Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Tomek88

Dostęp do broni

Recommended Posts

A po co tak daleko szukać, jak mamy swoje bardzo dobre kanały;

Sorry , ale ponad dwa miliony subskrypcji , mnogość broni ( od najstarszych po najbardziej kosmiczne , historyczne , kultowe ... ) . Nie ma co porównywać

Edited by Szymon82

Wolność wg lewliberałów jak wiemy oznacza maksymalne mnożenie zakazów. Broń jest więc dziś dobrem równie rzadkim, jak samodzielność czy odpowiedzialność. Przyznam Ugly, że dziwi mnie wzmianka o broni w gazecie słynącej z oferowania umysłowego socjalu.. :)

Jakoś związku z tematem nie bardzo widzę.

A co do zmian w dostępie do broni to sytuacja wyklarowała się na tyle, że szczerze wątpię, żeby podczas tej kadencji Sejmu jakiekolwiek dalsze prace nad ustawą miały sens. To byłaby jedynie idealna pożywka do histerycznych demonstracji, wystąpień, skarg bo na jakąkolwiek merytoryczną dyskusję nie ma co liczyć.

Nie bądź takim defetystą, miej więcej wiary w dobrą zmianę. Jak dobrze pójdzie, to do końca kadencji strzelnic może być więcej jak orlików. A jak już będą to nie po to aby gawiedź do nich waliła kartoflami lub z procy.

No w to akurat mogę uwierzyć, że strzelnice będą i jedynie kartofle będą na nich mogły za amunicje służyć, bo rozmach dobra zmiana ma.

Jednak ustawa o broni może jedynie służyć za zasłonę dymną, żeby opozycja z nienawistną histerią się na nią rzuciła, oprotestowała tłumnie i rozpaczliwie na ulicach, jaką to rzeź nam władza szykuje, a tymczasem po cichutku, w nocy jakąś jedną czy dwie ustawki, na których by komuś zależało, by się klepnęło....... potem można byłoby na znak dobrej woli ze zmian w dostępie do broni się wycofać, ba nawet zaszaleć i wprowadzić zgodnie z propozycjami opozycji zaostrzenie dostępu.

"Komisja Europejska na skutek działań komisarz Elżbiety Bieńkowskiej prowadzi prace zmierzające do ograniczenia możliwości posiadania broni palnej przez europejczyków. Dyrektywa UE wprowadza m.in.: bezwzględny zakaz posiadania przez osoby prywatne broni samopowtarzalnej (półautomatycznej), nawet pozbawionej cech użytkowych, łącznie z konfiskatą broni już legalnie posiadanej (dotyczy to większości modeli broni sportowej),  utrudnienie nabywania broni, części broni oraz amunicji za pośrednictwem Internetu; zaostrzenie przepisów dotyczących obrotu bronią dezaktywowaną, pozbawioną cech użytkowych (dotyczy to większości broni używanej przez grupy rekonstrukcji historycznej), zaostrzenie przepisów dotyczących kolekcjonowania broni. Regulacje te uderzą w strzelectwo sportowe, w grupy historyczne, w kolekcjonerów i myśliwych."

Mecenas Turczyn znany zwolennik powszechnego dostępu do broni publikuje listę tych co głosowali za i tych przeciw. Z powodu netralności politycznej j.pl nie mogę tej listy zacytować. Na koniec wreszcie

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bron-na-swiecie-infografika/6s13l00

13177628_1191821177497791_41249131339643

i wyjdzie jak zwykle, na nasz wniosek, pod naszym przewodnictwem, a potem tłumaczenie że "to wymóg unijny"...

Rozbraja komisyja kogo tylko może ... potem będzie łatwiej rządzić nawet siłą jak zajdzie taka potrzeba, a zajdzie na pewno i uzasadnienie jakieś się stworzy ...

i wyjdzie jak zwykle, na nasz wniosek, pod naszym przewodnictwem, a potem tłumaczenie że "to wymóg unijny"...

Na jaki nasz wniosek ? Co Ty venom za głupoty wypisujesz ? Wpisz sobie w googla dane tej pani i dowiedz się na czyj wniosek.

A jej sławetne "taki mamy klimat" to już kanon bezmiaru niewiedzy.

Edited by SlawekNikt

Znaczy że niby nie jest Polką i Polskim przedstawicielem w Unii?? Chyba że dzielisz jak prezes...

Niczego nie dzielę, nie podzielam też zdania tej pani bo nie robi tego w moim imieniu ani dla dobra mojego i mojego kraju.

Niczego nie dzielę, nie podzielam też zdania tej pani bo nie robi tego w moim imieniu ani dla dobra mojego i mojego kraju.

Prezes z ekipą też nie robi wielu rzeczy w moim imieniu ani dla dobra mojego. Tym bardziej dla dobra kraju.

Prezes z ekipą też nie robi wielu rzeczy w moim imieniu ani dla dobra mojego. Tym bardziej dla dobra kraju.

O tym będzie wiadomo za lat kilkadziesiąt.

Dziś to tylko emocje...

cyt:Myśliwym już dziś łatwiej jest otrzymać zezwolenie na posiadanie broni, niż osobie, która nie jest członkiem Polskiego Związku Łowieckiego. Co gorsze - myśliwi nie mają obowiązku odbycia przeszkolenia, zaliczenia egzaminów strzeleckich, przechodzenia regularnych badań lekarskich i psychologicznych.

To kolejna patologia 70-80 letni człowiek z grzmiącym kijem nie odróżniający samochodu od zwierzyny  http://mojaleczyca.pl/?pd=news&id=2726

Mając pozwolenie na gazową zabawkę muszę co pięć lat odnawiać badania.

Posiadanie broni do celów łowieckich, zaznaczam. Nikt z długa bronią na ramieniu nie paraduje po mieście, jest to prawnie zabronione. Myśliwy może mieć broń załadowaną i wyjęta z pokrowca tylko podczas polowania, i tylko w obwodzie w którym ma tzw odstrzały. Myśliwy przechodzą przeszkolenie na kursie z obsługi broni, bezpieczeństwa i strzelania, a później mają z tego egzaminy praktyczne i teoretyczne.

Moim zdaniem badania lekarskie i psychologiczne, powinny obowiązywać każdego posiadacza broni, co kilka lat. Nie ważne ile ma lat. Jest projektowana ustawa w tym zakresie, zobaczymy co nam rządzący w tym temacie wymyślą. 

(...)

Moim zdaniem badania lekarskie i psychologiczne, powinny obowiązywać każdego posiadacza broni, co kilka lat. Nie ważne ile ma lat. Jest projektowana ustawa w tym zakresie, zobaczymy co nam rządzący w tym temacie wymyślą. 

Hmm.

Daleko zaszły zmiany w świadomości. Już nie tylko akceptujemy, by urzędnik, policjant, lekarz, czy inny "ktoś" decydował, czy wolno nam posiadać broń, czy też nie. W swym myśleniu wyszliśmy poza akceptację przemocy, teraz się na to godzimy... 

Nieco odwracając problem - a może to prawo do posiadania broni przysługuje każdemu pełnoletniemu obywatelowi naszego pięknego kraju, a wyroku sądu potrzeba, by kogoś tego prawa pozbawić? Podobnie, jak np. prawa wyborczego... Nie przeprowadza się przecież badań lekarskich głosujących, a nawet kandydatów na burmistrzów, wójtów, czy innych senatorów, a przecież ich decyzje mogą być potencjalnie groźniejsze...

Tak sobie tylko głośno myślę...

Janusz, chyba zgodzisz się ze mną, że każdy posiadacz broni palnej, nie ważne do jakich celów kupionej, oraz np kierowcy powinni przechodzić co jakiś czas badania. 

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...