Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Pietruk

Sezon podlodowy 2016/17

Recommended Posts

pytanie trochę z innej beczki. Odkręcają mi się śruby mocujące ostrza w tonarze. Po kilku kilkunastu otworach trzeba je znowu dokręcać. Macie taki sam problem ?????

Jeśli tak to macie jakiś patent na to usrojstwo.

Dobrze działa także nawinięta na śrubę taśma teflonowa (taśma hydrauliczna).

Witam może ktoś z kolegów łapie w zimę na jeziorku czerniakowskim jak tak to co poleca? blaszkę? czy mormyszke? bo zamierzam się wybrać tam jutro lub w sob. a i co sądzicie o łowisku okoń bo można się tam podobno pobawić z tęczakami na blaszkę podlodowa

Na Okoniu od lat właściciel jesienią wpuszcza sporo tęczaka.

Sztuki naprawdę ładne i bardzo waleczne, tak więc zestaw musi być mocniejszy.

Nie wiem jak w tym roku, ale w 3 lata temu, kiedy ostatni raz tam łowiłem – złowić kilkanaście sztuk w 3-5h nie było problemem.

Jako przynęta sprawdzała się krewetka koktajlowa.

Jest też sporo białej ryby – tak ze jak trafisz na dobry dzień – to połowisz.

Przed wyjazdem warto zadzwonić na łowisko i zapytać co i jak – chętnie udzielają rzetelnej informacji.

Co do czernikowskiego nie pomogę –ale patrząc po dziale wieści znad wody – szału bym się nie spodziewał :)

Dzisiaj byłem ale słabiutko kilkanaście dziur i po parę sztuk z każdej prawie same maluchy. Łowiłem na tych otworach co w poniedziałek od około 0.8m do 1,5 i nic dopiero jak powierciłem troszkę głębiej to zaczęły skubać, ale i tak do puki było pochmurno jak wyszło słonko to się urwały brania i martwica.Lód u mnie od 12-18 tak więc jeszcze trochę pobiegam z blaszką.

[attachment=378123:20170112_091239.jpg]

Dzisiejszy jedynak 34cm :D C&R

Edited by Damiano

pytanie trochę z innej beczki. Odkręcają mi się śruby mocujące ostrza w tonarze. Po kilku kilkunastu otworach trzeba je znowu dokręcać. Macie taki sam problem ?????

Ja mam dokładnie taki sam. Miał tez mój kolega, rozwiązał to dłuższymi śrubami wystającymi na drugą stronę i nakrętkami z góry. Ja póki co jestem zbyt leniwy, żeby podjechać do Castoramy.

Za dużo zachodu, wystarczy wkręcić na silikon albo taśmę teflonową, miałem to samo i teraz jak ręką odjął jak wkręciłem na taśmę teflonową. Od drgań przy kręceniu z czasem się poluzują jakby mocno nie dokręcić bez uszczelnienia na gwint.

Edited by Tomek88

dzięki chłopaki 

same patenty  ;)

spróbuję każdego jak inny nie zadziała 

Na Okoniu od lat właściciel jesienią wpuszcza sporo tęczaka.
Sztuki naprawdę ładne i bardzo waleczne, tak więc zestaw musi być mocniejszy.
Nie wiem jak w tym roku, ale w 3 lata temu, kiedy ostatni raz tam łowiłem – złowić kilkanaście sztuk w 3-5h nie było problemem.
Jako przynęta sprawdzała się krewetka koktajlowa.
Jest też sporo białej ryby – tak ze jak trafisz na dobry dzień – to połowisz.
Przed wyjazdem warto zadzwonić na łowisko i zapytać co i jak – chętnie udzielają rzetelnej informacji.
Co do czernikowskiego nie pomogę –ale patrząc po dziale wieści znad wody – szału bym się nie spodziewał :)

dzięki za info jutro dam rządzy ostatnią szansę tyle ze że będę tam od 7 a nie od 13 a jak by nie brały to porty na żeraniu ogarnę a w sob pojadę na okonia pozdrawiam Edited by Karas06

I ja mam taki świder i też ma ten mankament. Dziękuję również Kolegom za podpowiedzi. 

To chyba wszystkie tonary maja bo i u nie jest to samo po każdym wyjedzie trzeba je dokręcić.Kiedyś można było dokupić noże wraz z śrubami,teraz nie wiem czy są ,może nowe śruby by zaradziły?

a nie wiecie , gdzie można kupić noże do Mora Ice Expert Pro 130, może ktoś z poza PL ?

Guest buszmen

Mam Tonar 15' , brat ma już drugi taki , u nas śruby się nie odkręcają , u drugiego brata też a on ma 13'

a nie wiecie , gdzie można kupić noże do Mora Ice Expert Pro 130, może ktoś z poza PL ?

Może te będą pasowały http://sklepwedkarski.pl/product-pol-13207-Noze-do-swidrow-Mora-Ice.html

Ano...tak towar niedostępny :(

Tu zamienniki http://sklepdrapieznik.pl/sklep/ostrza-zapasowe/11408-ostrza-do-swidra-mora-130mm-zamiennik.html

Edited by Andrzej1

Ja też sądziłem, że się nie odkręcają aż mi śrubka wpadła do przerębla

Cześć, rewelacyjnie sprawdza się lakier do paznokci , nie trzyma zbyt mocno a się nie odkręca , no i łatwość dostępności spora

dzięki za info jutro dam rządzy ostatnią szansę tyle ze że będę tam od 7 a nie od 13 a jak by nie brały to porty na żeraniu ogarnę a w sob pojadę na okonia pozdrawiam

Cześć, na Okonia pierwszy lód to pełno ludzi, ale raczej każdy połowi , później ryby coraz mniej, i bardziej cwana się robi

Ja na odkręcające się śruby w Tonarze mam swój patent. Wciskam silikon bezbarwny i śruby trzymają się bardzo mocno przez cały sezon.

Na pewno padną pytania, że nie można ich później odkręcić - z całą stanowczością można i to bez problemów.!!!

Drugi raz na lodzie w tym roku i pierwsze fajne rybki. 4 sztuki powyżej 30 cm, największy 36cm + trochę drobiazgu, wszystko na swoją błystkę hm.

[attachment=378199:ok.jpg]

[attachment=378200:ok1.jpg]

[attachment=378201:ok2.jpg]

pozdrawiam

Cześć, na Okonia pierwszy lód to pełno ludzi, ale raczej każdy połowi , później ryby coraz mniej, i bardziej cwana się robi

będzie ciekawiej

w PL nigdzie nie ma, chyba też nie po to wywalałem kiedyś tyle kasy, aby dawać teraz jakieś "niepewne" noże, to ostateczność

w PL nigdzie nie ma, chyba też nie po to wywalałem kiedyś tyle kasy, aby dawać teraz jakieś "niepewne" noże, to ostateczność

To ?

http://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/wedkarstwo/wedkarstwo-podlodowe2/swidry-do-przerebli-iakcesoria/ostrze-749860/

Teraz doczytałem. Szukasz do 130 mm a to 125.

Edited by godski

tak, 130, ale te linkowane i tak są do innego typu świdra

[attachment=378244:pol_pl_Swider-do-lodu-Mora-Ice-Expert-Pro-12498_7.jpg] [attachment=378245:mora-asmeni-micro-pro-arctic-expert-expert-pro-1391063761777.jpg]

Edited by BazyL

Kupcie M6 x 16 - 10.9(czarne) z łbem stożkowym z gniazdem imbusowym - i nie ma prawa się nic odkręcać bez zbędnych nakrętek od góry :)

czarnych z nożami ze stali nierdzewnej to bym jednak nie łączył

Ja mam zwykłego starego ruska i nic się nie luzuje. Ot, technika.

A kiedy ostatni raz go używałeś? :P

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...