Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
HighRider

Szwecja 2017

Recommended Posts

Gdzie jedziecie? Mamy w Pueblo w Gdyni punkt zbiorczy.

A to my z Wami tylko do Karlskrony. Później każdy w swoim kierunku. 

W Pueblo polecam meksykańskie żeberka ;)

Edited by slawito

Eeee, są w Gdyni lepsze knajpy niż Pueblo, a i miejsca w nich więcej :)

Eeee, są w Gdyni lepsze knajpy niż Pueblo, a i miejsca w nich więcej :)

Dawaj namiar.

Ja do Środkowej zwykłem jeździć w drugiej połowie czerwca, a do Północnej na początku lipca. To bardzo bezpieczny termin, a w dodatku dzień jest b. długi i noc jasna :) Najfajniejsse klimaty w SE :)

Dokładnie! Wybieram te same terminy. Dodałbym jeszcze że w tym czasie rośliność podwodna jest bardzo rozwinięta, i częściej bardzo przyzwoite ryby stoją w bardzo płytkich miejscach bo mogą się ukryć w gąszczu zielska. Taki styk zarośli i czystej wody to jedne z moich ulubionych miesjcówek.

My juz na miejscu - mamy wifi, wiec bede relacjonowac na biezaco

Pozdrowki dla ekipy promowej z JB!

Pierwszy dzien za nami - rekonesans w okolicach bazy - 10 ryb - 7 szczupakow i 3 okonie, nic co sie na zdjecie nadawalo, padal deszcz caly czas wiec przyjemnosci z lowienia niewiele, ale co zrobic... trzeba bylo zacisnac zeby i plywac

Jutro pogoda ma byc lepsza, zobaczymy co dzien przyniesie :)

Żaliłem się, że straszna tragedia na szkierach koło Senoren, wróciłem więc mały UPDATE i podsumowanie.

Wyprawa zdecydowanie mniej łowna niż we wrześniu zeszłego roku.

Ryb blisko Senoren, dragso praktycznie nie było. 3 dni pływania kombinowania na wszystko i wszędzie i zero.

Czwarty dzień straszny wiatr i bałwanki - odważyliśmy się popływać blisko baz i 3 szczupaki. Brały nieźle nawet blisko, więc albo wpłynęły z wiatrem i coś się ruszyło, albo trzymały się dna i po prostu siedziały cicho poprzednie dni.

Piąty dzień to pływanie już dalej i szukanie ryb przy skałach w kierunku morza i to był strzał w dziesiątkę. 

Paręnaście sztuk wyjętych przy samych skałkach - rzut 2-3 metry od skały pustka, rzucałem wręcz o skałę odbijając przynętę i pozwalając jej opaść i wtedy 2-3 szybkie ruchy i siedziały.

Dzień szósty - wiatr zelżał, znów skałki i cisza totalna. Żadnego brania, najlepsze miejscówki też cisza.

Wpływamy do małej zatoczki, pierwszy rzut i Teść wyciąga metrówkę, 103 cm 8kg

Foto, waga, pomiary do wody, nie zdążyłem zmienić mojego przyponu a ten w drugim rzucie ciągnie kolejną.

15min walki, weszła mocno w dno i za jakieś morsztyny i kolejna metrówka w łodzi - 101cm, 8,3kg.

Ja w tym miejscu dociągnąłem jeszcze z 6 sztuk 60-89cm i spływaliśmy na camping.

Dwie metrówki, w 20min dwoma rzutami. Prawo świeżaka.

Już pewnie w ramkę oprawia, bo to jego pierwszy wyjazd na Szwecje (mój 2) i duże podwójne powody do zadowolenia.

Wyraźnie jednak coś z rybami nie tak. Pewnie przez te fronty, tarło (chyba opóźnione). Miałem wrażenie, że i ryby nie takie silne jak na jesień, ale to chyba normalne.

Miejscówki pewniaki z września nie sprawdziły się, kolega z forum przesyłał mi mapkę z jego miejscówkami i też nic (dziękuję kolego!).

Wracamy we wrześniu ;-)

Dzien drugi - mielismy wstac o 6, obudzilismy sie 7:30 - alkomat wskazal pol promila kazdemu po wczesniejszej nocy... szybkie ogarniecie i jestesmy o 9 na wodzie, na lodce melduje sie kilkanascie ryb, bran sporo, jakosci nadal brakuje - szczupak 77 centow i okon 38 centow - ponizej zadowolony lowca!

Teraz powtorka z wczoraj i plan by znowu o 6 wstac - bo cele trzeba miec

[attachment=420214:image1.JPG][attachment=420215:image1.JPG] Edited by Dadi

Trraz powinno byc ok - nie tak prosto ogarnac to z telefonu :D

Na powyzszym wspomnianym nie łowimy

Krotko na temat dnia trzeciego, czyli wczoraj:

Oczywiscie nie bylo szans, by wstac, wiec pierwsze pol dnia spedzilismy na dojsciu do siebie

Wyplynelismy do zatoki przy miejscowosci Hanas, oblawiajac zatoki i trzcinowiska po drodze - byl to zdecydowanie najslabszy dzien - meldowaly sie ryby wielkosci "polskiej" - ani ilosciowo ani jakosciowo dobrze nie bylo

Dzis zaraz ruszamy na oblawianie okolicznych miejscowek (szkoda czasu na dalekie plywanie), popoludniu poszukamy ryb z reki na wodzie kilku/kilkunasto metrowej

My w 4kę - 16tego do Karlskrony - jak jacyś forumowicze płyną to zapraszam na priv - chętnie wypijemy wspólne piwo.

(rzeba będzie odgryźć się na tych rybach za męczarnie kolegów)

Edited by analityk

My w 4kę - 16tego do Karlskrony - jak jacyś forumowicze płyną to zapraszam na priv - chętnie wypijemy wspólne piwo.
(rzeba będzie odgryźć się na tych rybach za męczarnie kolegów)

My ruszamy w tym terminie ale ze Świnoujścia. Jedziemy w trójkę na Szkiery na południe od Valdemarsvik

Mocna ekipa z Gdyni pakuje sie na prom 9 czerwca-kierunek Asnen

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mocna ekipa z Gdyni pakuje sie na prom 9 czerwca-kierunek Asnen

No my także Karlskrona

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by POGROMCA OKONI

Vindommen dzien 4ty:

Wyplywamy w dwoch turach - "porannej" i pololdniowej

Rano oblawiamy okoliczne zatoki - nie widac zadnej aktywnosci ryb, nic nawet nie odprowadza przynet, nie ma zadnych bran - splywamy na obiad bez zadnych ciekawych efektow z lekka wedkarska depresja, brakuje pomyslow gdzie i jak i na co szukac ryb - dodatkowo wiatr nie pomaga w wyborze miejsc i komforcie lowienia

Popoludniu szukamy miejsc najmniej wietrznych, na plytkiej wodzie nadal lipa, udaje sie zlowic na wodzie 6 metrowej szczupaka 75 cm, wieczorem udaje sie dolowic sandacza 65 cm - nadzieja wraca, jednak nadal to nie to...

Teraz za oknem delikatny koniec swiata - wieje i leje, czekamy na wypogodzenie, ktore ma przyjsc za kilka godzin - oby ta zawierucha wplynela pozytywnie na aktywnosc ryb...

Jak nie ma na płytkim muszą być na głebokiej. Jak macie echo popływajcie na wodzie 10+ i zobaczcie czy sa tam ryby. Jak cztery dni nic nie bierze to trzeba wyciągać jakieś wnioski.

Witajcie,

wczoraj skończyła się kolejna szwedzka przygoda....już nasta....i śmiało mogę przyznać, że na 100% top3 jeśli chodzi o moje wizyty u Szwedów.

Byliśmy z bratem we dwóch jeszcze z innym chłopakami z forum - może się ujawnią, a może nie:)

Jezioro z wodą do 13m, nazwy nie zdradzę, z racji tego że zostaliśmy na nie zaproszeni. Przez 6 dni łowienia na naszej łódce 144 szczupaki powyżej 50cm, wszystko łowione z ręki. Łącznie we czterech: 291. Głównie jerki na wodzie 1,7-2,5m. Generalnie wyjazd miał być sandaczowy, ale zedy stały jeszcze na jajach i łatwe nie były. Kilkanaście ryb co prawda padło, ale w dużej części czarnuchy tarłowe - na sandiki pewnie ze 2 tygodnie za wcześnie.

U nas największy szczupły 94 cm, u kolegów jedna ogromna ryba - ale szczegółów zdradzał nie będę:)

Oprócz ryb, zajebiste towarzystwo przez cały wyjazd - jak się trafi taką ekipę to nawet ryby mogę nie brać a i tak wyjazd byłby udany!

Pozdrawiam,

malcz

Czyli 9 sporo nas będzie na promie  :D  mnie z kumplem łatwo bedzie rozpoznać, dwóch dużych i trzeci mikry :P po za tym bede w koszulce z naszywką jerkbait :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...