kotwitz 1,200 Report post Posted January 12, 2017 Bazyl, jeśli te noze są płaskie to zanieś je do szlifierza na magnesowke...albo podeślij. Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted January 12, 2017 jutro się im przyjrzę, one jeszcze dają radę, ale patrząc na dostępność, to chciałem kupić coś na zapas nie chciałbym też, aby po ostrzeniu dostały węgla i zaczęły rdzewieć ... ? Share this post Link to post Share on other sites
Rebus 39 Report post Posted January 12, 2017 czarnych z nożami ze stali nierdzewnej to bym jednak nie łączył W tonarze noże nie są z nierdzewki to raz a po drugie to niby dlaczego nie ? Ostatnio mierzyłem twardość tych oryginałów Tonara.. ehh jak na nóż 30-35HRC to szału nie ma... Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted January 12, 2017 skoro nie są, to nie ma sensu rozwijać tematu :) Share this post Link to post Share on other sites
GaGacek 19 Report post Posted January 12, 2017 (edited) czarnych z nożami ze stali nierdzewnej to bym jednak nie łączył W tonarze noże nie są z nierdzewki to raz a po drugie to niby dlaczego nie ? z czernionymi śrubami wierci wolniej... :lol: Spróbuj przymierzyć ostrza na świdra mikado / mistral ze sferycznymi nożami, mam wrażenie że mają wierne kopie głowic. http://aukcje.bakowski.pl/lk/podlodowe/nozmik.jpg Edited January 12, 2017 by GaGacek Share this post Link to post Share on other sites
kostom63 666 Report post Posted January 12, 2017 będzie ciekawiej Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej1 319 Report post Posted January 13, 2017 Cześć, 0,12 to chyba ciut za mało . Te pstrągi to średnio mają 0,8 kg,a największe to ponad kilo . Wędka nie może być zbyt słaba , no i żyłka to raczej 0,16 lub 0,18 , teraz gdy nie są zbyt ostrożne może być. Błystki raczej z większymi hakami , takie małe okoniowe kotwiczki pstrąg załatwia w 5 sekund. Jig , mormyszka, czy drop shot też na większych hakach trzeba mieć. Niestety tytułowy okoń to rzadkość mimo że na zdjęciach są piękne okazy Warto jeszcze wspomnieć, że wg regulaminu łowiska wszystkie złowione pstrągi musimy zabrać i oczywiście zapłacić za nie. Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 13, 2017 Tak wiem i liczą sobie 18 zł za kg ale liczy się frajda z chOlu i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę zabawy na komercji tym bardziej po tej mizeri która jest teraz na podwarszawskich i warszawskich łowiskach.o 12 jadę na rządze zobaczymy jak będzie Share this post Link to post Share on other sites
alberto25 81 Report post Posted January 13, 2017 Tak wiem i liczą sobie 18 zł za kg ale liczy się frajda z chOlu i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę zabawy na komercji tym bardziej po tej mizeri która jest teraz na podwarszawskich i warszawskich łowiskach.o 12 jadę na rządze zobaczymy jak będzie daj znac jak na rządzy może się jutro wybiore Share this post Link to post Share on other sites
adamekkp 102 Report post Posted January 13, 2017 Hej, ćwiczył ktoś ostatnio na kanale żerańskim ? mam pytanko jak wygląda lód?? Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 13, 2017 ...hmmmm, jak wygląda lód? B) to taka twarda woda, czasem przeźroczysta jak mineralka a czasem trącona burym sokiem :P :D Share this post Link to post Share on other sites
Przemsol 1,107 Report post Posted January 13, 2017 tak bardziej szczegółowo to wygląda tak: Share this post Link to post Share on other sites
Deha 70 Report post Posted January 13, 2017 tak bardziej szczegółowo to wygląda tak: ...hmmmm, jak wygląda lód? B) to taka twarda woda, czasem przeźroczysta jak mineralka a czasem trącona burym sokiem :P :D Dowcipni ;) Share this post Link to post Share on other sites
adamekkp 102 Report post Posted January 13, 2017 ...hmmmm, jak wygląda lód? B) to taka twarda woda, czasem przeźroczysta jak mineralka a czasem trącona burym sokiem :P :D czasem wiedza z wiekiem przychodzi, gratuluję bycia innym. out Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 13, 2017 Jeżeli ktoś się jutro wybiera na rządze to odradzam totalne bezrybie na 25 dziur 15 okoni największy może 10 cm łapałem od 13 do 16 na blaszkę ten stan rzeczy utrzymuje się od 1 lodu .ale i tak było fajnie bo po ryby to do rybnego Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 13, 2017 Hej, ćwiczył ktoś ostatnio na kanale żerańskim ? mam pytanko jak wygląda lód?? śmiało możesz iść lód gruby zresztą sam się jutro wybieram tak na 4 godz pobawić się z okoniami na portach bo z wyprawy na okonia jutro nici Share this post Link to post Share on other sites
adamekkp 102 Report post Posted January 13, 2017 śmiało możesz iść lód gruby zresztą sam się jutro wybieram tak na 4 godz pobawić się z okoniami na portach bo z wyprawy na okonia jutro nici więc powodzonka, ja może na wyspy wskoczę Share this post Link to post Share on other sites
Damiano 295 Report post Posted January 13, 2017 widzę że koledzy BOB i Przemsol jak zwykle w dobrych humorach wszystko jasno i przejrzyście wytłumaczyli, tak więc skoro wiedza teoretyczna została wyczerpana to może koledzy przejdą do praktyki i zdradzą rąbka tajemnicy co się dzieje pod lodem, czy rybki współpracują? bo ja od dwóch dni bez szału!!! ale nie ma mowy o jakimkolwiek poddawaniu :good: :good: Share this post Link to post Share on other sites
Przemsol 1,107 Report post Posted January 13, 2017 jutro zdam relację..... atakuję nowe miejsca - oczywiście o ile dojadę albo nie utopię gdzieś po drodze auta :huh: Share this post Link to post Share on other sites
oldziu 335 Report post Posted January 13, 2017 Dzisiejsze 35cm. Okoń jak okoń, ale za to jakie piękne tło ... Share this post Link to post Share on other sites
Ferret 2,538 Report post Posted January 14, 2017 Przy odwilży dobre brania :-) Blaszka Spinmad, żyłka 0,14 i wolfram bo szczupak aktywny. Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted January 14, 2017 czasem wiedza z wiekiem przychodzi, gratuluję bycia innym. out :( nie wiem czy to ma nie cieszyć czy martwić? ale faktem jest , że "człowiek uczy się całe życie i umiera głupim" ;) A odpowiadając innemu koledze: czemu nie mieć humoru? z rybami ostatnio rozmawiałem w Wigilię i powiedziały, że będą brały ... kiedy będą chciały :P :D Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 14, 2017 Miał być kanał rzeranski było zegrze za przepompownią od 10 do 16 brań bardzo dużo ale wszystko wielkości blaszki brania tylko na płytszej wodzie może któryś z kolegów był dziś na na zegrzu żeraniu czy rządży jak tak to jak efekty ? Share this post Link to post Share on other sites
Alaryk 426 Report post Posted January 14, 2017 Miał być kanał rzeranski było zegrze za przepompownią od 10 do 16 brań bardzo dużo ale wszystko wielkości blaszki brania tylko na płytszej wodzie może któryś z kolegów był dziś na na zegrzu żeraniu czy rządży jak tak to jak efekty ? Jak piszesz "rzerański" to pisz też zegże, żeby się zgadzało. :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Karas06 418 Report post Posted January 14, 2017 (edited) Piszę z tel więc z tego powodu takie perełki językowe wychodzą mi czasami.ale cóż life is brutal Edited January 14, 2017 by Karas06 Share this post Link to post Share on other sites