WOBLER-W1 661 Report post Posted January 9, 2010 [quote] Mam mały problem z jednym i prosił bym Was o radę. Chcę zrobić łamańca 3- częściowego imitującego piskorza. Korpus ma długość 11 cm (szeroki i wysoki jest na 1cm)jest przełamany na 3 równe części. Nie wiem gdzie i ile rozmieścić w nim ołowiu żeby dobrze pracował.Oczywiście chciałbym żeby pracował przy dnie. Druga część pytania dotyczy steru, mam do dyspozycji gotowe stery najdłuższy 2,5 cm obawiam się że chyba jest za krótki. Pozdrawiam serdecznie![/quote] Jeśli chodzi o łamańce to zależy co chcesz osiągnąć . Ja na przykład w swoich dociążam tylko 2 przednie częsci . Najwięcej obciążenia daję w 1 segmencie i umiejscawiam je od środka w stronę przodu . W 2 części daję ołów z przodu tuż pod przegubem . Trzecia część jest dociążona tylko kotwiczką . Myśle , że aby łamaniec bez steru ładniej chodził to powinien mieć bardziej płaską budowę , natomiast gdy zamontujesz jemu ster to nie przesadzaj z jego wielkością . Proponował bym na razie nie wklejaj steru . Po skończonym malowaniu przygotuj sobie kilka sterów i na przemian testuj jak łamaniec pracuje z każdym z nich . To da Ci jakieś odniesienie i pomoże zastosować taki który będzie wymuszał najładniejszą w twoim odczuciu pracę . Na końcu wkleisz ten najwłaściwszy . Ołów dobieraj w taki sposób aby delikatnie zatapiał segment , po prostu dowiązuj śrucinę do któregoś z oczek i wkładaj do wody . Zanim to jednak zrobisz to drewno poddaj wstępnej konserwacji w Caponie lub w Pokoście w zależności od tego czym impregnujesz . Po takim wstępnym doborze obciążenia wywiercisz sobie w segmentach otworki i wkleisz ołów . Ot wsio , życzę miłej zabawy . Share this post Link to post Share on other sites
Maczuga 0 Report post Posted January 9, 2010 Dziękuje!O taką odpowiedź mi chodziło:) To Pana filmiki na youtubie mnie zainspirowały do robienia woblerów. Na razie mój warsztat jest prowizoryczny gdy tylko znajdę nową pracę to zainwestuje w materiały. Gdy skończę to oczywiście wstawie fotki na forum! Jeszcze jedno pytanie, płetwy i inne szczegóły maluje farbami modelarskimi firmy PACTRA, na kilku woblerkach po zanurzeniu w lakierze część wzorów spłynęła, Niestety nie znam nazwy lakieru bo znalazłem go w piwnicy w nieoznakowanym słoiku. Da się to jakoś pomalować tym lakierem żeby się nie rozpływało? Na części woblerów nic się nie rozmazywało, czy to może dlatego że malowałem na podkładzie z białej farby? Jest jakaś różnica jak maluje na woblerze pomalowanym samym podkładem a pomalowanym podkładem i zanurzonym w pierwszej warstwie lakieru? Chodzi mi o to czy ma to jakiś wpływ na rozmazywanie wzorów. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted January 9, 2010 Ja polecam czeskie farby Agama, są akrylowe- ogólnie polecam akrylowe bo są na bazie wody i wodą destylowaną je rozcieńczać i nie pogryzą się z lakierem i nie spłyną i ekspresowo schną. W jeden dzień można nałożyć aerografem 10 odcieni i nałożyć pierwszą warstwę lakieru. Polecam również malowanie dopiero po wykonaniu prototypów i pewności, że pracują- bo wklejanie steru po malowaniu może przynieść przykre rozczarownie. A odnośnie spływania z podkładu to dzieje się tak jeśli podkład jest śliski. Kup sobie podkładową farbę do lakierów w sprayu- ważne musi być matowa po wyschnięciu, to będzie podkład pod dalsze kolory. Najlepiej jak by była biała, ale wszelkie odcienie szarości czy mleka też mogą być, w zależności od tego jaki chcesz osiągnąć efekt końcowy. Im ciemniejszy odcień tym więcej warstw farby potrzeba potem na jego pokrycie. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted January 9, 2010 Aha jeszcze jedno, 100% sposobem na lakier jest stosowanie żywicy epoksydowej (najlepszy jest envirotex lite, niestety tylko przez ebaya, ale ja używałem swego czasu polskiego epidianu5- efekty były zadowlające) , nie reaguje ona z lakierami i tworzy twardą grubą powłokę, a najlepsze jest to, że wystarczą 1-2 warstwy i masz grubą powłokę zamiast 5 krotnego lakierwoania w zwykłym lakierze. Share this post Link to post Share on other sites
fishbartek1 317 Report post Posted January 9, 2010 Witam co do woblerków łamanych i płetw wykonałem ostatnio(prototyp) takiego oto pstrązka pomalowany prowizorycznie ale jego praca jest wielce interesujaca mam filmik z pierwszych testów w wannie ale nie wiem jak wstawic Share this post Link to post Share on other sites
benjam87 1 Report post Posted January 9, 2010 Witam, miałbym kilka pytań związanych z łamańcami otóż czy mógłby ktoś opisać może z jakimiś zdjęciami sposób montowania przegubów pomiędzy poszczególnymi częściami. Domyślam się że jakoś wkręcacie oczka tak by powstał przegub? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted January 10, 2010 Na tym forum w dziale download są tutoriale: http://tackleunderground.com/ jak można robić łamańce i wiele innych fajnych tricków. Tylko trzeba sobie stworzyć konto żeby się zalogować. A wkręcanie kółeczek owszem ale tylko w twardsze drewno, jeśli chciałbyś robić małe łamańce z Balsy to musi być przez cały korpus przelotowo. Share this post Link to post Share on other sites
marcin k 57 Report post Posted January 12, 2010 Witam, ostatnio zmajstrowałem takie oto wobki na klenia i jazia. Wstępnie testowane w wannie, bardzo ładnie zamiatają. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted January 13, 2010 Zima i nie ma co robić, też mnie wzięło na zrobienie kilku sztuk bo pusto się zrobiło w pudełkach. Share this post Link to post Share on other sites
Maczuga 0 Report post Posted January 13, 2010 Moje pierwsze dziwaki, jeszcze nie są skończone. Najbardziej jestem zadowolony z tych łamańców piskorza i okonia:P Te jedno częściowe pracują w wanie tak sobie:/ Może nad wodą uda się to jakoś skorygować. Jeśli można miło widziane są słowa krytyki:) jakie błędy rzucają się Wam w oczy.Pozdrawiam Zdjęcie niestety z telefonu. Troszkę słaba jakość. Share this post Link to post Share on other sites
benjam87 1 Report post Posted January 13, 2010 staraj się umieszczać oczko do mocowania głównej linki poniżej osi symetrii ponieważ taka konstrukcja stabilizuje prace woblerka (w tych bombkach proponowałbym umieścić oczko w sterze). P.S @woblerwz jeżeli to jest kilka sztuk to aż boje się pomyśleć co będzie jak zrobisz całą serie Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted January 13, 2010 @benjamin87 Przez 3 lata jechałem tylko na starych zapasach. Kiedyś sprzedawałem trochę moich woblerów i stali klienci ogołocili mnie ze wszystkiego. A molestowali mnie jakbym był mis świata pod latarnią. Seria pewnie będzie ze 200 sztuk, jeszcze kilka specyficznych wobków nie zacząłem robić. Share this post Link to post Share on other sites
benjam87 1 Report post Posted January 13, 2010 ja niestety nie mam czasu by zająć się porządnie struganiem (zrobiłem kilkanaście sztuk boleniówek i ostatnio te kleniówki) Mam nadzieję że jak skończy się semestr i sesja to uda mi się podłubać trochę w warsztacie i zrobić jeszcze kilka robaczków Share this post Link to post Share on other sites
Oleix 1,353 Report post Posted January 13, 2010 To ja też dam pare zdjątek woblerki pstrągowe na poczatek te z których nie jestem zadowolony chodza ładnie ale zrabałem kolory lipień głowacz A teraz te które mi sie bardziej podobaja minogi piekielnica pstrąg śliz i hicior strzebla... Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 14, 2010 Oleix ten głowacz na marcowe pstrągi może pozytywnie zaskoczyć. Dobra robota przy okazji. Malowałeś markerami? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 14, 2010 [quote]Moje pierwsze dziwaki, jeszcze nie są skończone. Najbardziej jestem zadowolony z tych łamańców piskorza i okonia:P Te jedno częściowe pracują w wanie tak sobie:/ Może nad wodą uda się to jakoś skorygować. Jeśli można miło widziane są słowa krytyki:) jakie błędy rzucają się Wam w oczy.Pozdrawiam Zdjęcie niestety z telefonu. Troszkę słaba jakość. [/quote] Bardzo fajne malowanie tych z czerwonym w tylnej części. Nie przejmuj się drobnymi niepowodzeniami w pracy woblerów. Polecam takie podejście w tworzeniu woblera, kroki: - przeznaczenie i warunki połowu (jakie ryby, łowisko) - wielkość woblera - kształt (szablon profilu) - charakter pracy przynęty (migotliwa, wężowa, kolebanie, itp) - głębokość na której ma pracować przynęta (0,5m czy 2m) - wyznaczenie miejsca oczek dla kotwic i zaczepu żyłki głównej - wyznaczenie miejsca i kąta osadzenia steru, wielkość steru - malowanie Share this post Link to post Share on other sites
Krystek 48 Report post Posted January 16, 2010 kilka sztuk z nowej produkcji, reszta jeszcze schnie pokaże jutro resztę wobków Share this post Link to post Share on other sites
benjam87 1 Report post Posted January 17, 2010 SperKrystek1 good job Share this post Link to post Share on other sites
Krystek 48 Report post Posted January 17, 2010 [quote] SperKrystek1 good job [/quote] Trening czyni mistrza oklejanie szmatą na początku było bardzo trudne a teraz jeden wobler to góra 10min wieczorem reszta zdjęć Share this post Link to post Share on other sites
Krystek 48 Report post Posted January 17, 2010 kolejna partia woblerków: Share this post Link to post Share on other sites
Krystek 48 Report post Posted January 17, 2010 c.d. jeszcze zostało kilkanaście w piwnicy których nie chciało mi się dokończyć jak tylko je zrobie to wstawie kolejne fotki pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 18, 2010 Czy lakier NITRO gryzie się z akrylami? Lub je rozpuszcza? Share this post Link to post Share on other sites
piterek 7 Report post Posted January 18, 2010 Hey,wobler129 nitro dziala podobnie do poliuretanu .Jesli akryle w sprey,u to Motip jest ok,jesli w kubeczkach to np. pactra albo agama.Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 18, 2010 Chodzi o te tubkowe: Share this post Link to post Share on other sites
piterek 7 Report post Posted January 18, 2010 Zrob probe na ogonku i bedziesz wiedzial.Ale jak robisz pojedyncze sztuki,raz na jakis czas.To kup sobie lakier dwuskladnikowy ,albo bezbarwny samochodowy.Nawet po dlugim czasie nie ma problemu galarety jak np w hertzlacku. Share this post Link to post Share on other sites