Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

[quote]
@panek po szale zakupów nie zapomnij w..lić jednej kotwicy z tego ustrojstwa :lol:
[/quote]
A dlaczego ma w...lić jedną kotwicę ??
[/quote]

zdjąłem z rapali husky jerk tą środkową kotwę brania były nadal jednak nie zacięte, powróciłem do trzeciej ryby wisiały pewnie i o dziwo wszystkie strzały w okolicy tej środkowej albo przedniej ..... ja nie zdejmuje

ps. pewnie to jest wersja poznańska bądź szkocka woblera :D czyli jedna kotwica gratis do uzbrojenia innej przynęty :D
[/quote]
nie wiem jak jest teraz ale kiedyś w RAPR było napisane iż nie wolno stosować przynęt z trzema kotwicami :huh:

a wracając do tego czy jest to uzbrojenie poznańskie , to nie wiem , bo ja mam z nadmiarem tych gównianych kotwic tylko kłopot ponieważ w 90%przynęt wymieniam na Owenery bądź VMC, także @szpiegu jak chcesz to ci je prześlę...będziesz mógł sobie husky jerki dozbroić :lol:

e/ Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych
lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie
ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm /.
Cytat z RAPR
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/1/cms/szablony/73/pl iki/rapr.pdf

no i się wyjaśniło-dzięki @Artech. niestety ja ostatnio czytałem RAPR pewnie gdzieś w połowie lat 90-tych .... :lol:

Nowy oklejany z myśla o sandaczach, 7cm 6gr pływajacy.
narazie po pierwszych testach, zostalo jeszcze wklejenie oczek i ostatnie warstwy lakieru.

http://images42.fotosik.pl/126/cddea2754937fc67med.jpg
praca woblerka
http://video1.fotosik.pl/1/41c83c310f63ca30m.jpg

A to mój nowy , pewnie z myślą o płoszeniu drobnicy . Pewnie chłopaki przydał by się Wam na głowatce :mellow: . Żałuję , że mnie tam nie będzie ! Pytanko do Was : jak to ustrojstwo skończyć ? Osobnik owy ma zaledwie 40 cm , jak dodam mu kitkę to będzie miał wymiar . Czyli łamaniec , czy w jednej bryle ? No i jeszcze jedno : czym to zapodawać na wodę , ---- jakiś mega cast ? :lol:

Ja bym go widział w jednym kawałku. Tylko trochę bym go odchudził.
Praca podobna jak w pływającym Jacku i nadał by się :mellow:
Nawet pewnie dał bym rade rzucić nim pare metrów swoją szczotką do 350g.
Ostatnio nabyłem sobie taką gumkę:
http://www.rybi-ogon.bartoszyce.info.pl/shop/product_info.ph p?products_id=2206
I z 25g główką już jest lekki dreszczyk emocji przy zarzucaniu, ale daje radę.

[quote]
Nowy oklejany z myśla o sandaczach, 7cm 6gr pływajacy.
narazie po pierwszych testach, zostalo jeszcze wklejenie oczek i ostatnie warstwy lakieru.

http://images42.fotosik.pl/126/cddea2754937fc67med.jpg
praca woblerka
http://video1.fotosik.pl/1/41c83c310f63ca30m.jpg
[/quote]

cos mi się wydaje że to jest korpus góral chyba ze się myle ale miałem takie podobne a wrecz identyczne :D

mylisz sie :D mój ma bardziej wklesły brzuch i garb przesuniety bardziej ku środkowi. Woblery Jacka Kubickiego maja zupełnie inna budowe korpusu.

[quote]
Jakby dodać kawałek swińskiego ogonka wyszedłby kameleon :huh:
[/quote]

He aja tak se myśle , że jak by go do pasa przytroczyć to mógłby się przydać do przeganiania nieproszonych gości :lol:

Witam,

Panowie mam pytanie odnośnie konstrukcji woblera boleniowego, otóż wystrugałem ostatnio parę korpusów , wkleiłem obciążenie przy przedniej kotwicy jakieś 60% i 40% bliżej drugiej kotwicy z myślą żeby nie zamiatał ogonkiem tylko migotał no i lipa. Woblerki pracują jak patyki myślę spróbuje zmniejszyć kąt pochylenia steru względem osi podłużnej z 90 na jakieś 75-70 stopni i wobler trochę ożył.
Wiem że jest na tym forum kilka albo nawet kilka mistrzów tej sztuki więc liczę na pomoc (może ktoś podzieli się swoim doświadczenie ;) ).

Pozdrawiam,
Grzegorz.

@benjam87 - wydaje mi się, że na pewno ktoś Ci pomoże (jakiś mistrz), ale wrzuć chociaż fotkę tego wobka, żeby było wiadome o czym się pisze. Będąc tylko uczniem mogę podpowiedzieć bez fotki:
a)ster
- kształt,
- wielkość (długość;szerokość),
- kąt wklejenia,
- odległość od przedniego oczka,
- ... i wiele innych
b)oczka
- umiejscowienie dolnego oczka (przód, tył),
- umiejscowienie przedniego oczka,
- ... i wiele innych
c)obciążenie
- wysokość, szerokość obciążenia w wobku,
- ... wkleiłem obciążenie przy przedniej kotwicy jakieś 60% i 40%... - a gdzie to oczko na przednią kotwicę?
d) wobek
- kształt,
- wielkość (wybór steru)
- grubość,
e),f),g)...z) , czyli bez fotki tez da się odpowiedzieć, ale czy nie są to podstawowe zasady w robieniu wobków. Uważam, że jak wrzucisz nawet fotkę, to i tak nie da się w 100% odpowiedzieć gdzie jest błąd, ale zawsze to coś.
Podstawowa sprawa: robisz 10szt. takich samych woblerów, wklejasz takie samo obciążenie, idziesz nad wodę i bawisz się sterami, kątami. Wracasz do domu, siedzisz, myślisz i robisz kolejne 10 już (twoim zdaniem) poprawione i spradzasz gdzie się pomyliłeś, aż do skutku - tylko czy to wytrzymasz?.
TRENING CZYNI MISTRZA.

to zdjęcie wszystkich a to powiedzmy przedstawiciela gatunku w przekroju poprzecznym. Dodam że zrobiłem już zeszłej zimy kilka wobków o agresywnej pracy i jestem z nich zadowolony więc znam parę sztuczek jak poprawić prace wobka jednak boleniówki są mi zupełnie obce. Na zdjęciach widac cięcie po wcześniejszym kącie steru zmniejszyłem i wobki pracują już lepiej delikatnie migocząc jednak chciałbym żeby to migotanie było z bardzo dużą częstotliwością dlatego każda wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna :mellow:
Dzięki za odp i czekam na dalsze rady, ewentualnie jakiś ciekawy link (dotyczący wyłącznie konstrukcji wobków boleniowych).

pozdrawiam,
Grzesiek.

@matusiak - ekstra kolorki, super, no i moje gratki. Są takie inne nie schematyczne - podoba mi się fotka nr 02.

Piotr świetna sprawa, kolory extra. Brakuje mi tu jeszcze mojego ulubionego naturalnego kolorku:)

Dzieki chłopaki za mile słówko :mellow: staram się jak tylko mogę Ginel jak skończę partyjkę to wstawię foty w naturalnych kolorkach i tak jak obiecałem puszcze ci pera sztuk żebyś testował mam nadzieje ze będziesz tak zadowolony jak z boleniowych

ładne robactwo :D

ciekawe czy skuteczne ,bo kolorystyka przyciagaja

chociaż do tych niebieskich to nie mam przekonania

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...