croock 289 Report post Posted June 14, 2017 Jest wiele miejscówek w Blekinge (południowe wybrzeże). Nie mam konkretnych namiarów, ale w google znajdziesz dużo namiarów wpisując "pike fishing karlskrona" lub "pike fishing blekinge". Share this post Link to post Share on other sites
ememiks 37 Report post Posted June 14, 2017 Jest wiele miejscówek w Blekinge (południowe wybrzeże). Nie mam konkretnych namiarów, ale w google znajdziesz dużo namiarów wpisując "pike fishing karlskrona" lub "pike fishing blekinge". Dzięki Share this post Link to post Share on other sites
slawito 425 Report post Posted June 14, 2017 Witam Chciał bym w dwójkę może w trójkę wybrać się do Szwecji na szczupaki i raczej chcieli byśmy sami bez biura czy pośredników ale nie jest to takie proste jak nie ma się punktu zaczepienia. Wyjazd był by że portu Świnoujście i teraz mógł by ktoś polecić jakieś niedaleko oddalone łowisko z zakwaterowaniem itp. Myślałem aby może udać się na początek na małe jezioro Fiolen. Nie interesuje nas grupowy wyjazd w 6-8 osób tylko w gronie przyjacielskim miło spędzić czas. Czy mógł by ktoś zaproponować jakieś miejsca oraz kontakt do miejsca zakwaterowania abyśmy mogli zaplanować sobie wyjazd. Bardzo bym bym wdzięczny na jakieś namiary. Novasol.pl Wybierasz lan jaki Cię interesuje i szukasz. W opcjach zaznaczasz domek z łódką lub domek dla wędkarzy. (to jeśli nie masz lub nie chcesz ciągnąć własnej łodzi). Byłem kilkanaście razy, zawsze bez najmniejszych problemów. Share this post Link to post Share on other sites
ememiks 37 Report post Posted June 14, 2017 (edited) Novasol.pl Wybierasz lan jaki Cię interesuje i szukasz. W opcjach zaznaczasz domek z łódką lub domek dla wędkarzy. (to jeśli nie masz lub nie chcesz ciągnąć własnej łodzi). Byłem kilkanaście razy, zawsze bez najmniejszych problemów. Także dziękuje interesuje mnie nie duże jezioro bo na szkiery to chyba za wysoka poprzeczka :) Może zaproponuj sprawdzone miejsce. Edited June 14, 2017 by ememiks Share this post Link to post Share on other sites
szumix 12 Report post Posted June 14, 2017 Także dziękuje interesuje mnie nie duże jezioro bo na szkiery to chyba za wysoka poprzeczka :) Może zaproponuj sprawdzone miejsce. Dlaczego? Jak się uważa na echo i pływa wg mapy to żadna różnica ;) Share this post Link to post Share on other sites
ememiks 37 Report post Posted June 14, 2017 Dlaczego? Jak się uważa na echo i pływa wg mapy to żadna różnica ;) Przytłoczyła by mnie wielkość terenu łowieckich :) Share this post Link to post Share on other sites
szumix 12 Report post Posted June 14, 2017 Bez przesady ;-) Po jednym dniu będziesz kojarzył wysepki i miejscówki Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted June 14, 2017 Bez przesady ;-) Po jednym dniu będziesz kojarzył wysepki i miejscówki Nie zgadzam się. Na Kallso nie ma szans na to. Za dużo wody, skałek i wysepek. Share this post Link to post Share on other sites
ememiks 37 Report post Posted June 14, 2017 No też mi się tak zdaje ok ale może ktoś poleci jakieś namiary na sprawdzone miejsca pobytu. Nie chciał bym trafić na minę zwłaszcza pierwszy raz. Share this post Link to post Share on other sites
BACIAR 34 Report post Posted June 14, 2017 Zgadzam się z Godski. Za dużo pułapek. Polecam Navionics , pierwszy lepszy tablet i można pływać. Share this post Link to post Share on other sites
silurus 884 Report post Posted June 14, 2017 na szkierach, bez mapy to jak jazda z zamkniętymi oczyma ;) Share this post Link to post Share on other sites
ememiks 37 Report post Posted June 14, 2017 Dlatego myślę nad nie dużym jeziorem. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted June 14, 2017 Na jeziorach bez skał można kombinować bez nawigacji, ale jeśli chodzi o szkier czy też np. równie niebezpieczne skaliste rozlewiska rzeki, na których w tym roku pływałem nawet nie próbujcie bez aktywnej mapy z gps i to nie byle jakiej a z dobrym pokryciem niebezpiecznych punktów zagrożeń, bo fajnie pięknie póki się coś nie wydarzy a o tragedię nie trudno, nawet jeśli masz kapok, umiesz pływać i nie zginiesz roztrzaskując łódź o skały w najgorszym przypadku to łowienie już po tym fakcie masz z bańki i gruby wydatek pokrycia za nową łódź i silnik a i stratę własnego sprzętu. Nie warto ryzykować aż tak, bo tam gdzie kończy się odwaga zaczyna się tylko głupota. Share this post Link to post Share on other sites
szumix 12 Report post Posted June 14, 2017 Żebyśmy się rozumieli pisząc echo mam na myśli także mapę ;) Mapa to absolutnie podstawa na szkierach i wtedy początkujący umiejący czytać da radę :) Share this post Link to post Share on other sites
seiken 4,676 Report post Posted June 14, 2017 Hej biorą słabo same maluchy pogoda lipa dziś pierwszy dzień bez deszczu i zlowilem mój rekord 118cm fota po powrocie bo z fona nie umiem wklejać Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted June 14, 2017 Hej biorą słabo same maluchy pogoda lipa dziś pierwszy dzień bez deszczu i zlowilem mój rekord 118cm fota po powrocie bo z fona nie umiem wklejać Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Musisz otworzyć stronę w pełnej wersji, a nie mobilnej ( na dole strony ), wtedy da się wstawić załącznik. Share this post Link to post Share on other sites
seiken 4,676 Report post Posted June 14, 2017 (edited) Fota lekko profilowane jak widać mikry nie jestem kolegą robił z za moich plecówFota [attachment=422449:20170614_162438.jpg][attachment=422450:20170614_162446.jpg] Edited June 15, 2017 by milupa Share this post Link to post Share on other sites
wuran 1,418 Report post Posted June 15, 2017 No też mi się tak zdaje ok ale może ktoś poleci jakieś namiary na sprawdzone miejsca pobytu. Nie chciał bym trafić na minę zwłaszcza pierwszy raz. nie bierz szkierów, to loteria i jedno z nielicznych miejsc w Szwecji gdzie są zakazy zabierania szczupaka, zakaz trolingu itp, które wynikają z przełowienia. Nie znaczy to że nic tam nie pływa ale dużo łatwiej o wpadkę niż gdzie indziej. Do tego jak wszędzie, możesz trafić na jakiś "cudowny" tydzień, gdzie co chwila zmiana pogody, ciśnienia itp. Jak jedziesz na dużą wodę to z kimś kto już tam był i ją zna, bo inaczej to ze 3 dni możesz pływać i szukać ryb, unikaj miejsc blisko dużych miast i z dużą ilością domków letniskowych. To wszystko to rzeczy ogólne i nie znaczy że woda z dużą ilością domków i blisko miasta jest bezrybna, to tylko wskazówka że może tam być większa presja przyjezdnych. Podobnie z jeziorami z sandaczem, to cenna ryba dla przyjezdnych i miejscowych i może w takich miejscach występować większa presja. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted June 15, 2017 Fota20170614_162438.jpg20170614_162446.jpg Wstawiłem fotki, gratulacje kawał ryby Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_Wroclaw 7 Report post Posted June 15, 2017 Dlatego myślę nad nie dużym jeziorem. Pomyśl też w drugą stronę. Na świeżej wodzie przyjemniej się łowi. Będziecie tydzień w jednym miejscu, warto mieć gdzie popłynąć. Duża woda to potencjalne możliwości z których można nie korzystać- bo kto wam zabroni "pływać wokół komina". Osobiście wyjazd nad nieznane jezioro uważam za większe ryzyko niż szkiery. Pod względem niebezpieczeństwa napłynięcia na podwodną skałę ryzyko jest takie same- na każdej nieznanej wodzie trzeba pływać ostrożnie, są łatwiejsze i trudniejsze miejsca, ale jak to mówią: "jak masz pecha to i w dupie palec złamiesz". Może być jeden kamień w promieniu kilometra i w niego walniesz. Tu nie ma dróg na skróty, trzeba być osrożnym, patrzeć w echo, patrzeć na mapę (ktoś już wspomniał o Navioniksie) a na płytkiej wodzie patrzeć gdzie się płynie. Ale na nieznanym jeziorze łatwiej o porażkę wędkarską. Niektóre jeziora są po prostu słabe. Wąski litoral i potężna głębia z drapieżnikami podążającymi swoimi ścieżkami, na ich poznanie tydzień to za mało. Natomiast szkiery wydają mi się mniej chimeryczne, równiejsze. Nawet jeśli zatoka jest słaba można popłynąć za cypel... Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_Wroclaw 7 Report post Posted June 15, 2017 nie bierz szkierów, to loteria i jedno z nielicznych miejsc w Szwecji gdzie są zakazy zabierania szczupaka, zakaz trolingu itp, które wynikają z przełowienia. Nie znaczy to że nic tam nie pływa ale dużo łatwiej o wpadkę niż gdzie indziej. Do tego jak wszędzie, możesz trafić na jakiś "cudowny" tydzień, gdzie co chwila zmiana pogody, ciśnienia itp. Jak jedziesz na dużą wodę to z kimś kto już tam był i ją zna, bo inaczej to ze 3 dni możesz pływać i szukać ryb, unikaj miejsc blisko dużych miast i z dużą ilością domków letniskowych. To wszystko to rzeczy ogólne i nie znaczy że woda z dużą ilością domków i blisko miasta jest bezrybna, to tylko wskazówka że może tam być większa presja przyjezdnych. Podobnie z jeziorami z sandaczem, to cenna ryba dla przyjezdnych i miejscowych i może w takich miejscach występować większa presja.Rady bardzo sesnowne. Pod wszystkimi bym się podpisał z wyjątkim "nie bierz szkierów". Ja je wolę, ale pewnie oba punkty widzenia można uzasadnić. Share this post Link to post Share on other sites
Z Olsztyna 1,823 Report post Posted June 16, 2017 "...nie bierz szkierów, to loteria i jedno z nielicznych miejsc w Szwecji gdzie są zakazy zabierania szczupaka, zakaz trolingu ....." No ...to jakas masakra jest. Należałoby dodac ,że w domkach nie ma dużych zamrażarek Share this post Link to post Share on other sites
karkoszek 1,786 Report post Posted June 16, 2017 (edited) "...nie bierz szkierów, to loteria i jedno z nielicznych miejsc w Szwecji gdzie są zakazy zabierania szczupaka, zakaz trolingu ....."No ...to jakas masakra jest.Należałoby dodac ,że w domkach nie ma dużych zamrażareknie ma to jak wyrwać nawet nie zdanie, tylko pół zdania z kontekstu i robić sensację.nie bierz szkierów, to loteria i jedno z nielicznych miejsc w Szwecji gdzie są zakazy zabierania szczupaka, zakaz trolingu itp, które wynikają z przełowienia.Na Boren też jest zakaz zabierania szczupaków, tzn można jednego na tydzień na łódź w wymiarze 55-75.Uchylę niektórym rąbka tajemnicy. Forumowa wyprawa na Boren vol 2, w bardzo podobnym składzie do vol 1, odbędzie się 8-15 października ;) Edited June 16, 2017 by karkoszek Share this post Link to post Share on other sites
Z Olsztyna 1,823 Report post Posted June 16, 2017 Do sensacji to mi daleko Nie cytowalem kolegi np.z nika , bo w zamysle byl ogolnik. Sarkazm z zamrazalkami nie byl przypadkowy , tak jak zakazy nie tylko na szkierach zaczynaja byc w......beda niebawem normą. A... no i zyczyc wypada wiekszych majowych szczupaków:)) Share this post Link to post Share on other sites
karkoszek 1,786 Report post Posted June 16, 2017 Do sensacji to mi dalekoNie cytowalem kolegi np.z nika , bo w zamysle byl ogolnik.Sarkazm z zamrazalkami nie byl przypadkowy , tak jak zakazy nie tylko na szkierach zaczynaja byc w......beda niebawem normą.A... no i zyczyc wypada wiekszych majowych szczupaków:))będą normą, bo ludzie z którymi się rozmawia na promie to do Szwecji jadą napełnić zamrażarki, faktycznie Share this post Link to post Share on other sites