konktenbit 40 Report post Posted July 28, 2010 Zdecydowanie najłatwiejsza Teraz zebrałem siły i chęci na jeszcze jeden projekt. Narazie napisze tylko tyle, że to będzie CNC. Długa droga do końca i już się zastanawiam czy się nie przeliczyłem... Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted July 28, 2010 To i ja wrzucę moje ostatnie boleniówki. Pomalowane prorotypy 11, 9 i 7 cm. Są już po testach łowności, które wypadły pozytywnie . Okazów nie było ale kilka bolków 50+ padło. Na razie zrobiłem w 2 wariantach kolorystycznych. Filoet był skuteczny tylko wieczorem, niebiesko- turkusowy przez cały dzień. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted July 28, 2010 @konktenbit, jak już będziesz miał tą formę z CNC to napisz proszę jak wyszło z kosztami. Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted July 28, 2010 nie ukrywam ze jakby bylo ok cenowo tez bym poszedl w formy cnc Share this post Link to post Share on other sites
konktenbit 40 Report post Posted July 28, 2010 Raczej nie planuję robić form na cnc. Działam własną maszynkę i chcę robić duże wobki z balsy/lipy. Dwie połówki, wycięcia na stelaż i ołów i to sklejane razem. Produkcja niewielka ale maszynka nie tylko do tego będzie. Tak sobie założyłem, że taki sposób pozwala na dość szybkie zmiany i różnorodność. Narazie największy problem mam z wyborem programu do rysowania 3D najlepiej free. Proszę nie pisać że to nieopłacalne czy coś traktuje to bardziej hobbystycznie zresztą jak całą moją produkcję woblerów. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted July 28, 2010 Jasne . Chyba jak większość, żadne to kokosy. Może być ciekawie z takimi korpusami, widziałem kiedyś coś takiego na jakiejeś japońskiej stronie. Musiało być wycięte w cnc, bo dokładność była super. Pochwal się koniecznie jak będą gotowe korpusy. Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted July 28, 2010 a mozesz pokazać maszynkę ?? Share this post Link to post Share on other sites
konktenbit 40 Report post Posted July 28, 2010 http://ultralajt.webs.com/apps/photos/album.jsp?albumID=3568 820 Ploter będzie taki jak na zdjęciach ze strony autora projektu. Na chwilę obecną mam gotową elektronikę ( to chyba najłatwiejsze) mam też silniki krokowe. Na dniach kupię profile alu do budowy konstrukcji + łożyska. Na koniec zakup śrub napędowych bo cały czas się zastanawiam czy na początek dać zwykłe metryczne czy jednak kupić trapezowe i nakrętki do tego, muszę to potestować jak będzie pracowało... Jako wrzeciono na początek też po kosztach i będzie mini szlifierka. Share this post Link to post Share on other sites
s-l-a-w-e-k 0 Report post Posted July 28, 2010 [quote]Mi tak. 1 na 10 pracował jako tako. Więc myślę, że gdyby zrobić to wszystko idealnie równo to może by się udało bez przekładek balsowych. Z przekładkami pracował każdy. Robiłem różne kombinacje z ołowiem. Ewentualnie można próbować zrobić mieszankę 1cz żywicy i z 10 czy więcej mikrobalonu ale nie wiem jak wtedy z wytrzymałością. W pewnym momencie może zabraknąć żywicy do sklejenia kulek mikrobalonu.[/quote] Wywracający się woblerek żywiczny jest efektem tylko i wyłącznie braku symetrii formy lub dokładności w rozmieszczeniu ołowiu. Balsa umieszczona w takim woblerku eliminuje drobne błędy z tym związane. Osobiście kopiowałem 7cm Salmoskie Thille i pływały bez zarzutów. Obecnie wykonuję woblerki bezsterowe do których wkładam stelaże z wcześniej przygotowanymi wałeczkami ołowiu wylanymi w osobnej formie. Powtarzalność może nazwijmy to podobieństwo pracy wykonanych tak przynęt jest bardzo duża. Zapewniam też iż żaden prawidłowo wykonany tą technologią wobler nie bedzie się wywracał na bok Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted July 28, 2010 Kilka boleniówek z najnowszej serii . Zdjęcie troszkę nie bardzo bo już wieczorek się zaczynał robić i słabe światło było . Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted July 28, 2010 Paweł ładne stadko.Skończyłem właśnie ukleje w nie typowym kolorku. Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted July 29, 2010 fajny ten ploter równie dobrze można tego dremela umocowac tak aby chodził góra dół w dość mocnym zakresie na wysięgniku z boku cos do zdejmowania wymiaru z np odcisnietej ksztaltki wobka i zrobić formę w alu takie reczne cnc ciekawe czy by się udało Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted July 31, 2010 Witam ! Dzisiaj zamieściłem na you tube filmik który pokazuje możliwości pewnej nowej konstrukcji woblerka którego nazywam klenio - jazio - okoniowym . Wobek ma niezłą lotność i ciekawą pracę . Zastanawia mnie co Wy sądzicie o jego pracy czy też przeznaczeniu . http://www.youtube.com/watch?v=oE0GYpbYl0A Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted July 31, 2010 Woblerek jest the best zwłaszcza pod casta ze względu na lotność a praca na żywo wygląda zarąbiście.Okonie reagują na niego bardzo dobrze.Testy na Jaśkach po zejściu wody.Paweł skórka na tej bazie już dosycha,może jutro wstawię fotkę no i czekam na korpusiki.Pozdrawiam.Tomy. Share this post Link to post Share on other sites
gregorxix 36 Report post Posted August 2, 2010 Bardzo ładne wobki Panowie. To może i ja się pochwalę Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted August 3, 2010 [quote] http://ultralajt.webs.com/apps/photos/album.jsp?albumID=3568 820 Ploter będzie taki jak na zdjęciach ze strony autora projektu. Na chwilę obecną mam gotową elektronikę ( to chyba najłatwiejsze) mam też silniki krokowe. Na dniach kupię profile alu do budowy konstrukcji + łożyska. Na koniec zakup śrub napędowych bo cały czas się zastanawiam czy na początek dać zwykłe metryczne czy jednak kupić trapezowe i nakrętki do tego, muszę to potestować jak będzie pracowało... Jako wrzeciono na początek też po kosztach i będzie mini szlifierka.[/quote] konktenbit super zabawkę budujesz Trzeba trochę czasu poświęcić żeby się na uczyć robić wzorce do cnc. Powodzenia Również zastanawiałem się nad kwestią budowy form z aluminium do woblerów za pomocą cnc. Lecz gdy pomyślałem ile dany wobler będzie miał szczegółów i ile czasu będę musiał poświęcić na budowę wzorca to dałem sobie spokój. Wolałem zrobić przekładnię ze stopu magnezu do Daiwy Teraz czekam na materiał i może będzie czas na budowę szpuli Pozdrawiam, Slider Share this post Link to post Share on other sites
Pold3k 527 Report post Posted August 5, 2010 Moje nowe Jerki Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Share this post Link to post Share on other sites
Homegeon 415 Report post Posted August 10, 2010 [b]@benjam87[/b] Lakierowałem i większe wobki ze sterem, poliwęglan mi jeszcze nie pękł, zarówno 1mm jak i 2mm. Share this post Link to post Share on other sites
forcid 0 Report post Posted August 13, 2010 Witam.Mam pytanie jak robicie oczka wklejacie je osobno czy caly stelarz bo mam obawy co do urwania wklejonego oczka .Jakie są wasze opinie ? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted August 14, 2010 Do twardego drewna drewna możesz wkręcić na klej. Do balsy odradzam. Osobiście jestem zwolennikiem drutu w całości. Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted August 16, 2010 Nowy boleniowy wobek - cały czas staram się podrasować wygląd tej przynęty . Ciekawe czy docenią je bolaski . PS: Te woblerki też mają wkręcane oczka . Czy to jest wystarczająco mocny sposób na mocowanie takich zaczepów niech powiedzą Ci którzy łowią na tego typu konstrukcje . Ja osobiście cały czas na takie łowię , co nie co zrywałem przy plecionce 0,15 i 0,20 i jak do tej pory wkręcanego oczka nie wyrwałem z wobka . Zdażało mi się natomiast rozgiąć agrafki . Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted August 16, 2010 [quote]Nowy boleniowy wobek - cały czas staram się podrasować wygląd tej przynęty . Ciekawe czy docenią je bolaski . PS: Te woblerki też mają wkręcane oczka . Czy to jest wystarczająco mocny sposób na mocowanie takich zaczepów niech powiedzą Ci którzy łowią na tego typu konstrukcje . Ja osobiście cały czas na takie łowię , co nie co zrywałem przy plecionce 0,15 i 0,20 i jak do tej pory wkręcanego oczka nie wyrwałem z wobka . Zdażało mi się natomiast rozgiąć agrafki .[/quote] Potwierdzam, 15lb strzela lub rozginają się kotwice. Paweł, to jeden z mojego stadka Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted August 16, 2010 Dokładnie Patryk , dokładnie z Twojego stadka . Share this post Link to post Share on other sites
Pold3k 527 Report post Posted August 16, 2010 Ja też wkręcam oczka do swoich woblerów i bardzo dobrze się trzymają. Stosuje teraz taką samą metodę wklejania oczek co Pan Paweł ,a wcześniej porostu wklejałem je na szpachlę. Share this post Link to post Share on other sites