Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

Najpierw chciałbym się przywitać, więc Dzieńdobry :D
Czytam forum już jakiś czas więc nadszedł czas żebym coś napisał... może coś mądrego i przydatnego nawet ;)
Co do woblerów z metalowym sterem, tak się składa że robię takie. Stało się to tak że nie miałem poliwęglanu ale pamiętałem o blasze miedzianej 0,8 mm która została z rynien na dom... Wycinam stery z tego materiału nożycami do metalu i powiem, że wychodzi to bardzo okrągło potem obrabiam tylko papierem ściernym żeby blacha nie przecieła przypadniem żyłki. Taki ster dociąża wobler w różnym stopniu, zależy od wielkości steru i grubości blachy, ale jest to zauważalne gołym okiem. Wyważanie ołowiem to już zależy jaki wobler chcemy zbudować. Raczej obciążenie trzeba przesunąć trochę w stronę ogona bo już z przodu mamy trochę obciążenia w postaci właśnie blachy... wiadomo :D
Próby i błędy i tak aż do skutku...

Zdjęcia też są ;)
http://images48.fotosik.pl/282/e75fad3975f9ea09m.jpg
http://images37.fotosik.pl/278/5a186f2da7c02183m.jpg

Dziękuję :D

fajne wobki takie mi sie podobają kształt, kolorki no i troszku zmieniłeś warsztat od zeszłego roku :mellow:

Takiej miedzianej blachy to raczej nie mam skąd skołować, no bedę kombinował. Dzięki za wszystkie rady.

Moje nowe żabki pod Jaśka.Uzbrojenie w Owner S.Przetestowana.Sprzęt tylko i wyłącznie pod UL spinn.Praca ostra robi falkę na wodzie,przynęta pływająca.

[quote]
@Tomy,

a te twoje cudeńka na jaśki są do kupienia?? :mellow: :mellow:
[/quote]
Pewnie że są.Żabki te co powyżej są bardzo małe i lekkie.Da się śmignąć ale spinem z casta nie ma szans.No chyba że cardiff 51dc ale też wątpię..Używam do nich wędki Zebco Microbite 2,70m{stara seria} młynka w klasie 500-1000 aktualnie stary cardinal 152 ,żyłka 0,12mm-0,14mm i z tego leci 20-30metrów.Sprzedaje uzbrojone w kotwice Owner S przy ich zastosowaniu żabka ma pracę powierzchniową,ostro zamiata i robi wyrażną falkę na powierzchni.Rybki na razie maluchy,jeszcze lorbaski nie wychodzą do powierzchni.

Remek może 1,2g.To naprawdę są mikrusy,ale ze spina odpowiednio dobranego latają.Wobek na spokojną wodę,płanie,rafki do obławiania wachlarzem.Małe klonki gonią za tym duże jeszcze nie teraz-Wisła za wysoka.

Dzięki za odpowiedź. Wiesz co? Przyszedł mi do głowy pewien pomysł - może udałoby się zaimitować w tych woblerkach odnóża żabki? Chodzi o włożenie wiązki jakiegoś tworzywa przez tylnie oczko coś takiego jak na zdjęciu:

http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_119812_renderset_01?$main-Medium$

[quote]
Dzięki za odpowiedź. Wiesz co? Przyszedł mi do głowy pewien pomysł - może udałoby się zaimitować w tych woblerkach odnóża żabki? Chodzi o włożenie wiązki jakiegoś tworzywa przez tylnie oczko coś takiego jak na zdjęciu:

http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_119812_renderset_01?$main-Medium$
[/quote]

No można wszystko ale to raczej zgasi pracę wobka.

Pęczek sierści zimowej sarny, ale malutki nie jak pęczek koperku. Minimalnie przygasi pracę, miły w dotyku dla ,,wąchaczy.

Dałem na próbę marabuta i fajnie jest ale mało trwałe.Panowie bez tych przywieszek są brania.Można wszystko ale po co.Teraz pracuje ostro nad wobkiem boleniowym z serii R&L na razie jest na dobrej drodze,brania były ale bez kotwic :lol: od maja jestem w 100% pewny pozytywnych efektów.

Tomy,
A pochwal się jeszcze ... swoimi robalami :D Dostałem z 2-3 sztuki od Mare. Są ...... kosmiczne, przepiękne.

Pozdrawiam
Remek

[quote]
Tomy,
A pochwal się jeszcze ... swoimi robalami :D Dostałem z 2-3 sztuki od Mare. Są ...... kosmiczne, przepiękne.

Pozdrawiam
Remek
[/quote]
Remek robale już pokazałem w wątku muchowym http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=11160&am p;start=140& .A Mare to tych robaków o de mnie ma dużo i nie wiem o które dokładnie chodzi.Teraz się skupiam mocno na moich boleniowcach bo roboty po uszy.

Mam pytanko odnośnie kleju. Robię wobki na stelażu i wszystko kleję poxipolem. Chciałbym jakoś usprawnić ten proces, bo jest to bardzo mozolne. Poxipol jest gęsty i trudno wchodzi w rowek. Mam też wrażenie, że mogą zostawać puste przestrzenie w środku. Próbowałem żywicy z firmy Great Planes do klejenia modeli, da się podawać strzykawką przez igłę, ale napis 45min sugerujący czas schnięcia jest nie prawdziwy. Pełną twardość uzyskuje po 2 dniach w temp. pokojowej. A to dla mnie za długo. Może ktoś coś podpowie, bo klejenie to moja kula u nogi :wacko:

niektórzy używają bułki tartej z super glue...... lepsza metoda można spróbować na szpachle do drewna materiał tani, wytrzymały

O bułce tartej i super glue to bym w życiu nie pomyślał, ale jak sobie to wyobrazić to ma sens. A szpachlę to mam i spróbuję całość nią kleić. Dzięki Szpiegu.

Krisu23, ja kleję Distalem dwuskładnikowym, tylko nie rapidem, bo jakoś nie mam zaufania do klejów tego typu.

Zwykły distal jest sprawdzony i warty polecenia.Potrzebną ilość wymieszaj na metalowej pokrywce do słoika,podgrzej przez ok.3-5sek. zapalniczką(pojawią się bąbelki).Po takim zabiegu distal robi się płynny i doskonale wypełnia.Jeżeli nacięcia na stery robisz przed klejeniem to wkładaj w nacięcie kawałeczek poliwęglanu posmarowanego kremem np.do rąk.Po ok.5-6godz.usuń płytki.Unikniesz w ten sposób wycinania kleju z nacięcia.Pozdrawiam.

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...