Tomek88 1,843 Report post Posted February 9, 2017 Jak długo można dopłacać do każdej tony węgla? Jak była prosperita to nikt w kopalniach nie myślał o gorszych czasach. O ironio w niektórych kopalniach oprócz Barbórek i trzynastek wypłacana jest jeszcze nagroda z zysku tzw. czternastka. Wracając do meritum. Z tego co wiem a zaznaczam że nie jestem specjalistą: - energia elektryczna jest uzyskiwana głównie z węgla, ale elektrownie które ją produkują praktycznie nie wydzielają do atmosfery najgorszego syfu. Wystarczy zanieczyszczenie koło Siekierek sprawdzić. - spaliny nie są głównym powodem . Sprawdź sobie zanieczyszczenie poza sezonem grzewczym. - najprostszy i najczystszy sposób to zniesienie Vat i akcyzy na olej i gaz do ogrzewania Jest jeszcze prostszy i szybszy sposób na czyste powietrze, dłuższe życie i w perspektywie większą dzietność. Środki z 500+ na to przeznaczyć. ;) Kilka lat przy tych kwotach i po problemie. Co do oceny rentowności to premie pracownicze są akurat kroplą w morzu jaka obciąża wydobycie w przeliczeniu na jedną tonę, ale ten temat pozostawiam, bo rozłożenie tego na części pierwsze musiałoby zaczepić o podłoże polityczne. Popyt na pracę i podaż pracy determinują stawki, gdyby była wyższa podaż stawki by były mniejsze, choć i tak nie przypominają stawek z przed lat, spowodowane ograniczeniem popytu przez zamykanie kopalni. Źródła często podają info z kosmosu posiłkując się starymi danymi, warto prześledzić jakie są obecnie realne dochody przeciętnego pracownika kopalni i jak się mają do byłych zarobków i świadczeń. Jeśli więc energia jest uzyskiwana głównie z węgla to może póki nie utworzymy alternatywnych źródeł zasilania nie zwalniajmy od razu górników i nie zamykajmy reszty kopalni? Co do twierdzeń "specjalistów", że nasz węgiel wywarza najwięcej zanieczyszczeń podczas spalania a ten importowany jest eko i w ogóle, jeśli teoretycznie dalibyśmy tej tezie wiarę to jak to się ma do tego, że elektrownie produkujące energię z węgla nie wydzielają praktycznie najgorszego syfu, co to więc za różnica jakim węglem jeśli spalanie i tak jest eko ;) Spaliny czy nie są głównym powodem? Są jednym z głównych, gdyby nie to nie byłoby zielonych stref w większości miast europejskich i norm spalania narzucanych na producentów samochodów. To są inne związki/w innych proporcjach niż ze spalania paliw grzewczych, podawanie więc tabeli sezonowego zadymienia byłoby daną nietrafioną, nieodzwierciedlającą realnych zanieczyszczeń. Zniesienie Vat i Akcyzy to oczywisty banał, które przez kolejne lata były tylko podwyższane, gaz częściowo tak, ale olej nie jest również ekologicznym paliwem opałowym. Dłuższe życie nie da większej dzietności, niestety z wiekiem prokreacja maleje a jak smog się zwiększy to po ciemku jest szansa na większą liczbę poczęć, może rozwiązaniem na dzietność byłyby oszczędności energii w postaci wyłączania energii elektrycznej :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted February 9, 2017 Oczywiście, że nie ma co zamykać kopalń w których wydobycie węgla ma sens ekonomiczny, natomiast sztuczne utrzymywanie tych w których wydobycie jest nieopłacalne sensu nie ma. Obecnie jest sytuacja , kiedy mówi się, że węgiel jest "be", jednocześnie finansując jego wydobycie, gaz i olej opałowy promowano zwiększając ich opodatkowanie. Odnawialne źródła energii, żeby miały jakikolwiek sens ekonomiczny też muszą być dotowane. Widzicie w tym jakiś sens? Tak na chłopski rozum - żeby gospodarowanie energią miało ręce i nogi, trzeba korzystać ze źródła przynoszącego dochód. Mamy węgiel, to korzystamy z węgla, tyle że z rentownych kopalni. Ktoś straci pracę? Jakoś nad np. przemysłem włókienniczym nikt nie płakał, swobodnie zamykano zakłady różnych gałęzi przemysłu w imię "wolnego rynku", nie przejmując że całe miasta stają się noclegowniami bezrobotnych. W wątku wspominano o dotacjach. To jeden z najgorszych z możliwych sposobów promowania jakiegoś rozwiązania. Dotacja brzmi ładnie. Ktoś mi daje pieniądze. Tylko pieniądze najpierw zostały mi zabrane (lub ktoś je pożyczył, a ja w podatkach mam to oddać z odsetkami), potem ktoś je przeliczył, zostały wielokrotnie przelane, ktoś opracował system ich podziału, ktoś go ocenił, może zrobił poprawki, ktoś zatwierdził, ktoś zajął się tłumaczeniem takiemu głąbowi jak ja, jak można uzyskać pieniądze, ktoś przeanalizował mój wniosek o dotację, ktoś go przyjął, ktoś mi dotację przelał, ktoś sprawdził czy wydałem zgodnie z celem. Wszyscy ktosie wzięli za swoją ciężką pracę wynagrodzenie z pieniędzy, które mi na początku zabrano, żeby przyznać mi ich część z ograniczeniem na co mogę je wydać. Czy nie byłoby sensowniej - to rozwiązanie uważamy za optymalne, więc więc jak je wybierzesz, zabierzemy ci mniej pieniędzy? A jeśli chodzi o źródła energii, które nie przynosiłyby nam jako państwu strat, to w sytuacji, gdy gaz łupkowy nie wypalił, widzę jedynie węgiel z rentownych kopalni i szybkie budowanie elektrowni atomowych. Przy wszystkich wadach tych rozwiązań. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted February 9, 2017 To ciekawe co piszecie o tym węglu i opłacalności Ja już w 2015 słyszałem że Niemiecka firma HMS Bergbau ma budować w Polsce kopalnie a wstępne nakłady 150 mln euro. Inna firma niemiecka chce inwestować w kopalnię "Krupiński ". Australijska firma Prairie Mining Limited Chce budować kopalnie na lubeslszczyźnie stara sie o koncesje. W necie mozna znaleźć tez info że Niemcy chcą wykupić polskie kopalnie i dlatego robią się "nierentowne" W lutym 2016 cena węgla energetycznego to 40 $ tona ale już w listopadzie 100 % więcej (mówię o cenach w obrocie międzynarodowym) Czasem mam wrażenie że coś tu śmierdzi bardziej niż smog Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted February 9, 2017 A to całkiem możliwe. Skoro scenariusz już wielokrotnie sprawdzony w praktyce, to czemu by w przypadku kopalni go zmieniać. Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 9, 2017 To ciekawe co piszecie o tym węglu i opłacalności Ja już w 2015 słyszałem że Niemiecka firma HMS Bergbau ma budować w Polsce kopalnie a wstępne nakłady 150 mln euro. Inna firma niemiecka chce inwestować w kopalnię "Krupiński ". Australijska firma Prairie Mining Limited Chce budować kopalnie na lubeslszczyźnie stara sie o koncesje. W necie mozna znaleźć tez info że Niemcy chcą wykupić polskie kopalnie i dlatego robią się "nierentowne" W lutym 2016 cena węgla energetycznego to 40 $ tona ale już w listopadzie 100 % więcej (mówię o cenach w obrocie międzynarodowym) Czasem mam wrażenie że coś tu śmierdzi bardziej niż smog Problem rentowności nie bierze się tylko i wyłącznie stąd, że trzeba węgiel wydłubać. Bierze się z przerostu administracji, układom różnego typu, związkom zawodowym, przestarzałego sprzętu i jeszcze wielu innych... Więc jak ktoś wybuduje kopalnie od zera albo porządnie ją zrestrukturyzuje i wprowadzi nowy model zarządzania to będzie ona zapewne rentowna. Jak np. bogdanka. A węgiel jest i będzie potrzebny. Nie trzeba się doszukiwać "spisków" ponieważ prosty rachunek ekonomiczny pokazuje fakty.... a w necie można znaleźć i wyczytać wszystko, zależy tylko czego się szuka. Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted February 9, 2017 Można nie zgadzać się z wnioskami, które wyciąga Dr Jerzy Jaśkowski, ale jako uzupełnienie dyskusji warto się zapoznać. https://www.youtube.com/watch?v=5kS9wNZhNcg Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 10, 2017 Janusz, w linkach odwołania do: PWN oraz Wikipedii. http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/smog;3976775.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Smog Pozwolę sobie zacytować PWN bo być może komuś nie będzie się chciało całości przeczytać... a wikipedia nie będzie dostatecznie wiarygodna... "Smog kwaśny, zwany też mgłą przemysłową, powstaje w wilgotnym powietrzu silnie zanieczyszczonym tzw. gazami kwaśnymi, głównie ditlenkiem siarki (SO2) i ditlenkiem węgla (CO2), oraz pyłem węglowym; występuje głównie w regionach, gdzie domy są ogrzewane przez spalanie węgla i in. paliw stałych." Mr Dr Jaśkowski nie doczytał widocznie... a może nie chce o tym wspomnieć bo zrujnuje to pięknie spiskowy klimat wykładu? Niedopowiedzenia to też forma fałszerstwa. Nie wiem dlaczego to opublikowałeś, ale sądzę, że Tobie jak i większości marzy się czyste powietrze. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted February 10, 2017 Cos ostatnio to samo w Szwecji wymyslili :D :D :D Dokladnie te same argumenty co w PL - Sztokholm ma wieksze zanieczyszczenie niz Pekin!!! panika!!! cerebryty w maskach konajace na ulicach!!! :lol: Nawet gezetaja wyborczaja podchwycila... stwierdzili ze ten caly smog to pewnie z nad Polski dolecial, mimo przeciwnych wiatrow... :rolleyes: B) :lol: I sie tak zlowieszczo skoncentrowal nad tymi Szwedami. Mega inteligentny samo koncentrujacy sie polski smog :lol: :lol: :lol: Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted February 10, 2017 Gdybym byl tym mitycznym Niemcem, co przejal banki, prase, handel, cukrownie, stocznie, przemysl meblarski itd...co zreszta po czesci nie jest mitem...i gdybym mial chrapke na wegiel i kopalnie...to co bym zrobil? Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted February 10, 2017 Najgorsze, że ludzie nie myślą samodzielnie tylko myślą za nich media na, których się ślepo wzorują i powtarzają jako pewnik to czym są karmieni zarażając propagandą innych. Nie mi oceniać, są pożyteczni, nawet jeśli nie dla polski to co to za różnica obcy kapitał niech skorzysta w końcu jesteśmy Europejczykami...bullshit B) Gebbels mawiał, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą, natomiast to, że przez zabudowę Kraków stracił korytarze wentylacyjne jest tylko dobrym dodatkowym argumentem na potwierdzenie uszytej tezy. O tym, że zachodni kapitał chce inwestować w nasze kopalnie było już dawno, kilka lat temu mawiało się także o Czechach, wszystkim się opłaca tylko nam się nie opłaca...serio? :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 10, 2017 https://www.youtube.com/watch?v=81Gh8XjVfZ0 Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted February 10, 2017 (...) Nie wiem dlaczego to opublikowałeś, ale sądzę, że Tobie jak i większości marzy się czyste powietrze. Pozdrawiam Cóż, nie lubię cytować samego siebie, jednak powtórzę: "Można nie zgadzać się z wnioskami, które wyciąga Dr Jerzy Jaśkowski, ale jako uzupełnienie dyskusji warto się zapoznać." Traktuję to jako kolejny głos w dyskusji. Mam też takie zboczenie, że rzadko wierzę na słowo, zwykle staram się sprawdzić źródła informacji. I bardzo mnie cieszy każdy, kto tak robi. Potwierdzając lub negując informacje u źródła można samodzielnie wyciągać wnioski. Bezcenne :) Dochodzą mnie wyłącznie echa tej dyskusji - radia nie słucham, telewizor wywaliłem, prasy nieomal nie czytuję. Wolę książki. A z tej dziwacznej histerii wokół smogu można wysnuć jedyny rozsądny wniosek - ktoś tym steruje. Czyli komuś zależy. Jaki ma w tym interes? To już podlega indywidualnej ocenie, gdyż zakulisowe działania można wyłącznie domniemywać. W latach 70-tych i 80-tych, gdy pociąg dojeżdżał do Śląska, zaczynałem się dusić. Smog był taki, że przez pierwszy dzień pobytu oczy mi łzawiły i kaszlałem. Mocno kaszlałem. Były też zupełnie nie mityczne kwaśne deszcze... Czy dziś smog nie występuje? Występuje i choć jest bladym cieniem niegdysiejszego, też wolałbym, by powietrze było czyste. Bez smogu. By pić wodę prosto z Dunajca, jak w dzieciństwie. Mam nadzieję tego doczekać, choć cena jaką przyjdzie zapłacić zbiorowości za powrót do czystych rzek i powietrza, może okazać się sakramencko wysoka. Dla zbyt wielu zaporowo wysoka. I na koniec taka ciekawostka. W czasach apartheidu na RPA nałożono liczne embarga. Między innymi na import ropy. W RPA wyciągnęli starą, jeszcze przedwojenną niemiecką technologię i zaczęli produkować ropę z węgla. Dziś RPA nadal nie importuje ropy naftowej, ba, jest jej eksporterem. A węgla mają, o ile dobrze pamiętam, sporo mniej niż my... Wnioski proszę wyciągać samodzielnie. B) Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 10, 2017 Ah... prowokacja... :) ktoś wspomniał o kłamstwie i mistrzuniu propagandy... proszę uważaj na to. Pozdrawiam :) Share this post Link to post Share on other sites
szczupak1 388 Report post Posted February 10, 2017 Prawda jest taka że jak mentalność i poziom życia nie zmieni się w Polsce, to będzie tragiczne powietrze i tyle. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 10, 2017 Wiemy więcej ale wciąż za mało. Cały czas intryguje mnie tło tego niespodziewanego alertu. Wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi, to w tle brzęczą pieniądze, jednak bardzo ciekaw jestem jaki mechanizm, jaki sposób zostanie użyty i kto ostatecznie ma być beneficjentem przedsięwzięcia ? :) Share this post Link to post Share on other sites
Rhyacophila 435 Report post Posted February 10, 2017 Jak to się mawia: nie ma spiskowych teorii jest tylko spiskowa praktyka! Dla przykładu chociażby znany wszystkim z historii tajny załącznik paktu Ribbentrop - Mołotow. Doktor Jaśkowski to dla mnie człowiek renesansu. Zawdzięczam mu wyleczenie nietolerancji laktozy - mlekiem kwaśnym od krowy, koszt leczenia 2 złote! Abstrahując od spisków każdemu polecam obejrzeć chociażby te odcinki z serii "Świat jest inny" poświęcone medycynie i zdrowiu. A wracając do smogu, tudzież niskiej emisji, to ma to swoje dobre strony bo się będzie można poznać czy żyjemy w suwerennym kraju czy w kondominium! Przy tej niechlubnej okazji wyszła na światło opatentowana polska czysta technologia węglowa tzw pra-koksik. Paliwo to spełnia europejskie normy, ponad to produktem ubocznym są energia cieplna, prąd elektryczny, siarczan amonu (dla rolnictwa) i metale (dla przemysłu). Puki co w telewizjach od prawej do lewej grają tylko o dotacjach na niemieckie kotły zasilane rosyjskim gazem. Po więcej informacji na ten temat odsyłam na stronę prof. Dakowskiego. Szczegóły techniczne w linkach na dole artykułu. http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19679&Itemid=44 Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted February 11, 2017 Gdybym byl tym mitycznym Niemcem, co przejal banki, prase, handel, cukrownie, stocznie, przemysl meblarski itd...co zreszta po czesci nie jest mitem...i gdybym mial chrapke na wegiel i kopalnie...to co bym zrobil? Musisz jeszcze dodac ze ten mityczny Niemiaszek wlasnie buduje 21 elektrowni weglowych w swoim kraju :D A wiekszosc wegla importuje z USA B) Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted February 11, 2017 Czyli jednak stracimy Slask. Share this post Link to post Share on other sites
Rhyacophila 435 Report post Posted February 11, 2017 (edited) Stracimy? Już straciliśmy: http://www.se.pl/wiadomosci/polska/zloza-miedzi-warte-miliardy-w-rekach-kanadyjczykow-zamiast-kghm-o-co-chodzi-jak-sie-stalo-nazwiska-f_381783.html Polska to działka nr 1 na globusie. Olbrzymie bogactwa w ziemi - szacuje się, że samego węgla jest tu 500 miliardów ton. Poza tym miedź, srebro, złoto i co tam jeszcze...łupki, lasy, czakramy, źródła geotermalne. Mamy tu skrzyżowanie szlaków handlowych północ południe oraz wschód zachód. Tzw Nowy Jedwabny Szlak w perspektywie (o który bardzo zabiegają Chińczycy). Niestety jesteśmy krajem o strukturze kolonialnej, typowej dla krajów afrykańskich. W kontekście bogactw naturalnych Afryki, i biedy jej mieszkańców, to to podobieństwo jest bardzo wyraźne i myślę, że nieprzypadkowe. Edited February 11, 2017 by Rhyacophila Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted February 19, 2017 Śladem naszych polityków biegających ze skargą na Rzeczpospolitą do obcych ambasad i dworów, ruszyli nasi niemniej płomienni ekolodzy. http://www.stefczyk.info/wiadomosci/gospodarka/ekolodzy-skarza-polske-do-ke,19350006079 Nadal nie kumam, czy niedawny alert był wyprzedzającym posunięciem władzy, czy zwyczajową przygrywką do donosu mediów polskojęzycznych, pochodzenia sąsiedzkiego ? Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 20, 2017 Nadal nie kumam, czy niedawny alert był wyprzedzającym posunięciem władzy, czy zwyczajową przygrywką do donosu mediów polskojęzycznych, pochodzenia sąsiedzkiego ? Stawiam na zwyczajowe przygotowywanie gruntu pod przejęcie czegoś bo jak to powyżej zostało napisane niemiaszki budują elektrownie węglowe u siebie, a nam sąsiadom wciskają kit o kosmicznym wręcz zatruciu kraju z powodu węgla, który spalamy, a w rzeczywistości to po prostu chcą przejąć te zasoby węgla najlepiej za darmo. Sporo jak widzę nauczyli się od "krewniaków" zza oceanu. Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 20, 2017 To co lepsze? a) Nie robić nic w imię spiskowej teorii dziejów i wytruć się samemu? b) może zostawić KILKA zmodernizowanych kopalni w polskich rękach a nierentowne sprzedać lepszemu gospodarzowi skoro nasze kochane rządy z prawa i lewa nie potrafią nic zrobić w stronę rentowności i efektywności gospodarczej kopalnii? Są przykłady, że się da... To tylko teoria bo stosując wariant a) oddamy je w końcu za darmo.... Ale.... przecież wątek jest o smogu i działaniom zmierzającym do jego zmniejszenia! Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted February 20, 2017 Radek, odpuść, szkoda czasu na dyskusję, zawodowych malkontentów, miłośników spisków, patriotów na emigracji oraz SOB nie przekonasz żadnymi argumentami ... nauka również jest bezradna ;) Tymczasem przed nami jeszcze co najmniej 40 dni smrodu :( Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted February 20, 2017 Wojtek, ...póki śmierdzi będę pisać. Wiem, że nie przekonam zdecydowanej większości.... ale jeśli choć jedna osoba zacznie się zastanawiać nad tym co i jak robi to będzie dobrze. Zajrzał byś kiedyś na kawę :) Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted February 20, 2017 (edited) To co lepsze? a) Nie robić nic w imię spiskowej teorii dziejów i wytruć się samemu? B) może zostawić KILKA zmodernizowanych kopalni w polskich rękach a nierentowne sprzedać lepszemu gospodarzowi skoro nasze kochane rządy z prawa i lewa nie potrafią nic zrobić w stronę rentowności i efektywności gospodarczej kopalnii? Są przykłady, że się da... To tylko teoria bo stosując wariant a) oddamy je w końcu za darmo.... Ale.... przecież wątek jest o smogu i działaniom zmierzającym do jego zmniejszenia! Radek, odpuść, szkoda czasu na dyskusję, zawodowych malkontentów, miłośników spisków, patriotów na emigracji oraz SOB nie przekonasz żadnymi argumentami ... nauka również jest bezradna ;) Tymczasem przed nami jeszcze co najmniej 40 dni smrodu :( Też się wycofałem. Do każdego tematu można teorię spiskową uknuć. A co najgorsze Tych co to wszędzie spisek węszą na forach tłumy. Ciężko się przebić a nawet jak się przebijesz z argumentami to zaraz zdrajcą, kapusiem i gorszym sortem ;) cię ogłoszą. A problem jest a nie żaden spisek. Edited February 20, 2017 by godski Share this post Link to post Share on other sites