Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Nie wiem jak w tym roku, ale w zeszłym największy smog w stolicy tzn. najdłużej trwajacy zanotowali uwaga w ferie ! Pół stolicy w stolicy Tatr albo niedaleko, Ci zamozniejsi za granicą, a część u rodziny gdzieś tam w kraju. Ciekawostka co ? Tylko nie skojarzyli nagłaśniający temat o co kaman

Nie tylko smogu u nas jest najwięcej. Także faszystów, antysemitów i anty demokratów mamy najwięcej :( Trza pokornym być.. wtedy się polepszy.. :)

Przy innnych krajach jakie znam jesteśmy wręcz jak sam piszesz pokorni jak barany niemalże, sterowani przez tych nie pokornych.

https://www.eea.europa.eu/pl/pressroom/newsreleases/wielu-europejczykow-nadal-jest-narazonych/przedwczesne-zgony-przypisywane-zanieczyszczeniom-powietrza

Wiadomo przy tym, że najbardziej obiektywne, dbałe o zdrowie,  a także poprawność myślenia, wnioskowania, o tubylców wszelkiej trosce, przodujące są  media żydowskie.. niemieckie oraz z pochodzenia esbeckie.. :) 
Pomartwmy się zatem o naszych uciemiężonych smogiem braci Niemców.. skoro oni sami się niespecjalnie martwią..

Sławek wskaż mi proszę drogę, które media są w takim razie w porządku?
Stronie od mediów, lecz może zacznę zgłębiać wiedzę o ile ma mi to pomóc w(e) (właściwym) patrzeniu na świat.

Kolego @milupa ! Nie chcę wyręczać Sławka w odpowiedzi ale spróbuję przeforsować moją wersję. Do wszystkich mediów podchodzę krytycznie.  Ale nim wyrobię sobie opinię

w jakiejkolwiek kwestii  staram się skorzystać z maksymalnej ilości źródeł "za" i "przeciw" i użyć tak zwanego własnego rozumu - przede wszystkim zadając sobie pytanie" cui bono fuerit ?

co zwłaszcza w dzisiejszej dobie "zpsinia" wszelakich autorytetów ma istotne znaczenie.

Marcin, ja również staram się wyrobić ale jak czytam o "żydowskich, niemieckich, czy esbeckich" mediach to nie mogę się powstrzymać tylko muszę zapytać.

Nie lubię gdy ktoś szufladkuje innych, np. że są pod wpływem tego lub innego kanału informacji.
Tu temat dotyczy kwestii którą mam szansę doświadczyć organoleptycznie, bez wpływu gazet, telewizji, zwłaszcza że od dłuższego czasu ich unikam.

Nie wiem jak w tym roku, ale w zeszłym największy smog w stolicy tzn. najdłużej trwajacy zanotowali uwaga w ferie ! Pół stolicy w stolicy Tatr albo niedaleko, Ci zamozniejsi za granicą, a część u rodziny gdzieś tam w kraju. Ciekawostka co ? Tylko nie skojarzyli nagłaśniający temat o co kaman a w śródmieściu zero koreczkow i jakoś z domków nie dymilo.

Najprawdopodobniej nie było wiatru, więc smog się kumulował. Ostatnia zima była stosunkowo mało wietrzna. Nie doszukiwałbym się teorii spiskowych. Znamienne, że na forum ten temat odżył przedwczoraj, kiedy mamy za sobą kilka dni mało wietrznych, a wcześniejsze tygodnie były bardzo wietrzne i była cisza w temacie.

@godski'

Nie odniosłeś się do mojego posta, jak ten przerażający smog wpływa na Twoje dzieci i wnuki? czy oddycha Ci się gorzej niż w latach 70-80-90- tych ?

Mnie się oddycha gorzej. Tak czuję i ponieważ to ja tak czuję, nie możesz tego zakwestionować.

Przeprowadziłem się z czystego ekologicznie regionu, z mieszkania pod samym lasem do miejsca, gdzie jak wyjdę wieczorem na spacer, to oddycha mi się gorzej. I to nie gorzej niż 30 lat temu tylko gorzej niż 3 lata temu.

I pozostawmy z boku przesłanki mojego przeprowadzenia, bo nie one są tematem tej dyskusji.

https://www.eea.europa.eu/pl/pressroom/newsreleases/wielu-europejczykow-nadal-jest-narazonych/przedwczesne-zgony-przypisywane-zanieczyszczeniom-powietrza

W przeliczeniu na ilość mieszkańców Polska wypada w tym zestawieniu dużo gorzej od Niemiec.

Pomartwmy się zatem o naszych uciemiężonych smogiem braci Niemców.. skoro oni sami się niespecjalnie martwią..

Nietrafiony sarkazm. Udział OZE w niemieckiej energetyce jest dużo większy niż w Polsce.

milupa.. Wszystko na polskim rynku medialnym - prawie - nie wiadomo czemu , chociaż wiadomo :), jest obarczone nadmiarem dramaturgii albo sensacji. Co sprawia, że nic właściwie nie jest normalne, a wszystko w Polsce zdaje się być krańcową patologią niespotykaną w świecie i powodem do samopałowania się i biczowania.. co stale widzę..

Prócz oczywiście patologicznej nierównowagi właścicielskiej w mediach - co się nie zdaje, a naprawdę jest, tak samo jak w dyskontach - niespotykanej nigdzie indziej w świecie. U nas taki mw przekrój prasowybył za okupacji niemieckiej, w latach 40 ubiegłego wieku.. :) Sprawdź sam.. :) 

Dlatego Grzegorzu, winieneś być zagorzałym zwolennikiem nowoczesnej hydroelektrowni Siarzewo.Chyba, żeś i tu relatywista.. :)  

Edited by Sławek Oppeln Bronikowski

Marcin, ja również staram się wyrobić ale jak czytam o "żydowskich, niemieckich, czy esbeckich" mediach to nie mogę się powstrzymać tylko muszę zapytać.

Nie lubię gdy ktoś szufladkuje innych, np. że są pod wpływem tego lub innego kanału informacji.
Tu temat dotyczy kwestii którą mam szansę doświadczyć organoleptycznie, bez wpływu gazet, telewizji, zwłaszcza że od dłuższego czasu ich unikam.

Jak moderator wiesz najlepiej ze nie uchodzi mi tego wyjaśniać(zwł. za Sławka) w szczegółach. Ale cóż spróbuję  w miarę oględnie W necie dostępnych jest stos tabel pokazujących (na podstawie KRS) stosunki własnościowe w mediach Koncerny jak Alex Springer, Polskapresse, Gunner+Jahar itd mają około 80% mediów papierowych jak i elektronicznych to raz, dwa - w jednym opiniotwórczym tytule prasowym zatrudnionych jest mnóstwo osób jednej narodowości a 100% managementu( kłaniają się ogólnodostępne sprawozdania i życiorysy w wikpedii); trzy wreszcie  jedna z opiniotwórczych TV stacji została założona przez byłych współpracowników tajnych służb PRL - nazwiska tych osób figurują w sądowych sądowych dokumentach rejestrowych i można to sprawdzić (sygnatury tez są ogólnie dostępne)

Nam nadzieję że jako że to odpowiedź na zadane pytnie wybronisz mnie przed kolejnym punktem karnym bo czuję zły moderator @Friko  ;) ostrzy sobie na mnie zęby :D  ;)

Edit: o widzę Żem sie odezwał juz poniewczasie i bez wdzięku Sławka

Edited by Marcin Rafalski

milupa.. Wszystko na polskim rynku medialnym - prawie - nie wiadomo czemu , chociaż wiadomo :), jest obarczone nadmiarem dramaturgii albo sensacji. Co sprawia, że nic właściwie nie jest normalne, a wszystko w Polsce zdaje się być krańcową patologią niespotykaną w świecie i powodem do samopałowania się i biczowania.. co stale widzę..

Prócz oczywiście patologicznej nierównowagi właścicielskiej w mediach - co się nie zdaje, a naprawdę jest, tak samo jak w dyskontach - niespotykanej nigdzie indziej w świecie. U nas taki mw przekrój prasowybył za okupacji niemieckiej, w latach 40 ubiegłego wieku.. :) Sprawdź sam.. :)  

Jedyne co mnie interesuje w TV to programy przyrodnicze, ewentualnie od czasu do czasu jakiś film dla relaksu.

Prasy unikam, jak chcę poczytać to są książki, a w radio leci RMF Classic, czy jestem więc pod wpływem mediów, obstawiam że nie.

Swój rozum mam i uważam że potrafię go używać, zwłaszcza w kwestiach tak oczywistych jak zanieczyszczenie powietrza.

Wątek nie dotyczy mediów, a zanieczyszczeniu powietrza, więc piszmy o tym.

Mieszkam w miasteczku 70km od Wawy. Jeszcze rok temu nikt NIKT!!!! nie zajmował się smogiem. Nikomu dym nie przeszkadzał. Dymiło się nieraz u sąsiada aż w u mnie w domu waliło. No cóż życie. Sąsiad oszczędny śmieci palił.
Czasem to ciemno w dzień było w mieście od dymu.
I nagle jak 1! Jeden czujnik smogowy zainstalowali to ludzie latają po mieście i telefonami nagrywają z którego komina się dymi :-))) i na facebooka i do Straży Miejskiej. Nagle tragedia się stała. Niektórzy chcą się wyprowadzać bo oddychać nie mogą. Zastanawiam się jak do tej pory oddychali?
Jeden mistrz nagrał jak z komina para leciała i uprzejmie poinformował Strażników że oddychać przez ten dym nie może. Cyrk na kółkach :-))))

Jak moderator wiesz najlepiej ze nie uchodzi mi tego wyjaśniać(zwł. za Sławka) w szczegółach. Ale cóż spróbuję  w miarę oględnie W necie dostępnych jest stos tabel pokazujących (na podstawie KRS) stosunki własnościowe w mediach Koncerny jak Alex Springer, Polskapresse, Gunner+Jahar itd mają około 80% mediów papierowych jak i elektronicznych to raz, dwa - w jednym opiniotwórczym tytule prasowym zatrudnionych jest mnóstwo osób jednej narodowości a 100% managementu( kłaniają się ogólnodostępne sprawozdania i życiorysy w wikpedii); trzy wreszcie  jedna z opiniotwórczych TV stacji została założona przez byłych współpracowników tajnych służb PRL - nazwiska tych osób figurują w sądowych sądowych dokumentach rejestrowych i można to sprawdzić (sygnatury tez są ogólnie dostępne)

Nam nadzieję że jako że to odpowiedź na zadane pytnie wybronisz mnie przed kolejnym punktem karnym bo czuję zły moderator @Friko  ;) ostrzy sobie na mnie zęby :D  ;)

Edit: o widzę Żem sie odezwał juz poniewczasie i bez wdzięku Sławka

Sławka zapytałem o konkretne media, te dobre, a Ty nie udzielasz odpowiedzi, tylko powielasz kolejny raz jego opinię, tylko innymi może bardziej rzeczowymi komentarzami (bez używania określeń, żydowskie, niemieckie, itp.).

Nie obchodzą mnie media, zwłaszcza w takiej sprawie jak smog.

P.S. Wikipedia nie jest dla mnie wykładnią, wspomnę moją znakomitą Profesor z uczelni "jak zobaczę u kogoś materiały z wikipedii to może szykować się na poprawkę", za to wielokrotnie powtarzała nam sentencję Horacego "Sapere aude" i staram się tego trzymać :)

P.S. 2. Teraz już naprawdę wróćmy do tematu wątku.

Jak już wspomniałem wcześniej, mi dzisiejsze powietrze dało do wiwatu, miałem kłopoty ze złapaniem oddechu i w klacie gniotło, nie jestem jakimś oszołomem żeby zakładać maskę, myślicie że buff ma szansę choć trochę pomóc?

Patrząc na wyniki jakie ten czujnik podaje to mamy gorzej niż w Wawie. Śmieszne to nie jest.
Tylko jak kiedyś żyliśmy? Samochody kopciły sto razy bardziej i wszyscy węglem palili.... Same autobusy PKSu to zadymę na pół miasta robiły :-))))

Czyli co teraz jest więcej ale nie kopcących ? normy euro, katalizatory.

Teraz kominy ciepłowni/elektrowni wypuszczają mniej szkodliwych gazów niż pierd niemowlaka. 

Panowie przestańcie czytać i słuchać demagogów a będzie żyło wam się zdrowo.

Piotrek ile ty masz lat że Cię gniecie w klacie ? 

Czyli co teraz jest więcej ale nie kopcących ? normy euro, katalizatory.

Teraz kominy ciepłowni/elektrowni wypuszczają mniej szkodliwych gazów niż pierd niemowlaka. 

Panowie przestańcie czytać i słuchać demagogów a będzie żyło wam się zdrowo.

Piotrek ile ty masz lat że Cię gniecie w klacie ? 

Co do słuchania i czytania to proszę Ty przeczytaj co pisałem "sapere aude" i przestań proszę wmawiać innym że opierają się tylko na opiniach "demagogów:.

Bardzo cię interesuje mój wiek, nie mam nic do ukrycia 40.

Byłem w okresie "smogowych"  w ostatnim roku w kilku rejonach naszego pięknego kraju. W tych najbardziej zadymionych i tych najbardziej ekologicznych. Wszędzie oddychało mi się tak samo  :P Schudłem jakiś czas temu prawie 10 kg to oddycha mi się lepiej niż zeszłej zimy. Lepiej niż dwie, trzy i pięć zim temu . Mimo, że media o smogu coraz głośniej a ja coraz starszy.

W ogóle to dla mnie bożyszczem są Niemcy i Europa Zachodnia. A skoro tam jest większe czy porównywalne zadymienie z naszym i tam nie ma problemu to mi też nic nie grozi  :) Wystarczy pomyśleć  :) 

Panowie, bo tak naprawdę największym obciążeniem dla zdrowia i zagrożeniem życia, w nadwiślańskim bantustanie, jest pospolita bieda i z tej biedy dziadowanie. W tym jesteśmy nieźli :) Daleka droga przed nami.. nim zaczniemy umierać od brudnego powietrza, wolni od bez prowincjonalnych kompleksów, i mediów zależnych, tak samo jak o niebo zamożniejsi Niemcy, Włosi , Francuzi - o mieszkańcach N.Y. nawet nie wspominając.. :)    

Najprawdopodobniej nie było wiatru, więc smog się kumulował. Ostatnia zima była stosunkowo mało wietrzna. Nie doszukiwałbym się teorii spiskowych. Znamienne, że na forum ten temat odżył przedwczoraj, kiedy mamy za sobą kilka dni mało wietrznych, a wcześniejsze tygodnie były bardzo wietrzne i była cisza w temacie.

Tia ... Dwa tygodnie wiatru nie bylo tak jak i nic, a nic nie wiało wczoraj ...

Ludzie którzy likwidowali piece na rzecz kotłów gazowych z powrotem wracają do palenia drewnem, węglem i byle czym. Dlaczego? Bo wychodzi taniej. Mają kalkulatory i potrafią liczyć. To jest po części przyczyna dlaczego nagle temat wrócił i smog się pojawił. To jest też powód dlaczego w miastach powietrze jest lepsze niż w nie jednym małym miasteczku.

Pomyśl to nie boli, Polski  węgiel jest nie europejski nie ekologiczny, zamknijmy kopalnie wyślijmy wszystkich górników na zasiłki. Zadowolimy Ruskich, Ukraińców, Czechów no i przede wszystkim Niemców bo ich brunatny węgiel jest zdrowy. Nie widzisz i nie czujesz że temat smogu wiąże się z Euro hasłem dekarbonizacji w Polsce. Dla UE najlepiej by było żebyśmy byli skansenem europy z czystym powietrzem. Wierzysz w to że powietrze dzisiaj jest gorszej jakości niż trzydzieści czy dwadzieścia lat temu ?

A co Ty wiesz o węglu, oprócz tego, że wydobywa się go w kopalniach? Górnicze związki zawodowe miały taki zamysł aby normami jakościowym dla węgla ograniczyć jego import zwłaszcza ze wschodu. Tymczasem okazało się, że prędzej te wymagania spełni węgiel przywożony z tamtego kierunku niż pozyskany w kraju. Krajowy węgiel w wielu przypadkach jest tak "dobry", że miesza się go z importowanym aby polepszyć jego parametry, lub używa się go do rozieńczania tego importowanego.
Czeskie OKD (jedyny ich producent węgla) po ogłoszeniu niewypłacalności ma zakończyć kopanie węgla w 2023 roku i znając ich pragmatyczność Czesi trupa na siłę nie będą reanimować.
Węgiel brunatny zasadniczo (zasadniczo, bo jakoś mogę sobie wyobrazić narodowego suwerena palącego nim w domowej kozie lub piecu c.o.) zużywany jest przez energetykę zawodową,za za ..uja nie przekłada się na smog.
Co do jakości powietrza przed laty versus obecnie, może i można by się zdziwić, choćby biorąc pod uwagę wzrost ilość punktów niskiej emisji generującej smog oraz ilość poniemieckich diesli i tych diesli z wyciętymi filtrami DPF (no jak suweren wytnie, to bez specjalnych badań nikt nie spostrzeże; ciekawe, czy w Niemczech też tak jest?).
Jak myślisz taki BaP szkodzi, czy nie szkodzi organizmom w fazie rozwoju i dorastania? Tutaj jest link https://krakowskialarmsmogowy.pl/smog do kalkulatora, gdzie można sobie sprawdzić dla np. wybranych krajowych lokalizacji ilu wypalanym papierosów odpowiada występujące w nich stężenie BaP i np. odnieść do podanego tam jego stężenia dla Londynu, który 60 lat temu zakazał spalania paliw stałych w domowych instalacjach grzewczych.
Takie Chiny w minioną niedzielę ogłosiły plan pięcioletni zawierający wytyczne dotyczące ogrzewania czystymi energia, które mają na celu ograniczenie spalania węgla w piecach o niskiej wydajności o 74 mln ton do 2019 roku i o 150 mln ton.
A my dalej będziemy kroczyć 100 lat za przysłowiowym murzynami dumnie prezentując narodowy kołtun czasami dyszkantem pokrzykując "Siarzewo jest OK".

W przeliczeniu na ilość mieszkańców Polska wypada w tym zestawieniu dużo gorzej od Niemiec.

Nietrafiony sarkazm. Udział OZE w niemieckiej energetyce jest dużo większy niż w Polsce.

A co ma udział OZE do smogu? Ważna jest ilość bezwzględna spalanego węgla . A z tego co mi wiadomo to w Niemczech spalają ok 250mln ton a w Polsce 150. Szwaby są głównym trucicielem Europy i żadne OZE tego nie zmienia

Edited by szkutnik

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...