Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
HighRider

Szwecja 2017

Recommended Posts

ja spotkałem się z kontrola na jednym z jezior, tzn podpłynęła łódź i zapytano mnie czy mam pozwolenie

Łowię tu 3 lata i nie miałem kontroli ale, jak wyjeżdżam dalej na inne wody ,to zawsze kupuję stosowne pozwolenie przez telefon .

Troszkę dziwne pytanie :(

Przemieszczam się często codziennie lub co kilka dni, o 100 - 300 km. Łowię z brzegu w przypadkowych miejscach, zabieram 2 szczupaki na sezon, taki ze mnie kłusownik :)

Jak łowię z łódki co w zasadzie ma miejsce niezwykle rzadko to pozwolenie kupuję.

Edited by bartsiedlce

Mieszkam w Stockholmie i wykupuję pozwolenie na jeziora ,które mam pod nosem . Jak jeżdżę dalej ,to Fiskekort.Se i tam są informacje dotyczące dozwolonych na danej wodzie ,metod połowu . Jest dużo małych jezior nie należących do nikogo tzw. gminne - wystarczy zachować pełną kulturę i nikt Ci nic nie powie . 

A Swoją drogą ,za brak pozwolenia kary są tu srogie . Ja nie zaryzykuję oddania sprzętu + manadat .

Czolem,

Nadszedl czas rezerwowania kolejnego terminu wyprawy oraz wyboru miejsca, mamy zagwostke pomiedzy 2 miejscami:

Szkiery Sw. Anny
Vindommen

Obie wycieczki z Eventurem, termin to poczatek maja. Pytanie do tych co moga cos podpowiedziec/doradzic - co wybrac?

Na szkierach bylismy w tym roku na Senoren, wszystko przemawia za jeziorem, ale nie ma jednak tej pewnosci... o szkierach Anny mozna wiele znalezc w necie, mniej jest aktualnych informacji o Vindo - ktos moze cos poradzic? Byl? Lowil?

Z gory dzieki za wszelkie cenne informacje/spostrzezenia :)

Czolem,

Nadszedl czas rezerwowania kolejnego terminu wyprawy oraz wyboru miejsca, mamy zagwostke pomiedzy 2 miejscami:

Szkiery Sw. Anny
Vindommen

Obie wycieczki z Eventurem, termin to poczatek maja. Pytanie do tych co moga cos podpowiedziec/doradzic - co wybrac?

Na szkierach bylismy w tym roku na Senoren, wszystko przemawia za jeziorem, ale nie ma jednak tej pewnosci... o szkierach Anny mozna wiele znalezc w necie, mniej jest aktualnych informacji o Vindo - ktos moze cos poradzic? Byl? Lowil?

Moim zdaniem Vindommen na początek maja za wcześnie. Byłem z eventurem w 2013 roku ale początek czerwca i to jest moim zdaniem sensowniejszy termin. Wszystko zależy od tego kiedy zejdzie lód. w 2013 lód zszedł z samym końcem kwietnia i początkiem maja praktycznie zima jeszcze w wodzie. Pierwszy tydzień czerwca to dopiero pierwsze mniszki zaczęły zakwitać.   

Moim zdaniem Vindommen na początek maja za wcześnie. Byłem z eventurem w 2013 roku ale początek czerwca i to jest moim zdaniem sensowniejszy termin. Wszystko zależy od tego kiedy zejdzie lód. w 2013 lód zszedł z samym końcem kwietnia i początkiem maja praktycznie zima jeszcze w wodzie. Pierwszy tydzień czerwca to dopiero pierwsze mniszki zaczęły zakwitać.   

Bardzo cenna uwaga, dziękuje!

Czekam na więcej =)

My liczymy na łagodną zimę i jedziemy na Vindommen z Eventurem w połowie maja. Na Św. Annie (też z Eventurem) byliśmy w '15 i mozna tam polowic. W części "wewnętrznej", ktora nie jest relatywnie duża bankowo są duże szczupaki, trzeba je tylko zlokalizować. A wtedy mozna łowić praktycznie przez tydzien w jednym miejscu... tylko co w tym fajnego? :)

Spotkaliśmy tam wyjadaczy, którzy byli w tym miejscu 5-ty albo 6-ty raz pod rząd i polecali raczej czerwiec.

My wczoraj zarezerwowaliśmy prom na 10 czerwca, kierunek szkiery Św Anny. Planuje zabrać swój ponton, są w tych rejonach jakieś miejsca gdzie można podjechać blisko wody i wypakować sprzęt?

Czolem,

Szkiery Sw. Anny
Vindommen

nad którą miejscówką na Św. Annie się zastanawiacie? Jeśli chodzi o Eventur, z tego co pamiętam, mają 3: Slatbaken, Św. Anna, Kallso. Byłem na dwóch ostatnich.

Kallso super - odludne, masa wody do opłynięcia, można się obłowić ilościowo, ale o grube sztuki ciężko.

Św. Anna jest ok, ale urzekła mnie mniej od Kallso - jest bardziej turystyczna, w wielu zatokach domki letniskowe, na plus wewnętrzne "jezioro". Na Św. Annie nie połowiliśmy jakoś super, ale trafiliśmy na tydzień, po którym na promie powrotnym generalnie było niewesoło (wtedy też odbywał się zlot j.pl na Syrsan). Standard domków i łodzi był wyższy na Kallso. Na Kallso też można było wypożyczyć echo, na Św. Annie trzeba było mieć swoje. 

Na Slatbaken (raczej jej granice) napłynęliśmy kilkakrotnie - fajne zatoki, podobno na grubsze sztuki to właśnie tam.

O Vindommen wiem tylko tyle, co wyczytałem - dwukrotnie braliśmy to miejsce pod uwagę. Wszyscy zwracają uwagę na małe jeziorko sąsiadujące, udostępnione dla klientów Eventuru - podobno bardzo warte uwag

Edited by croock

Vindommen zaklepane na pierwszy tydzień czerwca - wszystkich tych, którzy byli w tych terminach bardzo proszę o wszelkie informacje na prv na temat głębokości jakich się łowi, co się sprawdzało w danym roku, jak na dany gatunek się nastawiać - może są jeszcze jakieś inne "mankamenty", na które należy zwrócić uwagę?

Mógłby być już czerwiec...  :rolleyes:

Św. Anna jest warta polecenia w czerwcu bo fajną alternatywą są grube sandacze. Nie ma ich dużo ale jest kilka bankówek i na ogół nie są to ryby małe. Nad Vindommen nie byłem i jakoś mnie nie kręci...Juttern to już zupełnie inna para kaloszy i chyba wszystko zostało o tym bajorze napisane....ogólnie rzecz biorąc to trzeba szukać nowych rozwiązań... Edited by malcz

Vindommen zaklepane na pierwszy tydzień czerwca - wszystkich tych, którzy byli w tych terminach bardzo proszę o wszelkie informacje na prv na temat głębokości jakich się łowi, co się sprawdzało w danym roku, jak na dany gatunek się nastawiać - może są jeszcze jakieś inne "mankamenty", na które należy zwrócić uwagę?

Mógłby być już czerwiec...  :rolleyes:

Z Eventurem jedziecie?

Z Eventurem jedziecie?

Tak jest, w tym roku postanowaliśmy jeszcze z biurem - za rok będziemy kombinować po swojemu :P

Edited by Dadi

Bardzo jestem ciekaw tego małego jeziorka w ich ofercie-chyba Fullbosjon. Dajcie koniecznie znać po powrocie.

Wyjazdu wędkarskiego zaplanowanego nie mam, ale dojrzałem do wyjazdu z kraju i obieram skandynawski kierunek. Tylko póki co brakuje punktu zaczepienia (gdyby ktoś mógł pomóc ;) ), ale będę działać w tym kierunku i oby się udało...

Edited by thug

A powiedzcie Panowie, czy warto wybrać ofertę zewu przygody? Właśnie otrzymałem  od swojej małżonki zielone światło na wędkarską wyprawę do Szwecji i rozpocząłem poszukiwania. Planuję wybrać się z kolegą w maju lub na początku czerwca, a że dla obu nas  jest to pierwsza wyprawa w te rejony,  to jesteśmy raczej zdani na firmę. W  ofercie Zewu  jest Stora Bellen  28.04-07.05 oraz Hedesunda 27.05 - 04.06.  Cenowo wygląda to nie najgorzej. Ewentualnie może jakieś inne  opcje ? 

Mam dobre doświadczenia z Zewem. Znam oba łowiska. Oba fajne i zupełnie różne. Nie wiem na co bym sie zdecydował. Gdyby Stora była ciut później to chyba tutaj. Na Hedesundzie o tej porze to już pewnie będzie można połowić sandacza a to lubię ;)

No właśnie,  ten pierwszy termin mi również wydaje  się troszkę zbyt wczesny.

Edited by Pluton

Myślę, że w przeciągu 2 tygodni (ale może wcześniej) wyruszymy z ofertą wypraw z jerkbait.pl. Uchylę rąbka tajemnicy.

W 2017r to 4 wyjazdy zagraniczne - 3 do Szwecji (Partnerem jest Eventur Fishing) i jeden do Finlandii (Partnerem Zew Przygody - ten 100% mucha). Dodatkowo pracujemy jeszcze nad wyjazdem dla tych co chcą poduczyć się łowienia na multiplikator - Szwecja (Partner Eventur Fishing). Wszystkie z opiekunami z jerkbait.pl. Wyjazdy będą tematyczne - 2x szczupak, 1x okoń i sandacz, 1x multiplikator, 1x mucha 100%.

kolego Pluton....firma godna polecenia w 100% byłem Hedesundzie i mysle że ten termin jest ok....ciekawa woda i ryb też jest sporo :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...