Wilku82 43 Report post Posted July 15, 2016 Graty!!! U mnie nie ma niestety boleni. Ciekawe co taki 75 centymetrów wyprawia? Gratulacje jeszcze raz!!! Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
BOSMAN 76 134 Report post Posted July 16, 2016 Gratuluję pięknej ryby. Share this post Link to post Share on other sites
biker1 1,222 Report post Posted July 16, 2016 Wielkie gratki za taką sztukę :D :D oby więcej takich okazów :wub: Share this post Link to post Share on other sites
thug 500 Report post Posted July 16, 2016 Kurczaki aż zaczynam żałować, że pogoniłem na giełdzie swoje boleniowe pudełko :D Wielkie gratulacje dla łowcy, zarówno ty jak i ten bolek mieliście szczęście, że to właśnie na siebie trafiliście ;) Raz jeszcze GRATULUJĘ Share this post Link to post Share on other sites
Henri 206 Report post Posted July 16, 2016 (edited) Brawo Ty. Brawo On. Ładnie się razem prezentujecie na zdjęciu. Edited July 16, 2016 by Henri Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted July 16, 2016 Jestem w szoku ze takie ryby jeszcze w polskich wodach pływają Szczerze gratuluję :) Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted July 17, 2016 Jestem w szoku ze takie ryby jeszcze w polskich wodach pływają Szczerze gratuluję :) Są jeszcze trochę większe. Pewnie i na Solinie byś znalazł +100 :) . Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted July 17, 2016 Są jeszcze trochę większe. Pewnie i na Solinie byś znalazł +100 :) . W to nie watpe :) Ale jak się tam do niego dobrać ;) Share this post Link to post Share on other sites
ginel 131 Report post Posted July 18, 2016 Dołączam się do gratulacji. Share this post Link to post Share on other sites
kmb 148 Report post Posted July 20, 2016 O żesz w mordę :o gratulacje! Share this post Link to post Share on other sites
yacaré 84 Report post Posted July 20, 2016 Wyjatkowy! :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: Share this post Link to post Share on other sites
kmr1 165 Report post Posted July 22, 2016 Brawo Krystian, super połów, super że pływa, jeszcze urośnie :) Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted July 22, 2016 (edited) Nie łowię boleni od wielu lat, więc tak na prawdę zupełnie nie emocjonuję się tymi rybami. Ryby te, nawet największe nie mają szans wzbudzić u mnie nawet nutki zazdrości. Za to Ci co mnie znają wiedzą, że staram się zawsze szczerze mówić co myślę. Często pod prąd w stosunku to wszechobecnego wchodzenia sobie tam gdzie podobno bardzo ciemno i wilgotno. Zazwyczaj jest to silniejsze ode mnie - muszę się odezwać, mimo konsekwencji ... oczywiście grabię sobie tym u ludzi. Trzeba jakoś z tym żyć... Widzę, że chyba będę jedynym, który wychyli się z innym zdaniem w tym wątku. Na moje (dość sprawne oko) ta ryba wygląda na 85+ cm, a potrafię ocenić nawet ryby słabo wyeksponowane. Chociaż zdjęcie poniżej uważam za całkiem poprawne. Oczywiście nie twierdzę, że na pewno mam rację, ale mam prawo do odmiennego zdania, czyż nie? Edited July 22, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted July 22, 2016 Nie łowię boleni od wielu lat, więc tak na prawdę zupełnie nie emocjonuję się tymi rybami. Ryby te, nawet największe nie mają szans wzbudzić u mnie nawet nutki zazdrości. Za to Ci co mnie znają wiedzą, że staram się zawsze szczerze mówić co myślę. Często pod prąd w stosunku to wszechobecnego wchodzenia sobie tam gdzie podobno bardzo ciemno i wilgotno. Zazwyczaj jest to silniejsze ode mnie - muszę się odezwać, mimo konsekwencji ... oczywiście grabię sobie tym u ludzi. Trzeba jakoś z tym żyć... Widzę, że chyba będę jedynym, który wychyli się z innym zdaniem w tym wątku. Na moje (dość sprawne oko) ta ryba wygląda na 85+ cm, a potrafię ocenić nawet ryby słabo wyeksponowane. Chociaż zdjęcie poniżej uważam za całkiem poprawne. Oczywiście nie twierdzę, że na pewno mam rację, ale mam prawo do odmiennego zdania, czyż nie? No to tym razem nie jest zbyt dobre to Twoje oko. Ryba miała tyle ile jest zadeklarowane. Widziałem wszystkie jej zdjęcia. Wysłano z Samsung S6 EDGE Plus Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted July 22, 2016 (edited) Daniela wątpliwości na razie pozostawię, podobnie jak wyjaśnienia Sebo, reszta jest zbędna. Zarówno zdjęcie na miarze, jak i wyjaśnienia kończą dyskusję, dalszego ciągu nie będzie. Edited July 22, 2016 by bartsiedlce Share this post Link to post Share on other sites
franek88 23 Report post Posted July 22, 2016 (edited) Również gratuluję okazu Edited July 22, 2016 by bartsiedlce Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted July 22, 2016 (edited) A dalszego dalszego ciągu nie będzie??? A może Szanowny Pan Moderator zapytał by ogółu, czy chce dalszego ciągu czy nie, bo to chyba dla nas jest to forum i to my prowadzimy tu dyskusje...Chyba nie jestem pierwszy który zwraca uwagę na "wolną amerykankę" którą uprawia tu pan moderator. Myślę, że nie tylko mnie interesują argumenty @hlehle potwierdzające jego tezę. Bo jak narazie to pochwalił się tylko swoją odmiennością i bystrym okiem, a to jak mnimam niewielu interesuje. A więc @hlehle proszę o rzeczową argumentację. Edited July 22, 2016 by spinnerman Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted July 22, 2016 (edited) A dalszego dalszego ciągu nie będzie??? A może Szanowny Pan Moderator zapytał by ogółu, czy chce dalszego ciągu czy nie, bo to chyba dla nas jest to forum i to my prowadzimy tu dyskusje...Chyba nie jestem pierwszy który zwraca uwagę na "wolną amerykankę" którą uprawia tu pan moderator. Myślę, że nie tylko mnie interesują argumenty @hlehle potwierdzające jego tezę. Bo jak narazie to pochwalił się tylko swoją odmiennością i bystrym okiem, a to jak mnimam niewielu interesuje. A więc @hlehle proszę o rzeczową argumentację. Może łowca ma na przykład 210 cm wzrostu i cztery palce szersze niż 10 cm to ryba może zbliżać się do metra. Wystarczy? p.s. Ja nie zamierzam się z nikim tu sprzeczać czy targować. Wyraziłem swoje zdanie. Nie bądź taki zdziwiony , bo prywatnie dostałeś identyczną opinię od kilku dobrych boleniarzy. Ja jedynie nie boję się tego napisać publicznie. Edited July 22, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted July 22, 2016 Może łowca ma na przykład 210 cm wzrostu i cztery palce szersze niż 10 cm to ryba może zbliżać się do metra. Wystarczy? p.s. Ja nie zamierzam się z nikim tu sprzeczać czy targować. Wyraziłem swoje zdanie. Nie bądź taki zdziwiony , bo prywatnie dostałeś identyczną opinię od kilku dobrych boleniarzy. Ja jedynie nie boję się tego napisać publicznie. Nie kompromituj się. Wiem więcej niż Ci się wydaje... Faktycznie cd. tej rozmowy nie ma sensu. Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted July 22, 2016 (edited) Nie kompromituj się. Wiem więcej niż Ci się wydaje... Faktycznie cd. tej rozmowy nie ma sensu. Tak ciężko zrozumieć, że ktoś może mieć inne zdanie lub postrzegać pewne rzeczy inaczej? Chciałeś rzeczowej argumentacji. Proszę kilka pomiarów (załączone pliki) i to przy założeniu, że łowca posiada potężne paluchy. Co też niczego nie udowadnia. Jednak skoro wiesz więcej i jest podobno więcej zdjęć, to czemu się z nimi nie podzielisz? W tej chwili można jedynie stwierdzić, że na tych opublikowanych ryba nie wygląda na 100 cm. Edited July 22, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted July 22, 2016 Tak ciężko zrozumieć, że ktoś może mieć inne zdanie lub postrzegać pewne rzeczy inaczej? Chciałeś rzeczowej argumentacji. Proszę kilka pomiarów (załączone pliki) i to przy założeniu, że łowca posiada potężne paluchy. Co też niczego nie udowadnia. Jednak skoro wiesz więcej i jest podobno więcej zdjęć, to czemu się z nimi nie podzielisz? W tej chwili można jedynie stwierdzić, że na tych opublikowanych ryba nie wygląda na 100 cm. Rozbrajasz mnie człowieku :)))) A zmierzyleś palce łowcy ??? Nie interesuje mnie do czego zmierzasz... Nie widziałem innych zdjęć, i nie mam zamiaru niczego tu udowadniać, z prostej przyczyny-jestem ponad waszymi przepychankami i interesami... Widziałem zdjęcie ryby na miarze i tyle. Jak mi udowodnisz swoim "ryboodmierzaczem by hlehle" , że zdjęcie jest oszustwem, to nie mam więcej pytań. Share this post Link to post Share on other sites
theYard 83 Report post Posted July 22, 2016 Z tego foto może i rzeczywiście nie wychodzi metr ale zdjęcie z miarką rozmywa wszelkie wątpliwości. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Rlodz 410 Report post Posted July 22, 2016 A mi się wydaję (tylko wydaję), że ryba na zdjęciach powyżej nie jest ustawiona prostopadle do osi obiektywu, innymi słowy ogon ryby jest odsunięty do tyłu (dalej od obiektywu), co chyba dyskwalifikuje taki prosty pomiar jaki zaproponował kolega hlehle. Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted July 22, 2016 (edited) A mi się wydaję (tylko wydaję), że ryba na zdjęciach powyżej nie jest ustawiona prostopadle do osi obiektywu, innymi słowy ogon ryby jest odsunięty do tyłu (dalej od obiektywu), co chyba dyskwalifikuje taki prosty pomiar jaki zaproponował kolega hlehle. Tak, to jest właśnie margines na pomyłkę i dlatego stwierdziłem, że jest jakaś tam szansa na błąd. Dlatego też zrobiłem pomiar bardzo "optymistycznie" - linia zielona jest przeciągnięta, linie czerwone węższe niż dłoń, no i te 10 cm (standard to 8.5, a 9.5 to już olbrzymie łapska). Tak więc wszystko żeby ryba wyszła jak największa, a i tak do 100 baaaardzo daleko. Jednak masz rację, że może wkradła się większa perspektywa niż na to wygląda. Doskonale wiemy, że zdjęcia mogą przekłamywać rzeczywistość i może zaszła taka sytuacja. Tylko, że pomiar to już była jakby dodatkowa czynność, po tym jak nie pasowały ogólne proporcje ryby w stosunku do łowcy. Chociażby wielkość łba. Każdy ma prawo widzieć w tej rybie co chce. Ja widzę bolenia 85+ , a Wam nie bronię tego żeby uznać ją za metrówkę. W obecnych czasach bicie oficjalnych rekordów chyba nie ma sensu. Jedynym rozwiązaniem byłoby chyba nagrywanie procesu mierzenia na kamerę. Przecież zarówno fotki można spreparować jak i miarkę w dowolnym punkcie wydrukować i zalaminować. A mając w pamięci wiele z dotychczasowych rekordów Polski, po prostu nie łykam wszystkiego, a raczej podchodzę sceptycznie... Edited July 22, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
krystiano1981r 3,001 Report post Posted July 22, 2016 Tak ciężko zrozumieć, że ktoś może mieć inne zdanie lub postrzegać pewne rzeczy inaczej? Chciałeś rzeczowej argumentacji. Proszę kilka pomiarów (załączone pliki) i to przy założeniu, że łowca posiada potężne paluchy. Co też niczego nie udowadnia. Jednak skoro wiesz więcej i jest podobno więcej zdjęć, to czemu się z nimi nie podzielisz? W tej chwili można jedynie stwierdzić, że na tych opublikowanych ryba nie wygląda na 100 cm. Cześć Daniel. Fajnie,że chciałeś poświęcić tyle czasu mojej rybie,bardzo mi to schlebia. Teraz do konkretów. Ryba wisi na forum już od dwóch tygodni,zresztą sam ją lajkowałeś jakiś czas do tyłu (tymbardziej dziwi Twoja reakcja) Dlaczego wcześniej nie zechciałeś być tak miły i zrobić pomiarów od razu? Zapewne dlatego,że dziwnym trafem dowiedziałeś się o mojej decyzji (ostatecznie podjętej wczoraj) o nie zgłaszaniu tej ryby do WŚ.... No cóż,zapewne "ktoś" chciał mi dać pstryczka w nos... A może chodzi o coś jeszcze innego? :ph34r: Wracając do Twojego ryboodmierzacza,czy w swoich pomiarach wziąłeś poprawkę na kąt w jakim jest fotografowana ryba (spójrz jak mały wydaje się ogon do reszty ciała ryby) Kolejna sprawa,czy myślisz,że jesteś jedyną osobą,która "mierzyła" mi tego bolenia? Dostałem kilka informacji na forum jak i w realu,że ryba ta została pomierzona na kilka sposobów w różnych programach komputerowych i wszystkim wyszło,że ma od 100 do 101,5 No cóż,wychodzi na to iż Twój "ryboodmierzacz" jest czymś "niezwykłym,",gratuluję... :rolleyes: Ps.Daniel nie sądziłem,że dasz się tak łatwo zmanipulować... :( Jednym słowem,smutne to i żenujące jest zarazem... Ps2.Teraz pokaże coś co miało pomóc zweryfikować dł ryby,robię to tylko dla Ciebie,doceń to. :rolleyes: Z oporami i wbrew mojej naturze,ale poniżej zdjęcie miarki z innymi narzędziami do pomiaru (niestety nie miałem Twojego ryboodmierzacza,przepraszam :blink: ) . Będzisz miał na tyle odwagi i honoru aby przeprosić,czy nadal będziesz brnął w bagno? :rolleyes: [attachment=335566:Untitled.png] Ps3.Przepraszam za jakość ale zdjęcie z tel (jestem w pracy) [attachment=335567:Untitled.png] Na tym zakończę ostatecznie. Wszak nie kopie się leżącego. Pomimo wszystko,pozdrawiam serdecznie... O dalszych losach złowionej ryby poinformuję w odpowiednim czasie. Dodam tylko iż dostałem ciakawą propozycję,z której raczej skorzystam. Dziękuję i na tę chwilę bez odbioru. Share this post Link to post Share on other sites