popper 4,221 Report post Posted January 23, 2017 A może, instynktownie, ryby czują, że tam gdzie lód się kruszy, woda będzie lepiej dotleniona? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted January 23, 2017 (edited) Ale chodzi o to, że podobno zostają przy dziurze zrobionej pierzchnią, a uciekają od dziury zrobionej świdrem. Edited January 23, 2017 by Krzysiek Rogalski Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted January 23, 2017 [attachment=381502:poddaję się.gif] Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted January 23, 2017 Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted January 23, 2017 Myślę, że ta hipoteza się nie obroni!... ;) Share this post Link to post Share on other sites
mnietek 292 Report post Posted January 24, 2017 Słuchajcie, nie wiem, po prostu napisałem o tym, co sam kilkanaście razy zaobserwowałem. Dlaczego tak się działo, po prostu nie wiem. Share this post Link to post Share on other sites
mmiedzianyy 68 Report post Posted January 24, 2017 Myślę, że chodzi tu o sposób czyszczenia dziury świdrem oraz o jednostajny hałas który następuje podczas wiercenia. Pierzchnią bijemy zazwyczaj na cieńszym lodzie, kilkoma uderzeniami i czyścimy przerębel nie hałasując a świdrem często jest to pare "długich" sekund i w większości przypadków wypłukiwanie śryzu góra-dół w momencie wyciągania świdra. Share this post Link to post Share on other sites
konio79 631 Report post Posted January 24, 2017 Dawno nie kiwałem i miło się zaskoczyłem, taka odskocznia od biegania po pas w Sanie, no i pierwsza kiełbaska zaliczona ;) [attachment=381544:okonek.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
alberto25 81 Report post Posted January 24, 2017 Dawno nie kiwałem i miło się zaskoczyłem, taka odskocznia od biegania po pas w Sanie, no i pierwsza kiełbaska zaliczona ;) okonek.jpg fajne kolorki ma Share this post Link to post Share on other sites
Dyziek 27 Report post Posted January 24, 2017 Na jeziorach w okolicach Augustowa - Dreństwo, Tajno zbliża się nieubłagalnie przyducha ... :( Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 24, 2017 Na jeziorach w okolicach Augustowa - Dreństwo, Tajno zbliża się nieubłagalnie przyducha ... :( Po kilkunastu dniach pokrywy lodowej ??? To nie są płytkie jeziora. Kiedyś lód trzymał od listopada do marca. Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted January 24, 2017 Myślę, że ta hipoteza się nie obroni!... ;) W naszym pięknym hobby, jest taka ilość zmiennych że niemal każda teoria jest do potwierdzenia i obalenia... to nie matematyka, to przyroda. I to jest fajne. Każda sytuacja jest inna, i nawet mając dużo wiedzy i doświadczenia bywamy zaskakiwani. Tak mówią ci co mają to doświadczenie... Share this post Link to post Share on other sites
grzeg71 15 Report post Posted January 24, 2017 W końcu i ja się wybrałem z błystką.Znalazłem godzinkę przed pracą i zaliczyłem 3 okonki, największy 21 cm. Brania były dalej, ale musiałem się zbierać do pracy, szkoda :( Wybieram się w czwartek, może jeszcze tam będą, chętne do współpracy. Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted January 26, 2017 Dyskusję o echosondach i kamerkach na lodzie przeniosłem tutaj: http://jerkbait.pl/topic/9490-echosonda-i-kamera-podwodna-na-lodzie/ Share this post Link to post Share on other sites
silurus 884 Report post Posted January 26, 2017 mam pytanko, jak lód na Mazurach gruby ???? Share this post Link to post Share on other sites
TomSuw 3,752 Report post Posted January 26, 2017 U mnie już po lodzie. Dziś utonął 68 latek, 41 latka walczy o życie. Lód miał max 6 cm. Wpadły 3 osoby...wyszły dwie...stan jednej niepewny. Share this post Link to post Share on other sites
Newone 50 Report post Posted January 26, 2017 a jak podlasie okolice augustowa ? kolega albatros ma info ? Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 26, 2017 mam pytanko, jak lód na Mazurach gruby ???? Na Nidzkim cienko, niecałe 15 cm. Share this post Link to post Share on other sites
martek 248 Report post Posted January 26, 2017 a jak podlasie okolice augustowa ? kolega albatros ma info ? tak w skrócie---lód trzyma i nie puszcza Share this post Link to post Share on other sites
Fred A 74 Report post Posted January 26, 2017 (edited) Podpowie ktoś z kolegów jaki jest gruby lód na Jeziorze Bielsko i okolice?Mam możliwość odwiedzenia krewniaka a on straszył cienkim lodem 5cm myślałem że to plotka z targu,jak jest naprawdę? Edited January 26, 2017 by Fred A Share this post Link to post Share on other sites
silurus 884 Report post Posted January 26, 2017 czyżby to był ostatni czas na łapanie z lodu w tym roku :( Share this post Link to post Share on other sites
BLUE_CHEER 130 Report post Posted January 26, 2017 Witam, chyba jeszcze potrzyma. Chociaż do marca, bo u mnie oksy się rozkręcają. W zachodniej części Wielkopolski lód 10-12 cm ( na małym i osłoniętym akwenie ). Pzdr Share this post Link to post Share on other sites
Pietruk 843 Report post Posted January 27, 2017 Witam, chyba jeszcze potrzyma. Chociaż do marca, bo u mnie oksy się rozkręcają. W zachodniej części Wielkopolski lód 10-12 cm ( na małym i osłoniętym akwenie ). Pzdr Fajna fota. Super. Share this post Link to post Share on other sites
tadekb 6,426 Report post Posted January 27, 2017 U nas lód trzyma i bardzo dobrze. Zima jest to musi być zimno (i lód). Mam nadzieję, że aura w lutym też dopisze. Z efektami tej zimy tak sobie, ale najfajniejsze i tak jest samo łowienie. Choć coś lepszego też się czasem przyplątało [attachment=382279:o.jpg] Reszta rybek to głównie rozmiar Grand Prix, znaczy się poniżej 15cm ;) (zaczerpnięte z radosnej twórczości nowosądeckich organizatorów GP Polski. Co tam się promuje ? :unsure: ) Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 27, 2017 Piękny garbek Share this post Link to post Share on other sites