milczacy 102 Report post Posted March 8, 2019 (edited) Cześć. A ja mam pytanie o wytrzymałość mechaniczną odlewu... Być może było już o tym pierdylion razy - nie wiem...nie trafiłem ;) Wiec, zapytam wprost - czy przy odlewaniu na Twoich proporcjach składników (załóżmy graniczne 20% mikrobalonu) - jest odlew na tyle twardy by można było zastosować oczka wklejane? czy też,- tylko stelaż? Ja wiem, że są różne szkoły i zdania co do wklejanych oczek... ale nie wnikając w osobiste preferencje - czy Twoim subiektywnym zdaniem, odlew ma twardość pozwalającą na stabilne i mocne osadzenie oczek wkręcanych/wklejanych? Nie chodzi bynajmniej o chęć oszczędzania na ilości drutu ;)... Pytam, bo przymierzam się do stworzenia kilku form pod jerki, i zastanawiam się jakie rozwiązanie przyjąć... Gięcie stelaży powtarzalne to kolejna umiejętność do opanowania i utensylia do zgromadzenia... Jakoś bardziej bym się skłaniał do oczek wklejanych - tylko, czy to ma sens w woblerach/jerkach odlewanych z żywicy (z wypełniaczem)? Z góry dzięki i pozdrawiam, Andrzej Edited March 8, 2019 by milczacy Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 8, 2019 Zależy od konstrukcji, generalnie potrafią wytrzymać naprawdę dużo ale do cienkiego 5cm woblera nie pozwoliłbym sobie na wkręcane oczka. Nie wiem też czy jest sens wkręcania jako takiego bo materiał na korpus jest płynny i wystarczy odpowiednie ustawienie oczek w formie. Share this post Link to post Share on other sites