Del Toro 16,392 Report post Posted February 10, 2017 i tutaj trochę ginie mi vore w dłoni - co ciekawe średnice blanku przy vore wydaje się nieco większa w Matagi niż wymienionym Chyba chodzi o fore (foregrip) a nie vore ;) Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 Ogólnie jest tak, ze fore stożkowy, zwezajacy sie od uchwytu w kierunku blanku, wyglada zawsze delikatniej niz identycznej długości foregrip o jednej średnicy lub delikatnie rozszerzający sie ku końcowi. Przy kijach, w których lubimy trzymać palec na blanku przed fore warto zastosować uchwyt SKSS, w którym nie trzeba stosować foregripu i wtedy palec wygodnie spoczywa na blanku nad uchwytem. Share this post Link to post Share on other sites
Artech 4,923 Report post Posted February 10, 2017 Piękny kij :good: Ta karbonowa nakładka na nakrętkę jest gdzieś do kupienia czy sam ją wykonujesz? :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
@Brig 2,303 Report post Posted February 10, 2017 Bartek dziękuję nie mogę się z nim rozstać. Dzięki Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 (edited) @Artech, to jest woovenowa tulejka od Matagi, ktora przychodzi cięta na wymiar. Do tego trzeba domówić w Matagi dopasowany średnicą pierścien zamykający + cienki pierścien na drugim koncu. Edited February 10, 2017 by Żbiku Share this post Link to post Share on other sites
Artech 4,923 Report post Posted February 10, 2017 Dzięki. W Polndi do nabycia, czy tylko u skośnych? Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 Raczej tylko u japańców. Mam tak kilka wędek robionych przez Bartka. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted February 10, 2017 Ogólnie jest tak, ze fore stożkowy, zwezajacy sie od uchwytu w kierunku blanku, wyglada zawsze delikatniej niz identycznej długości foregrip o jednej średnicy lub delikatnie rozszerzający sie ku końcowi. Przy kijach, w których lubimy trzymać palec na blanku przed fore warto zastosować uchwyt SKSS, w którym nie trzeba stosować foregripu i wtedy palec wygodnie spoczywa na blanku nad uchwytem. A gdyby przed uchwytem SKSS jako foregrip dać krótki stożek, powiedzmy 2 do 2,5 cm, to przy dłoni średniej wielkości da się w miarę wygodnie położyć palec wskazujący na blanku? Czy może blank już będzie za daleko od dłoni? Share this post Link to post Share on other sites
@Brig 2,303 Report post Posted February 10, 2017 Tak jak nie lubię wędek z całościowym dolnikiem z korka tak ta na zdięciu jest śliczna . Kuba co to za kijek ? Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 (edited) Tak jak nie lubię wędek z całościowym dolnikiem z korka tak ta na zdięciu jest śliczna . Kuba co to za kijek ?TX684C W jego miejsce robię jednak 714C (prezentacja niedługo ale bedzie cos takiego, czyli moj ulubiony dżapan stajl ;) ) [attachment=386635:IMG_4045.JPG] Edited February 10, 2017 by Żbiku Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 A gdyby przed uchwytem SKSS jako foregrip dać krótki stożek, powiedzmy 2 do 2,5 cm, to przy dłoni średniej wielkości da się w miarę wygodnie położyć palec wskazujący na blanku? Czy może blank już będzie za daleko od dłoni?To wszystko tez zalezy od sposobu chwytu. Zobacz jak jest na tym zdjęciu [attachment=386638:IMG_4227.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted February 10, 2017 Dzięki. Ja trzymam uchwyt kołowrotka między dwoma środkowymi palcami, więc "na dwoje babka wróżyła". Musiałbym po prostu przymierzyć. Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 Mi akurat SKSS najbardziej pasuje bez żadnego fore, bo trzymam kij tak samo jak Ty i wtedy palec wskazujący "podpiera" od dołu blank przed samym uchwytem. Fore w tym miejscu to uniemożliwi wg mnie. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted February 10, 2017 Ale z insertem czy bez? Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 (edited) Dzięki. W Polndi do nabycia, czy tylko u skośnych? U Bartka zamówisz takie tuleje woovenowe cięte na podany wymiar. Wejdź na www.bbcustomrods.pl/komponenty Edited February 10, 2017 by Żbiku Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 10, 2017 Ale z insertem czy bez? Mi pasuje bardziej z insertem, bo środkowe palce maja lepsze podparcie pośrodku uchwytu. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted February 10, 2017 U Bartka zamówisz takie tuleje woovenowe cięte na podany wymiar. Wejdź na www.bbcustomrods.pl/komponenty Dzięki Kuba za przydatne wskazówki. Nie zaśmiecam już więcej wątku Bartoszowi. Share this post Link to post Share on other sites
rothen 698 Report post Posted February 10, 2017 Bartek dasz radę zrobić mi wędkę UL pod multiplikator ,uzbrojoną w Recoile ? Najchętniej na odpowiedniku dawnego brązowego St.Croix 5S60LF . Share this post Link to post Share on other sites
rothen 698 Report post Posted February 10, 2017 Kuba dzięki za poradę.Jak doradziłeś tak pewnie i ja zrobię :)Mi pasuje bardziej z insertem, bo środkowe palce maja lepsze podparcie pośrodku uchwytu. Share this post Link to post Share on other sites
Baars 581 Report post Posted February 11, 2017 (edited) Witam, Bartek moglbys podac dokladne oznaczenie, model blanku Phenixa M1 Swimbait 25lb. Mozna go przyciac do 2.02m? Czy ten blank ogarnie jerki czy raczej stworzony jest do swimbaitow , gum? Pozdrawiam W Edited February 11, 2017 by Baars Share this post Link to post Share on other sites
Baars 581 Report post Posted February 11, 2017 Witam, Bartek moglbys podac dokladne oznaczenie, model blanku Phenixa M1 Swimbait 25lb. Mozna go przyciac do 2.02m? Czy ten blank ogarnie jerki czy raczej stworzony jest do swimbaitow , gum? Pozdrawiam W ok, wszystko juz znalazlem, wystarczylo przeczytac od poczatku watek... :) Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 13, 2017 Jutro gięcie Kraagow z pierwszej partii wysłanej do Bartka ;) Zobaczymy co i jak ;) Share this post Link to post Share on other sites
Wojtasz 281 Report post Posted February 14, 2017 Ty sie Kuba ciesz ze masz tak blisko do niego, możecie o tym rozmawiać, macać, giac... ale z drugiej strony zaczniesz powoli bankrutować każdy kij kosztuje swoje, a apetyt rośnie w miarę jedzenia Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted February 14, 2017 Mój wybrany (najprawdopodobniej, bo ciągle się waham) blank będzie niestety dopiero w przyszły wtorek, stąd dziś gięcie tych co przyszły w pierwszej partii. Share this post Link to post Share on other sites
Wojtasz 281 Report post Posted February 15, 2017 Panowie mogę się wreszcie pochwalić prawdziwą rasową jerkówką/narzędziem do przynęt XXXL. Pomysł na bardzo mocny kij od dawna chodził mi po głowie. Po długich lekturach, macaniach różnych kijów i rozmowach z zapalonymi szczupakowcami wybór padł na blank M1 swimbait 25 lb. W mojej karierze miałem kilka kijów od BB Custom Rods, za każdym razem byłem bardzo zadowolony, po pierwsze Bartek potrafi doskonale doradzić co gdzie i jak , pod drugie jakość wykonania wędek jest na najwyższym levelu :D. Kije charakteryzowały się wielką estetyką, dbałością o szczegóły i materiały najwyższej jakości, tak samo jak i teraz, ale pewne rzeczy zmieniły się na duży plus: z wędką dostałem pokrowiec-nie taki szmatkowaty jak wszędzie, tylko naprawdę ładny, gustowny pokrowiec, wykonany z bardzo wytrzymałego dość sztywnego materiału typu kordura/chyba jakoś tak, zaopatrzony w rzep i do tego stylowe logo, na przelotce starannie przypięta karta gwarancyjna. Kij przyjechał w tubie i tutaj kolejne drobne nowinki-plomby/nalepki, niby zbędny bajer ale bardzo profesjonale podejście do sprawy wykonawcy i wygląd przesyłki. Wędka jak już pisałem sama w sobie-MAZGA. Przelotki fuji SIC, uchwyt malowany matagi, pianka, biżuteria Matagi ,dla mnie taka mała wisienka na torcie to napis/charakter pisma, mało kto tak ładnie pisze na wędkach. Ogólnie mały full wypas. Kilka fotek poniżej :D :D : [attachment=387986:20170214_101128.jpg] [attachment=387989:20170214_101158.jpg] [attachment=387991:20170214_101133.jpg] [attachment=387992:20170214_143334.jpg] [attachment=387993:20170214_101208.jpg] [attachment=387994:20170214_101233.jpg] [attachment=387996:20170214_141957.jpg] [attachment=387997:20170214_101243.jpg] Share this post Link to post Share on other sites