Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
matpgt

konsekwnecje brexitu

Recommended Posts

Dla tego wątku konsekwencją będzie śmierć niechybna. ;)

To jest lista referendów w EU w których zignorowano wyniki:

a005.jpg

Wyjdą, ale tak żeby zostać, żeby tylko była ciepła woda w kranie. Konsekwencją dla Nas będzie ucieczka do przodu, czyli "nowa" Unia, z nowym traktatem. Cel cały cas jest ten sam model który publicznie Bismarck miał lansować jako swój ( totalitarny kołchoz od półwyspu Iberyjskiego po Ural). Model podsunięty przez osoby ze znanych bankierskich rodzin i rodzących się już wtedy koncernów. A wcześniej jeszcze próbowano to wdrożyć już na kongresie Wiedeńskim, ale się car Aleksander nie zgodził. Nie udało się w I wojnie, nie udało się w II wojnie, teraz próba nr. 3 tym razem (jak na razie) bez wszczynania wojny.

Jeśli  Niemcy "rozwiążą" Unię albo, na co wszystko wskazuje zaczną stawiać warunki niemożliwe do spełnienia.  Do tego będą, co już robią, ograniczać rolę NATO w Europie. Budują mimo sankcji i niby dyskusji w UE Nord Stream 2. To ja pytam czy to nie jest na rękę Rosji ? Być może przed wyborami w USA i przed rozlokowaniem symbolicznych sił NATO w krajach baltyckich pojawią sie "zielone ludziki" albo i co jeszcze... Pozostaje jeszcze pytanie: kim naprawdę jest pani Merkel ? Za młodu fanatyczna komunistka ?   Robi sie mało ciekawie.

Fala hejtu na Polaków bo Brexicie. To teraz władze angielskie wzorem władz jednej z naszych wyższych uczelni powinny zaapelować do Polaków mieszkających w Wielkiej Brytani niewychodzenie z domów i potraktować tym temat ich bezpieczeństwa za załatwiony.

".................To teraz władze angielskie wzorem władz jednej z naszych wyższych uczelni powinny zaapelować do Polaków mieszkających w Wielkiej Brytani niewychodzenie z domów i potraktować tym temat ich bezpieczeństwa za załatwiony".

Uwzięliście się na ten biedny Białystok, moje rodzinne miasto B) A co miał ten biedny rektor zrobić, powołać straż antynarodowościowomarszową? To była legalna demonstracja legalnie działającej organizacji, zapewnienie porządku leżało w gestii policji oraz organizatorów. Zdaje się zresztą, że był spokój, a wszelkie działania prokuratury są niejako wymuszone przez naciski mediów. Nie lubię żądnych skrajności, czy to z lewa czy z prawa, ale jakoś oburzenia w głównych mediach po marszach roznegliżowanych przebierańców z tzw. love parade nigdy nie widziałem. Co najwyżej z relacji usunie się znak Polski Walczącej.

Nie ma co wpadać w panikę. Moje miasto jak każde, ma swoje plusy i minusy. Ilość idiotów różnej maści procentowo taka sama jak na całym świecie. Ilość geniuszy zapewne także, problemem jest co najwyżej brak szans rozwoju wybitnych jednostek. Cóż, Białystok to wciąż prowincja, ale ma to też swoje dobre strony, jest wbrew pozorom i lansowanym po Polsce tezom, spokojnie. Jesteśmy miastem wielokulturowym od zawsze, od zawsze są z tym związane różne wydarzenia, czasami także niemiłe. Jak świat długi i szeroki, multikulturowość powoduje jakieś tam spięcia - u nas przykładowo starsze pokolenia nie akceptują dość często mieszanych małżeństw katolicko-prawosławnych. Moja koleżanka ze studiów powiedziała mi kiedyś w żartach, że babcia by ją chyba wydziedziczyła, gdyby chciała wyjść za katolika. Ale i tak mieszanych małżeństw jest multum, tak więc niewielu już patrzy na to, co starsi w swoim ograniczeniu światopoglądowym wygadują.

Inną sprawą jest to, jak prości ludzie reagują na próbę narzucenia niechcianych kalek i nowoczesnych światowych trendów. Są raczej sceptyczni, łagodnie mówiąc. Dziwi to kogoś? Mieliśmy w mieście trochę problemów z Czeczenami, bardziej wiekowi mieszkańcy pamiętają też Cyganów (obecnie ślad po nich zaginął), niekoniecznie z najlepszej strony. Do tego uproszczenia typu "prawosławny - komunista". Prawdą jest, że w czasach PRL-u ludzie z Bielska Podlaskiego czy Hajnówki (miasteczka zamieszkane w dużym procencie przez prawosławnych) robili karierę w Białymstoku (urzędy, milicja, spółdzielnie mieszkaniowe itp.), co budziło typowe skojarzenia. Cóż, być może w jakimś tam procencie bardziej popierali poprzedni ustrój. Ale to nie miejsce na roztrząsanie takich zagadnień. Chcę po prostu pokazać Wam, że moje miasto nie jest jakimś piekielnym miejscem zdominowanym przez troglodytów o rasistowskim zacięciu. Ot, średniej wielkości miasto wojewódzkie, zamieszkane w większości przez potomków rolników z okolicznych wiosek. Albo i rolników wciąż czynnych i ich pociechy. Ma to swoje przełożenie na tutejszą kulturę niestety, wciąż słucha się namiętnie disko polo (w sobotę była na miejskim stadionie mega impreza, w której z radością brał udział chociażby Marszałek Województwa z PSL-u), architektura, w tym sakralna (zwłaszcza katolicka, cerkwie są budowane w oparciu o tradycyjne wzorce), często straszy brzydotą i przaśnością, ludzie się nie myją i w autobusach śmierdzi, czasami ktoś coś powie nie oglądając się na polityczną poprawność... :rolleyes:

Zapraszam do Białegostoku, jest tu sporo bardzo ładnych dziewczyn :)

Edited by cristovo

Zapraszam do Białegostoku, jest tu sporo bardzo ładnych dziewczyn :)

potwierdzam:)

Najważniejsza konsekwencja brexitu :D

A może nie ma się czym podniecać? Nie mówię oczywiście o dziewczynach z Białegostoku tylko o Brexicie  :D

Pewnie po krócej czy trochę dłużej trwających fikołkach na finansowych rynkach wszystko wróci do akceptowalnej przez Anglików normy...

Myślę, że EU ma z tym większy problem niż sami Brytyjczycy.

Kraje europy, które mają liczący się składnik własnego PKB oparty na tym rynku też odczują to na swojej skórze, choć to też nie do końca jest przesądzone bo pewnie tzw "kapitał" będzie się dwoił i troił by za dużo nie stracić a przepisy wyprowadzające nie są zbyt jasne i pozostawiają wiele luk do wykorzystania...

Moim zdaniem to kolejny przykład na to, że fajna i pożyteczna idea jaką jest UE jeszcze z czasów przekształcania EWG w EU został zduszony przez tę cała nadbudowę władczo polityczną ze wszystkimi tego konsekwencjami...

Pewnie się nie znam a na dodatek mieszkam u wroga więc nie można tego co napisałem brać na poważnie ;)

Silnemu trudno kark przygiąć. A jak jeszcze ma niewykastrowane poczucie narodowej tożsamości oraz wartości, z nie przyjmując potulnie kolejnej formy ideologicznego totalitaryzmu to wybór ma prosty - albo wieczna draka - albo drzwiami walnięcie..

Niemcy stoją przed kolejną szansą. P o tym co wcześniej zrobili w Polsce i Europie - aj waj, siema oraz gratki.. :)

Przeceniasz Angoli

Aha. To chyba kolega przecenia eleganckie i przyzwoite media. Znamienna jest troska z jaką kraje członkowskie pochyliły się nad staczającą się w przepaść i polityczny niebyt Wielką Brytanią. Kraj, omamiony przez grupę populistycznych oszołomów nieświadomych dramatycznych konsekwencji swoich niecnych knowań i podszeptów, głosami niewykształconych staruchów ze wsi doprowadza do destabilizacji z takim trudem budowanego pożytecznego organizmu. Po wyjściu z UE głównego hamulcowego trzeba wyciągnąć wnioski na przyszłość. Brytyjska lekcja powinna doprowadzić do zacieśnienia wspólnoty, najlepiej z jedną walutą, jedną armią, jednym bankiem i ...jedną panią kanclerz. Może przed meczem z Włochami nauczylibyśmy się nowego hymnu? A Brytyjczycy niech dalej śpiewają tę sentymentalną piosenkę o królowej. Edited by Maciej W.

Angole to silny naród , wiara i tożsamość ? Który to naród jest - 51.9% czy może 48.1% ?  Połowa z głosujących za wyjściem w najbliższym czasie zaliczy zgon , następni będą musieli wrócić do " sprzątania kibli" po 40-tu latach nic nierobienia i bycia na unijnych zasiłkach  a nacjonalistom pozostanie owciec ruchanie . Dokładnie tak będzie :lol:   Tak czy siak jeżeli Polska na tym nie skorzysta to już tylko pozostaje modlitwa do Boga o lepsze jutro dla mojego homelandu ,   w pigułce  ;)

Edited by m a t

Żaden "Twór", w którym przewagę nad zdrowym rozsądkiem i naturalną koleją rzeczy zdobywa widzimisię urzędników nie ma racji bytu na dłuższą metę. Ale to nie jest największy problem. najgorsze jest to, że większość nie widzi alternatywy poza zaklętym kręgiem owego "Tworu"

Dla przykładu; czy większość działaczy i "banda gumofilców" potrafi sobie wyobrazić rozpirzenie PZW i powrót do przedwojennych czasów Towarzystw Wędkarskich ?

Reasumując, nic wielkiego się nie stanie poza Unią też jest życie, śmiem twierdzić, że bardziej normalne 

Edited by janusz.walaszewski

Reasumując, nic wielkiego się nie stanie poza Unią też jest życie, śmiem twierdzić, że bardziej normalne

Jest życie i mozna żyć , da się a czy normalne to juz różnie bywa , jak w życiu  ;)  Kto nie próbował będzie gdybał...

UK w tym momencie rozpętało euro wojenkę i mi osobiście to się nie podoba . Nie twór to wojna , tak toczą się losy Europy . Co wybierasz , co chcesz zmienić i z czym ?  Bez sensu zupełnie jak słomiane kapelusze :P

UK w tym momencie rozpętało euro wojenkę i mi osobiście to się nie podoba . Nie twór to wojna , tak toczą się losy Europy .

Wojnę wywołały Niemcy ze swoją Kanclerz nie UK, ich decyzja to jest skutek nie przyczyna.

Niemcy konsekwentnie realizują swój plan, pisałem już o tym;

http://wpolityce.pl/swiat/189448-unia-europejska-czy-niemiecka-zrewidowana-koncepcja-mitteleuropa-jest-realizowana-od-dawna

Angole to silny naród , wiara i tożsamość ? Który to naród jest - 51.9% czy może 48.1% ?  Połowa z głosujących za wyjściem w najbliższym czasie zaliczy zgon , następni będą musieli wrócić do " sprzątania kibli" po 40-tu latach nic nierobienia i bycia na unijnych zasiłkach  a nacjonalistom pozostanie owciec ruchanie . Dokładnie tak będzie :lol:   Tak czy siak jeżeli Polska na tym nie skorzysta to już tylko pozostaje modlitwa do Boga o lepsze jutro dla mojego homelandu ,   w pigułce  ;)

Oj, to dobrze, że mi rozjaśniłeś w głowie. Będę musiał popędzić na pocztę i czym prędzej wysłać pocztówkę ze słowami otuchy umierającym, środki czystości sprzątaczkom oraz nacjonalistom lalkę z sex shopu, żeby ulżyć owieczkom. Ciekawe jak to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Gdyby odwrócić wynik zachowując proporcje pisałbyś o mądrości i dalekowzroczności wyborców oraz o zwycięstwie demokracji. Podzielony naród? Nic podobnego. To mamy w końcu demokrację, czy dyktaturę autorytetów moralnych posiadających monopol na prawdę? Jedynie słuszną.

GB piata gaspodarka na swiecie, kontakty gospodarcze z kazdym liczacym sie krajem, ciagle mocarstwo atomowe... Nie bojcie sie, nie upadnie  :lol:

Najwazniejsze gieldy wszystkie anglojezyczne, serio myslicie ze amerykanscy bankierzy beda sie przenosic z Londynu do Frankfurtu czy Amsterdamu i uczyc sie nowego jezyka?  :D

Jesli ktos straci finansowo na brexit to wlascie ci ktorzy na niego glosowali, bo napewo nie londynskie city  ;)

Toro tyle , że w city mówią zupełnie inaczej . Czyli kłamią jak to brytole ?

Toro tyle , że w city mówią zupełnie inaczej . Czyli kłamią jak to brytole ?

Tez chca cos ugrac, nizsze podatki jakies ulgi ;) 

Napewno jakis deal im angole zaproponuja. 

Tak się zastanawiam........ o ile mnie pamięć nie myli to jak miała być z Unii wyrzucona Grecja czyli takie unijne enfant terrible był lament, że Unia się zawali.Gdy Anglicy chcą wysiąść, lament że Wielka Brytania (jeden z największych płatników) ucierpi strasznie.

Zapewne graja w cos , tam wyzej ale po dzisiejszym przemowieniu w parlamencie euro to zycze im glebokiego nocnika a szkocji wszystkiego najlepszego

@Maciej W. Tak chcialbym to widziec a naprawde to g obchodzi mnie co bedzie dzialo sie na tej wyspie . Padlo zajebiste pytanie w zamknietym juz watku o to co Polska i Polacy beda mieli z tego brexitu . I to mnie bardziej interesuje niz przepychanki angoli z eu

@Maciej W. Tak chcialbym to widziec a naprawde to g obchodzi mnie co bedzie dzialo sie na tej wyspie . Padlo zajebiste pytanie w zamknietym juz watku o to co Polska i Polacy beda mieli z tego brexitu . I to mnie bardziej interesuje niz przepychanki angoli z eu Jestem prounijny bo skorzystalem wiele przygarniety do tworu

Polska prawdopodobnie straci na tym calym zamieszaniu. Anglicy jako unijni malkontenci blokowali co bardziej lewicujace zapedy KE.

A w Brukseli recepta na wszystkie problemy jest tylko jeden pomysl, wieksza integracja. Wiec teraz Niemcy wlasciwie beda mogly forsowac wszystkie swoje pomysly. Jak sie nie zgodzimy to spadamy do kraju unijnego drugiej kategorii albo czeka nas wyjscie. Jak sie zgodzimy to wlasciwie zostajemy panstwem wasalem jak za ZSSR. Wszystkie decyzje za nas beda podejmowane w Brukseli czy Berlinie, oczywiscie dla naszego dobra ;) Czyli tak zle i tak nie dobrze :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...