Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Smog był nawet w latach 90' czyli był jest i będzie do puki ludzie nie przestaną kopcić wszystkim czym się da... Teraz jest to po prostu bardzo nagłośnione w zasadzie to zachód ma na to wpływ po części lobby i etc... Biznes is biznes.Ale co prawda sami się trujemy kopcąc byle czym w piecach.Rozumiem że nie każdego stać na ogrzewanie gazowe.Co po niektórym się nie opłaca bo duża kubatura pomieszczeń. Ale trzeba niestety zacisnąć pasa i zacząć działać bo nie tyle co trujemy siebie ale nasze dzieci! To co piep*ą w mediach że samochody też i wymyślają strefy miejskie to głupota.Owszem diesel nie obrażając użytkowników dla mnie Tak zwłaszcza iż bardzo dużo ma wycięty dpf. Ale to i tak kropelka tego co wylatuje z kominów naszych gospodarstw. Ja mam ogrzewanie gazowe na które przeszedłem w latach 98-2000r. co powiem jest mniej efektywne niż piec na węgiel ale mając świadomość, wygodę to nie ma co porównywać. Trzeba zacząć od siebie a później wymagać.

O, dzięki za zwrócenie uwagi, teraz już będę rozumiał. Jak widzisz nawet z Ciebie jest dla świata jakiś pożytek :).

Zrozum też drugą cześć wypowiedzi, będę miał większą i szczerą satysfakcję.

Serio, ona taka wydajna?

Serio.
Współczynnik wykorzystania mocy maksymalnej wynosi około 30-40% (na lądzie). Na morzu ok 40-50%. Da porównania dla fotowoltaiki jest to 10-11%, a elektrowni wodnych - z tego co pamiętam - około 30%.

Co powiesz na to?

"Konsekwencją niskiej wietrzności jest to, że elektrownia wiatrowa wybudowana w Danii dostarczy 100 kW (kilowatów), podczas gdy taka sama elektrownia wybudowana w rejonie Szczecina dostarczy tylko 17,3 kW. Na terenie Polski przeważają strefy ciszy wiatrowej."

"W raporcie przygotowanym przez Ernst & Young dla Polski w 2012 roku oszacowano, że całkowite koszty energii wiatrowej wynoszą 466 zł/MWh, podczas gdy energii z węgla 282 zł/MWh, z gazu 314 zł/MWh, a z energii jądrowej 313 zł/MWh"

Zrozum też drugą cześć wypowiedzi, będę miał większą i szczerą satysfakcję.

No myślę, że kumam. Chcesz pierwszy lepszy przykład? Kraj w Europie Środkowej, około 37 mln. ludności, dla szczytnych niby idei uchwala sobie ustawę. Po przebrnięciu przez nią pełnej ścieżki legislacyjnej, władze tego kraju wbrew prawu zaczynają wprost sabotować stosowanie zapisów tej ustawy. Miałeś rację z tymi mniej szczytnymi żywotnymi interesami, które chciano ukryć szczytnymi ideami. I pomyśleć, że odstawia się takie cyrki aby utrzymać przy sobie skrajnie prawicowy elektorat. Patrz jak to nie trzeba daleko szukać.

@theslut zmień lekarza albo dilera lub bierz połowę bo jakoś mam wrażenie że oglądasz inny świat jak reszta

@theslut zmień lekarza albo dilera lub bierz połowę bo jakoś mam wrażenie że oglądasz inny świat jak reszta

Nie oceniaj innych wg siebie i własnych doświadczeń. Nie oglądam innego świata, tylko nie zakładam okularów z założenia zniekształcających rzeczywistość lub ją interpretujących wg oficjalnego przekazu. Racz zauważyć, że rzecz dotyczy smogu w naszym kraju. No i oczywiście zdaniem Tobie podobnych jakiekolwiek dzialanie instytucji zewnętrznych aby dać do zrozumienia polskim władzom, że naród polski ma prawo do oddychania czystym powietrzem ma drugie dno. Ba cokolwiek i w jakimkolwiek temacie nie zostanie uczynione ma to ukryć czyjeś mniej szczytne i żywotne interesy. I właśnie jak to zgrabnie ująłeś, tą resztę gnębi takie obsesyjnie myślenie. Mnie to w sumie lata dronem, czy rzecz dotyczy jednej czy drugiej władzy. Niech po prostu qwa coś zrobią choćby z tymi normami jakości dla paliw stałych. Ale to już może za skomplikowane dla Ciebie, więc możesz poprzestać na pierwszym zdaniu mojego posta :) .

Widzę że temperatura dyskusji się podnosi i schodzi na tematy wycieczek osobistych oraz polityki. Co w prostej drodze prowadzi do zamknięcia wątku i zarobienie punktów ostrzeżeń przez tych którzy nie potrafią zachować kultury wypowiedzi. Myślę że wszyscy doskonale zdają sobie z tego sprawę, mimo wszystko przypominam o tym żeby nie było że nie ostrzegałem...

Co powiesz na to?

"Konsekwencją niskiej wietrzności jest to, że elektrownia wiatrowa wybudowana w Danii dostarczy 100 kW (kilowatów), podczas gdy taka sama elektrownia wybudowana w rejonie Szczecina dostarczy tylko 17,3 kW. Na terenie Polski przeważają strefy ciszy wiatrowej."

Dania ma doskonałe warunki wiatrowe, tylko pozazdrościć. Nic dziwnego, że przodują w technologii (Vestas). Czytałem, że na rok 2020 planują udział oze w krajowym miksie na poziomie 80% (z czego 50% z wiatru). Dla porównania, w Polsce 20% z oze na 2020 wydaje się nierealne do osiągnięcia. Trudno się dziwić że jesteśmy postrzegani jako smrodziuchy. A wracjąc do meritum: pisząc o 30-40% wydajności turbin wiatrowych miałem na myśli nie Danię czy jakieś ogólne dane tylko Polskę. Takie są współczynniki wykorzystania mocy maksymalnej dla współczesnych turbin w polskich warunkach wiatrowych na lądzie.

"W raporcie przygotowanym przez Ernst & Young dla Polski w 2012 roku oszacowano, że całkowite koszty energii wiatrowej wynoszą 466 zł/MWh, podczas gdy energii z węgla 282 zł/MWh, z gazu 314 zł/MWh, a z energii jądrowej 313 zł/MWh"

To są dane archiwalne, szkoda na nie czasu. Przez ostatnie lata dokonał się ogromny postęp technologiczny w branży wiatrowej, dzięki czemu turbiny są nawet kilkukrotnie wydajniejsze. Kiedyś pojedyncza  turbina o mocy 2 MW produkowała rocznie 2-3 tysiące megawatogodzin a obecnie jest w stanie wyprodukować ponad 8 tysięcy.  To wpływa na koszt energii.

Dane z maja 2016 przytaczane przez portal wysokienapiecie.pl są już nieco inne niż podane przez Ciebie: 290-320 zł/MWh.

Mów raczej za siebie , nie odnoś się w imieniu innych - to taka prośba .

Węgiel sponsoruje alternatywne źródła energii, tylko pozornie są tańsze. I tania energia z atomówek.. W mieście Łodzi prawie nie było dziś ruchu samochodowego, smogu też.. :)

Dopisywaliście mi dziś jakieś punkty - szanowni moderatorzy, czy zatrzymałem się na ustabilizowanym poziomie ? :)   

Edited by Sławek Oppeln Bronikowski

(...)

Dopisywaliście mi dziś jakieś punkty - szanowni moderatorzy, czy zatrzymałem się na ustabilizowanym poziomie ? :)   

Sławku, a zapracowałeś sobie na nowe punkty?

:rolleyes:

Sprawa jest prosta i bez zbędnego przedłużania - jesteś forumowym mistrzem jazdy po bandzie bez przekraczania regulaminu. Twoja sytuacja "punktowa" jest ustabilizowana, w każdej chwili możesz (klikając na X punktów ostrzeżeń) dowiedzieć się, za co zostały przyznane. Również kiedy i przez kogo, choć za te ostatnie informacje głowy nie dam ;)

(...)To są dane archiwalne, szkoda na nie czasu. Przez ostatnie lata dokonał się ogromny postęp technologiczny w branży wiatrowej, dzięki czemu turbiny są nawet kilkukrotnie wydajniejsze. Kiedyś pojedyncza  turbina o mocy 2 MW produkowała rocznie 2-3 tysiące megawatogodzin a obecnie jest w stanie wyprodukować ponad 8 tysięcy.  To wpływa na koszt energii.

Dane z maja 2016 przytaczane przez portal wysokienapiecie.pl są już nieco inne niż podane przez Ciebie: 290-320 zł/MWh.

Skoro jest tak dobrze, to czemu branża elektrowni wiatrowych zanotowała, o ile się nie mylę,  b. duży deficyt ?  Czyżby zawinił wiatr ?

Tu się z tobą Januszu z Bielska nie zgodzę. Regulamin nie jest doskonały, ale jakiś jest. Np. nie uwzględnia on problemu zalewu forum przez użytkowników grubo poniżej wszelkiego poziomu, całkowicie bezkarnych i wyjątkowo drażniących, nawet tak tolerancyjnego supertrolla jak ja.. Naprawdę trzeba byłoby być świętym - i kiedyś nim zostanę.. ale jeszcze nie teraz.. :) 

Dlatego wnoszę o podwyższenie limitu punktów, co byłoby prostą bonifikatą za ponadludzką cierpliwość..

Skoro jest tak dobrze, to czemu branża elektrowni wiatrowych zanotowała, o ile się nie mylę,  b. duży deficyt ?  Czyżby zawinił wiatr ?

Ależ branża ma się doskonale w europie i na świecie (ciekawostka - najwięcej mocy z wiatru mają zainstalowane Chiny - kto by pomyślał?). U nas rząd zablokował wiatraki, pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Ależ branża ma się doskonale

Naprawdę? Która branża? Wytwarzająca i sprzedająca turbiny, czy wytwarzająca prąd?

http://antyweb.pl/energia-wiatrowa-nie-taka-dobra-jak-sie-wydawalo-dunczycy-maja-watpliwosci/

http://stopwiatrakom.eu/wiadomo%C5%9Bci-zagraniczne/1588-niemcy-rozbi%C3%B3rka-elektrowni-wiatrowych-%E2%80%93-kolejny-ukryty-koszt-%E2%80%9Edarmowej-energii-z-wiatru%E2%80%9D.html

http://www.dw.com/pl/czesi-broni%C4%85-si%C4%99-przed-niemieck%C4%85-eko-energi%C4%85/a-16402378

No i wisienka na torcie

"

Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyżej Izby Kontroli (NIK) przedstawił 12 maja sejmowej komisji infrastruktury informacje na temat lokalizacji elektrowni wiatrowych. Przeprowadzono 70 kontroli w 51 urzędach gmin i 19 starostwach powiatowych.

Okazało się, że w aż 90 procentach kontrolowanych gmin zgoda miejscowych władz na lokalizację elektrowni wiatrowej uzależniona była od sfinansowania dokumentacji planistycznej albo darowizny na rzecz gminy."

Duńczycy dopłacają do OZE, natomiast Polacy dopłacają górnikom. Osobiście wolałbym dopłacać do czystej energii i oddychać czystym powietrzem. 

Każda technologia wytwarzania energii ma swoje wady i ograniczenia, możesz podać jeszcze tuzin linków pod którymi będzie można poczytać jakie to wiatraki są złe, ja mogę podać drugi tuzin linków na temat innych technologii tyle, że taka dyskusja mnie nie interesuje.

Jeśli dane dotyczące rozwoju energetyki wiatrowej w 2017 roku w europie nie przekonują Cię co do kondycji tej branży to nie wiem, co jeszcze miałbym podać.

Co do wisienki.

Finansowanie prac planistycznych przez inwestora nie jest ani zakazane ani nie stanowi podstawy do uznania MPZP za nieważny. To raczej powszechna praktyka. Wręcz wątpliwości może budzić finansowanie MPZP pod konkretną inwestycję przez gminę z publicznych pieniędzy, kiedy nie ma gwarancji, że inwestycja zostanie doprowadzona do końca i zacznie przynosić korzyści dla gminy (w postaci podatków odprowadzanych do budżetu gminy).

Aha, w raporcie NIK mowa  jest 80, a nie 90 procent.

Może by tak obywatelski projekt wymiany starych samochodów na nowe... ;)

Zamiast pieców, niech nam auta wymieniają! Morawiecki zapowiadał elektryczne fury dla mas... przypadek?!... nie sądzę ;)

Wczoraj, w mieście Łodzi, nie odpaliło mnóstwo starych samochodów. Nie było korków.. i smogu też nie było.. :)

Większość smogu jak pewnie wiesz pochodzi z tzw. niskiej emisji. Może udajesz że nie wiesz ??

Duńczycy dopłacają do OZE, natomiast Polacy dopłacają górnikom. Osobiście wolałbym dopłacać do czystej energii i oddychać czystym powietrzem. 

Co do wisienki.

Niemcy mają dużo wiatraków i ciągle rozbudowują elektrownie węglowe, potrafisz to jakoś powiązać? Czy wiesz o tym, że same wiatraczki nie dadzą rady?

Wisienką jest to, że za poprzedniej ekipy nikt nie liczył się z wpływem wiatraków na okolicę, mieszkańców, ptaki, wystarczyło posmarować, ale taki był klimat i wyraźnie za nim tęsknisz.

Bardzo proszę bez uprawiania polityki. Narusza to pkt 4 naszego Regulaminu.

Edited by woblery z Bielska

Jesteśmy biednym krajem. Ze społeczeństwem podatnym i regularnie podawanym przeróżnym manipulacjom, w tym głównie pedagogice wstydu. Oprócz tego że zwyczajnie nie stać nas na różnicowanie i dywersyfikacje źródeł energii - to dodatkowo inspiruje się przeciw nim opór tubylców.

Łupki - łee, hydroelektrownie - be, atomówki - won!! Zostaje gaz i węgiel. Gaz kupujemy na lewo i prawo, na ogół przepłacając - więc jest ok! A węgiel jest trefny, czyli niekoszer, a więc antysemicki.. :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...