coloumb 1,621 Report post Posted June 30, 2016 To jest forum a nie sala wykladowa. Zart jest dobry, chociaz przerysowany i oparty na stereotypie. Mnie sie spodobal. Co do zasad polszczyzny, troche tutaj - http://obcyjezykpolski.pl/polszczyzna-od-reki-pana-literki/kiedy-mi-a-kiedy-mnie/ Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted June 30, 2016 Alez zartuj sobie-na zdrowie :) Jestem polonista. Od kilkunastu lat w UK. Niestety, wbrew stereotypom, nie na zmywaku. Pewnie dlatego sie czepiam. Generalnie. Pozdrawiam. M Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 30, 2016 Czepiac sie zawsze mozna, ale Twoja odzywka byla...hmmm...niegrzeczna Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted June 30, 2016 Powracając do tematu wątku. Jedną z konsekwencji Brexitu jest to, że dwóch Polaków pożarło się o duperele. Na dodatek zrobili to na internetowym forum wędkarskim w dziale nazwanym Kawiarenką. Jakie to NASZE! Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted June 30, 2016 (edited) Na forach innych, cywilizowanych spoleczenstw, tylko merytoryka Edited June 30, 2016 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted July 1, 2016 Tak sobie skrobnąłem o Was chociaż podobnych utarczek tu bez liku. Ot, odreagowanie po utarczce Polski z Portugaliią. A co do Brexitu. To nie duperel, to precedens. Precedens i przykład, że można. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted July 1, 2016 Poki co duperel, bo zadnych wiazacych decyzji na horyzoncie nie widac. Poza tym szykujemy sie do Mistrzostw Swiata, bo za dwa lata namieszamy w pilce. Oby nasza gospodarka takze wyszla przed brytyjska jak najszybciej! Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted July 1, 2016 Lubisz miec ostatnie slowo, co? Tak-jestem niegrzeczny i zdecydowanie 'mnie' :) Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted July 1, 2016 Padł taki wynik referendum, jaki miał paść. Angole nigdy nie zgodziliby się na nową Rzeszę z jednym wojskiem, bezpieką, strażą graniczną i polityką zagraniczną. Mają broń atomową, więc mogą sobie wyjść. Ktoś tam pisał (przepraszam) bzdury, ze jeszcze jesteśmy na plusie. Nie, nie jesteśmy. Nigdy nie mieliśmy być. Jest policzone, że z każdej otrzymanej złotówki, 80gr wracało z powrotem do Niemiec na zakup technologii, spłatę wykonawców itd. To wymyślili Amerykanie u Saudów - damy wam preferencyjne kredyty na budowę ładnej infrastruktury (często niepotrzebnej), ale to nasze firmy będą budować, kredyty i tak spłacicie, a przy okazji zostaniecie uzależnieni politycznie. Poza tym trzeba uwzględnić jeszcze szybsze zwinięcie się (resztek) przemysłu (słynny zakaz pomocy stoczniom), łatwiejszą kolonizację gospodarczą, pakiet klimatyczny, spowalniające rozwój normy prawne (np. minimalny VAT). Aktywność ludzka przesunięta z pro-rozwojowych przedsięwzięć na pro-dotacyjne, często chybione już na samym starcie. Długo tak mogę pisać, to moja działka. Jesteśmy wspaniałym rynkiem zbytu, no i ta Mitteleuropa... O to co będzie jestem jakoś spokojny. Teraz to nawet moglibyśmy wyjść. Poczekajcie jeszcze jedno pokolenie, jak się na zachodzie namnoży Arabów. Jedno Kosowo już mieliśmy... Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted July 1, 2016 (edited) Dalem plusa, a chcialem tylko zacytowac...jak mogl pasc wynik jaki mial pasc? Roznica niewielka, do tego duza czesc glosujacych za wyjsciem zmienila juz zdanie, nawet najglosniejsi krzykacze przestali nagle domagac sie gwaltownych ruchow. Byc moze lawina ruszyla i nic jej nie zatrzyma, ale referendum podzielilo raczej Brytyjczykow, a nie pokazalo, ze jako monolit do czegos daza... PS Madmatt, w ramach ostatniego zdania, co je lubie oczywista miec - miales racje, akcent logiczny decyduje dokladniej od pierwszej czy kolejnej pozycji w zdaniu, dzieki Edited July 1, 2016 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
darogryf 150 Report post Posted July 1, 2016 Czy ktoś wie ilu głosowało a ilu mogło głosować (chodzi konkretne o liczby a nie statystyki). I jeszcze jedno. W naszym kraju wybory/referenda są w dzień wolny u nich w tygodniu.. CZy to nie ma wpływu na pierwsze pytanie? Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted July 1, 2016 (edited) Tak na prawdę wynik referendum nie ma znaczenia dla tego co się nieuchronnie stanie, prędzej czy później. Pytanie tylko czy ta cała Unia rozpirzy się w miarę pokojowo - oby. Natomiast komentarze i sygnały po referendum pokazują, że wielu Brytyjczyków nie bardzo wiedziało na co głosuje, cóż uroki demokracji ;) :P Jeśli jednak się mylę i wynik referendum był wynikiem przemyślanych decyzji to tylko im pogratulować, bo w takim razie pokazali, że można wyciąć numer Frau Merkel. I jeszcze ciut informacji dla zwolenników Unii, państw socjalnych i lewej strony, fundamenty polityczne Unii - czyli "neomarksizm" http://www.filozofia.com.pl/artykuly/06_rewolucja_nowej_generacji.html Edited July 1, 2016 by janusz.walaszewski Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted July 1, 2016 (edited) 72,2%...duzo! Moze latwiej wpasc na chwile i uzupelnic urne o swoj glos wlasnie w dniu roboczym? W weekendy ludzie czesto nie mysla o takich sprawach, wystarczy popytac znajomych - grille, leczenie kaca, odsypianie tygodnia, porzadki, wyjazdy, zakupy, leniuchowanie itp. Nie mowiac juz nawet o wedkarskich eskapadach! Moze ci Brytole nie sa tacy glupi? Edited July 1, 2016 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted July 1, 2016 Szkoci juz sie nawchodzili do UE :lol: Spanish Prime Minister Mariano Rajoy, struggling to prevent the autonomous region of Catalonia from breaking away, said Madrid would oppose any EU negotiation with Scotland A gieldy ciagle na zielono ;) LONDON (Reuters) - Britain's top share index rose on Friday to touch a new high for 2016 and leaving it set to post its biggest weekly rise in 4-1/2 years as the rebound from last week's Brexit vote sell-off continued. HSBC and Barclays' top bosses have committed to keeping the two banks headquartered in the UK, despite the Brexit vote. Standard & Poor's zdecydował się na obniżenie długoterminowego ratingu kredytowego Unii Europejskiej Takze to wieszczenie ze GB cofnie sie do sredniowiecza ciagle jakos malo aktualne ;) Z drugiej stony coraz bardziej mi sie wydaje ze oni nigdzie z tej unii nie wyjda :D Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted July 1, 2016 O prosze, a w Austrii uniewaznili druga ture wyborow prezydenckich :D Jednak ktos poszedl po rozum do glowy, ze jak w okregu glosuje 146% wyborcow to cos tam musi smierdziec :lol: KE wtedy nie protestowalo ze lamana jest demokracja, bo akurat wlasciwy kandydat zwyciezyl :D Share this post Link to post Share on other sites
coma 9,345 Report post Posted July 1, 2016 To ja dodam jeszcze takie info: "Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Można to piękne przysłowie zastosować w kontekście obniżonego właśnie ratingu Unii Europejskiej. Pamiętacie ile było krzyku, gdy Polsce obniżono rating? A tymczasem agencja Standard & Poor's (S&P) obniżyła rating Unii Europejskiej z "AA+" do "AA", wskazując na obawy o jedność UE po brytyjskim referendum. Wskazano też, że po Brexicie UE może mieć "mniejszą elastyczność budżetową". Zdaniem analityków agenci, po opuszczeniu UE przez Wielką Brytanię, prognozowanie i planowanie budżetu, może odbywać się z większą niepewnością. Na pocieszenie S&A pozostawiło dla UE perspektywę pozytywną. Źródło: PAP" Jeśli komuś odbije się czkawką po brexicie to raczej nie Anglii ;) Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted July 1, 2016 Anglii rating obnizyli na poczatku tego tygodnia, wiec sie wyrownalo ;) Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted July 1, 2016 O prosze, a w Austrii uniewaznili druga ture wyborow prezydenckich :D Jednak ktos poszedl po rozum do glowy, ze jak w okregu glosuje 146% wyborcow to cos tam musi smierdziec :lol: KE wtedy nie protestowalo ze lamana jest demokracja, bo akurat wlasciwy kandydat zwyciezyl :D Cieniasy trzeba było do do Pawlaka zadzwonić nie trzeba by było powtarzać :D :D :D :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted July 1, 2016 Takie tam o Unii.. http://niewygodne.info.pl/artykul7/03125-Niemcy-czyli-najwiekszy-beneficjent-UE.htm http://niewygodne.info.pl/artykul7/03116-Komu-EBC-splaca-dlugi-i-dlaczego-NBP-tak-nie-moze.htm Share this post Link to post Share on other sites
theYard 83 Report post Posted July 1, 2016 Takie tam o Unii..http://niewygodne.info.pl/artykul7/03125-Niemcy-czyli-najwiekszy-beneficjent-UE.htmhttp://niewygodne.info.pl/artykul7/03116-Komu-EBC-splaca-dlugi-i-dlaczego-NBP-tak-nie-moze.htm Już gdzieś o tym czytałem, bardzo ciekawy temat, zastanawiam się tylko na ile te informacje są wiarygodne ? Bo raczej przekazywane przez prawicowe media. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted July 1, 2016 Już gdzieś o tym czytałem, bardzo ciekawy temat, zastanawiam się tylko na ile te informacje są wiarygodne ? Bo raczej przekazywane przez prawicowe media. Czy mam rozumieć że to co powiada prawica a priori należy uznać za wątpliwe ? :) Jak zawsze podkreślam należy czytać wszystko od prawa do lewa. Nawet, co raczej do działu humor by sie nadawało, to: http://komsomol.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 Share this post Link to post Share on other sites
theYard 83 Report post Posted July 1, 2016 Czy mam rozumieć że to co powiada prawica a priori należy uznać za wątpliwe ? :) Jak zawsze podkreślam należy czytać wszystko od prawa do lewa. Nawet, co raczej do działu humor by sie nadawało, to: http://komsomol.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 Nie, po prostu od prawa do lewa ludzie lubią naginać rzeczywistość i też jestem zdania, że najlepiej informację należy sprawdzić w kilku miejscach. To tak jak z wielkością złowionych ryb, każdy lubi dodać parę centymetrów [emoji12] Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted July 1, 2016 Już gdzieś o tym czytałem, bardzo ciekawy temat, zastanawiam się tylko na ile te informacje są wiarygodne ? Bo raczej przekazywane przez prawicowe media. A przez jakie media będą podawane takie informacje. Adaś M. nie może podkopywać pozycji EU i wątpię by sama Komisja Europejska chciała je potwierdzać. Dziś artykuły piszą udziałowcy i wpływy a nie dziennikarze. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted July 1, 2016 (edited) Co do skupowania dlugow panstw czlonkowskich przez ECB, informacje sa ogolno dostepne. Wiec, prosze bardzo, Bloomberg (ich chyba nie mozna podejrzewac ze przyjaja jakiejs frakcji politycznej w PL): http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-09/ecb-said-to-begin-buying-german-government-bonds-under-qe-plan-i71mqdno ECB Starts Buying German, Italian Government Bonds Under QE Plan With the first purchases of government bonds under a broader stimulus plan, the European Central Bank showed willingness to be patient in its efforts to reignite the euro area’s economy. The ECB and national central banks started buying sovereign debt on Monday under the 19-month plan to inject 1.1 trillion euros ($1.2 trillion) into the economy. While purchases included bonds from at least five countries, .... http://www.bloomberg.com/quicktake/europes-qe-quandary It’s the new conventional wisdom: When all else fails to make economies grow, create new money and buy government bonds. That’s the formula dubbed quantitative easing, or QE.... https://www.theguardian.com/business/2012/sep/06/debt-crisis-mario-draghi Na stronie ECB tez info mozna znalesc ;) https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omt/html/index.en.html Edited July 1, 2016 by Del Toro Share this post Link to post Share on other sites