1ns4n1ty 111 Report post Posted June 24, 2016 Ponieważ jesteśmy na forum wędkarskim a nie na forum onetu ;) zastanawiam się jak Brexit przełozy sie na moje wędkarstwo ? Na razie widzę minusy tj - być może lecąc na ryby do Anglii będę musiał zdobyć wizę - kupując z angielskiego ebay (co mi sie zdarzało) będę musiał zapłacić cło i vat ale może będą też jakieś plusy których nie potrafię dostrzec ? Wszystko zalezy co wytarguje nowy premier, clo/vat to raczej gwarantowane :) Jest tez szansa ze UK wynegocjuje dobry "deal" z USA a to oznacza tansze, tak uwielbiane, St Croix :P Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted June 24, 2016 W sumie temat jest niezgodny z regulaminem, ale jeśli nie jest to ja gratuluję anglikom. Idzie nowe ;) Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted June 24, 2016 (edited) poczekaj aż przesyłki zaczną Ci pakować i wysyłać nie EMIGRANCI tylko angielscy młodzieńcy, co mają problem z podstawowymi operacjami matematycznymi, a za XX funtów, to oni pracować nie będą bleee, koszty wzrosną - cena może nie być już tak atrakcyjna :) ;) Edited June 24, 2016 by bazyloss Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted June 24, 2016 Znamy wszyscy zagrożenia, podchodzę do tematu bardziej globalnie, ale musiałbym się rozwijać politycznie a na to sobie nie pozwolę ;) Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted June 24, 2016 Bazyloss, po pierwsze postawowym założeniem działalności każdej partii jest zdobycie władzy, zwane przez Ciebie parciem. Po drugie panikowanie o wyrzuceniu z Wysp wszystkich Polaków jest stekiem bzdur, bo Anglicy mają dość nierobów wyłudzających socjal, a nie taniej siły roboczej. I to emigranci i to emigranci, a różnica zasadnicza.i Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted June 24, 2016 zdobycie władzy za cenę swoich ideałów - gratuluję :) obawiam się, że kampania w UK była tak zakłamana i agresywna, że może się dostać po łbie po równości, choć mam nadzieję, że się mylę oczywiście Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted June 24, 2016 Jest tez szansa ze UK wynegocjuje dobry "deal" z USA a to oznacza tansze, tak uwielbiane, St Croix :P A to jakim cudem ? Z perspektywy mojej czyli polskiej ? Share this post Link to post Share on other sites
mateusz998 966 Report post Posted June 24, 2016 Jakby ktoś nie wiedział, to sprawy wędkarskie(rybackie o wiele bardziej) też były poruszane wokół tego referendum. https://www.youtube.com/watch?v=qoxBq669SeU Share this post Link to post Share on other sites
Kwinto 1,319 Report post Posted June 24, 2016 A ja gratuluje Anglikom. Byli madzrzejsi niz zakladalem. Bardzo sie pomylilem (to dobrze). Teraz czas na moje kochane Stany. W listopadzie przyjdzie czas i na nas. Share this post Link to post Share on other sites
didi 518 Report post Posted June 24, 2016 mysle ze nie tylko Anglicy chca wielkich zmian i mam nadzieje ze to badziewie sie juz konczy,czego zycze wszystkim Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted June 24, 2016 (edited) Pełno dywagacji i nic więcej. Mieszkam w UK od czasów kiedy potrzebowaliśmy wiz i pozwoleń a założenie konta w banku graniczyło z cudem. Pamiętam jak oficerowie Home Office potrafili sprawdzać wizy po niedzielnej mszy w kościele na Londyńskim Hammersmith. Gorzej nie będzie. Wybór Brytyjczyków niczego nie zmienia co najwyżej daje większą kontrolę nad emigracją i handlem, Norwegia, Szwajcaria, Islandia pokazały palec unii zanim do niej przystąpiły i jakoś nie głodują. Grenlandii też wróżono rychły koniec kiedy postanowili wypiąć się na UE i żyją i mają się dobrze. Największy ból dupy to ma makrela i rudy są do odstrzału reszta sobie poradzi. Edited June 24, 2016 by albercik2 Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted June 24, 2016 Norwegia, Szwajcaria, Islandia - super przykład, a my kartofle będziemy sprzedawać chyba :) Share this post Link to post Share on other sites
didi 518 Report post Posted June 24, 2016 Norwegia, Szwajcaria, Islandia - super przykład, a my kartofle będziemy sprzedawać chyba :) u nas polytykery nie przestana w koncu krasc,reszta sie ulozy Share this post Link to post Share on other sites
BazyL 3,461 Report post Posted June 24, 2016 zresztą ja już kończę, bo sam się wpuściłem w to, czego zawsze nie lubiłem na wszelkich forach i byłem ich przeciwnikiem, czyli płytkie przerzucanie się pseudo argumentami / hasłami formułowanymi w dwóch trzech zdaniach :) Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted June 24, 2016 ...no bo teraz jesteśmy królami życia i pępkiem świata. Unia wielkim wybawcą? Niech ktoś mądry da mi przykład sytuacji kiedy silny zaprasza słabego do współpracy, żeby mu zrobić dobrze, a nie sobie. Odsuwając na bok papkę medialną oraz perkal i koraliki podrzucone naiwniakom jawi nam się twór z jedną silną centralą i grupą słabych, rozbitych wewnętrznie satelitów. Plus kraje które pomogły ten twór stworzyć i na tym w większym lub mniejszym stopniu skorzystały. My nie skorzystaliśmy. Share this post Link to post Share on other sites
didi 518 Report post Posted June 24, 2016 wciagnac w struktury,wydoic,przezuc i wy...c,mozna w trzech zdaniach? Share this post Link to post Share on other sites
Maciej W. 2,699 Report post Posted June 24, 2016 Skrócić, splłycić, uogólnić, zwulgaryzować... Nie lubię, nie potrafię, nie chcę. Kwestia konwencji. Efekt i wnioski osiągamy być może te same. Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted June 25, 2016 Niestety widzę że poziom dyskusji bardzo się obniżył - chyba już Was zmęczył ten temat. Share this post Link to post Share on other sites