Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Pietruk

Sezon podlodowy 2016/17

Recommended Posts

A może, instynktownie, ryby czują, że tam gdzie lód się kruszy, woda będzie lepiej dotleniona?

Słuchajcie, nie wiem, po prostu napisałem o tym, co sam kilkanaście razy zaobserwowałem. Dlaczego tak się działo, po prostu nie wiem. 

Myślę, że chodzi tu o sposób czyszczenia dziury świdrem oraz o jednostajny hałas który następuje podczas wiercenia.

Pierzchnią bijemy zazwyczaj na cieńszym lodzie, kilkoma uderzeniami i czyścimy przerębel nie hałasując a świdrem często jest to pare "długich" sekund i w większości przypadków wypłukiwanie śryzu góra-dół w momencie wyciągania świdra.

Dawno nie kiwałem i miło się zaskoczyłem, taka odskocznia od biegania po pas w Sanie, no i pierwsza kiełbaska zaliczona  ;)

[attachment=381544:okonek.jpg]

Na jeziorach w okolicach Augustowa - Dreństwo, Tajno zbliża się nieubłagalnie przyducha ... :(

Na jeziorach w okolicach Augustowa - Dreństwo, Tajno zbliża się nieubłagalnie przyducha ... :(

Po kilkunastu dniach pokrywy lodowej ???

To nie są płytkie jeziora.

Kiedyś lód trzymał od listopada do marca.

Myślę, że ta hipoteza się nie obroni!... ;)

W naszym pięknym hobby, jest taka ilość zmiennych że niemal każda teoria jest do potwierdzenia i obalenia... to nie matematyka, to przyroda. I to jest fajne.
Każda sytuacja jest inna, i nawet mając dużo wiedzy i doświadczenia bywamy zaskakiwani. Tak mówią ci co mają to doświadczenie...

W końcu i ja się wybrałem z błystką.Znalazłem godzinkę przed pracą i zaliczyłem 3 okonki, największy 21 cm. Brania były dalej, ale musiałem się zbierać do pracy, szkoda :( Wybieram się w czwartek, może jeszcze tam będą, chętne do współpracy.

U mnie już po lodzie. Dziś utonął 68 latek, 41 latka walczy o życie. Lód miał max 6 cm. Wpadły 3 osoby...wyszły dwie...stan jednej niepewny.

a jak podlasie okolice augustowa ? kolega albatros ma info ?

tak w skrócie---lód trzyma i nie puszcza

Podpowie ktoś z kolegów jaki jest gruby lód na Jeziorze Bielsko i okolice?Mam możliwość odwiedzenia krewniaka a on straszył cienkim lodem 5cm myślałem że to plotka z targu,jak jest naprawdę?

Edited by Fred A

Witam,

chyba jeszcze potrzyma. Chociaż do marca, bo u mnie oksy się rozkręcają.

6979a10faab3940a.jpg

W zachodniej części Wielkopolski lód 10-12 cm ( na małym i osłoniętym akwenie ).

Pzdr

Witam,

chyba jeszcze potrzyma. Chociaż do marca, bo u mnie oksy się rozkręcają.

W zachodniej części Wielkopolski lód 10-12 cm ( na małym i osłoniętym akwenie ).

Pzdr

Fajna fota. Super.

U nas lód trzyma i bardzo dobrze. Zima jest to musi być zimno (i lód). Mam nadzieję, że aura w lutym też dopisze.

Z efektami tej zimy tak sobie, ale najfajniejsze i tak jest samo łowienie. 

Choć coś lepszego też się czasem przyplątało

[attachment=382279:o.jpg]

Reszta rybek to głównie rozmiar Grand Prix, znaczy się poniżej 15cm  ;)   (zaczerpnięte z radosnej twórczości nowosądeckich organizatorów GP Polski. Co tam się promuje ? :unsure: )

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...