Jeziorm 1 294 Report post Posted January 12, 2017 Ja się piszę na zestaw okoniowo sandaczowy Share this post Link to post Share on other sites
urasenty 725 Report post Posted January 12, 2017 (edited) @Pluton jak chcesz połowić sandaczy to jedź na jesieni. Wrzesień/październik. Maj to nie jest dobry okres. Edited January 12, 2017 by urasenty Share this post Link to post Share on other sites
wujek 7,497 Report post Posted January 12, 2017 A powiedzcie Panowie, czy warto wybrać ofertę zewu przygody? Właśnie otrzymałem od swojej małżonki zielone światło na wędkarską wyprawę do Szwecji i rozpocząłem poszukiwania. Planuję wybrać się z kolegą w maju lub na początku czerwca, a że dla obu nas jest to pierwsza wyprawa w te rejony, to jesteśmy raczej zdani na firmę. W ofercie Zewu jest Stora Bellen 28.04-07.05 oraz Hedesunda 27.05 - 04.06. Cenowo wygląda to nie najgorzej. Ewentualnie może jakieś inne opcje ? Zew ok. Bellen w tym terminie może być super jeśli szczupaki będą po tarle na płytkim lub zupełni do bani jak ich nie będzie. Ja byłem tam w połowie maja i było za zimno, widocznie taki był rok. Cały szczupak był na głębokiej wodzie powyżej 10m. Na płytkim pojedyncze ryby. Celowałbym w termin czerwcowy, temp. wody będzie taka że ryba musi żerować, wystarczy tylko ją znaleźć. Share this post Link to post Share on other sites
malcz 1,807 Report post Posted January 12, 2017 "...Wyjazdy będą tematyczne ....1x okoń i sandacz..." ...jak nic Storsjon albo Juttern.... Share this post Link to post Share on other sites
modesty wand 75 Report post Posted January 12, 2017 Zew ok. Bellen w tym terminie może być super jeśli szczupaki będą po tarle na płytkim lub zupełni do bani jak ich nie będzie. Ja byłem tam w połowie maja i było za zimno, widocznie taki był rok. Cały szczupak był na głębokiej wodzie powyżej 10m. Na płytkim pojedyncze ryby. Celowałbym w termin czerwcowy, temp. wody będzie taka że ryba musi żerować, wystarczy tylko ją znaleźć. Ja właśnie w tym terminie jadę na Bellen z Zewem.Wolał bym trochę później np. połowa maja-czerwiec ale to prezent od żony wiec nie wybrzydzam.Dasz jakieś konkretne wskazówki bo ja zupełnie zielony jestem w temacie Szwecji. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted January 12, 2017 Ja właśnie w tym terminie jadę na Bellen z Zewem.Wolał bym trochę później np. połowa maja-czerwiec ale to prezent od żony wiec nie wybrzydzam.Dasz jakieś konkretne wskazówki bo ja zupełnie zielony jestem w temacie Szwecji. Tu masz trochę o naszym wyjeździe http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/relacje/stora-bellen-2015-wyprawa-jerkbaitpl-r348 Jak masz jakieś pytania to wal. Share this post Link to post Share on other sites
rower26 642 Report post Posted January 13, 2017 ...jak nic Storsjon albo Juttern.... Nad Juttern za mało łodzi więc na 99% Storsjon Share this post Link to post Share on other sites
bassy 141 Report post Posted January 13, 2017 Ja właśnie w tym terminie jadę na Bellen z Zewem.Wolał bym trochę później np. połowa maja-czerwiec ale to prezent od żony wiec nie wybrzydzam.Dasz jakieś konkretne wskazówki bo ja zupełnie zielony jestem w temacie Szwecji. Odwieczny problem : kiedy będzie wiosna. Szczerze mówiąc rezerwując w styczniu zawsze ryzykujemy, że będzie za późno lub za wcześnie. taki lajf Share this post Link to post Share on other sites
Jeziorm 1 294 Report post Posted January 13, 2017 Jesli chodzi o poczatek sezonu to moze byc za pozno?tzn ze np szczupaki odplywaja w glebsze wody czy jak? Share this post Link to post Share on other sites
pawekus 45 Report post Posted January 13, 2017 Określenie za późno w temacie Szwecji i wiosny raczej jest względne. Może dotyczyć tego że szczupaki po wielkim obżarstwie po tarle na płytkiej wodzie rozpływają się powoli po całym zbiorniku zajmując różne stanowiska. Niektóre schodzą głębiej, inne zostają w trzcinach i na rantach i w mniejszym lub większym stopniu dalej gryzą. Moim zdaniem można być za wcześnie czasami wiosną ale czy za późno? Moim zdaniem w Szwecji nigdy nie jest "za późno" żeby spotkać się z rybą życia :) Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 13, 2017 Określenie za późno w temacie Szwecji i wiosny raczej jest względne. Może dotyczyć tego że szczupaki po wielkim obżarstwie po tarle na płytkiej wodzie rozpływają się powoli po całym zbiorniku zajmując różne stanowiska. Niektóre schodzą głębiej, inne zostają w trzcinach i na rantach i w mniejszym lub większym stopniu dalej gryzą. Moim zdaniem można być za wcześnie czasami wiosną ale czy za późno? Moim zdaniem w Szwecji nigdy nie jest "za późno" żeby spotkać się z rybą życia :) Wiosną może być tragedia jeśli traficie w samo tarło. Mamuśki nieaktywne. Tylko samce pistolety atakują. Share this post Link to post Share on other sites
Dadi 174 Report post Posted January 14, 2017 Według mnie również największe ryzyko to być za wcześnie - rok temu z początkiem maja w nocy temperatura spadała poniżej 0, mimo, że nie najgorzej połowiliśmy to wszystkie ryby 80+ były całkowicie nieaktywne i przez tydzień nie odnotowaliśmy nawet odprowadzenia czegoś większego, a na 3 domki na Senoren za cały tydzień wyjechało dosłownie kilka ryb 80+, żadnej 90+. Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 25, 2017 (edited) Dzisiaj zapadła decyzja. Święta Anna, koniec września ;) Edited January 25, 2017 by BOB1 Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted January 25, 2017 A ja początek czerwca jezioro Voxsjon i okolice. Jest plan aby ten wyjazd był głównie muchowy :D Share this post Link to post Share on other sites
pikeft 602 Report post Posted January 26, 2017 Dzisiaj zapadła decyzja. Święta Anna, koniec września ;) Zastanawiam się też nad tą lokalizacją ze względu na łódki za free październik/listopad,ale to jeszcze kwestia do przemyślenia gdyż niestety w tym roku czeka mnie komunia chrześniaka...i muszę przeliczyć sianko. Share this post Link to post Share on other sites
Dano. 3,440 Report post Posted January 26, 2017 Zastanawiam się też nad tą lokalizacją ze względu na łódki za free październik/listopad,ale to jeszcze kwestia do przemyślenia gdyż niestety w tym roku czeka mnie komunia chrześniaka...i muszę przeliczyć sianko. Zabierz go na wyprawę do Szwecji, jako prezent komunijny :-) Tapatalknięte ze srajfona Share this post Link to post Share on other sites
bassy 141 Report post Posted January 28, 2017 Zew ok. Bellen w tym terminie może być super jeśli szczupaki będą po tarle na płytkim lub zupełni do bani jak ich nie będzie. Ja byłem tam w połowie maja i było za zimno, widocznie taki był rok. Cały szczupak był na głębokiej wodzie powyżej 10m. Na płytkim pojedyncze ryby. Celowałbym w termin czerwcowy, temp. wody będzie taka że ryba musi żerować, wystarczy tylko ją znaleźć. Zew ok. Byłem na Bellen jak jeszcze w ofercie zewu nie było tej wody. J a celowałbym w 2 połowę maja. Jednak na dzień dzisiejszy próba przewidzenia wiosny to wróżenie z fusów. Jak byłem we wrześniu tam to temp 27 stopni w południe sięgała. Chcesz info to pisz. Mam stamtąd życiówkę 117 cm Share this post Link to post Share on other sites
croock 289 Report post Posted January 30, 2017 Dzisiaj zapadła decyzja. Święta Anna, koniec września ;) Bob, gdzie konkretnie na Św. Annie będziesz? Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 30, 2017 Eventur Fishing ... "żółty domek" ;) :D Share this post Link to post Share on other sites
MarCinFin 1,422 Report post Posted January 30, 2017 Ja czekam tylko na zejście lodu z archipelagu i sezon rozpoczne mało spinigowo bo sieją z gruntu. W miedzyczasie zaczna sie poszukiwania tlusciutkich mamusiek poprzeplatane sandaczem i okoniem. I tak do kolejnego lodu z małą odskocznia. W lipcu/sierpniu planuję wypad rozpoznawczy 4-5 dniowy na łososia z Tornionjoki ☺. No i tyle Share this post Link to post Share on other sites
croock 289 Report post Posted January 30, 2017 Eventur Fishing ... "żółty domek" ;) :D czyli przy jeziorze. sam domek położony jest w mega miejscu. dosłownie nad wodą - bezpośrednio z werandy wchodzisz do łódki :) byłem tam (choć akurat nie w tym domku) w maju 2016. W razie potrzeby służę informacją bazującą na moim doświadczeniu (skromnym, nasz wyjazd zbiegł się w czasie ze zlotem j.pl - nie był to najlepszy tydzień na szkierach), ale też na danych, które zebrałem przed wyjazdem od wcześniejszych bywalców (cudze doświadczenia - dużo lepsze). Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 30, 2017 Ja byłem w tym cudnym domku kilka lat temu, pewnej baaardzo zimnej wiosny. Teraz zgodziłem się na wyjazd jesienią i mam nadzieję na zdecydowanie lepsze wyniki. A tak poza wszystkim, na jeziorze miałem kontakt ... wzrokowy z największym szczupakiem w życiu (a mam zaliczony i skuteczny kontakt ze 124cm ;) ) Odprowadził przynętę do łodzi, spojrzeliśmy sobie w oczy (do tej pory mam zakodowany ten obraz) .. i spokojnie odpłynął. Myślę, że miał 130-135 cm :blink: :D PS na tym wyjeździe, mój przyjaciel złowił w tym jeziorze ... cefala północnego (chyba tak sie nazywa?) Share this post Link to post Share on other sites
malcz 1,807 Report post Posted January 30, 2017 (edited) 130-135...kosmos...w okolicach obsranej wyspy z mewami? Tam się kręcą ładne mamuśki...poza tym fajne sandacze są na tym jeziorze.... Edited January 30, 2017 by malcz Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 30, 2017 Nie, na blacie po prawej od wypłynięcia z kanału ;) Share this post Link to post Share on other sites
croock 289 Report post Posted January 30, 2017 ten blat jest mega, zwłaszcza wzdłuż spadku na głęboką wodę. jest na tym jeziorze fajna górka podwodna. wystaje z 30 cm ponad powierzchnię (jak nie ma wiatru). rozległa, z jednej strony stroma, z drugiej łagodna, blisko głębi. niesamowicie działała na wyobraźnię. Share this post Link to post Share on other sites