Tomy 21,762 Report post Posted April 23, 2010 Piękne Spidi i skuteczne. Share this post Link to post Share on other sites
spidi 184 Report post Posted April 23, 2010 jak na razie stawiam na piękno Tomy Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted April 24, 2010 To już efekt mojego starego postanowienia,że skupię się pod każdym względem na tej właśnie rybce.W przygotowaniu wobki ze sterem,ślizgacze i inne. Share this post Link to post Share on other sites
LASSOjbait 6 Report post Posted April 24, 2010 [quote]niektórzy używają bułki tartej z super glue...... [/quote] heheheh Matko Boska serio?? :D:D:D Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted April 25, 2010 Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu... znacie może jakieś firmy lub majstrów którzy robią szerokie woblery (coś typu slider) ze sterami? Proszę o priv żeby nie robić za dużego off topu Share this post Link to post Share on other sites
Maynard 222 Report post Posted April 25, 2010 z rankingu jerków: [quote]Ja potrzebuję tylko jednego (nie) jerka: Karaś 11 [/quote] Coś takiego może? czy ma być jeszcze chudszy i bardziej wygrzbiecony? Share this post Link to post Share on other sites
spidi 184 Report post Posted April 26, 2010 Tomy fajne te twoje boleniowce choć powiem że nie przepadam za wobkami tzw.skórkami ale wykonanie szacun Share this post Link to post Share on other sites
Krisu23 6,436 Report post Posted April 29, 2010 Mam, problem z markerem. Chodzi o rysowanie konturów, np. skrzela linia naboczna płetwy itp. Szukam czegoś co nie gryzie się z hartzlackiem. Przerobiłem chyba ze trzy różne pisaki dostępne u mnie we wsi i efekt ten sam. Rozmywa się. Chodzi mi konkretnie o hartzlack, bo kupiłem całą puchę i nie mam teraz zamiaru przestawiać się na inny lakier. A może się nie da? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted April 29, 2010 Zwykły rapitograf Rystora (budżetowo),z tuszem na wodzie, na pewno się nie pogryzie Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted April 30, 2010 [quote]Mam, problem z markerem. Chodzi o rysowanie konturów, np. skrzela linia naboczna płetwy itp. Szukam czegoś co nie gryzie się z hartzlackiem. Przerobiłem chyba ze trzy różne pisaki dostępne u mnie we wsi i efekt ten sam. Rozmywa się. Chodzi mi konkretnie o hartzlack, bo kupiłem całą puchę i nie mam teraz zamiaru przestawiać się na inny lakier. A może się nie da?[/quote] Nie ma takiego markera który by nie zszedł przy malowaniu hartzlackiem,domaluxem przez zanurzenie czy pędzlem.Jedyna rada to po narysowaniu detali delikatnie wacikiem zanurzonym w lakierze zabezpieczyć te miejsca nie przeciągając po nich tylko punktowo cyk,cyk miejsce w miejsce.Możesz tez spróbować akrylem bezbarwnym w sprayu zabezpieczyć,psiknąć tak tylko żeby stworzyć cienką warstwę ochronną,najpierw musisz zobaczyć czy akryl nie gryzie się z hartzlackiem. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek TJ 678 Report post Posted April 30, 2010 Krisu23 zrób tak jak Ci napisał KrzysiekPomorsko zwykły czarny tusz i rapitograf.Też maluje Hartzlackiem i działa,tylko tusz musi wyschnąc. Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted April 30, 2010 Tomek TJ żółta kartka za to że mi nie powiedziałeś tego a ja się tak męczyłem. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek TJ 678 Report post Posted April 30, 2010 Łamignat trzeba pytac Share this post Link to post Share on other sites
Leo1 0 Report post Posted April 30, 2010 Moja 21cm swimbaitowa maskotka. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted April 30, 2010 robi wrażenie Share this post Link to post Share on other sites
w.d.wobler 20 Report post Posted April 30, 2010 [quote]Mam, problem z markerem. Chodzi o rysowanie konturów, np. skrzela linia naboczna płetwy itp. Szukam czegoś co nie gryzie się z hartzlackiem. Przerobiłem chyba ze trzy różne pisaki dostępne u mnie we wsi i efekt ten sam. Rozmywa się. Chodzi mi konkretnie o hartzlack, bo kupiłem całą puchę i nie mam teraz zamiaru przestawiać się na inny lakier. A może się nie da?[/quote] Nie ma takiego markera który by nie zszedł przy malowaniu hartzlackiem,domaluxem przez zanurzenie czy pędzlem.Jedyna rada to po narysowaniu detali delikatnie wacikiem zanurzonym w lakierze zabezpieczyć te miejsca nie przeciągając po nich tylko punktowo cyk,cyk miejsce w miejsce.Możesz tez spróbować akrylem bezbarwnym w sprayu zabezpieczyć,psiknąć tak tylko żeby stworzyć cienką warstwę ochronną,najpierw musisz zobaczyć czy akryl nie gryzie się z hartzlackiem. [/quote] Otóż jest taki pisak nazywa się UNI PIN Fine Line. Grubośći od 0,05mm do 0,8mm. Używam tego od lat. Mała uwaga: gdy narysujesz nim jakieś wzorki,skrzelka,czy płetewki pod żadnym pozorem nie dotykaj tego palcami bo rozmażesz. W Hartzlacku możesz tak ,,porysowanego'' woblerka maczać natychmiast. Nic się nie rozmaże, nic nie ścieknie. Pozdrówka-Witold. Share this post Link to post Share on other sites
Krisu23 6,436 Report post Posted May 1, 2010 Dziękuję wszystkim za porady. Na pewno z którejś skorzystam a pewnie ze wszystkich . Akryle to już mam przetestowane, że trzeba mieć wszystkie z jednej firmy, więc bezbarwny też kupię z motipa, bo wiem, że siądzie zarówno na inne motipy, jak i nie pogryzie się z hartzlackiem. Taki akryl bezbarwny to na pewno przydatna rzecz, nie tylko do przykrywania konturów. Najbardziej intryguje mnie ten pisak o którym wspomniał w.d.wobler. A rapitograf już do mnie jedzie. Leo1 na prawdę fajowska robota. Dopiero jak się zaczyna robić samemu takie rzeczy, to widzi się wiele szczegółów na które wcześniej nie zwracało się uwagi. Dotyczy to zarówno prac innych kolegów, jak i sklepówek. Mi do takich swimmbaitów jeszcze daleko. Share this post Link to post Share on other sites
Krisu23 6,436 Report post Posted May 1, 2010 Sprawdziłem pisaki Uni Pin, i wychodzi mi na to, że to to samo co rapitografy. Tak samo tusz na wodzie. Tylko, że można uzyskać cieńszą kreskę, bo rzeczywiście producent deklaruje 0,05mm. Pytanie na ile to jest wiarygodne, ale to już samemu trzeba sprawdzić. Cena przystępna, za jeden pisak coś koło 7zeta. Share this post Link to post Share on other sites
Krystek 48 Report post Posted May 1, 2010 Jeśli nakreślisz tym pisakiem jakieś wzorki na wobku to musisz w bardzo rzadkim lakierze zanurzać wobka bo w gęstym rozpuszcza się tusz a raczej zjedzie z lakierem. Najlepiej powoli zanurzać i wyciągać żeby lakier za szybko nie spływał. pozdro Share this post Link to post Share on other sites
judo 1988 106 Report post Posted May 2, 2010 Koledzy mam pytanie-jak byście zrobili wzór pstrąga? Myślałem o białym podkładzie na to troszkę brązu tak żeby biel była widoczna i czerwone kropki.Może wy macie jakieś propozycję? Z góry dzięki za odpowiedź Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted May 3, 2010 Podkład zawsze biały, na to delikatny natrysk koloru - zależy jak się pstrążki barwią gdzie tam gdzie łowisz. Dawałem różne kolory od delikatnego brązu, beżu, zieleni po grafit. Na kolorek natrysk łuski , na łuski białe kropki , wewnątrz białych czerwone. Share this post Link to post Share on other sites
Krisu23 6,436 Report post Posted May 6, 2010 [quote]Mam, problem z markerem. Chodzi o rysowanie konturów, np. skrzela linia naboczna płetwy itp. Szukam czegoś co nie gryzie się z hartzlackiem. Przerobiłem chyba ze trzy różne pisaki dostępne u mnie we wsi i efekt ten sam. Rozmywa się. Chodzi mi konkretnie o hartzlack, bo kupiłem całą puchę i nie mam teraz zamiaru przestawiać się na inny lakier. A może się nie da?[/quote] Nie ma takiego markera który by nie zszedł przy malowaniu hartzlackiem,domaluxem przez zanurzenie czy pędzlem.Jedyna rada to po narysowaniu detali delikatnie wacikiem zanurzonym w lakierze zabezpieczyć te miejsca nie przeciągając po nich tylko punktowo cyk,cyk miejsce w miejsce.Możesz tez spróbować akrylem bezbarwnym w sprayu zabezpieczyć,psiknąć tak tylko żeby stworzyć cienką warstwę ochronną,najpierw musisz zobaczyć czy akryl nie gryzie się z hartzlackiem. [/quote] Otóż jest taki pisak nazywa się UNI PIN Fine Line. Grubośći od 0,05mm do 0,8mm. Używam tego od lat. Mała uwaga: gdy narysujesz nim jakieś wzorki,skrzelka,czy płetewki pod żadnym pozorem nie dotykaj tego palcami bo rozmażesz. W Hartzlacku możesz tak ,,porysowanego'' woblerka maczać natychmiast. Nic się nie rozmaże, nic nie ścieknie. Pozdrówka-Witold.[/quote] Tak wygląda malowanie uni pinem zaraz po zanurzeniu Uploaded with ImageShack.us A tak po pół godziny Uploaded with ImageShack.us Absolutnie nic się nie rozmazuje i lakier tego nie ściąga. Tylko warunek jest taki jak napisał wdwobler nie wolno do niczego dotknąć. Kreski są krzywe, bo nie mam jeszcze wprawy z tym sprzętem. Poza tym malowałem obracając w cążkach. Muszę kupić imadełko z obrotowymi szczękami takie jak do much. Wtedy problem się rozwiąże. Podpisy to bajka. Kreską 0.05mm można na wobku wypisać co się chce. Dziękuję wdwobler!!!! Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted May 6, 2010 krisu tylko mi nie mow ze papierosy tez malujesz Share this post Link to post Share on other sites
Krisu23 6,436 Report post Posted May 6, 2010 He he wiedziałem,że o fajku ktoś komentarz wstawi. On tam leży chyba już ze trzy miesiące odkąd zacząłem produkować moje wypociny. Złamany jest. Ale spadło już na niego tyle lakieru, że zagruntowany musi być dobrze Share this post Link to post Share on other sites
salmon1977 950 Report post Posted May 9, 2010 [quote]Moja 21cm swimbaitowa maskotka. [/quote] Leo powoli staje sie fanem Twoich wobków jakis film załaczysz z pracy tego pika? Swietna robota!!! Share this post Link to post Share on other sites