Rutt 4 Report post Posted October 6, 2009 woblerwz Z Twojej strony uczyłem sie robić woblerki i nigdy nie miałem okazji podziękować za kurs ktory tam umieściłeś. Dlatego robię to teraz Dzięki wielkie gdyby nie Ty, to nie straciłbym wielu godzin w ciągu ostatnich lat na zabawie z patykami Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted October 6, 2009 Ładnie, dzięki mnie spędziłeś setki godzin dłubiąc w drewienku i paprząc się w farbach i kleju. Zaczynam czuć się winny. Z tą myślą został ten kurs kiedyś napisany by innym dłubaczom było łatwiej. Ciesze się , ze się przydał. Sam trochę , no powiedzmy sporo czasu spędziłem zanim powtarzalnie zacząłem robić coś innego niż ,,szkaradki jakie były na początku. Share this post Link to post Share on other sites
J A Z 877 Report post Posted October 6, 2009 Witaj Wojtku na j.pl. Fajnie, że jesteś, bo wielu lipowo-balsowych strugaczy będzie mogło dowiedzieć się od Ciebie czegoś ciekawego. Przecież masz kilka top secretów (kolor, akcja), które może uda się z Ciebie wydobyć. Pisz, pisz chętnie poczytamy. Ja wiele lat temu (ok.10) jak zaczynałem bawić się nożykiem i lipą pisałem do Ciebie zapytanie, czy moje nazwisko ma coś wspólnego z twoim , myślę, że to przypadek. Niestety niczego się nie dowiedziałem . Share this post Link to post Share on other sites
woblerwz 1,072 Report post Posted October 6, 2009 Kolory i akcja zależą od gatunku, środowiska, aktualnie dostępnego pokarmu a po prawdzie to najbardziej od tego co się wędkarzowi podoba. Obserwuję nieraz dobór przynęt przez kolegów i często jet tak, że łowią np. tylko na kopyta bo je po prostu czują na kiju. Mój przyjaciel był [i] ,,kolorystą, mniej zwracał uwagę na to czy przynęta prawidłowo pracuje natomiast uwielbiał mieszać kolorami przynęt. Jazie łowił w mętnej odrze na przynęty holo w odcieniach fioletowo żółtych (wirówki). W czystej brązy i zielenie. Żeby nie było OT. Preferuję duże wyraziste oczy w wobkach, rozmiar przesadzony w stosunku do oryginału. Kiedyś dopasowywaliśmy teorię, że oczy pomagają drapieżnikowi ocenić w którą stronę ryba-pokarm płynie w przypadku nieregularnej pracy przynęty czy jej chwilowego bezruchu. Co do wykonania oczu używam patyczków do czyszczenia uszu raz zapałek lub patyczka dostruganego do odpowiedniej średnicy. Nakładam krople farby jedna na drugą. Sporadycznie źrenicę robię piórkiem i tuszem kreślarskim. Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted October 6, 2009 woblerwz zgodze się z tobą w 100% z tym co piszesz, kolejna osoba z którą można wymieniać swoje spostrzeżenia na temat woblerów akcji malowania oraz tworzenia konkretnych przynęt pod konkretne warunki........ oby więcej takich osób na tym forum Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted October 6, 2009 szpiegu ty sie nie opierniczaj tylko: BACZNOŚĆ!!! i DO PIWNICY MARSZ.... RAZ DWA RAZ DWA RAZ DWA... Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted October 6, 2009 właśnie wychodzę do tej drugiej piwnicy na piwo Share this post Link to post Share on other sites
Tomek_N 9 Report post Posted October 6, 2009 [quote]szpiegu ty sie nie opierniczaj tylko: BACZNOŚĆ!!! i DO PIWNICY MARSZ.... RAZ DWA RAZ DWA RAZ DWA... [/quote] A Ty do Slawkowych, RAZ DWA, RAZ DWA Share this post Link to post Share on other sites
J A Z 877 Report post Posted October 6, 2009 @Szpiegu, a ja właśnie wróciłem z tej pierwszej i przyniosłem sobie takie zabawki (lepsze to jak piffko) Jeszcze tylko muszę pokazać im (stery) na jakiej głębokości mają pływać . Share this post Link to post Share on other sites
Grego 30 Report post Posted October 6, 2009 @JAZ, wysłowię się tak: O kurde. Jakie są parametry tych arcydziełek i czy można je od Ciebie nabyć? Pozdrawiam, Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted October 6, 2009 JAZ - ale piękne! Jakie przeznaczenie? Share this post Link to post Share on other sites
J A Z 877 Report post Posted October 6, 2009 [quote]@JAZ, wysłowię się tak: O kurde. Jakie są parametry tych arcydziełek i czy można je od Ciebie nabyć? Pozdrawiam,[/quote] Wstawiłem je w woblerowaje wariacji, bo na razie nie są sprzedawane, jak będą to na pewno dam znać. Parametry - te mają 5cm i waga ok.6gr., schodzą powiedzmy na ok.2m, drobna praca - wszystko jeszcze ćwiczone. Kolory i ta fotka, to tak na szybkiego. @remek JAZ - ale piękne! Jakie przeznaczenie? - Remku, na ryby, na ryby lub jako breloczek do kluczy . Poważnie? raczej zębaty, ale klenio-jazie też powinny się interesować. Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted October 6, 2009 @remek pstrągi pewnie też będą w to zawijać Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted October 7, 2009 fajne grubaski. patrzac na tego zielonego odnosze wrazenie jakbym patrzyl na jakiegos japonca Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted October 7, 2009 @mifek bo to są jazpońce....... dla mnie bomba, na przyszły sezon na napływy jak znalazł znając jacka i jego profesjonalne podejście do pracy woblerów, wykończenia itp. na pewno się na nich nie zawiodę Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted October 11, 2009 mam pytanko co to za wobler: pytam bo boje się że jak go urwę, to będzie pierwszym i ostatnim moim ulubionym woblerem, a chętnie kupił bym jeszcze z 2-3 szt w innych kolorach Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted October 11, 2009 Cotton Cordell zapewne Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted October 11, 2009 a dostane u nas coś takiego? Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted October 11, 2009 wygląda na http://www.taimentackle.com/mt/product_info.php?cPath=367_36 9&products_id=3135 Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted October 11, 2009 zgadza się, to musi być to dziękuje baaardzo za pomoc Share this post Link to post Share on other sites
tofik 1,131 Report post Posted October 11, 2009 @panek po szale zakupów nie zapomnij w..lić jednej kotwicy z tego ustrojstwa Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted October 11, 2009 załatwione ! tylko ciekawe czy będzie tak samo pracował chyba sprawdzę to przed szałem zakupów ^_^ Share this post Link to post Share on other sites
Artech 4,923 Report post Posted October 12, 2009 [quote]@panek po szale zakupów nie zapomnij w..lić jednej kotwicy z tego ustrojstwa [/quote] A dlaczego ma w...lić jedną kotwicę ?? Share this post Link to post Share on other sites
szpiegu 1,167 Report post Posted October 12, 2009 [quote]@panek po szale zakupów nie zapomnij w..lić jednej kotwicy z tego ustrojstwa [/quote] A dlaczego ma w...lić jedną kotwicę ??[/quote] zdjąłem z rapali husky jerk tą środkową kotwę brania były nadal jednak nie zacięte, powróciłem do trzeciej ryby wisiały pewnie i o dziwo wszystkie strzały w okolicy tej środkowej albo przedniej ..... ja nie zdejmuje ps. pewnie to jest wersja poznańska bądź szkocka woblera czyli jedna kotwica gratis do uzbrojenia innej przynęty Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted October 12, 2009 W sumie prawda, nie miałem jeszcze ryby którą zaciąłem na pierwszą kotwice, a na środkową i ostatnią praktycznie pół na pół lub dwie na raz, i wydaje mi się nawet że jak weźmie na 2 kotwice to się tak nie pokaleczy szamocząc łbem jak na jednej Można przetestować go po odjęciu jednej kotwicy bo fakt faktem trochę przypomina pług trzyskibowy Share this post Link to post Share on other sites