adzio 0 Report post Posted February 10, 2009 Tkanine klade odrazu na gole drewno, bo jak korpus byl polakierowany to po kontakcie z klejem lakier zacza plywac. Ostatnio do mojego taty odezwal sie nozyk i zacza skrobac zuczki na kleksy i janki, dzis juz je przetestowalem i powiem jedno- ich praca to poezja, pieknie smuza- ostatnie cztery sztuki, sami ocencie : Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 10, 2009 Mniamuśne te żuczki . Pozdrawiam . Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted February 10, 2009 kurde kurde prawdziwe cacunia Share this post Link to post Share on other sites
Włóczykij 177 Report post Posted February 10, 2009 Ale gdzie je tam na mchu zostawiasz?!!! Zaraz jakieś ptaszysko przyleci i rozdziobie... Stanowczo najładniejsze robale jakie zawitały na naszym forum Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted February 10, 2009 Hehe te zuczki to cudenka tak jak piszecie Najbardziej to mnie ciekawi jakie beda nastepne perelki mojego taty bo juz ma troche korpusikow jeszcze nie pomalowanych i juz wygladaja zabojczo Share this post Link to post Share on other sites
Maynard 222 Report post Posted February 10, 2009 [quote] Stanowczo najładniejsze robale jakie zawitały na naszym forum [/quote] I jak dla mnie absolutny top, jeśli chodzi o rękodzieło. Harmonia axyridis jak malowana. Każdy ocenia subiektywnie, a Kolega @Oleix również pokazał piękne robale z dopracowanym każdym detalem (str.64 tego tematu), których wykonania bez mikroskopu sobie nie wyobrażam i jak dla mnie wyglądają przynajmniej równie świetnie! Szacunek dla Was Panowie (i dla Waszych Ojców ) za pasję i sztukę. Pozdrawiam, Grzesiek P.S. Myślałem, żeby przez zimę coś podłubać, ale ona tak szybko mija... Niech każdy robi to co umie najlepiej, więc za żuczki lepiej się brał nie będę . Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted February 10, 2009 [quote] P.S. Myślałem, żeby przez zimę coś podłubać, ale ona tak szybko mija....[/quote] Co tam piszesz ze zima szybko mija u mnie wlasnie snieg spadl jak tak dalej bedzie padac to jutro bedzie sniegu po kolana Share this post Link to post Share on other sites
Maynard 222 Report post Posted February 10, 2009 [quote] P.S. Myślałem, żeby przez zimę coś podłubać, ale ona tak szybko mija....[/quote] Co tam piszesz ze zima szybko mija u mnie wlasnie snieg spadl jak tak dalej bedzie padac to jutro bedzie sniegu po kolana [/quote] Ona mi tak szybko mija, bo ja to sobie wmawiam!!! Widzisz. Dziś popada, jutro stopnieje, pojutrze woda lekko wzbierze... Czy to nie oznaka, że zima minęła i czas ruszać nad rzekę? Pozdrawiam. Ja niedługo rozdziewiczam sezon Share this post Link to post Share on other sites
Dziencioł 0 Report post Posted February 11, 2009 Witam wszystkich. Tak sobie czytam, ogladam i postanowiłem dodać fotki moich ostatnich wypocin. Share this post Link to post Share on other sites
Maynard 222 Report post Posted February 11, 2009 @Dziencioł przez chwilę myślałem, że część jest żywa, a część tylko udaje na tym jabłuszku Rewelacja. I ten łamaniec też ciekawy. Mniejszy ciekawszy, większym chętniej bym u siebie połowił. Napisz może z czego rzeźbisz swoje cudeńka i ile waży większy łamaniec? Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Dziencioł 0 Report post Posted February 11, 2009 Połamaniec waży coś koło 22g. Wobki przeważnie robie z lipy, ale np. jerki robie z sosny, dębu, buka. Zależy od wizji i przeznaczenia przynęty. Czasami materiałem wyjściowym jest kij od miotły, rączka od pilnika a nawet drewniane koraliki z maty na siedzenie do auta. Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 11, 2009 Widać , że wszyscy powoli nabierają wprawy . Dziencioł , klasa , Share this post Link to post Share on other sites
Homegeon 415 Report post Posted February 11, 2009 Dzisiaj ukończyłem swoje pierwsze wobki Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted February 12, 2009 No no klasura Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 12, 2009 @Homegeon profesjonalne woblerki Share this post Link to post Share on other sites
fishbartek1 317 Report post Posted February 12, 2009 Bardzo ładne wobki Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 12, 2009 Dla zainteresowanych , kolejny filmik , wklejanie oczek Zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=IdI3W-tIM-Y Share this post Link to post Share on other sites
biosteron 93 Report post Posted February 13, 2009 Jak zwykle świetny filmik instruktażowy,trzeba przyznać że masz dar i cierpliwość do robienia woblerków .Milo ze chcesz się z każdym podzielić swoimi praktycznymi umiejętnościami. Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 13, 2009 Oto patent, który dzisiaj wypróbowałem, może komuś się przyda... Wystarczy przyłożyć kawałek folii aluminiowej do formy i dopasować ją do jej kształtu wzorcowym woblerem. Nalewamy piankę, zamykamy formę,po 15 minutach wyjmujemy woblera i już nie musimy go malować na kolor srebrny:p Można nawet sobie łuskę wybić punktakiem Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 13, 2009 WOBLER-W1 Mógłbyś powiedzieć ile kosztuje taki klej?? Widzę, że Twoja metoda z tym klejem jest bardzo prosta i przyjemna, ja się za bardzo babrałem z klejem epoksydowym i źle to wspominam Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 13, 2009 [quote]Jak zwykle świetny filmik instruktażowy,trzeba przyznać że masz dar i cierpliwość do robienia woblerków .Milo ze chcesz się z każdym podzielić swoimi praktycznymi umiejętnościami.[/quote][b]biosteron[/b] dziękuję Ci za te słowa , wiesz ja zawsze chętnie podzielę się tym co sam wiem , jednak zauważam ostatnio tendencję w sieci , że im więcej pomagam tym mniej się to ceni . Czasami trochę się zniechęcam . Jeszcze raz dzięki . [b]benito[/b] klej który jest w tym filmiku kosztuje 12 zł . Starczy Ci go na kilkaset woblerków . Metoda jak metoda , ja cały czas staram się coś wymyślać co by mi ułatwiało pracę . Może dlatego , że jak ja się uczyłem to nie miałem neta a i nie miałem nikogo chętnego kto chciałby się podzielić wiedzą . Tak mi zostało , że najpierw próbuję przemyśleć i zrozumieć sprawę a potem ją stosuję . Share this post Link to post Share on other sites
marcin k 57 Report post Posted February 14, 2009 Witajcie. Śledze juz jakiś czas Wasze poczynania z woblerami i jestem pod wrazeniem , super Wam to wychodzi. Postanowiłem ze i ja sprobuje swoich sił w woblerowaniu. Wystrugałem juz sobie kilka korpusów i wkleiłem stelarze. Mam pytanie, jak rozmieścic obciązenie w tym woblerku widocznym na zdjeciu? Nie wiem czy dobrze zrobiłem ze wkleiłem juz stelaz bo nie zrobiłem miejsca na ołów... <br> Share this post Link to post Share on other sites
fishbartek1 317 Report post Posted February 14, 2009 WOBLER-W1 jeśli chodzi o twoje filmiki które wstawiasz to świetnie że jest ktoś taki jak ty, mnie robienia woblerków nauczył kolega który też dochodził to wprawy bez internetu jemu zajęło to wiele czsu ale potrafił przekazać mi to bez oporów dlatego szanuje takich ludzi pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Flls 0 Report post Posted February 14, 2009 @marcin k, ołów powinieneś wkleić przed stelażem, na wysokości dolnego oczka, w tym wypadku będą to okolice drugiego centymetra. Share this post Link to post Share on other sites
marcin k 57 Report post Posted February 14, 2009 Dzieki Flls, włoze troche ołowiu, zrobie kilka sterów na próbe i zobacze jak to chodzi w wannie Share this post Link to post Share on other sites