alberto25 81 Report post Posted January 14, 2017 Kanal zeranski przy wyspie 3m glebokosci okonie 3\4 10-12 cm jeden 27cm i spotkanemu wedkarzowi spadl jeden 30+.wialo dobrze ... Pzdr Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 14, 2017 Kanal zeranski przy wyspie 3m glebokosci okonie 3\4 10-12 cm jeden 27cm i spotkanemu wedkarzowi spadl jeden 30+.wialo dobrze ... przy wyspie? Chodzi ci o ten środłowy port? Od kajaków? ja jutro znowu uderzam na załubice i będę szedł w kierunku wyspy te zakichane Share this post Link to post Share on other sites
elling 45 Report post Posted January 14, 2017 (edited) w gościach na Ukrainie ;) [attachment=378655:pobrane.png] Proszę sprawdzić, jakie są minimalne wielkości ryb przeznaczonych do publikacji na naszym forum. Zdjęcia sandaczowego narybku usunąłem. Edited January 15, 2017 by woblery z Bielska Share this post Link to post Share on other sites
Damiano 295 Report post Posted January 14, 2017 :( nie wiem czy to ma nie cieszyć czy martwić? ale faktem jest , że "człowiek uczy się całe życie i umiera głupim" ;) A odpowiadając innemu koledze: czemu nie mieć humoru? z rybami ostatnio rozmawiałem w Wigilię i powiedziały, że będą brały ... kiedy będą chciały :P :D te wigilijne rybki przepowiedziały ze 100% skutecznością, ponieważ od paru dni nie chcą brać i nie biorą :bighair: może pogadasz jeszcze z tymi rybkami że lód nie utrzyma się do lata i może łaskawie zaczęły by brać ;) A dobry humor i spokój ducha to podstawa naszej wędkarskiej egzystencji :highfive: a więc tak trzymać :good: Share this post Link to post Share on other sites
Przemsol 1,107 Report post Posted January 14, 2017 dziś rozdziewiczyłem kolejne starorzecze i lipa....zmiana łowiska i nadal do 14 lipa.....o 14ej mały śnieg i wiatr i 30 minut wariackiego żerowania... jak by przynęta nie opadła do dna to było branie....największy (kolegi) 34 cm reszta przedział 20 - 27 cm....a potem znów jak by się rozpłynęły..... Share this post Link to post Share on other sites
qmichalq 411 Report post Posted January 14, 2017 u mnie tez od 10 do 14 nic a po 14 branie za braniem najwiekszy 31 cm Share this post Link to post Share on other sites
Dano. 3,440 Report post Posted January 15, 2017 (edited) Siedzę na Mazurach od wczoraj od rana. Paradoksalnie do Waszych wypowiedzi - brania od szarówki do godziny 13. Później bez dotyku do wieczora :-) Nic większego nie udało mi sie wyholować, choć na kijku na stówkę były dwie ładne ryby. Z reszty największy 27, czyli drobiazgi niestety. Pora kawkę spod i nad wodę - a mam jakieś 600 metrów :-) Tapatalknięte ze srajfona Edited January 15, 2017 by Dano^ Share this post Link to post Share on other sites
alberto25 81 Report post Posted January 15, 2017 (edited) Kanal zeranski przy wyspie 3m glebokosci okonie 3\4 10-12 cm jeden 27cm i spotkanemu wedkarzowi spadl jeden 30+.wialo dobrze ... przy wyspie? Chodzi ci o ten środłowy port? Od kajaków? ja jutro znowu uderzam na załubice i będę szedł w kierunku wyspy te zakichane Edited January 15, 2017 by alberto25 Share this post Link to post Share on other sites
Dano. 3,440 Report post Posted January 15, 2017 Co wy z tym cytowaniem i pisaniem w tym samym poście? Tapatalknięte ze srajfona Share this post Link to post Share on other sites
GoLoManoLo 244 Report post Posted January 15, 2017 w gościach na Ukrainie ;) A to na Ukrainie przesuneli okresy ochronne, znieśli czy może o czyms takim nie słyszeli ? ;) Share this post Link to post Share on other sites
Alaryk 426 Report post Posted January 15, 2017 w gościach na Ukrainie ;) A mówią, że na Ukrainie jest jeszcze gorszy i to o wiele gorszy rybostan niż u nas :blink: Share this post Link to post Share on other sites
GoLoManoLo 244 Report post Posted January 15, 2017 Na Ukrainie popromienne rosną szybciej ;) Share this post Link to post Share on other sites
Winko 1,641 Report post Posted January 15, 2017 (edited) Jak dla mnie bardzo nietypowe rozpoczęcie sezonu 2017 - zamiast kleni jak co roku kilka tęczaków na mormyszkę z pod lodu - jak dla mnie całkowita nowość :D Łowisko - okoliczne stawy PZW, Temperatura powietrza na lekkim plusie, pogoda słońce na przemian z chmurami, Przynęta mormyszka ze sztuczną ochotką, łowione na dwóch metrach głębokości. Edited January 15, 2017 by Winko Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 15, 2017 Załubice za przepompownią od 10 do 16 dużo drobnego okonia i jeden rodzynek 27 cm plus jeden dużo większy poszedł przy wyjmowaniu byłem też na chwilę na rządzy ale nawet nie rozkładalem świdra bo kicha Share this post Link to post Share on other sites
elling 45 Report post Posted January 15, 2017 A to na Ukrainie przesuneli okresy ochronne, znieśli czy może o czyms takim nie słyszeli ? ;) Na Ukrainie mamy zakaz na połów ryby na rzekach od 01.04 do 20.05 na jeziorach od 01.04 do 10.06 ale Amatorski połów na jeden haczyk czy spinning dozwolony zawsze :) Share this post Link to post Share on other sites
elling 45 Report post Posted January 15, 2017 A mówią, że na Ukrainie jest jeszcze gorszy i to o wiele gorszy rybostan niż u nas :blink: też tak myślałem, dopóki nie przyjechałem do Polski :( Share this post Link to post Share on other sites
leszekd 476 Report post Posted January 15, 2017 [attachment=378922:Zdjęcie0639.jpg][attachment=378923:Zdjęcie0640.jpg]Dziś około 50 sztuk okonów, do max 10cm i trafił się jeden pięknie ubarwionyOkoń 32cm na blaszkę. Share this post Link to post Share on other sites
Ferret 2,538 Report post Posted January 16, 2017 Kolejny raz mi się sprawdziło: jak biorą palczaki/dłoniaki to o dużego trudno. Jak nie biorą - będzie większy :-) Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 16, 2017 Dzis od 10-16 załubić za przepompownią wkońCu namiezylem okonie 30 okoni 20-22 cm i od groma maluczkich najlepsze brania między 14:30-15:30 wtedy momentami był szał blaszkę całą niektóre zasysaly aż po skrzela wynik mnie cieszy bo u pozostałych na lodzie wyniki były strasznie marne trzeka wiercic bardzo dużo dziur brania na wodzie ok 1.5 m na głębinach bez pobicia Share this post Link to post Share on other sites
malinabar 9,476 Report post Posted January 16, 2017 Za mną dwa pierwsze , weekendowe dni na lodzie . Pomimo grypska udało się oszukać domowników i wymknąć choć na chwil kilka ;) . Przerzuciłem ponad setkę okonków w rozmiarze akwariowym . Wszystko na blaszkę . Największy miał troszkę ponad dwadzieścia , może 25 cm . Nasłuchałem się oczywiście jak to brały dzień wcześniej smoki prawdziwe , ale to niestety nie do sprawdzenia :) . W każdym bądż razie te największe ponoć wróciły do wody . I tego staram się trzymać, coby humoru nie stracić do reszty , bo na naszych wodach zakaz spinningu w okresie styczeń-maj chroni jakoś te rybki przed niepohamowaną presją i parciem na białko a lód otwiera szeroko wrota przed armią nienażartych . Dwóm młodym gniewnym , choć ponoć etycznym i skutecznym , zwróciłem uwagę na zdecydowaną niestosowność kładzenia pokotu malutkich pasiaczków wokół przerębla przed ich wypuszczeniem - o dziwo poskutkowało i przyjęte zostało z pokorą . A tak poza tym było cudownie - słońce , śnieg , cisza ... Share this post Link to post Share on other sites
silurus 884 Report post Posted January 17, 2017 Zima w pełni, a temat jakby martwy, lodu nie ma czy jak :rolleyes: piszcie coś ;) Share this post Link to post Share on other sites
mmiedzianyy 68 Report post Posted January 17, 2017 (edited) Nie ma się czym chwalić, 5 wypraw za mną a jeszcze 30 cm nie przekroczone.. marnie Panie marnie.. Ogólnie od paru lat tendencja na pewnej rzece jest masakryczna a historia taka piękna.. Przynajmniej powietrza nie trzeba gryźć - to plus :) Edited January 17, 2017 by mmiedzianyy Share this post Link to post Share on other sites
mnietek 292 Report post Posted January 17, 2017 Ja byłem na Żeliźnie w niedzielę, chyba kiepsko trafiałem, bo brania w co piątej (dosłownie), co ósmej dziurze. Jeden nie mierzony w okolicach 35-37 cm, reszta ryb w przedziale 8-15cm. W sumie ze 25 przez cały dzień złapałem. I jeden krótki szczupak zjadł mi blaszkę. Chyba wtedy kiepsko brało, bo każdy którego pytałem nad wodą, narzekał. Ręce od wiercenia dziur jeszcze mnie bolą, lód miejscami w okolicach 20-25 cm. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted January 17, 2017 Przy tak cienkim lodzie trzeba podejrzewac swider o nieostrosc, skoro rece od krecenia bola Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 17, 2017 Dzisiaj lipa totalna na 2 od 10-16 żadnego powyżej 18 cm nawet małe kiepsko współpracowały załubice za przepompownią i okolice wyspy (zalew zegrzynski ) Share this post Link to post Share on other sites