Pluszszcz 1,005 Report post Posted October 27, 2016 Chyba trochę lepiej. :doh: Pewnie, ze lepiej. :good: Trochę bym teraz poprzymierzał do tych gotowych muszek większe haczyki. Tak tylko dla orientacji :) Tomek, może być, że to silnik odrzutowy jest :) Share this post Link to post Share on other sites
sucharfishing 68 Report post Posted October 30, 2016 Moja proba z tego co było pod ręką [attachment=358545:FB_IMG_1477824098364.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted October 30, 2016 Trochę zdjęć chruścików aby było wiadomo jakie proporcje i kształt zachować przy "strzyżeniu" imitacji ;) https://www.google.pl/search?q=chru%C5%9Bcik+owad&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjZrKDktoLQAhWBK5oKHUSZBcQQiR4IgQE&biw=1440&bih=770 Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 1, 2016 Ponieważ wersja Fiery ass ;) , spowodowała tyle uciechy u poniektórych kolegów , postanowiłem kontynuować wersję chrusta :D . I dla odmiany potraktowałem sierść trochę inaczej. Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted November 2, 2016 Ciężko z tym goddard-em ale się nie poddajemy [attachment=359458:IMAG0053_1.jpg] Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted November 2, 2016 Nie jest źle, u Piotra te dwa z lewej to już prawie jak muddler'y Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 2, 2016 pisarz - kolejne trzy już bez zarzutu. Granite piękny, a Fire Ass mi również przypadł do gustu. Z czego zrobiłeś fluo dupkę w pierwszej wersji? Ostatnia trójka też kapitalna. Lubię takie bezjeżynkowe chrusty z sierści, ale prawie zawsze wiązałem je na prostych hakach. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 2, 2016 sucharfishing - jeżynka i główka do poprawki (patrz moje uwagi do pisarza). Kształt tułowia bardzo dobry. Dopracuj szczegóły i będzie OK. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 2, 2016 michaaaal - dałbym ciut krótszą jeżynką, tj. nawinąłbym ją z pióra z krótszymi promieniami. Reszta super. Czułki - majstersztyk- pięknie wyprofilowane i zawiązane. Brawo. To niby prosty element, ale każdy kto próbował wie, że wcale nie taki prosty. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 2, 2016 (edited) Z czego zrobiłeś fluo dupkę w pierwszej wersji? Mirek , jak kupowałem farbowaną sierść sarny , to przez nieuwagę kupiłem też sierść jelenia i trzeba było gdzieś to wykorzystać. Edited November 2, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 3, 2016 pisarz - wyszło super, ale widziałem, że struktura materiału jest trochę inna niż sarna. Podejrzewałem nawet CDC, bo mam właśnie w takim jaskrawym pomarańczu i stosuję do suchych jako dobrze widoczny z daleka akcent. Share this post Link to post Share on other sites
jbk 1,657 Report post Posted November 3, 2016 [attachment=359753:chruścik.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted November 3, 2016 Dziękuję Mirku Kolejna próba [attachment=359752:IMAG0060_1.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 3, 2016 jbk - trochę za dużo miejsca zostawiłeś na główkę i jeżynkę. Niestety, między zwojami jeżynki prześwituje czarna nitka, jet taki odstęp między zwojami. To detal, ale warto go dopracować, muszki będą wyglądać lepiej. Reszta całkiem ładna. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 3, 2016 michaaaal - dużo lepiej. Teraz to już okaz podręcznikowy :) Sam chciałbym mieć takie w pudełku. Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted November 3, 2016 (edited) michaaaal - dużo lepiej. Teraz to już okaz podręcznikowy :) Sam chciałbym mieć takie w pudełku. Prawie godzinę spędziłem przy każdym i prawdę mówiąc nie spodziewałem się aż takiej dobrej oceny. Wiąże dalej PS. Można goddard-a zrobić z bucktaila? Pozdrawiam Edited November 3, 2016 by michaaaal Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 3, 2016 Bucktail słabo sprężynuje. Na Goddardy raczej się nie nadaje. Tu sierść sarny jest niezastąpiona. Czasem może się trafić Bucktail który trochę sprężynuje i na upartego można próbować wiązać z niego główki niby muddlerowe lub niby Goddardy, ale to taka sztuka dla sztuki raczej. Nie polecam. Share this post Link to post Share on other sites
maqu77 64 Report post Posted November 4, 2016 Oto moja zadaniowa próba. [attachment=360192:DSC_0279.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
maqu77 64 Report post Posted November 4, 2016 A tutaj jeszcze kilka wcześniejszych prób: [attachment=360193:DSC_0282.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 5, 2016 Ponieważ wersja Fiery ass ;) , spowodowała tyle uciechy u poniektórych kolegów , postanowiłem kontynuować wersję chrusta :D . I dla odmiany potraktowałem sierść trochę inaczej. Piotr, te dwa pierwsze strzyżone stwory mogłyby być bardzo dobrą muchą w miejscach gdzie ryby często mają okazję capnąć konika polnego. Dość duży duży chruścik czasem nieźle udaje konika ;) Jeżynkę można też zrobić trochę inną niż kogucią ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 5, 2016 (edited) Piotr, te dwa pierwsze strzyżone stwory mogłyby być bardzo dobrą muchą w miejscach gdzie ryby często mają okazję capnąć konika polnego. Dość duży duży chruścik czasem nieźle udaje konika ;) Jeżynkę można też zrobić trochę inną niż kogucią ;) Irek , piękna muszka!!! :) Taką jeżynkę , to robisz z sierści skręconej w rozdwojonej nici? Z czego jest zrobiony taki kosmaty brzuszek? Edited November 5, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 5, 2016 Piotr, brzuszek jest z jakiegoś syntetyku, a jeżynka z zająca. Nitki nie rozdwajałem. Zrobiłem pętle z nitki 8/0. Pętlę pod tułów posmarowałem troszkę szelakiem. Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted November 5, 2016 (edited) Cześć Stoczyłem ciężką walkę z tą sierścią. Nie miałem materiału na czułki, więc są z koguta. Hak akita 12 (na mniejszym się nie odważyłem). Tego małego niedociętego śmiecia przy łuku haczyka usunąłęm. Pozdrawiam Sławek Edited November 5, 2016 by sdd_ Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 6, 2016 Pluszszcz - piękny brzuszek i ciekawa koncepcja jeżynki. Niewątpliwie całość wzbogaca Goddarda koncepcyjnie i wizualnie. Dzięki za wsparcie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 6, 2016 maqu77 - całkiem niezły, ale dla mnie Twoje wcześniejsze próby wyglądają lepiej (te dwie muchy na zdjęciu). Jeżynka powinna ściśle przylegać do tułowia. Dałbym ciut więcej sierści na tułów, aby muszka była trochę gęstsza. Zwróć uwagę na jeżynkę. Wymaga staranności i dopracowania. Ale nie jest źle. Nie poddawaj się tylko popraw drobiazgi. Share this post Link to post Share on other sites