited April 23, 2017 by Raven Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted April 23, 2017 Z całym szacunkiem kolego @samwieszkto ale teraz to już głupoty piszesz. Share this post Link to post Share on other sites