Del Toro 16,392 Report post Posted February 20, 2017 Radek, odpuść, szkoda czasu na dyskusję, zawodowych malkontentów, miłośników spisków, patriotów na emigracji oraz SOB nie przekonasz żadnymi argumentami ... nauka również jest bezradna ;) Wojtek, a Ty bys sobie odpuscil wycieczki personalne. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 20, 2017 Taki sam smog jak w Warszawie i Krakowie jest w każdym większym przemysłowym europejskim mieście. Ale to naszą oryginalną specjalnością jest biegać do obcych na skargę. O dziwo Inni jakoś lepiej sobie radzą bez regularnych donosów na własny kraj. Ewenementem na skalę światowa jest brak mediów reprezentujących polski interes - nie mediów polskojęzycznych - stąd dość trudno jest trafnie zinterpretować kontekst medialnych kampanii. Czemu Greenpeace nie protestuje przeciw niemieckim elektrowniom węglowym, atomowym ani spalarniom śmieci, a po puknięciu w stół natychmiast zauważa problem w kraju peryferyjnym ? I tak się cieszę, że jak dotąd nie nałożono na nas sankcji gospodarczych za polskie obozy koncentracyjne :) Jakie argumenty ?! Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted February 20, 2017 Taki sam smog jak w Warszawie i Krakowie jest w każdym większym przemysłowym europejskim mieście. Ale to naszą oryginalną specjalnością jest biegać do obcych na skargę. O dziwo Inni jakoś lepiej sobie radzą bez regularnych donosów na własny kraj. Ewenementem na skalę światowa jest brak mediów reprezentujących polski interes - nie mediów polskojęzycznych - stąd dość trudno jest trafnie zinterpretować kontekst medialnych kampanii. Czemu Greenpeace nie protestuje przeciw niemieckim elektrowniom węglowym, atomowym ani spalarniom śmieci, a po puknięciu w stół natychmiast zauważa problem w kraju peryferyjnym ? I tak się cieszę, że jak dotąd nie nałożono na nas sankcji gospodarczych za polskie obozy koncentracyjne :) Jakie argumenty ?! 1. Według wszelki dostępnych badań tam jest mniejszy. Ale to pewnie spisek. Proszę o podanie argumentów - czyli dowodu na to że tam jest taki sam a nie mniejszy. 2. To nie są donosy na nasz kraj. To donosy na tych którzy nami rządzą i robią to co robią. Nie można tego utożsamiać. 3. Elektrownie na węgiel nie są największym problemem. Gdyby w każdym z miasteczek na Śląsku w których mamy teraz największe stężenie groźnych pyłów zbudowano by elektrociepłownię i podłączyło wszystkie domy problem by przestał istnieć pewnie. A od atomu pewnie nie ma odwrotu. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted February 20, 2017 (edited) Przeciez Niemcy wlasnie to robia. Japonczycy chyba takze. Problem jest. Tyle ze lekarstwo nam szykuja podejrzane i nieskuteczne. Edited February 20, 2017 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 21, 2017 (edited) Źródło euro pejskie.. jedno dla przykładu z początku grudnia http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21103368,smog-przykryl-stolice-francji-tak-zle-w-paryzu-nie-bylo-od.html No i znów nie kumam - godski.. :rolleyes: To znaczyłoby iż medialnie oburzeni donosili na tych co zafundowali nam najdroższy na świecie gaz, najwyższe akcyzy, materialne ubóstwo, likwidację przemysłu, masową emigrację za pracą, czy raczej na tych co rok temu uruchomili program pomocowy dla dzieci, tych zaetykietowanych medialnie jako siara w choooy.. ;) Chyba o elektrociepłownie właśnie chodzi. To świetny biznes. Pewnie dlatego w mieście Łodzi wszystkie już sprzedano.. Moja trollosoba jest świetnym rozmówcą, ale zdecydowanie chętniej rozmawiam z samodzielnie myślącymi.. :) Edited February 21, 2017 by Sławek Oppeln Bronikowski Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 21, 2017 I znowu ja odpowiem, choć pytanie było do @godski : Jesteś Sławku elokwentny... ale nie odrabiasz pracy domowej. W prawie całej UE jest ustalony poziom alarmowy wynoszący 75 mikrogramów na metr sześcienny. W Polsce ten poziom zanieczyszczenia nie budzi niepokoju władz, ponieważ polski poziom alarmowania ustalono na poziomie czterokrotnie wyższym - 300 μ/m3. Więc tłumacząc jak dziecku - tam się bije na alarm w momencie gdy w PL jesteśmy przeszczęśliwi mając takie stężenia pyłów. Dobrze, że donoszą, dobrze, że ktoś się tym interesuje bo wyczerpały się już wszystkie drogi normalnego podejścia do problemu (czytaj - nie zrobiono nic). Jak widać potrzebujemy bata nad głową. Może coś się ruszy w tej materii. Co do migracji - to normalne zjawisko, które występuje wszędzie. Poczytaj ile osób wyjechało za pracą z rozwiniętych Włoch, Hiszpanii czy Portugalii.... nie mówiąc o krajach rozwijających się (jak Polska). Przykro mi to pisać ale prosisz o argumenty które są łatwo dostępne, wystarczy poczytać i wychylić głowę ze swojego gajdołka. Mam Cię za osobę inteligentną, tym bardziej nie rozumiem dlaczego tego nie robisz. Przytaczasz dane wyrwane z kontekstu, cząstkowe, które nie służą interesowi naszego kraju i nam jako ogółowi. Jedno z czym się zgadzam - Polska rzeczywiście mogła by się postarać o dobrą reklamę za granicą w mediach co jednak po "dobrych" zmianach będzie dość trudne... Share this post Link to post Share on other sites
Z.Milewski 786 Report post Posted February 21, 2017 (edited) Ci co samodzielnie myślą już dawno zauważyli problem. Na forum muratordom już od wielu lat dyskutujemy, jak sobie radzić ze smogiem. Problem nie jest wydumany i nie pojawił się w tym roku, to zjawisko wieloletnie. Dlatego w domu oddycham powietrzem oczyszczonym przez filtry WM. Latem jakoś smog nie występuje, samochody, elektrociepłownie i inni truciciele, nie zanieczyszczają powietrza na tyle, by wywołać smog. Dopiero dołożenie dymów z pieców i kotłów domowych, powoduje wyraźne smogowe zadymienie. Twierdzenie, że krytyka węgla jako paliwa służy do przejęcia kopalń i elektrociepłowni jest fałszywa. Nowoczesna elektrociepłownia spala węgiel tak, że nie powoduje zagrożenia smogowego. Udowadnia to latem, winne są paleniska domowe, spalające węgiel i nie tylko. Wiele europejskich krajów walczy ze smogiem od lat. Czy np. Niemcy, pozbawiając prawa wjazdu do centrum większych miast, starym, dymiącym samochodom, robią to tylko po to, by dokuczyć swoim mieszkańcom? Zachód od dawna walczy z problemem, u nas o smogu po prostu nie mówiło się, bo jak tu pomóc biedniejszym mieszkańcom? Zabronić palenia węglem i skazać ludzi na śmierć z zimna? (...) Edited February 21, 2017 by woblery z Bielska Share this post Link to post Share on other sites
silurus 884 Report post Posted February 21, 2017 elokwencja i mądrość dostrzegania rzeczy zanim pojawi się problem to dwie odległe planety, czego mamy dowód na j.b Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 21, 2017 Musisz jeszcze dodac ze ten mityczny Niemiaszek wlasnie buduje 21 elektrowni weglowych w swoim kraju :D A wiekszosc wegla importuje z USA B) Warto wspomnieć przy okazji, iż ten mityczny posiada pewnie ponad 70 % mediów w swoich łapskach. Jakie tego efekty są wystarczy wspomnieć o sławetnych "polskich obozach" tudzież "najlepszych samochodach" według auto świata, łonetu czy wp. Największe portale polskojęzyczne są własnością Ringier Springer Media AG a ta z kolei należy do niemieckiego koncernu medialnego Axel Springer SE i jakiejś tam spółki mediowej, której właścicielami mogą być także mityczne ludziki. Spisek nie spisek rządzi ten kto ma w łapach media i kasę drukuje. Natomiast w stricte w kwestii smogu. Otóż kilka tygodni temu, jeszcze przed feriami ogłoszono tzw. alarm smogowy czyli mało wiatru dużo aut na ulicach stolicy itp. itd. Podkreślam, że to było przed feriami gdzie rzeczywiście na ulicach Warszawy był tłok zwłaszcza w śródmieściu gdzie sporo jeździłem. Jakież było moje zdziwienie gdy w zeszły czwartek czy piątek tzw. smog znów zaatakował stolicę ! Zdziwienie było tym większe, gdyż zapewne 1/4 stolicy wybyła na ferie co widać na ulicach. W godzinach przedpołudniowych czyli od około 9 do 11 w okolicach placu Bankowego i Śródmieścia nie było korków ... zatem jak to się stało ? Medialny szum dla pelikanów ... Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted February 21, 2017 Źródło euro pejskie.. jedno dla przykładu z początku grudnia http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21103368,smog-przykryl-stolice-francji-tak-zle-w-paryzu-nie-bylo-od.html No i znów nie kumam - godski.. :rolleyes: To znaczyłoby iż medialnie oburzeni donosili na tych co zafundowali nam najdroższy na świecie gaz, najwyższe akcyzy, materialne ubóstwo, likwidację przemysłu, masową emigrację za pracą, czy raczej na tych co rok temu uruchomili program pomocowy dla dzieci, tych zaetykietowanych medialnie jako siara w choooy.. ;) Chyba o elektrociepłownie właśnie chodzi. To świetny biznes. Pewnie dlatego w mieście Łodzi wszystkie już sprzedano.. Moja trollosoba jest świetnym rozmówcą, ale zdecydowanie chętniej rozmawiam z samodzielnie myślącymi.. :) Poniżej masz post kolegi @Bander który podaje Ci jakie tam są poziomy alarmowe a jakie u Nas. Wielkość miasta też należy wziąć pod uwagę. Pomyśl wcześniej a nie podawaj przykłady które o niczym nie świadczą. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 21, 2017 Hrabia Otto von Stackelberg, namiestnik Katarzyny na na Polskę w swoich memuarach - koniecznie przeczytać, z nieukrywanym obrzydzeniem obrazowo skwitował morale naszych możnych i posłów sejmowych jako ludzi którym jedną ręką wręczał rulon talarów. a druga bił po mordzie. Tradycja w narodzie nie ginie..a nawet rozkwita.. :) Francuzi jakby nie patrzył mieli więcej klasy, nie pobiegli w świat z donosem.. a mogli.. :) Jakieś kilka, kilkanaście lat temu czytałem dość głośne wśród socjologów i kulturoznawców książki pani Klein i naszego socjologa Zygmunta Baumanna - o globalizacji , o UE. Otwarcie mówią, że kraje Europy wschodniej to są ponowocześni chłopi pańszczyźniani dostarczający starej Europie taniej siły roboczej oraz usług których nikt inny nie chce wykonywać, żywności i surowców. Nie wiem na ile jest to prawdziwe , ale mentalność tutejszych pasuje do diagnozy jak ulał. Ciekać z lamentem do pana.. Nie neguję zanieczyszczenia powietrza. Jest to jeden z cywilizacyjnych kosztów, dotykający mniej albo więcej wszystkich. Ale w czasach zielonej wyspy i ciepłej wody problem był nie mniejszy, ale jakoś tak niezauważalny. Teraz to będzie kolejny dramat z niedobrą Polską do ukarania w tle.. :) Co do emigranckich statystyk polecam zajrzeć do eurostatu. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 21, 2017 (edited) Hrabia Otto von Stackelberg, namiestnik Katarzyny na na Polskę w swoich memuarach - koniecznie przeczytać, z nieukrywanym obrzydzeniem obrazowo skwitował morale naszych możnych i posłów sejmowych jako ludzi którym jedną ręką wręczał rulon talarów. a druga bił po mordzie. Tradycja w narodzie nie ginie..a nawet rozkwita.. :) Francuzi jakby nie patrzył mieli więcej klasy, nie pobiegli w świat z donosem.. a mogli.. :) Jakieś kilka, kilkanaście lat temu czytałem dość głośne wśród socjologów i kulturoznawców książki pani Klein i naszego socjologa Zygmunta Baumanna - o globalizacji , o UE. Otwarcie mówią, że kraje Europy wschodniej to są ponowocześni chłopi pańszczyźniani dostarczający starej Europie taniej siły roboczej oraz usług których nikt inny nie chce wykonywać, żywności i surowców. Nie wiem na ile jest to prawdziwe , ale mentalność tutejszych pasuje do diagnozy jak ulał. Nie neguję zanieczyszczenia powietrza. Jest to jeden z cywilizacyjnych kosztów, dotykający mniej albo więcej wszystkich. Ale w czasach zielonej wyspy i ciepłej wody problem był nie mniejszy, ale jakoś tak niezauważalny. Teraz to będzie kolejny dramat z niedobrą Polską do ukarania w tle.. :) Dużo racji w tym co napisałeś, ja dodam jeszcze wywiad ze znienawidzonym przez wielu, a według mnie zasługującym na pochwałę Gierku bo zrobił tyle na ile mu pozwolono, ale budował, a nie wyprzedawał. Miał też rację niestety co tego co będzie potem ... Owszem było wiele złych rzeczy w tamtych czasach, których notabene nie za bardzo pamiętam, ale wiem jedno. Polska wtedy była niemalże potęgą w porównaniu do dnia dzisiejszego, aż do końca lat 80 czego nie można powiedzieć o okresie późniejszym. Poniżej cytat. "Przerwana Dekada", krótki fragment wywiadu z Edwardem Gierkiem przeprowadzonego przez Janusza Rolickiego na przełomie 1989/90 r.: "(…) obecna Polska przeżywa zachłyśnięcie się Zachodem i amerykańskimi rozwiązaniami ekonomicznymi. Wiem jednak, czym jest kapitalizm. W odróżnieniu od większości współczesnych Polaków żyłem w nim i poznałem jego zalety i wady. Kapitalizm jest jednak zaprzeczeniem etosu równości społecznej i sprawiedliwości. Demokratyczna zasada równości złożona na ołtarzu pieniądza jest niestety tylko pozorna. Czeka nas straszne rozwarstwienie społeczne, bezrobocie i niestety raczej nie europeizacja lecz latynizacja czyli kapitalizm nędzy. Jeszcze ciągle ludzie zaczadzeni hasłami antykomunistycznymi nie uświadamiają sobie w pełni, że nie tylko zyskali wiele dzięki ostatnim zmianom ale też wiele stracili. Przede wszystkim stracili spokój socjalny i poczucie bezpieczeństwa (…) Ciekawy jestem jak długo starczy ludziom wiary w lepsze jutro w sytuacji, gdy polityka rządowa polega na gwałtownej pauperyzacji społeczeństwa. Równowagę gospodarczą obecna władza chce uzyskać drogą bezprzykładnego ubożenia społecznego (…) Oby wokół naszych miast nie pojawiły się slumsy a sklepy nie były pełne drogich towarów niedostępnych dla nędzarzy snujących się po ulicach. Znam to z czasów przedwojennych apoteozowanych dziś, jakże niesłusznie na wszystkie możliwe sposoby. Boję się też, że gdy sięgniemy po pomoc ale nie bezinteresowną, nadejdzie z Zachodu - z sytych i zamożnych Niemiec. I znowu jak przed laty na tej ziemi pojawią się panowie, którzy będą za bezcen wykupywali polską własność. Oby nie powróciła sytuacja sprzed wojny gdy zarządy fabryk należały do cudzoziemców, głównie Niemców a Polacy byli robolami (…) Z nową siła wracają nasze stare sentymenty do Zachodu, do Ameryki. O jakże naiwni jesteśmy wierząc w szczerą bezinteresowność Jankesów (…) Wierzcie mi, rozmawiałem z trzema amerykańskimi prezydentami i wiem, że dla nich jesteśmy tylko pionkami na wielkiej szachownicy światowej polityki. Pionkiem o tyle ważnym o ile można go wykorzystać do ruchu przeciwko "czerwonej" Rosji. Może to zabrzmi obrazoburczo ale o ile upadnie na trwałe światowy system socjalistyczny rola Polski w świecie spadnie katastrofalnie. Staniemy się wielką prowincją Europy i magazynem taniej siły roboczej (…) Edited February 21, 2017 by SlawekNikt Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 21, 2017 Ło boże... toż to nie tylko ręce opadają. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Chwalmy CZegeWare, Castro a może nawet Mr Stalina - co kto lubi.... wszak wszędzie kwitnie tam wolność i dobrobyt. A.... i Gierka... który nie sprzedawał tylko pożyczał... też można. Smogu to nie oczyści a to o tym wątek. Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted February 21, 2017 Nobilitacji towarzysza Gierka przy okazji tematu poświęconego smogowi raczej się nie spodziewałem, ale ten błyskotliwy wątek w połączeniu z teorią o niemieckich mediach czychających na nasz biedny kraj, nękany dodatkowo co roku zimą ( przypadek ? ), rzuca zupełnie nowe światło na chmury unoszących się w powietrzu wyziewów z pieców, których najbardziej pożądana cecha użytkową jest możliwość palenia wszystkim co ma postać stałą. Nie ma co szukać winnych dookoła, mamy w PL problem społeczny, który jest pochodną naszych narodowych cech - kombinatorstwa i szukania oszczędności nie tam gdzie trzeba. Wyższe koszty opału lepszej jakości też nie są argumentem usprawiedliwiającym trucie innych spalinami produktów "węglopodobnych" ponieważ wszyscy dostaniemy po kieszeni kosztami leczenia podtrutego społeczeństwa. Brakuje nam elementarnej świadomości i odpowiedzialności społecznej, co najbardziej razi dlatego, że sami trujemy siebie i środowisko - bez pomocy złowrogich sił w postaci niemieckich mediów i innych, które od wieków chcą niechybnie naszej zguby. Osobiście jestem zwolennikiem ciepła systemowego, mam ten komfort, że w moim mieście całkiem przyzwoicie działa odpowiednik MPC, który przy podłączaniu większych obiektów lub kilku detalistów, ma możliwość nieodpłatnego udostępnienia węzła ciepłowniczego. Skorzystałem, dostałem w ramach umowy urządzenie o wartości kilkunastu tysięcy złotych, i mam dużo większy komfort cieplny niż przy wcześniejszym ogrzewaniu gazowym i takich samych kosztach. Niestety czyste cieplo i większy komfort za trochę większe pieniądze nadal nie jest argumentem dla wielu osób i jak jest niż atmosferyczny to trzeba siedzieć w domu, a na spacery z dzieckiem wyjeżdżać daleko poza aglomerację. Z zainteresowanych polecam opis skrajnej postaci smogu, która miała miejsce w 1952 r. w Londynie. Taka ciekawostka. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 21, 2017 Nie świadomości nam Wojtek brakuje, ale cywilizowanych dochodów. Za mojego wczesnego dzieciństwa po domach, szkołach, urzędach wisiały jeszcze tzw betoniary, serwujące oficjalnie obowiązujący wówczas przekaz światopoglądowy. Mam silne deja vu obserwując media polskojęzyczne.. O dziwo to ciągle działa.. :) Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted February 23, 2017 http://nt.interia.pl/news-nad-europa-wykryto-wzrost-promieniowania-izotopu-jodu-131,nId,2356735 Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 23, 2017 Nie świadomości nam Wojtek brakuje, ale cywilizowanych dochodów. Za mojego wczesnego dzieciństwa po domach, szkołach, urzędach wisiały jeszcze tzw betoniary, serwujące oficjalnie obowiązujący wówczas przekaz światopoglądowy. Mam silne deja vu obserwując media polskojęzyczne.. O dziwo to ciągle działa.. :) I będzie działać coraz skuteczniej bo nikomu nie chcę się nawet do wiki zajrzeć, w której co ciekawe coraz więcej mocno okrojonych informacji, a ponad 70 % mediów to nie są media polskie tylko z polskimi lektorami serwujące nam prawdy takie jakie ich właściciele uważają za słuszne przekazać odbiorcom. Hough. Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted February 23, 2017 Kolejny wielbiciel teorii spiskowych Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted February 23, 2017 Nie trzeba byc wyznawca TS, zeby zauwazyc dziwna intensyfikacje roznych dzialan, ktorych nie podejmowano w latach ubieglych.....znajomy mi doniosl, ze nawet w stolicy Zielonych Pluc Polski w sobote komunikacja miejska byla darmowa z powodu smogu. Smog pojawil sie po ostatnich wyborach? Jest zle, mamy fatalne powietrze, niewyedukowane spoleczenstwo, bzdurne przyzwyczajenia. Rozwiazaniem nie jest jednak odkupienie od Niemcow demontowanych stosow atomowych czy innej przestarzalej fotowoltaniki i rownie wiekowych wiatrakow. Rozwiazaniem moze byc za to inwestycja w technologie czystego spalania naszego wegla, zarowno na poziomie kamienicznego pieca, jak i najwiekszej elektrocieplowni. Plus oczywista edukacja, bo barany pala wszystkim. OZE rownolegle, ale nie w oparciu o technologie stare i malo wydajne! Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted February 23, 2017 Aby zrozumieć co tak na prawdę dzieje się w Europie po rządami UE i jak od lat 60' ubiegłego wieku wygląda i na czym polega rewolucja komunistyczna warto poczytać o twórcy "hegemonii kulturowej" Antonio Gramsci'm http://www.bibula.com/?p=78778 http://www.pch24.pl/gramsci--opisywanie-potwora,21800,i.html Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 23, 2017 Aby zrozumieć co tak na prawdę dzieje się w Europie pod rządami UE ... I nie tylko UE, a pod rządami chcącymi rządzić wszystkim i wszystkimi należy przeczytać książeczkę pt. Wojna o pieniądz. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 23, 2017 (edited) Kolejny wielbiciel teorii spiskowych,a odnosnie przekazywania "żetelnych" informacji to TVP. w tym przoduje bez kapitału zagranicznego Nie jestem wielbicielem teorii spiskowych, a obecna tvp także mnie nie pociąga. Fakty natomiast są takie, że wupe, łonet czy interia, a zatem 90 % "polskiego" internetu należy do niemieckiego koncernu czy to Ci się podoba czy nie. Podobnie z kanałami telewizyjnymi, dwa w (nie) naszych rękach , a reszta to media polskojęzyczne. I co oczywistym jest to właściciel decyduje co mają nadawać, a czego nie lub co wyolbrzymić, a co pominąć. Tak jak Twój pracodawca nie pozwoli abyś mu podskakiwał kolokwialnie rzecz ujmując tak nie napiszesz mi, iż obcy kapitał będzie zabiegać o podniesienie rangi mojego kraju, a swój będzie pomijać ... To nie teorie spiskowe, a rzetelne informacje, które sam możesz sobie sprawdzić. A w kwestii smogu powtórzę się bo na to nikt zdaje się uwagi nie zwrócił co też o czymś świadczy ... Otóż kilka tygodni temu, jeszcze przed feriami ogłoszono tzw. alarm smogowy czyli mało wiatru dużo aut na ulicach stolicy itp. itd. Podkreślam, że to było przed feriami gdzie rzeczywiście na ulicach Warszawy był tłok zwłaszcza w śródmieściu gdzie sporo jeździłem. Jakież było moje zdziwienie gdy w zeszły czwartek czy piątek tzw. smog znów zaatakował stolicę ! Zdziwienie było tym większe, gdyż zapewne 1/4 stolicy wybyła na ferie co widać na ulicach. W godzinach przedpołudniowych czyli od około 9 do 11 w okolicach placu Bankowego i Śródmieścia nie było korków ... zatem jak to się stało ? Medialny szum dla pelikanów ... Edited February 23, 2017 by SlawekNikt Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted February 23, 2017 Temat smogu -zanieczyszczonego powietrza pojawił się za PO niech kolega sobie przypomni.A zanieczyszczone powietrze nawet w miejscowościach "uzdrowiskowych" to wedle ostatnich badań norma.Moim zdaniem mówienie o smogu i o tym co go powoduje jak i o sposobach walki z nim jest potrzebne bo trzeba edukować społeczeństwo. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted February 23, 2017 Ależ społeczeństwo jest już zjeb...cie wyedukowane, jest tak wyedukowane, że jak onegdaj Hanka Mostowiakowa poniosła śmierć tragiczną w zderzeniu z kartonami, to większość tego społeczeństwa była w żałobie ... Share this post Link to post Share on other sites