Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
esox1972

Dyskusja o propozycji konieczności filmowania wypuszczania okazów.

Recommended Posts

Nie chcesz robic zdjec z wypuszczania ryby to nie chwal sie nia  na forum majacym w załozeniu promowanie no kill. Wejdz na forum bereciarskie i tam sie chwal. Jedynym wytlumaczeniem dla osob przeciwnych takiemu obowiazkowi jest strach przed wypuszczaniem ryb. 

Mozna zrobic piekne zdjecie zlowionej rybie , to mozna i zrobic zdjecie z wypuszczania prosta sprawa, nie chcesz tego robic to nie chwal sie zlowiona ryba

Wybacz, ale nie dociera do mnie ta logika. Wbrew temu co piszesz jest tu naprawdę wiele osób, które wypuszczają ryby. Czy ich sumienia będą bardziej czyste jeśli zrobią film z wypuszczania? Fajnie jest złowić dużą rybę, fajnie ją wypuścić, fajnie pokazać taki okaz ludziom, którzy podzielają Twoją pasję. I fajnie wierzyć, że jednak większość tutaj to rozumie. A jeśli ktoś nie rozumie to niech to się rozgrywa w jego sumieniu...

Nie chcesz robic zdjec z wypuszczania ryby to nie chwal sie nia na forum majacym w załozeniu promowanie no kill. Wejdz na forum bereciarskie i tam sie chwal. Jedynym wytlumaczeniem dla osob przeciwnych takiemu obowiazkowi jest strach przed wypuszczaniem ryb.
Mozna zrobic piekne zdjecie zlowionej rybie , to mozna i zrobic zdjecie z wypuszczania prosta sprawa, nie chcesz tego robic to nie chwal sie zlowiona ryba

Ryby w 99% wypuszczam. Teraz mam za każdym razem robić fotki i filmować? Uważam, że nie muszę bo nie mam parcia na medialność i poklaski środowiska C&R. Z resztą w ten czas wolę wykonać kilka rzutów przynęta niż bawić się w Hollywood na łodzi.

Oznacza to, że skoro nie mam ochoty filmować swoich dokonań C&R to jestem mięsiarz? Spoko :)

Może łowić bez uzbrojonej przynęty ? Nawet wypuszczać nie trzeba będzie , ryba sama się wypnie - oczywiście wszystko filmujemy ;)

Jeszcze troche, to bez kamery na ryby nie bedzie można się wybrać, bo powiedzą, że człowiek przyszedł po mięsiwo.  ;)

Ryby w 99% wypuszczam. Teraz mam za każdym razem robić fotki i filmować? Uważam, że nie muszę bo nie mam parcia na medialność i poklaski środowiska C&R. Z resztą w ten czas wolę wykonać kilka rzutów przynęta niż bawić się w Hollywood na łodzi.

Oznacza to, że skoro nie mam ochoty filmować swoich dokonań C&R to jestem mięsiarz? Spoko :)

Absolutnie nie jesteś mięsiarz,ale jak ktoś ma parcie na szkło to niech też już niejako przy okazji filmuje moment wypuszczania ryby,nikt nikogo nie będzie pilnował,chodzi o pokazanie innym poprzez nagradzanie takich postaw ,że jest to jak ktoś tu powiedział modne i jeszcze można zyskać fajny bonus,patrz opłaca się tak robić, być może w ten sposób będzie choć trochę więcej ryb w naszych wodach,coś zostanie dla następnych pokoleń.

Nie jestem żadnym ultrasem, jedynie słuszne czasy już za nami ,ORMO również,to ma być zachęta i miły dodatek,aby propagować takie postawy.Widzę,że jednak pomysł kolegi co do konkursu z filmem z wypuszczania-uwalniania  ryb może będzie trafniejszy,ci co będą chcieli będą w tym uczestniczyć.

A gdzie tak napisalem? Popierasz wypuszczanie ryb? 

Konkurs?

Jak najbardziej, sprawa do przedyskutowania i wdrożenia. 

Zapis regulaminowy? Tu swoje zdanie już wyartykułowałem. 

Widać można się porozumieć,tylko,żeby znów nie było ,że ponieważ są takie,a nie inne wymogi konkursu,ktoś poczuje się dyskryminowany i nie uda się tego przeprowadzić.

Regulamin wstawiania zdjęć jest prosty. Wstawiamy ryby wypuszczone spełniające minimum forumowe. Jak ktoś ma wątpliwości to zgłasza to moderatorom bez wywoływania niepotrzebnej burzy.
Po co to komplikować. Bo kilka osób chce zobaczyć moment wypuszczania ryby?
Czasami nagrywam lub robię zdjęcie wypuszczanej rybie ale to ja będę decydował czy chcę to pokazać a nie kilku krzykaczy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Regulamin wstawiania zdjęć jest prosty. Wstawiamy ryby wypuszczone spełniające minimum forumowe. Jak ktoś ma wątpliwości to zgłasza to moderatorom bez wywoływania niepotrzebnej burzy.
Po co to komplikować. Bo kilka osób chce zobaczyć moment wypuszczania ryby?
Czasami nagrywam lub robię zdjęcie wypuszczanej rybie ale to ja będę decydował czy chcę to pokazać a nie kilku krzykaczy.

Czyli nie zalezy Ci na dobrym stanie polskich wód? Już widze jak watki z chwalenia sie rybami by uszczuplały bo trzeba wypuścić tyle mięsa. Pustka by nastala w tych tematach, wszyscy na forum krzycza o c&r a nad woda slychac tylko głuchy dźwięk rozbijanych zaraz po złowieniu rybich łbów. Prawda jest taka że 99% wędkarzy zabiera ryby, na tym forum wcale nie jest dużo lepiej... Oj ale będzie krzyk zaraz :)

Czyli nie zalezy Ci na dobrym stanie polskich wód? Już widze jak watki z chwalenia sie rybami by uszczuplały bo trzeba wypuścić tyle mięsa. Pustka by nastala w tych tematach, wszyscy na forum krzycza o c&r a nad woda slychac tylko głuchy dźwięk rozbijanych zaraz po złowieniu rybich łbów. Prawda jest taka że 99% wędkarzy zabiera ryby, na tym forum wcale nie jest dużo lepiej... Oj ale będzie krzyk zaraz :)

A co te filmiki miały by wspólnego z poprawą stanu polskich wód? Chyba by tylko pomogły w ustaleniu dobrej mety.

A gdzie tak napisalem? Popierasz wypuszczanie ryb?

Odniosłem się do Twojego cytowania mojej wypowiedzi. Popieram, bo sam wypuszczam. Ale nie popieram robienia z tego cyrku, pucowania się medialnie i parcia by za wszelką cenę to udowadniać. To już zakrawa o fanatyzm a jak wiadomo z łaciny ma to powiązanie ze słowem "szalony". A jak ktoś jest szaleńcem to ma deko zryty beret.

Fanatyczne C&R tak jak z homoseksualistami. Spoko, tylko we własnym zaciszu proszę. Edited by Kamil_Be

.Prawda jest taka że 99% wędkarzy zabiera ryby, na tym forum wcale nie jest dużo lepiej... Oj ale będzie krzyk zaraz :)

I właśnie ideą C&R jest aby te 99 % robiło to z głową , sensownie , okazjonalnie , na styk , oszczędzając najbardziej wartościowe okazy i medalowe sztuki.

Edited by Szymon82

A co te filmiki miały by wspólnego z poprawą stanu polskich wód? Chyba by tylko pomogły w ustaleniu dobrej mety.

Nie trzeba filmu , zwykle zdjęcie. Skoro forum jerkbait promuje c&r to gdzie jak nie tu promować ta idee. Jaki jest problem w zrobieniu dwoch a nie jednego zdjęcia gdy się ma dobre intencje?
Ktos chce zabrać rybę zgodnie z rapr, niech tak robi , ale niech nie lansuje się z rybą na forum popierajacym no kill.
Wiem że beretujacym ryby byloby to bardzo nie na rękę

Znam spora grupę wędkarzy z tego forum którzy w 100% stosują na kill - wiec jest troche lepiej niż ci sie wydaje :) poza tym jest regulamin jaki jest - chcesz filmować wypuszczenie ryby - proszę bardzo tylko pozniej wstaw na forum i daj przykład - bo poki co sporo krzyku a z strony broniących tego pomysłu ani jednego własnego przykładu.
Z tym parciem na szkło... ja wiem chyba po to sa wątki aby mozna było sobie pooglądać zdobycze kolegów - kit tu nie pisze o nich jako o guru - ja wielu gatunków nie lowie a cieszę sie oglądając zdjecia ich na forum. Oby tak zostało.

Nie, nie zabieram ryb :)

Meme 

dokładnie jak ja i nie wstawiam na forum, po prostu nie czuję takiej potrzeby. Wszystkie pływają i mają się dobrze.

Najważniejsze to uświadamiać, że warto chociaż duże sztuki wypuszczać. Mój tato jeszcze kilka lat temu nie wyobrażał sobie, jak można takie ryby wypuszczać. A teraz zastanawia się jak można je zabić.

Ale to była moja i brata ciężka praca nad nim  ;)

Znam spora grupę wędkarzy z tego forum którzy w 100% stosują na kill - wiec jest troche lepiej niż ci sie wydaje :) poza tym jest regulamin jaki jest - chcesz filmować wypuszczenie ryby - proszę bardzo tylko pozniej wstaw na forum i daj przykład - bo poki co sporo krzyku a z strony broniących tego pomysłu ani jednego własnego przykładu.
Z tym parciem na szkło... ja wiem chyba po to sa wątki aby mozna było sobie pooglądać zdobycze kolegów - kit tu nie pisze o nich jako o guru - ja wielu gatunków nie lowie a cieszę sie oglądając zdjecia ich na forum. Oby tak zostało.

Nie, nie zabieram ryb :)

Znam przypadek jak gościu targał przez pół kilometra wiklinowego gąszczu suma by kolega zrobił mu fotkę, sum został wypuszczony ale czy przeżył tego nie wiem, jedno jest pewne, parcie na szkło łowcy sumek nie będzie mile wspominał :lol:

...poki co sporo krzyku a z strony broniących tego pomysłu ani jednego własnego przykładu.

Tam gdzie łowię ciężko o okaz a kamerkę mam od niedawna. Przed chwilą wrzuciłem na yt:

https://www.youtube.com/watch?v=lPGCRmH5mtI

https://www.youtube.com/watch?v=lAD9AukEX14

https://www.youtube.com/watch?v=2x2UV1wUZbk

Nie zabieram ryb.

I od razu lepiej :) dawaj przykład na forum, w wątkach rybnych a moze inni wezmą przykład z Ciebie :)

No spoko, tylko teraz trzeba wywalić kilka setek na kamerę, zawsze pamiętać o zapasowym aku, później obrobić film i na forum.

Według niektórych daje to chwilowe 100% C&R. Gdyby kolega zrobił tylko foto część dyskutujących stwierdziła by, że ryba prawdopodobnie dostała w beret.

Wychodzi na to, że trzeba zainwestować dla ludzi których nie znamy po to by nie nazwali nas mięsiarzami. Owi ludzie i tak by tylko krytykowali.

Ja bym osobiście tak się nie pucował dla kogoś, kto dla mnie nie istnieje a jeszcze do tego w słaby sposób obraża. Dlatego zostaję przy swoim i nie popieram pomysłu z filmowaniem.

250 z przesyłką i dwoma akumulatorami sjcam4000 na alliexpres. Przyda się jako wideorejestrator do samochodu a czasami jako pamiątka z ryb, jazdy na rowerze, wycieczki w góry itd. Wycięcie odpowiedniego momentu do mp4 to 5 minut. Darmowy program np shotcut zaznaczamy odkąd dokąd wytnij eksportuj i upload na YouTube.

Nikt nikogo mięsiarzem nazywać nie będzie. Fajnie by było natomiast gdyby zdjęcia i filmiki mogły ze sobą koegzystować.

Regulamin "Zasady umieszczania zdjęć/filmów na forum jerkbait.pl" jest według mnie nie przystosowany do dzisiejszych standardów. O ile do zrobienia zdjęcia wymagany jest pewien okres czasu o tyle w przypadku filmów nie. Dlatego nie wrzucamy zdjęć ryb takich jak szczupak poniżej 75 cm czy boleń 65 cm. Inaczej wygląda to w przypadku kamer zamontowanych np na głowie lub gdy ktoś nas kameruje. Powinno się dla filmów wprowadzić mniejsze wymiary bo przecież nie tracimy czasu na wykonanie zdjęcia. Dodatkowo wprowadzić maksymalny czas w którym ryba na filmie powinna wrócić do wody od wyjęcia jej z naturalnego środowiska. Oczywiście bez cięć co zresztą widać na materiale.

No spoko, tylko teraz trzeba wywalić kilka setek na kamerę, zawsze pamiętać o zapasowym aku, później obrobić film i na forum.

Według niektórych daje to chwilowe 100% C&R. Gdyby kolega zrobił tylko foto część dyskutujących stwierdziła by, że ryba prawdopodobnie dostała w beret.

Wychodzi na to, że trzeba zainwestować dla ludzi których nie znamy po to by nie nazwali nas mięsiarzami. Owi ludzie i tak by tylko krytykowali.

Ja bym osobiście tak się nie pucował dla kogoś, kto dla mnie nie istnieje a jeszcze do tego w słaby sposób obraża. Dlatego zostaję przy swoim i nie popieram pomysłu z filmowaniem.

Wystarczy zwykła fotka, po co jakieś filmy. Gdzie ma być propagowane wypuszczanie ryb jak nie tu?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...