Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Tomek88

Dostęp do broni

Recommended Posts

to tylko kwestia czasu, pieniędzy i świadomości, mi szkoda wydać 2000zł na broń oraz kasy na sejf w domu. Będzie jej więcej to się zastanowię, lub kupię jak dzieciaki dorosną

Nie rozumiem w czym masz problem? Twoje dają, za Twoje dają??? He, he, wytłumaczę Tobie czemu oni tak postępują. Wygugluj sobie z jakimi wyznaniami Szwedzi się utożsamiają i wszystko się Tobie rozjaśni.

Ja nie mam z tym problemu żadnego, to oni go będą mieli. Ja tylko podałem przykład jak z jednej strony można "troszczyć się" o bezpieczeństwo(oczywiście zakazami dla innych) a z drugiej strony robić takie głupoty. No ale w końcu to Szwecja, oni często mają jakieś odlotowe pomysły:)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przymusowa_sterylizacja_w_Szwecji

ASEA, VOLVO, SAAB, SKF i jeszcze parę innych oraz oczywiście utensylia wędkarskie, wskaźnik HDI 5 miejsce, wskaźnik HPI 1 miejsce, 1 miejsce pod względem rozwoju demokracji VS ogórek kiszony. Raczej nie musisz się o nich martwić, myślę że sobie dadzą radę.

ASEA, VOLVO, SAAB, SKF i jeszcze parę innych oraz oczywiście utensylia wędkarskie, wskaźnik HDI 5 miejsce, wskaźnik HPI 1 miejsce, 1 miejsce pod względem rozwoju demokracji VS ogórek kiszony. Raczej nie musisz się o nich martwić, myślę że sobie dadzą radę.

Czy również dadzą radę, zwłaszcza psychicznie, wszystkie zgwałcone i molestowane w Szwecji kobiety. W tym wskaźniku tez zdaje sie przodują....? 

Edited by Marcin Rafalski

Saab Automobile AB (Svenska Automobile Aktie Bolaget) – oddział motoryzacyjny szwedzkiego przedsiębiorstwa lotniczego SAAB założonego w 1937 roku w Linköpingzałożony w 1947 roku wytwarzający samochody osobowe w latach 1947 - 2011. W 2013 roku nastąpiło wznowienie produkcji modelu 9-3, jednak jedynie w formie małoseryjnej i bez planów masowej sprzedaży.

Volvo Car Corporation – szwedzkie przedsiębiorstwo produkujące samochody osobowe, będące częścią firmy Geely Automobile.

Geely to chińska firma

Utensylia wędkarskie to też z dalekiego wschodu

Ja myślę,że w tym rozwoju demokracji przekroczyli granice zdrowego rozsądku....

theslut

Tym wskaźnikiem to poszedłeś po bandzie :)

A co do Szwecji to ja się o nich nie martwię, wręcz uważam że jak się unicestwią na amen to z korzyścią dla reszty.(korzystnie w sensie edukacyjnie, może inne kraje się ockną). A unicestwią się na pewno bo niestety demografia jest nieubłagana. Jak podają specjaliści za ok. 15 lat ludność szwedzka (to oryginalna) będzie  mniejszością we własnym kraju. Nie trzeba w to wierzyć, wystarczy policzyć, ilość szwedów, ilość imigrantów islamskich, dzietność tych pierwszych i dzietność tych drugich. To wszystko są dane w miarę dostępne. I proszę doliczyć 50 tysi szwedów rocznie uciekających  z własnego kraju. Tak więc jak się jakiś cud nie wydarzy w przyszłości to niestety Szwecja będzie Szwecją tylko z nazwy. Wybory będą wygrywać partie islamskie bądź pro-islamskie i ciekawy jestem które miejsce we wskaźniku demokracji https://pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_demokracji wtedy Szwecja zajmie.

A tu link z ciekawym wywiadem:

http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/01/samozaglada-szwecji-i-europy/

A i już się więcej nie odzywam w tym wątku B)

Edited by szkutnik

Czy również dadzą radę, zwłaszcza psychicznie, wszystkie zgwałcone i molestowane w Szwecji kobiety. W tym wskaźniku tez zdaje sie przodują....?

Przodują, ponieważ tam system nie ma problemów z określeniem co jest gwałtem i molestowaniem seksualnym. Przez to kobiety w Szwecji nie mają zahamowań przed zgłaszaniem tego typu przestępstw. A u nas permanentnie wmawia się kobietom, że albo same są winne tego typu zdarzeniom lub są przewrażliwione. Więc w wielu przypadkach muszą dawać sobie same radę same ze swoją traumą. Gdzie to ten jurny prezydent miasta urzędował, w Olsztynie? Myślisz, że w Szwecji tak by sobie pozwalał?

Saab Automobile AB (Svenska Automobile Aktie Bolaget) – oddział motoryzacyjny szwedzkiego przedsiębiorstwa lotniczego SAAB założonego w 1937 roku w Linköpingzałożony w 1947 roku wytwarzający samochody osobowe w latach 1947 - 2011. W 2013 roku nastąpiło wznowienie produkcji modelu 9-3, jednak jedynie w formie małoseryjnej i bez planów masowej sprzedaży.

Volvo Car Corporationszwedzkie przedsiębiorstwo produkujące samochody osobowe, będące częścią firmy Geely Automobile.
Geely to chińska firma

Utensylia wędkarskie to też z dalekiego wschodu

Ja myślę,że w tym rozwoju demokracji przekroczyli granice zdrowego rozsądku....

No tak my mieliśmy Warszawę, Syrenkę i Poloneza to Volvo przy nich wymięka, nawet chińskie. SAAB te nie tylko samochody produkują też Gripena ale my jesteśmy mądrzejsi, kupujemy z USA.

I przestańcie mnie już bawić. Jak mi pokażcie, że więcej Szwedów wyemigrowało do naszego dobrobytu niż Polaków do Szwedzkiego oraz, że z rybami u nich gorzej, to będą powody żeby się o nich martwić. Póki co lepiej doglądajcie swojego podwórka. Oni naprawdę dadzą sobie radę bez Waszych niewątpliwie tęgich umysłów i szczerych chęci. Edited by theslut

Przeczytaj artykuł ...http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/01/samozaglada-szwecji-i-europy/ - bardzo pouczający.Chociaż przyznaję - przydługi

Mi tam lotto co ze Szwedami się stanie.Tym niemniej przyznasz,że i u nich i w całej Europie za dobrze się nie dzieje?

A że ryb mają więcej?Na razie hahahaha Wyłapiemy Szwedom rybki a co...Na szkierach podobno już wyłapane.

Kolego - mądrość książkowa nijak się ma do mądrości życiowej...śmiej się dalej - na zdrowie.

Przodują, ponieważ tam system nie ma problemów z określeniem co jest gwałtem i molestowaniem seksualnym. Przez to kobiety w Szwecji nie mają zahamowań przed zgłaszaniem tego typu przestępstw. A u nas permanentnie wmawia się kobietom, że albo same są winne tego typu zdarzeniom lub są przewrażliwione. Więc w wielu przypadkach muszą dawać sobie same radę same ze swoją traumą. Gdzie to ten jurny prezydent miasta urzędował, w Olsztynie? Myślisz, że w Szwecji tak by sobie pozwalał?

http://wpolityce.pl/swiat/313787-szwedzka-paranoja-imigranci-dostana-wysokie-odszkodowania-za-dokonanie-gwaltu-los-kobiety-nikogo-nie-obchodzi

https://pl.gatestoneinstitute.org/6381/szwecja-zachodnia-stolica-gwaltu

Edited by cristovo

Śmiesznym i zarazem pełnym hipokryzji jest to, że w Polsce o możliwości posiadania broni, decydują ludzie, którzy mają sztab ochroniarzy z giwerami, bądź sami posiadają broń. Ale w sumie jak można byłoby rządzić "motłochem", który potrafiłby oddać.

PS Się zgubiłem. Czy temat jest o możliwości posiadania broni, czy o szwedzkiej myśli technicznej, ewentualnie wpływu gwałconych kobiet na populację ryb?

Tak na marginesie, każdy kto za przykład dobrobytu podaje Szwecję zapomina skąd ten dobrobyt się wziął. Czy to nie Szwecja zarobiła krocie sprzedając swoją rudę żelaza i gotową stal do hitlerowskich Niemiec. 

nie rozumiem po co się martwice na zapas. Antek zaczął już wyposażać Polaków w giwery wiec spokojnie. z resztą nie bardzo rozumiem po co komu w domu broń? w kanadzie  broń myśliwska jak i krótka jest ogólnie dostępna. wystaczy być niekaranym zaliczyć kurs

( trzeba poświecić sobotę ) poczekać 3-4 meisiące i pozwolenie w kieszeni. zastanawiam się tylko po co? mnie jakoś zupełnie to niepotrzebne, a i poza myśliwymi ludzie specjalnie broni nie kupują.

https://www.youtube.com/watch?v=oK6scDChSp8

pozdrówka 

ps.

na włamywaczy lepszy chyba spray na niedziedzie, zresztą na niedziwiedzie też i lepszy i skuteczniejszy :-)

Edited by peresada

z resztą nie bardzo rozumiem po co komu w domu broń?

Jak to po co... Nie oglądasz TV?No chyba że TVP INFO ... ;)

Mogę pisać jedynie za siebie po co - żebym miał możliwość kupienia broni bocznego zapłonu bez zbędnych ceregieli, żebym mógł sobie co jakiś czas pojechać na strzelnicę i po prostu postrzelać, bez certolenia się z klubami strzeleckimi czy zawodami.

Obstawiam też, że jeśli projekt przeszedłby w pierwotnym kształcie podobnie jak w Kanadzie ludziska też nie zbroiliby się na potęgę.

Jak to po co... Nie oglądasz TV?No chyba że TVP INFO ... ;)

Do wczorajszego poranka uważałem,że broń nie jest mi potrzebna. Włączyłem niestety TV (nie info)

Teraz jestem pewien, że nie chcę jej mieć.  -  Bo by się narobiło i zamiast na ryby poszedł bym :ph34r:. 

Tak na marginesie, każdy kto za przykład dobrobytu podaje Szwecję zapomina skąd ten dobrobyt się wziął. Czy to nie Szwecja zarobiła krocie sprzedając swoją rudę żelaza i gotową stal do hitlerowskich Niemiec. 

Nowożytny rodowód tzw. majątku szwecji pochodzi przede wszystkim z grabierzy jakiej dokonali protestanci na katolikach. Po porzuceniu wiary w XVI w państwo zagrabiło majątek który należał do kościoła katolickiego (było to min. 20% wszystkich majątków ziemskich), po czym prześladowano własnych obywateli żądając aby porzucili wiarę. Mordowano i okradano tych którzy nie chcieli się podporządkować. W najlepszym razie jeśli komuś udało się ujść z życiem musiał opuścić Szwecję, pozostrawiąc swój majątek. Była to wręcz nieprawdopodobna skala barabżyństwa, zdziczenia i ciemnoty umysłowej w jakiej dorównać mogły w podobnych działaniach przeciw swoim obywatelom tylko Prusy. Do tego trzeba jeszcze dodać oczywiście napad na Polskę XVII w i parę innych historii. Myślę, że warto pamiętać o tych wspaniałych osiągnięciach cywilizacyjnych Szwedów, w stosunku do włanych obywateli, kiedy mówimy o tym skąd się wziął ich majątek.

w kanadzie  broń myśliwska jak i krótka jest ogólnie dostępna. wystaczy być niekaranym zaliczyć kurs

( trzeba poświecić sobotę ) poczekać 3-4 meisiące i pozwolenie w kieszeni. zastanawiam się tylko po co? mnie jakoś zupełnie to niepotrzebne, a i poza myśliwymi ludzie specjalnie broni nie kupują.

Może w Albercie. Ja mam co prawda doświadczenie sprzed ponad 20 lat i w Ontario. Na broń myśliwską kurs sobota/niedziela x 2 po 8h i trudny egzamin. Nie było takiego co by zdał za pierwszym podejściem, ja zdałem za drugim co i tak było dużym osiągnieciem. Zresztą za pierwszym mój kolega z RCMP też nie zdał :P . Broni z lufą krótszą niż 18" nie można było mieć w domu i egzamin był o wiele trudniejszy. Po zdaniu egzaminu można było kupić ale trzymało się ............ na strzelnicy. Mało tego, ze sklepu do wybranej strzelnicy trzeba było jechać trasą wyznaczona przez policję.

Nowożytny rodowód tzw. majątku szwecji pochodzi przede wszystkim z grabierzy jakiej dokonali protestanci na katolikach. Po porzuceniu wiary w XVI w państwo zagrabiło majątek który należał do kościoła katolickiego (było to min. 20% wszystkich majątków ziemskich), po czym prześladowano własnych obywateli żądając aby porzucili wiarę. Mordowano i okradano tych którzy nie chcieli się podporządkować. W najlepszym razie jeśli komuś udało się ujść z życiem musiał opuścić Szwecję, pozostrawiąc swój majątek. Była to wręcz nieprawdopodobna skala barabżyństwa, zdziczenia i ciemnoty umysłowej w jakiej dorównać mogły w podobnych działaniach przeciw swoim obywatelom tylko Prusy. Do tego trzeba jeszcze dodać oczywiście napad na Polskę XVII w i parę innych historii. Myślę, że warto pamiętać o tych wspaniałych osiągnięciach cywilizacyjnych Szwedów, w stosunku do włanych obywateli, kiedy mówimy o tym skąd się wziął ich majątek.

Wtedy to takie czasy były..Każdy naród ma coś na sumieniu.Czy to przeciw własnym obywatelom - chłopi pańszczyźniani - prawo pierwszej nocy...(jak dziś na to patrzymy to nijak z dzisiejszymi wartościami nie jest akceptowalne),czy przeciw innym narodom.

Owa ruda...to była cena którą Szwecja zapłaciła za brak okupacji hitlerowskiej.Jak się popatrzy na mapkę z tego okresu to widać,że długo hitlerowcom by się nie oparła.

A majątek - 300 lat w pokoju to nie każdemu państwu było dane.

W Europie to dłużej chyba tylko Szwajcaria...

Edited by wobo

Może w Albercie. Ja mam co prawda doświadczenie sprzed ponad 20 lat i w Ontario. Na broń myśliwską kurs sobota/niedziela x 2 po 8h i trudny egzamin. Nie było takiego co by zdał za pierwszym podejściem, ja zdałem za drugim co i tak było dużym osiągnieciem. Zresztą za pierwszym mój kolega z RCMP też nie zdał [emoji14] . Broni z lufą krótszą niż 18" nie można było mieć w domu i egzamin był o wiele trudniejszy. Po zdaniu egzaminu można było kupić ale trzymało się ............ na strzelnicy. Mało tego, ze sklepu do wybranej strzelnicy trzeba było jechać trasą wyznaczona przez policję.

Nie wiem jak było 20 lat temu. Pisze jak jest teraz. Jeżeli chodzi o broń krótka są tam jakieś obostrzenia, nie znam szczegółów.
Kurs robi się w jeden dzień ( jeden jest na broń myśliwska a drugi na krótka) egzamin zdaje w zasadzie każdy. Z reszta nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to że mimo relatywnie łatwego dostępu do broni , poza mysliwymi ludzie specjalnie nie walą drzwiami I oknami żeby posiąść broń.

z rezsztą Ontario to tochę inna bajka. ludzie mają tam 2x razy wiecj broni niż w reszcie kanady. 
Pozdrówka

Sent from my HUAWEI MLA-L03 using Tapatalk

Edited by peresada

Nie wiem jak było 20 lat temu. Pisze jak jest teraz. Jeżeli chodzi o broń krótka są tam jakieś obostrzenia, nie znam szczegółów.

Po kursie i zdanym egzaminie jechało się do sklepu z bronią żeby wybrać i kupić. Ze sklepu wychodziło się bez broni ale z rachunkiem i jechało na komisariat. Tam pokazywało rachunek i członkowsko na strzelnicy i dostawało się trasę którą należy jechać ze sklepu do strzelnicy. Powrót do sklepu, odbiór broni i po wyznaczonej trasie na strzelnicę gdzie broni zamykało się w przydzielonej szafce. Faktycznie nie znałem wiele osób które by miały broń krótką , sam nie miałem krótkiej ale kilka razy kolega z RCMP zaprosił mnie to i sobie postrzelałem. Szło mi znacznie gorzej niż z długiej.

Moze cos w tym jest.....

Wesolych Swiat!!! Duzo zdrowia!!!

Film jest autentyczny, broń nie została użyta, jednak zapobiegła napaści, rabunkowi etc. 

P.S.: proszę bez zbędnych zwłaszcza antyimigranckich komentarzy. 

https://www.youtube.com/watch?v=lHX5jsomq_U

Edited by Marcin Rafalski

Ja na zimowe wieczory polecam kanał mojego ulubieńca ''hickok45'' z YouTube . Ogromna wiedza , ogromny przekrój testowanej broni - jest co oglądać i sporo ciekawych informacji .

https://www.youtube.com/watch?v=Huk1b9PKSmw

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...