Kamil_D 539 Report post Posted March 15, 2017 Witam. Borykam sie od bardzo dlugiego czasu z problemem zaginajacych sie ogonkow/kopyt w gumach. Sprawa wyglada nastepujaco.... Przechowuje gumki dosc luźno tzn. Nie upycham w przegrodkach na full raczej 5 - 6 sztuk maksymalnie w każdej. Przegrody nie sa na styk tj. Kazda guma ma luz z kazdej str okolo 1 cm. O ile wiem jak ogarnac problem zagietego ogonka to po prostu nie chce mi sie bawic z kazda guma z osobna o tu moje pytanie Czy zagiete ogonki wpływają negatywnie na prace gumy i zmniejszaja atrakcyjność pracy przynęty co z kolei zmniejszenia ilość bran??? Proszę o zabranie glosu Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted March 15, 2017 Ja w takim przypadku zalewam gumy wrzątkiem a jak ostygną psikam XC80 (żeby się nie lepiły) i po sprawie. Share this post Link to post Share on other sites
cristovo 2,503 Report post Posted March 15, 2017 Ja bym ucinał ;) Ewentualnie wsadził do wrzątku. Albo łowił, bo takie gumy pracują często i gęsto bardzo dobrze... Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted March 15, 2017 Mnie najbardziej wkurzają czarne gumy bo w 90% nowe sztuki są twarde jak guma w filcach na szczęście wrzątek robi swoje... Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_D 539 Report post Posted March 15, 2017 Wiem znam ten patent z wrzatkiem no ale... jestem na rybach otwieram pudlo a tu zagiete i wrzatku raczej nie ma Share this post Link to post Share on other sites
lukaszannopol13 79 Report post Posted March 15, 2017 Igon miedzy druty i we wrzątek a potem na drutach do ostygnięcia i powinny być jak nowe. Szczerze to nigdy na to uwagi nie zwracałem i z łownością problemu nie było Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Karpiu95 599 Report post Posted March 15, 2017 Wrzuc przynęte do wody i zobacz czy to wpłynęło negatywnie na prace :D Share this post Link to post Share on other sites
David77 73 Report post Posted March 15, 2017 Mam kolegę który zbroi przynęty gumowe celowo nie w osi tylko "krzywo"i ma super efekty.Taka powyginana guma też może dostać fajnej pracy. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_D 539 Report post Posted March 15, 2017 Swoja droga ciekawe czemu to cholerstwo sie zagina tylko w jednym miejscu na ogonie ... tez tak macie ? Czy tylko u mnie ten defekt wystepuje? Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted March 15, 2017 Nie dajmy się zwariować. Gumy leżakuja miesiącami w magazynach i nikt po kupnie nie próbuje "prostować" przygiętej gumy. Jak się zagnie, to potem poleży na drugim boku i się wyprostuje. Zresztą nawet takie nieregularnie pracujące, mogą okazać się jeszcze większym killerem na ryby, niż te normalne. No ale jak ktoś ma zbyt dużo wolnego czasu lub jest mocno pedantyczny, to może i prostować gumy, czemu nie?! ;) Share this post Link to post Share on other sites
leszekw72 46 Report post Posted March 16, 2017 Nie ma czym się przejmować, tylko łowić. Share this post Link to post Share on other sites
Michał. 1,126 Report post Posted March 16, 2017 problem współczesnego wędkarza :D zaginające się ogonki Share this post Link to post Share on other sites
Night_Walker 948 Report post Posted March 16, 2017 Przyznam, że i mnie przeszkadzają pozaginane ogonki w podróbkach keitecha swing impact. Łopatka zagina się perfidnie na samym łączeniu z ogonkiem i guma wolniej/mniej chętnie przez to startuje. Pewnie trzeba się w kucharza pobawić ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted March 16, 2017 (edited) Jak Wam to przeszkadza to pakować pojedynczo. Są stosowne pudełka. Edited March 16, 2017 by SlawekNikt Share this post Link to post Share on other sites
Night_Walker 948 Report post Posted March 16, 2017 Zapakuj mi proszę pojedynczo 200-300 gum, ale tak żeby dało się z tym wygodnie łazić brzegiem. Share this post Link to post Share on other sites
Majo 492 Report post Posted March 16, 2017 Zapakuj mi proszę pojedynczo 200-300 gum, ale tak żeby dało się z tym wygodnie łazić brzegiem. Serio ze sobą tyle gum zabierasz??? :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted March 16, 2017 Z całym szacunkiem kolego, ale to już nie mój problem. I na co Ci 200 gum ? Szczupaki i okoniska karmisz czy kamienie szlifujesz Share this post Link to post Share on other sites
jezier 317 Report post Posted March 16, 2017 Zanęcić trzeba najpierw. A tak serio to czasem też noszę absurdalne ilości gum a co do pokrzywionych ogonkow to przeszkadzało mi to do czasu pierwszej metrowki na koślawą gumę. Share this post Link to post Share on other sites
chojny83 1,472 Report post Posted March 16, 2017 Bo szczupaki, okonie, sandacze i sumy mądre są i wiedzą, że ten zagięty jest beee, a ten prosty smakuje lepiej :D Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać... Share this post Link to post Share on other sites
Night_Walker 948 Report post Posted March 16, 2017 Małe gumy noszę w oryginalnych paczkach, więc trochę tego wychodzi. A co do tego, że drapieżnik mundry widzi że ogonek brzydki i go estetycznie razi więc nie atakuje... No nie no, może i tak jest...ja tam okonki uważam za małe płetwiaste cudowności i posądzam je nawet o znajomość matematyki wyższej ;) Ale mnie bardziej interesuje że guma nie chce pracować :) Jak biorę gumę z kopytem to nie po to, żeby łowić na no action shada :) Ale akceptuję fakt, że Wam wisi i powiewa czy guma pracuje czy też nie, każdy ma swoją filozofię ;) Share this post Link to post Share on other sites
chojny83 1,472 Report post Posted March 16, 2017 Night_Walker - nie, no ogonek majtać się musi :) Share this post Link to post Share on other sites
Night_Walker 948 Report post Posted March 16, 2017 Ano wypadało by.... a w małych gumisiach czasem jak się mocno zakrzywi to jakoś tak lenistwo z niego wyłazi i pracować mu się nie chce ;) Ale to mnie spotkało przy nieco zesztywniałych z zimna podróbkach keitecha i bardzo złościło bo pasiaki wolały żreć te normalnie pracujące...które pourywałem. A w tej gumie akurat ogonek zakrzywia się pod kątem prawie 90 stopni względem gumy...musiałem je ciąć i zapalniczką sklejać, a wiało mocno... :< Życie :) Share this post Link to post Share on other sites
Darek64 757 Report post Posted March 16, 2017 Zaginaja mi sie notorycznie w druga strone wlosy podczas snu,macie jakis sposob na ten problem? Palka tez mi sie czasami lekko zagina, jak sie zle uloze. Share this post Link to post Share on other sites
Night_Walker 948 Report post Posted March 16, 2017 Gumy moczy się we wrzątku....może spróbuj tej samej metody? Coby płochej rozrywki forumowiczom dostarczyć możesz zrobić sesję fotograficzną i jakiś art skrobnąć jakby komuś zachciało się iść w Twoje ślady, bo przecież różni tu zaglądają :) Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted March 16, 2017 (edited) Zaginaja mi sie notorycznie w druga strone wlosy podczas snu,macie jakis sposob na ten problem? Palka tez mi sie czasami lekko zagina, jak sie zle uloze. Ostrzyc się na łyso, a na pałkę to wrzątek jak koledzy radzą :lol: Edited March 16, 2017 by SlawekNikt Share this post Link to post Share on other sites