Tarłoś 58 Report post Posted November 30, 2008 Stasiu witaj na forum, ja, jako stary strugacz w uśpieniu ( nie wystrugałem już nic od dobrych 7 lat a zacząłem strugać w 88 roku i wystrugałem dobre 2000 wobków) podpowiem Ci - popracuj na drutem tzn. nad jego kształtem. Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted November 30, 2008 Witaj Stasiu w gronie strugaczy Jeśli będziesz miał jakieś problemy wal na pewno rozwiążemy twoje problemy. Dziel się swoimi nowymi zabawkami na forum. Ja strugam już około 4 lata i nadal popełniam błędy stawiając coraz wyżej sobie poprzeczkę. My jesteśmy jak kowale którzy w swoim domowym zaciszu kują miecze Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
Tomass 10 Report post Posted December 1, 2008 Witam, również jestem nowym strugaczem i też mam problem z zaginaniem drutu, stosuję tylko metodę prób i błędów , macie może jakieś sprawdzone sposoby jak dopasować długość aby po zagięciu było tak jak ma być ?? Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted December 1, 2008 [quote]Witam, również jestem nowym strugaczem i też mam problem z zaginaniem drutu, stosuję tylko metodę prób i błędów , macie może jakieś sprawdzone sposoby jak dopasować długość aby po zagięciu było tak jak ma być ??[/quote] Witaj w gronie Drut leci przez cały korpus woblera czy wkręcasz ? Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
stasiu 0 Report post Posted December 1, 2008 a takie pytanko jak wykonujecie takie ladne ksztaltne zakonczenia drucikow? ja to zwykle zaginam na jakims gwozdziu ale srednio wychodzi;/ z powodu braku dentalu uzywam spinaczy, bo drut ze sklepu mam tylko ze za gruby;/ Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted December 1, 2008 [quote]a takie pytanko jak wykonujecie takie ladne ksztaltne zakonczenia drucikow? ja to zwykle zaginam na jakims gwozdziu ale srednio wychodzi;/ z powodu braku dentalu uzywam spinaczy, bo drut ze sklepu mam tylko ze za gruby;/[/quote] Stasiu nie używaj spinaczy biurowych !! po uszkodzeniu niklu one rdzewieją. Drut odpowiedni do woblerów kupisz na allegro Co do stelaży to wieczorem dziś może napisze. Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
Roch 39 Report post Posted December 1, 2008 [quote]a takie pytanko jak wykonujecie takie ladne ksztaltne zakonczenia drucikow? ja to zwykle zaginam na jakims gwozdziu ale srednio wychodzi;/ z powodu braku dentalu uzywam spinaczy, bo drut ze sklepu mam tylko ze za gruby;/[/quote] Okrągłe szczypczyki (okrągłe w sensie, że część robocza jest okrągła w przekroju) -idealne. Share this post Link to post Share on other sites
Tomass 10 Report post Posted December 1, 2008 [quote]Witam, również jestem nowym strugaczem i też mam problem z zaginaniem drutu, stosuję tylko metodę prób i błędów , macie może jakieś sprawdzone sposoby jak dopasować długość aby po zagięciu było tak jak ma być ??[/quote] Witaj w gronie Drut leci przez cały korpus woblera czy wkręcasz ? Pozdrawiam Slider[/quote] Drut idzie przez cały korpus, wole unikać wkręcania.Woblerki (bo nie robię większych niż 3cm chyba ze boleniowe) robię z balsy. Aaa i szczypce do drutu również posiadam. Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted December 1, 2008 [quote] @Rutt ,lepiej mówić: jestem facetem który wykonuje łowne woblery .Ja jestem w posiadaniu dwóch woblerkow boleniowych kolegi @WOBLER-W1,co do ich łowności,to dopiero mogę coś powiedzieć w przyszłym sezonie boleniowym . [/quote] Biosteron a tego oliwkowego już utopiłeś ? Share this post Link to post Share on other sites
biosteron 93 Report post Posted December 3, 2008 [quote] @Rutt ,lepiej mówić: jestem facetem który wykonuje łowne woblery .Ja jestem w posiadaniu dwóch woblerkow boleniowych kolegi @WOBLER-W1,co do ich łowności,to dopiero mogę coś powiedzieć w przyszłym sezonie boleniowym . [/quote] Biosteron a tego oliwkowego już utopiłeś ? [/quote] Wstyd się przyznać ,ale zapomniałem o nim ,przy najbliższej okazji wrzucę go do wody.Jeszcze raz dzięki za gratisa . Share this post Link to post Share on other sites
adamek 14 Report post Posted December 6, 2008 Panowie mam mały problem z moimi pierwszymi wystruganymi wobkami. Wystrugalem trzy korpusy z lipy takie do 6 cm z myśla o okoniu kleniu itp. Umiescilem w nich stelarze dalem troche odciązenia ale kiedy wkleiłem do nich stery i wrzucilem do wanny okazalo sie ze nie plywaja jak powinny. Jesli szybko sie je prowadzi to plywaja sredio ale jesli prowadze je wolniej zachowuja sie troche jak kołek. Kombinowalem juz z ruznymi kontami steru i wielkoscia ale to niewiele dało, nie wiem czemu nie chca one poprawnie plywac przy wolnym prowadzeniu. Moze mi cos poradzicie na to. Z gory dziękuje za jakies wskazowki. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted December 6, 2008 Wiesz kolego , piszesz , że woblery nie chodzą gdy wolno są prowadzone . Trudno z Twojego opisu wnioskować coś na temat takiego woblera . Postaraj się dać tu na forum jakieś fotografie twoich woblerków , napisz w której części dałeś ołów to wtedy może nam się coś uda zawyrokować . A teraz trochę z innej beczki . Dorobiłem kolejny filmik dotyczący wykonania woblerów . Tym razem omawiam i pokazuję jak skręcić oczko z drutu chromowo niklowego który ma pewną sztywność czy sprężystość . Przy pomocy zwykłych okrągłych i płaskich kleszczy jest to trochę trudne i problem jest z uzyskaniem równego skrętu . Temat wydawało by się banalny ale wielu młodych kolegów pyta mnie się właśnie o taką sprawę . Zatem zapraszam do zapoznania się z filmikiem i stosownych komentarzy . Pozdrawiam , Paweł B . http://pl.youtube.com/watch?v=_UN1NONHoCM Share this post Link to post Share on other sites
stasiu 0 Report post Posted December 6, 2008 Bardzo ciekawy filmik, a mam takie pytanie: bo chcialem spróbować robić woblerki z listewek. Poszedłem do stolarza ale u niego sa jedynie sosnowe. jakbym sobie odrysowal kształt...wycial brzeszczotem albo wyrzynarka to czy dalo by rade wyszlifowac go nasadka szlifierska w wiertarce albo papierem sciernym? Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted December 6, 2008 [quote]Bardzo ciekawy filmik, a mam takie pytanie: bo chcialem spróbować robić woblerki z listewek. Poszedłem do stolarza ale u niego sa jedynie sosnowe. jakbym sobie odrysowal kształt...wycial brzeszczotem albo wyrzynarka to czy dalo by rade wyszlifowac go nasadka szlifierska w wiertarce albo papierem sciernym? [/quote] Oczywiście , że wyszlifujesz papierem ściernym założonym do wiertarki bez względu czy to będzie tarcza czy krążek . Wiertarkę jednak lepiej jest zamocować w imadle a szlifowany klocek wziąć w obie ręce . Takie szlifowanie potraktuj jako zgrubne a wykończ ręcznie drobniejszym papierem . To , że masz do dyspozycji tylko drewno sosnowe nie powinno Ci w niczym przeszkadzać , no może trochę trudniej się obrabia i po 1 malowaniu podkładem trzeba ponownie przeszlifować , jednak taką czynność robi się prawie przy każdym rodzaju drewna . Share this post Link to post Share on other sites
stasiu 0 Report post Posted December 6, 2008 mam do dyspozycji takie coś http://irma.pl/photos/article/kamienie%20szlifierskie%20na%2 0trzpieniu.jpg Da radę tym to zrobić, bo niestety żadnej tarczy nie mam- byłem w sklepie się pytać o to ale mieli tylko okrągły papier ścierny...ale do czego ja to przyczepie:) Może wiesz Wobler, czy taki krążek można jakoś zamontować do wiertarki..... Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted December 6, 2008 Do wiertarki są specjalne krążki gumowe z taką ośką na które zakładasz ten okrągły papier ścierny . Share this post Link to post Share on other sites
toto2 0 Report post Posted December 11, 2008 A jakich klejów używacie do wklejania oczek (wkrecanych) Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted December 11, 2008 O wlasnie dobre pytanie co do kleju, sam juz sie przezucam na wkrety bo jednak stelarz przez calosc to dobra sprawa ale czasu troche trzeba poswiecic,a i kleju o wiele wiecej idzie, ja kleilem poxipolem-dobry bedzie do wkrecania oczek? Share this post Link to post Share on other sites
Rutt 4 Report post Posted December 11, 2008 dobry będzie taki przy którym urwie się żyłka, przypon, czy połamie wędzisko, a on nie puści Kiedyś kleiłem poxipolem, teraz jednoskładnikowym super-glue - zdaje egzamin [patrz wyżej] i do tego jest szybki Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted December 11, 2008 No to git jutro wracam ze szkoly, sobie siadam wygodnie w piwnicy i ruszam z produkcja bo do nowego sezonu na kropki juz duzo czasu nie zostalo Share this post Link to post Share on other sites
Rutt 4 Report post Posted December 11, 2008 zapomniałem dodać - moim zdaniem ważne jest żeby otwory były wywiercone takim wiertełkiem, żeby oczka wkręcały się na sztywno, a nie wchodziły luzem Share this post Link to post Share on other sites
toto2 0 Report post Posted December 12, 2008 A ja mam jeszcze pytanko odnosnie wobkow boleniowych,jak rozmieszczacie obciazenie? wszystko blisko ogona czy jak? 50-50? Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted December 20, 2008 Cześć Dzisiaj się wziąłem za dokończenie moich woblerów. A to jeden z nich Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
dzepetto 135 Report post Posted December 22, 2008 [quote]Bardzo ciekawy filmik, a mam takie pytanie: bo chcialem spróbować robić woblerki z listewek. Poszedłem do stolarza ale u niego sa jedynie sosnowe. jakbym sobie odrysowal kształt...wycial brzeszczotem albo wyrzynarka to czy dalo by rade wyszlifowac go nasadka szlifierska w wiertarce albo papierem sciernym? [/quote] Hmm, drewno sosny nie nadaje się do woblerów. Łuszczy się, łatwo pęka wzdłuż słojów i puchnie w kontakcie z wodą. Share this post Link to post Share on other sites
stasiu 0 Report post Posted December 24, 2008 Wczoraj skończyłem lakierować mojego kolejnego brzydalka. Wykonany jest z sosnowej listewki(mimo wcześniejszych obaw, materiał ten okazał się bardzo dobry-ciężki, troszeczkę twardszy od lipy ale ok) Woblerek nie jest najpiękniejszy, pierwszy raz robiłem z listewki wobka, a pozatym dawno nie malowałem farbkami więc efekt nie za dobry. Czekam na słowa krytyki.... Obciążenie jest punktowe(wywiercony otwór przed kotwiczką brzuszną i zalany cyną). Nie ma stelażu tylko wklejone są oczka. http://www8.speedyshare.com/data/726934816/14307757/99251711 /DSC00486.JPG http://www8.speedyshare.com/data/479458400/14307788/32740194 /DSC00473.JPG http://video.google.pl/videoplay?docid=1943335588650278312&a mp;ei=b_5UScKqI42siALysZTmAg&q=wobler Tutaj link do filmiku z tym woblerkiem Share this post Link to post Share on other sites