woblery L.E. 894 Report post Posted March 7, 2017 Nie wiem czy mieliście do czynienia z tą firmą...? ale jak nazwa wskazuje są to Polskie woblery.Rzecz w tym że są produkowane w chinach... To chyba jedna z firemek która szuka łosi ściągając przynętę za dolca a sprzedając za 5 dolców w PL....Co więcej wystawiali się na rybomani:D link do strony http://www.polskiewoblery.pl/ A tutaj link do ich źródła (czyli chińskich rączek:D) http://www.odafishing.com/?p=1 jak nabić klienta w butlę:D Share this post Link to post Share on other sites
Fossegrim 624 Report post Posted March 7, 2017 Nie mam żadnej wiedzy w tej sprawie, ale gdy zobaczyłem to mi się skojarzyło, że niedawno na jerkbait.pl widziałem coś podobnego. Poszukałem i znalazłem takie: http://www.catch-zone.com/ Wydaje mi się bardzo podobne... Share this post Link to post Share on other sites
kloner11 7 Report post Posted March 7, 2017 (edited) Ja sie z nimi spotkałem na Rybomanii w Poznaniu, od razu skojarzyłem skąd kojarzę ich woblery. Ale nigdzie na stronie nie mają informacji, że są producentem, a tylko dystrybutorem. Nazwa firmy jest mocno myląca. Edited March 7, 2017 by kloner11 Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 7, 2017 Na rynku są chyba już dwa lata. Zarejestrowali znak towarowy więc w czym problem? Przecież nasi giganci J,M.K... i inni też z Chin towar biorą. A patrząc na ceny na Alie... i porównując z ich cenami widać jaką mają marżę. A wobler jak to wobler... głupia ryba nie wie który jest polski a który zagramaniczny... Share this post Link to post Share on other sites
ObraFM 649 Report post Posted March 7, 2017 .................... A wobler jak to wobler... głupia ryba nie wie który jest polski a który zagramaniczny... Oj tam ryba- nie jeden człowiek też nie wie: a mózg niby jaki wielki ma :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 7, 2017 Nie wiem czy mieliście do czynienia z tą firmą...? ale jak nazwa wskazuje są to Polskie woblery.Rzecz w tym że są produkowane w chinach... To chyba jedna z firemek która szuka łosi ściągając przynętę za dolca a sprzedając za 5 dolców w PL....Co więcej wystawiali się na rybomani:D link do strony http://www.polskiewoblery.pl/ A tutaj link do ich źródła (czyli chińskich rączek:D) http://www.odafishing.com/?p=1 jak nabić klienta w butlę :D Jak otwieram strone a jako tlo maja POKOT szczupakow (widze conajmniej 3 trupy w tle, na ktorych lezy wedka z kolowrotkiem muchowym)...to zamykam strone i nigdy wiecej na taka nie wracam. Wiec czy woblery sa z Chin, Zimbabwe czy Kalisza...nie ma dla mnie zadnego znaczenia. Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 7, 2017 Dla mnie jest to mocne przegiecie stosowanie nazwy PolskieWoblery nazwa ewidentnie myląca,nadomiar tego pisza na swojej stronie ze moga wykonac każdy projekt... Może niedługo wystartuja na targach rękodzielniczych.... :D Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 7, 2017 Oj tam ryba- nie jeden człowiek też nie wie: a mózg niby jaki wielki ma :lol: Koledzy - nie ma co się oburzać ...Dla klienta to dobrze gdy ma duży wybór. Można kupować jedynie słuszne polskie woblery(opcja dla patriotów) Jedynie słuszne japońskie( opcja dla zamożnych) czy też jedynie słuszne zrobione przez dłubaczy woblerowych (opcja... a każdy wpisze sobie co tam uważa) Ja osobiście gdy coś kupuję i mam wybór wybieram polskie.Jeśli nie ma produktu polskiego staram się wybrać w miarę dobry i w miarę tani - bez względu skąd pochodzi... Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 7, 2017 Na rynku są chyba już dwa lata. Zarejestrowali znak towarowy więc w czym problem? Przecież nasi giganci J,M.K... i inni też z Chin towar biorą. A patrząc na ceny na Alie... i porównując z ich cenami widać jaką mają marżę. A wobler jak to wobler... głupia ryba nie wie który jest polski a który zagramaniczny... Romek poza tym sądzę iż celuja w mylącą nazwe gdyż nie każdy musi wiedzieć że są to chinskie wyroby ktore defakto za grosze można kupić na ali czy gdzie indziej... Takich ludzi ktorzy sie nabiorą na pewno sie trochę znajdzie.... Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted March 7, 2017 Zawsze sie zastanawiam kupujac cukier o nazwie Polski Cukier, czy jest polski. I nie wiem Share this post Link to post Share on other sites
ObraFM 649 Report post Posted March 7, 2017 (edited) ............... Ja osobiście gdy coś kupuję i mam wybór wybieram polskie...Oj coby małżonka wiedziała ile na forumowych rękodzielników wydałem przez miesiąc- drugie tyle musiał bym wydać na niebieskie tabletki coby ją udobruchać :lol:I nie żebym jej żałował na te tabletki, ale czy kondycyjnie bym wytrzymał Edited March 7, 2017 by ObraFM Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 7, 2017 Zawsze sie zastanawiam kupujac cukier o nazwie Polski Cukier, czy jest polski. I nie wiem Z woblerow wole forumowe. Może z drugiej strony to ugryzę.... Tutaj nie chodzi o to czy to polski czy chinolski wyrób... Oni po prostu stosując nazwę PolskieWoblery liczą na naciecie sie klienteli.Jeden zajaży drugi nie... Ciekawe czy komuś by sie przyznali kto dla nich to produkuje.... Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted March 7, 2017 Pelna zgoda, tyle ze nic na to formalnie nie mozna poradzic. Warto za to trabic gdzie sie da, ze to cwaniaki Share this post Link to post Share on other sites
Fossegrim 624 Report post Posted March 7, 2017 Ja tam się nie znam, ale na forum na pewno jest ktoś kto wie: taki sklep to nie musi mieć jakiegoś regulaminu? Bo nie znalazłem (może jest a ja słabo szukam...) Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 7, 2017 Oj coby małżonka wiedziała ile na forumowych rękodzielników wydałem przez miesiąc- drugie tyle musiał bym wydać na niebieskie tabletki coby ją udobruchać :lol:I nie żebym jej żałował na te tabletki, ale czy kondycyjnie bym wytrzymał Paczka wysłana, jakby co. Leć po tabletki :) Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 7, 2017 Ba nawet na fejsie w niektórych postach piszą w taki sposób aby zmylić iż sami produkują abs-y https://www.facebook.com/816225958492596/photos/a.816226028492589.1073741826.816225958492596/1110480502400472/?type=3&theater Share this post Link to post Share on other sites
pajhivo 55 Report post Posted March 7, 2017 To jest pikuś. Patrz na to:http://www.volvocars.com/intl/about/our-stories/made-by-swedenhttps://pl.m.wikipedia.org/wiki/Volvo_Car_Corporationhttps://pl.m.wikipedia.org/wiki/Geely Niby szwedzkie a jednak chińskie. Tak jak te ople niemieckie czy Polskie Fiaty ;) Wysraptalkowane Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted March 7, 2017 Jest finezyjna różnica w wykupieniu marki o którym huczeli we wszystkich mediach, a kupieniu produktu, nalepieniu przekłamującego znaku i sprzedawaniu jako swój z 5'ciokrotną przebitką. Jest to totalna chamówa, zwyczajne wprowadzanie w błąd konsumenta. Panowie biznesmeni bardzo ładnie nazwali firmę, ominęli kwestię pochodzenia produktu, napisali, że są dystrybutorami, prawdziwy majstersztyk kombinatorstwa. Zapomnieli jednak, że ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji mówi nie tylko o wprowadzającej w błąd co do pochodzenia nazwie produktu, ale też firmy, tak więc, gdyby ktoś im się chciał dobrać do dupy to myślę, że miał by spore szanse. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 7, 2017 Nooo to jak nazwa.... japońskiego cesarza coś sugeruje...a produkty od 20-tu lat z kąt?? Dobierz im się do ... Przestańcie histeryzować... Share this post Link to post Share on other sites
WalterW 182 Report post Posted March 8, 2017 (edited) Zawsze sie zastanawiam kupujac cukier o nazwie Polski Cukier, czy jest polski. I nie wiem Edited March 8, 2017 by WalterW Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted March 8, 2017 Nooo to jak nazwa.... japońskiego cesarza coś sugeruje...a produkty od 20-tu lat z kąt?? Dobierz im się do ... Przestańcie histeryzować... Nie histeryzuje i nie mam zamiaru, mówię tylko jak jest, może ktoś skorzysta. To, że firma sugeruje fałszywe pochodzenie produktu nie jest pierwszyzną, wiele firm na tym popłynęło bo jak już wspomniałem jest to działanie nieuczciwej konkurencji. Niemniej jednak zastanawiająca jest Twoja kolego aktywność w tym wątku, może to Ty zaczynasz histeryzować? Każdy krytyczny post komentujesz jak byś bronił własnego interesu. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 8, 2017 No weź mnie nie rozśmieszaj. Wszystkie firmy tak robią włącznie z tymi największymi. Daiwa z Malezji,Mikado,Jakson,Konger i pozostałe polskie ale też i większość europejskich z Chin z przyległościami... A i słynne kajtechy... głowy bym nie postawił,ale jedno ucho już tak,że też nie są w Japonii produkowane. A polskie woblery nie wiedzieć czemu mają takie niepolskie nazwy: Slider, Fatso,Gobio,Invader, Stick, Tender itp itd... Aktywność?? nudzę się hahahahahaha Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted March 8, 2017 Jeśli nudzisz się i zbywa Ci czasu, naucz się czytać ze zrozumieniem. Sprawa nie istniała by gdyby właściciel nazwał swoją firmę ,,woblerybobo" ,,woblerystasia" itp., nie można jednak zgodnie z naszym ustawodawstwem stosować nazw, które wprowadzają w błąd co do pochodzenia produktu (polskiewoblery - gdy pochodzą z Chin), lub chociażby jego składu (wobleryzdrewna - gdyby były plastikowe). Nie chodzi o to, że ktoś sobie sprzedaje chiński towar drożej, tylko o to, że poprzez nazwę wprowadza w błąd w wyżej wspomnianym zakresie. Jaśniej Ci tego nie wyłożę, nie nudzę się aż tak bardzo. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 8, 2017 Podaj ich do sądu.... Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 9, 2017 Podaj ich do sądu.... Chyba w pierszej kolejności do UOKIK... Sąd tylko rozstrzyga. Tak nawiasem mówiąc organ ten zapewne wpłynął by na zmianę nazwy firmy.Tylko komu chce się w to bawić.... Share this post Link to post Share on other sites