wobler129 2,882 Report post Posted January 4, 2010 W każdej części dałem tyle obciążenia, by ledwo zatapiało swoją część. Obciążenie umieściłem dość nisko i wąsko. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted January 4, 2010 Ładne żuczki!! Ale czy godne takiego komercyjnego portalu?? Pozdrawiam Kamil Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted January 4, 2010 [quote] Ale czy godne takiego komercyjnego portalu?? [/quote] Co miałeś na myśli? Z tego co mi wiadomo to j.pl nie posiada żadnych sponsorów, jest to prywatny portal. Lecz mogę się mylić Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted January 4, 2010 [quote] Co miałeś na myśli? Z tego co mi wiadomo to j.pl nie posiada żadnych sponsorów, jest to prywatny portal. Lecz mogę się mylić [/quote] To nie moja opinia na temat tego forum(bo moja jest taka jak Twoja), tylko Maćka.... Ale nie chcę OT robić... Pozdrawiam Kamil Share this post Link to post Share on other sites
tofik 1,131 Report post Posted January 4, 2010 [quote] Co miałeś na myśli? Z tego co mi wiadomo to j.pl nie posiada żadnych sponsorów, jest to prywatny portal. Lecz mogę się mylić [/quote] To nie moja opinia na temat tego forum(bo moja jest taka jak Twoja), tylko Maćka.... Ale nie chcę OT robić... Pozdrawiam Kamil[/quote] Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted January 5, 2010 Tym razem wstawiam jeszcze mniejszego robala od poprzednich . Ten ma 17 mm . Testowałem go w rzece i jest wszystko OK . Ma drobną pracę i dobrze daje sobie radę w silniejszym nurcie . Zastanawiam się tylko czy doklejać mu nóżki . Share this post Link to post Share on other sites
Przemek 341 Report post Posted January 5, 2010 Ładne nóżki nigdy nie zawadzą Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted January 5, 2010 Sztywne wytłumią pracę, miękkie się po prostu złoża i nie będzie ich widać przy ściąganiu. Zatrzymanie w spokojniejszej wodzie da efekt rozłożenia. To tylko moja opinia, wybierz sam. Share this post Link to post Share on other sites
rafizmafi 0 Report post Posted January 6, 2010 [b]wobler129[/b] czy do tych żuczków używałes jakiegos narzędzia elektrycznego czy to wszystko nozykiem strugałes? Bo ja strugam nozykiem ale takie troche płaskie mi wychodzą od spodu, chyba musze zmienić taktyke. Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 6, 2010 [quote][b]wobler129[/b] czy do tych żuczków używałes jakiegos narzędzia elektrycznego czy to wszystko nozykiem strugałes? Bo ja strugam nozykiem ale takie troche płaskie mi wychodzą od spodu, chyba musze zmienić taktyke.[/quote] Tylko paseczki i wcięcia ( tam gdzie w pomalowanym są żółte kolory ) robię szlifiereczką. Reszta papier ścierny i nożyk. A tutaj swimbait, o którym wcześniej pisałem. Aktualnie myślę nad płetwą ogonową. Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted January 7, 2010 Ale fajne Panie Pawle - mam nadzieję że mikrusy przejdą test na wiosennych kleniach i jaziach i że będziemy mogli oglądać ryby złowione na nie w Wieściach znad wody A Maciek chociaż pomylił portal (to tak a propos tej komercji) to mam nadzieję że swimmbaita skończy i się pochwali, na razie jest interesujacy półprodukt Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 7, 2010 [quote]...A Maciek chociaż pomylił portal (to tak a propos tej komercji) to mam nadzieję że swimmbaita skończy i się pochwali, na razie jest interesujacy półprodukt [/quote] Zbieram kaskę na lakier i farby, aktualnie tylko strugam i wklejam stelaże Wczoraj dorobiłem jeszcze swimbaitowi płetwę ogonową. Chciałem dać jeszcze grzbietową ze starego twistera, ale... Jakoś dziwnie to wygląda, chyba dam na luz Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 7, 2010 Wobler129 podziwiam twój zapał skoro strugasz w lipie nożykiem do warzyw. Poważnie sam kiedyś tego spróbowałem, i starczało mi cierpliwości w połowie strugania 5-cio centymetrowego woblerka. Serdecznie Tobie polecam noże japońskiej firmy Olfa np. CK2 z wymiennymi ostrzami. Wydatek około 20zł za nożyk z jednym, dwustronnym ostrzem. Wydatek śmieszny, a strugać aż się chce. Share this post Link to post Share on other sites
Bendericus 0 Report post Posted January 7, 2010 Panie, a gdzie tak nożyk kupić...? Bo też jestem zainteresowany Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 7, 2010 [quote]Panie, a gdzie tak nożyk kupić...? Bo też jestem zainteresowany [/quote] W zasadzie w każdym porządnym sklepie narzędziowym, w Castoramie i na Allegro. Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 7, 2010 I o to chodzi Cenne rady. Dzięki. Nie miałem ostrza w tapetowym i teraz strugam takim jak na foto A tutaj foto tej płetewki... Sami oceńcie - zostawić czy usunąć to ustrojstwo? Przypomina wogóle płetwę? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 7, 2010 płetewka lux, trochę będzie przeszkadzała przy malowaniu pewnie. Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 7, 2010 Fakt. Lekko się odegnie i już woda w bardzo łatwy sposób dostanie się do drewna. Hmmm albo dam ją na koniec albo zrobię płetwę z poliwęglanu. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 7, 2010 [quote]Fakt. Lekko się odegnie i już woda w bardzo łatwy sposób dostanie się do drewna. Hmmm albo dam ją na koniec albo zrobię płetwę z poliwęglanu.[/quote] Myślę, że lepiej było by ją wkleić później. Jest jeszcze kwestia reakcji z farbami i lakierami, niestety nie mam tu doświadczenia w produkcji. Jednak zauważyłem że guma czasem reaguje z lakierami rozpuszczając je. Może ktoś ci podpowie. Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 7, 2010 [b]Joker[/b] wielkie dzięki kolego za wszelkie rady Płetwę zrobiłem pod wpływem impulsu, nawet nie przemyślałem tego dokładnie... A farby i lakier nie będą się wykruszały z silikonu? Może ktoś się orientuje? Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted January 7, 2010 [quote][b]Joker[/b] A farby i lakier nie będą się wykruszały z silikonu? Może ktoś się orientuje?[/quote] Każda farba która skorupieje po wyschnięciu z całą pewnością odejdzie od silikonu . Lepiej doklej tą płetwę po polakierowaniu tak jak radzą koledzy . Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted January 7, 2010 Dziękuję bardzo za rady - tak też zrobię. Share this post Link to post Share on other sites
Maczuga 0 Report post Posted January 8, 2010 Witajcie. Czytam ten temat od kilku tygodni jestem pod wrażeniem waszych efektów, od tygodnia sam próbuje stworzyć jakieś woblerki. Z pierwszych 8 może 2 są do przyjęcia:) ale następna partia zapowiada się już nieco lepiej. Na razie czekają na malowanie. Mam mały problem z jednym i prosił bym Was o radę. Chcę zrobić łamańca 3- częściowego imitującego piskorza. Korpus ma długość 11 cm (szeroki i wysoki jest na 1cm)jest przełamany na 3 równe części. Nie wiem gdzie i ile rozmieścić w nim ołowiu żeby dobrze pracował.Oczywiście chciałbym żeby pracował przy dnie. Druga część pytania dotyczy steru, mam do dyspozycji gotowe stery najdłuższy 2,5 cm obawiam się że chyba jest za krótki. Pozdrawiam serdecznie! Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted January 9, 2010 @maczuga witaj na forum miłego korzystania i niech ci służy , wrzuć fotki swoich wobków pomożemy oraz doradzimy w jakimś tam stopniu na pewno Share this post Link to post Share on other sites