Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted June 29, 2016 Oczywiście, bo w Unii wszyscy jesteśmy jednakowo traktowani, nieprawdaż Wojciechu ? Piszesz; "Ehh, ta spiskowa teoria dziejów ... niestety żyjemy w takim a nie innym świcie i takie mamy realia gospodarcze i pozostaje nam tylko żałować, że nie zaliczamy się do grona krajów, które są teraz liderami w EU. Ale nadal mamy szansę do nich dołączyć i to za ich kasę. Jest tylko jedna przeszkoda - nasza narodowa duma cwaniaków i gołodupców, którzy potrafią się zjednoczyć tylko pod presją okupanta i zamiast kraj budować z lubością oddają się rozdrapywaniu starych ran i szukaniu winnych naszej biedy zamiast zabrać się do zwykłej, mozolnej roboty." i teraz kilka linków, które przedstawiają czym tak na prawdę jest ta wyimaginowana "spiskowa teoria dziejów", pierwszy link dotyczy sprawy jeszcze z przed akcesu, ale opisuje mechanizmy, które pełną gębą zostały wykorzystane dla "rozwoju" polskiej gospodarki już po przystąpieniu do tej krainy unijnej szczęśliwości. http://www.bibula.com/?p=67145 http://www.euractiv.pl/gospodarka/wywiad/jest-decyzja-komisji-europejskiej-stocznie-do-likwidacji http://wpolityce.pl/polityka/133752-mozna-jesli-sie-chce-w-polsce-rzad-doprowadzil-do-upadku-stoczni-w-niemczech-dotuje-je-gigantycznymi-sumami http://niezalezna.pl/55552-co-spieprzylismy-w-unii-europejskiej-polscy-fachowcy-fryzjerami-psow można by tak długo jeszcze wymieniać te "sukcesy" Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted June 29, 2016 (edited) Januszu, nagłaśnianie przez Ciebie rzekomych problemów, z którymi podobno boryka się polski przemysł stoczniowy świadczy o tym, że jesteś zakompleksionym pomorskim kołtunem, zapatrzonym w koniec swojego nosa. Na sprawę trzeba spojrzeć globalnie. Po pierwsze każde dziecko wie, że metalowy przedmiot wrzucony do wody pójdzie na dno. Państwa wyżej od Polski rozwinięte, również intelektualnie pomogły nam zrozumieć to proste prawo jednocześnie pamiętając o ekologii i ratowaniu dna morskiego przed lekkomyślnym zanieczyszczeniem. Po drugie kraj, któremu nie udało się wygrać wojny światowej, a udało się podtrzymać geniusz techniczny, wymyślił metalowe statki, które nie toną. Był kiedyś jeden Polak, który eksperymentował w tym temacie. Nazywał się Wokulski, ale oczywiście gówno zdziałał, próbował się rzucić pod pociąg, a to wszystko była fikcja literacka. Po trzecie. Zwracam Ci uwagę, że cytowana przez Ciebie Bibuła jest podziemnym dziennikiem internetowym propagującym wywrotowe treści o wydźwięku faszystowskim. Z kolei nazwa Niezależna została nadana cynicznie, bo każdy głupi wie, że redaktor Sakiewicz zmienia żwirek w kuwecie kota należącego do... Edited June 29, 2016 by Maciej W. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted June 29, 2016 Bardzo Ci dziękuję Macieju za rozjaśnienie mi w głowie, faktycznie przesadzam, mea culpa ... Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że nos mam tak duży, iż trudno mi na cokolwiek spojrzeć z pominięciem jego perspektywy. No nie da się, zwyczajnie się nie da ;) Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted June 29, 2016 (edited) "- Na ostatnich targach rolniczych w Hannoverze udało nam się nawiązać kontakty z odbiorcami z całej Europy. Nasz ciągnik o mocy 250 KM był jednym z najczęściej oglądanych produktów. Chcemy rozwijać sprzedaż na rynkach Europy Zachodniej, jednakże pomimo tego, że w całej Unii Europejskiej obowiązują jednolite normy homologacji, takie kraje jak Francja, Niemcy czy Włochy, stawiają nam dodatkowe bariery wejścia na tamtejsze rynki - komentuje w rozmowie z money.pl Karol Zarajczyk, prezes spółki Ursus." Kolejny przykład: http://natemat.pl/183653,bruksela-skarzy-polske-bo-biopaliwa-sa-zbyt-polskie-to-za-takie-numery-zdroworozsadkowi-brytyjczycy-zazadali-brexitu Tu już wrzask KE Edited June 29, 2016 by Marcin Rafalski Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 29, 2016 ...Bretixu Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted June 29, 2016 Ah te uciekajace banki ;) LONDON (Reuters) - U.S. investment bank Goldman Sachs (GS.N) has denied speculation it is poised to shift London-based staff and operations to offices in Frankfurt as soon as Britain's divorce proceedings from the European Union formally begin. "We have not made any changes to our real estate requirements in Frankfurt as a result of the referendum result," the bank said in a statement issued on Wednesday. "As we have already communicated to our employees, there is no immediate change to the way we conduct our business or where we conduct our business." "Goldman Sachs has a long history of adapting to change, and we will work with relevant authorities as the terms of the exit become clear. Our primary focus, as always, remains serving our clients' needs." I taka ciekawostka, jak to Londyn traci na kasie ;) : Bloomberg: Tourists are rushing to London to buy. The slump in the pound makes the country's goods and services cheaper for foreign buyers. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 29, 2016 Liczy sie dlugoterminowosc.... Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted June 29, 2016 Liczy sie dlugoterminowosc.... Pewnie ze tak, wszystko zalezy jak sie rozwinie sytuacja i co angole wynegocjuja przy wyjsciu. Z drugiej strony czy oni w ogole wyjda z tej uni. bo to takie pewne to tez nie jest. Ale nie ma co pisac ze jest wielka panika i banki uciekaja z City, badzmy powazni ;) Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 29, 2016 To tez prawda Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted June 29, 2016 Tylko po co te banki miałyby z City uciekać? Są dwa miejsca z których rządzi się światem. Pierwsze to właśnie City gdzie rodzina Mayer vel Rothschild ma swoją główną siedzibę, a drugie miejsce to ich filia czyli Wallstreet i do tego światowa sieć lichwy w postaci banków centralnych. W City zawsze wiedzą pierwsi, tam wykonuje się ważne decyzje, im nic się nie stanie. Ewentualnie jakieś mniej znaczące banki komercyjne będą wykonywać jakieś ruchy, grube ryby żyją z takich akcji jak Brexit. Raczej bym stawiał, że kiedy kurz opadnie a EU będzie pogrążać się w kryzysie to kierunek będzie odwrotny i to do GB przenosić się będą podmioty z EU. Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted June 29, 2016 Teraz brexitowcy beda mieli dwa miesiace zasluzonego urlopu . We wrzesniu beda zmiany i personalne i moze w koncu uk oficjalnie potwierdzi , ze wychodzi i zaczna sie procedury z tym zwiazane . Trzymam kciuki za nich , niech przynamniej zaczna a eu bedzie moglo spokojnie dokonczyc w ciagu nastepnych dwoch lat Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted June 29, 2016 Drodzy przeciwnicy UE / tudzież zwolennicy brexitu, niestety Wasze argumenty, choć włożyliście sporo emocji w ich prezentację, kompletnie mnie nie przekonują. Liczyłem na jakiś autentycznie ciekawy wpis, który poszerzy moje horyzonty postrzegania UE, wobec której mam swoje zastrzeżenia, ale wolę je wyjaśnić samodzielnie niż przy pomocy argumentów rodem z prawicowych mediów ( bez wnikania kto jest właścicielem, skąd pochodzi i gdzie służył jego dziadek ). Pewnie jak zwykle oceni nas historia, a tymczasem nie będę Wam już przeszkadzał i grzecznie się z Wami pożegnam. To nie moja bajka ;) Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted June 29, 2016 Ale nie ma co pisac ze jest wielka panika i banki uciekaja z City, badzmy powazni ;) Paweł nie bądź taki pewien tylko kontroluj sytuacje jak zobaczysz coś niepokojącego dawaj znać żeby mi HSBC z żony kasą nie spie...ł. Ja mam konto w Halifax to ich na M6 drapnę jak będą na Szkocję się wycofywać :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted June 29, 2016 Drodzy przeciwnicy UE / tudzież zwolennicy brexitu, niestety Wasze argumenty, choć włożyliście sporo emocji w ich prezentację, kompletnie mnie nie przekonują. Liczyłem na jakiś autentycznie ciekawy wpis, który poszerzy moje horyzonty postrzegania UE, wobec której mam swoje zastrzeżenia, ale wolę je wyjaśnić samodzielnie niż przy pomocy argumentów rodem z prawicowych mediów ( bez wnikania kto jest właścicielem, skąd pochodzi i gdzie służył jego dziadek ). Pewnie jak zwykle oceni nas historia, a tymczasem nie będę Wam już przeszkadzał i grzecznie się z Wami pożegnam. To nie moja bajka ;) Akurat ani nie jestem przeciwnikiem UE ani zwolennikiem odejścia UK czy innego kraju ale droga w którą pcha nas obecna forma bardzo przypomina jedyny słuszny ustrój rodem z ZSSR a tego tolerować nie mogę. A pochodzenie drogi koleżko bardzo wielkie ma znaczenie. Naród bez historii nie istnieje. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted June 29, 2016 (edited) Paweł nie bądź taki pewien tylko kontroluj sytuacje jak zobaczysz coś niepokojącego dawaj znać żeby mi HSBC z żony kasą nie spie...ł. Ja mam konto w Halifax to ich na M6 drapnę jak będą na Szkocję się wycofywać :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: HSBC mam przez okno ;) Nie panikuja, jak beda skakac w wiezowca albo wychodzic z tekturowymi pudelkami to dam znac :D Edited June 29, 2016 by Del Toro Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted June 29, 2016 Wojtek za wcześnie jest na prognozy czegoś co teoretycznie się zaczęło a praktycznie stoi w miejscu . Propaganda sra żarem co widać w mediach i tu na jerku , uwzględniając wszystkich :P ;) Poczekamy i wyjdzie szydło z wora :) Share this post Link to post Share on other sites
Fatso 579 Report post Posted June 30, 2016 Teraz brexitowcy beda mieli dwa miesiace zasluzonego urlopu . We wrzesniu beda zmiany i personalne i moze w koncu uk oficjalnie potwierdzi , ze wychodzi i zaczna sie procedury z tym zwiazane . Trzymam kciuki za nich , niech przynamniej zaczna a eu bedzie moglo spokojnie dokonczyc w ciagu nastepnych dwoch lat No i ciekawi mnie szkocja , ktora piszczy za unia , ciekawe dlaczego ? Dlaczego Szkocja piszczy za ue?? No daj spokój! A czego spodziewać się po facetach w spódniczkach? ;) :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted June 30, 2016 A jak juz tak wszyscy martwia sie tymi jukejowymi bankami, to moze info od sasiada ;) Deutsche Bank shares opened 4% lower in Germany on Thursday after the bank failed the US Federal Reserve's Dodd-Frank stress test. The test measures the ability to respond to an event similar to the financial crisis, and examines 33 financial institutions with more than $50 billion (£37.1 billion) in assets in the US. Santander also failed the Dodd Frank test, while Morgan Stanley received a conditional non-objection and must resubmit its plan. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted June 30, 2016 Akurat ani nie jestem przeciwnikiem UE ani zwolennikiem odejścia UK czy innego kraju ale droga w którą pcha nas obecna forma bardzo przypomina jedyny słuszny ustrój rodem z ZSSR a tego tolerować nie mogę. A pochodzenie drogi koleżko bardzo wielkie ma znaczenie. Naród bez historii nie istnieje. Podkreślenie w cytacie moje. https://www.facebook.com/noszkurwamac/videos/10157853903260206/ Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted June 30, 2016 Okret zwany GB . Na lekkiej fali troche kolysze , do sztormu jeszcze ze dwa miesiace a szczury juz zwialy i potencjalny kapitan razem z nimi . Kabaret jakich nie oswiadczycie nigdzie na swiecie . Boki mozna zrywac , anglojezycznym polecam bbc i inne tam media . Chcialbym wiecej cos skrobnac ale z tel to zle mi idzie , po robocie nie chce sie a rano wole kobiete za cycka zlapac, sorry Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 30, 2016 http://m.demotywatory.pl/4667801 Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted June 30, 2016 (edited) http://m.demotywatory.pl/4667801 Wiesz co-nie odpowiada mi twoje niemerytoryczne i nic nie wnoszace do dyskusji poczucie humoru. Znajdz sobie inny temat, co? Edited June 30, 2016 by madmatt Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 30, 2016 (edited) A mi odpowiada Edited June 30, 2016 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted June 30, 2016 'Mnie' Nie oburzam sie. Przeszkadzasz w rozmowie, tylko tyle. Share this post Link to post Share on other sites