Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

Stasiu witaj na forum,
ja, jako stary strugacz w uśpieniu ( nie wystrugałem już nic od dobrych 7 lat a zacząłem strugać w 88 roku i wystrugałem dobre 2000 wobków) podpowiem Ci - popracuj na drutem tzn. nad jego kształtem.

Witaj Stasiu w gronie strugaczy

Jeśli będziesz miał jakieś problemy wal na pewno rozwiążemy twoje problemy. Dziel się swoimi nowymi zabawkami na forum.

Ja strugam już około 4 lata i nadal popełniam błędy stawiając coraz wyżej sobie poprzeczkę.

My jesteśmy jak kowale którzy w swoim domowym zaciszu kują miecze B) :lol:

Pozdrawiam
Slider :D

Witam, również jestem nowym strugaczem i też mam problem z zaginaniem drutu, stosuję tylko metodę prób i błędów , macie może jakieś sprawdzone sposoby jak dopasować długość aby po zagięciu było tak jak ma być ??

[quote]
Witam, również jestem nowym strugaczem i też mam problem z zaginaniem drutu, stosuję tylko metodę prób i błędów , macie może jakieś sprawdzone sposoby jak dopasować długość aby po zagięciu było tak jak ma być ??
[/quote]

Witaj w gronie

Drut leci przez cały korpus woblera czy wkręcasz ?

Pozdrawiam
Slider

a takie pytanko jak wykonujecie takie ladne ksztaltne zakonczenia drucikow? ja to zwykle zaginam na jakims gwozdziu ale srednio wychodzi;/ z powodu braku dentalu uzywam spinaczy, bo drut ze sklepu mam tylko ze za gruby;/

[quote]
a takie pytanko jak wykonujecie takie ladne ksztaltne zakonczenia drucikow? ja to zwykle zaginam na jakims gwozdziu ale srednio wychodzi;/ z powodu braku dentalu uzywam spinaczy, bo drut ze sklepu mam tylko ze za gruby;/
[/quote]

Stasiu nie używaj spinaczy biurowych !! po uszkodzeniu niklu one rdzewieją.

Drut odpowiedni do woblerów kupisz na allegro :D

Co do stelaży to wieczorem dziś może napisze.

Pozdrawiam
Slider :D

[quote]
[/quote]

Okrągłe szczypczyki (okrągłe w sensie, że część robocza jest okrągła w przekroju) -idealne.

[quote]
[/quote]

Witaj w gronie

Drut leci przez cały korpus woblera czy wkręcasz ?

Pozdrawiam
Slider
[/quote]

Drut idzie przez cały korpus, wole unikać wkręcania.Woblerki (bo nie robię większych niż 3cm chyba ze boleniowe) robię z balsy. Aaa i szczypce do drutu również posiadam.

[quote]

@Rutt ,lepiej mówić: jestem facetem który wykonuje łowne woblery :D .Ja jestem w posiadaniu dwóch woblerkow boleniowych kolegi @WOBLER-W1,co do ich łowności,to dopiero mogę coś powiedzieć w przyszłym sezonie boleniowym :D.

[/quote]
Biosteron a tego oliwkowego już utopiłeś ? :mellow:

[quote]

@Rutt ,lepiej mówić: jestem facetem który wykonuje łowne woblery :D .Ja jestem w posiadaniu dwóch woblerkow boleniowych kolegi @WOBLER-W1,co do ich łowności,to dopiero mogę coś powiedzieć w przyszłym sezonie boleniowym :D.

[/quote]
Biosteron a tego oliwkowego już utopiłeś ? :mellow:
[/quote]

Wstyd się przyznać ,ale zapomniałem o nim :D,przy najbliższej okazji wrzucę go do wody.Jeszcze raz dzięki za gratisa :D.

Panowie mam mały problem z moimi pierwszymi wystruganymi wobkami. Wystrugalem trzy korpusy z lipy takie do 6 cm z myśla o okoniu kleniu itp. Umiescilem w nich stelarze dalem troche odciązenia ale kiedy wkleiłem do nich stery i wrzucilem do wanny okazalo sie ze nie plywaja jak powinny. Jesli szybko sie je prowadzi to plywaja sredio ale jesli prowadze je wolniej zachowuja sie troche jak kołek. Kombinowalem juz z ruznymi kontami steru i wielkoscia ale to niewiele dało, nie wiem czemu nie chca one poprawnie plywac przy wolnym prowadzeniu. Moze mi cos poradzicie na to. Z gory dziękuje za jakies wskazowki.
Pozdrawiam

Wiesz kolego , piszesz , że woblery nie chodzą gdy wolno są prowadzone . Trudno z Twojego opisu wnioskować coś na temat takiego woblera . Postaraj się dać tu na forum jakieś fotografie twoich woblerków , napisz w której części dałeś ołów to wtedy może nam się coś uda zawyrokować . :D

A teraz trochę z innej beczki . Dorobiłem kolejny filmik dotyczący wykonania woblerów . Tym razem omawiam i pokazuję jak skręcić oczko z drutu chromowo niklowego który ma pewną sztywność czy sprężystość . Przy pomocy zwykłych okrągłych i płaskich kleszczy jest to trochę trudne i problem jest z uzyskaniem równego skrętu . Temat wydawało by się banalny ale wielu młodych kolegów pyta mnie się właśnie o taką sprawę . Zatem zapraszam do zapoznania się z filmikiem i stosownych komentarzy . Pozdrawiam , Paweł B . :mellow:

http://pl.youtube.com/watch?v=_UN1NONHoCM

Bardzo ciekawy filmik, a mam takie pytanie: bo chcialem spróbować robić woblerki z listewek. Poszedłem do stolarza ale u niego sa jedynie sosnowe. jakbym sobie odrysowal kształt...wycial brzeszczotem albo wyrzynarka to czy dalo by rade wyszlifowac go nasadka szlifierska w wiertarce albo papierem sciernym?

[quote]
Bardzo ciekawy filmik, a mam takie pytanie: bo chcialem spróbować robić woblerki z listewek. Poszedłem do stolarza ale u niego sa jedynie sosnowe. jakbym sobie odrysowal kształt...wycial brzeszczotem albo wyrzynarka to czy dalo by rade wyszlifowac go nasadka szlifierska w wiertarce albo papierem sciernym?
[/quote]
Oczywiście , że wyszlifujesz papierem ściernym założonym do wiertarki bez względu czy to będzie tarcza czy krążek . Wiertarkę jednak lepiej jest zamocować w imadle a szlifowany klocek wziąć w obie ręce . Takie szlifowanie potraktuj jako zgrubne a wykończ ręcznie drobniejszym papierem . To , że masz do dyspozycji tylko drewno sosnowe nie powinno Ci w niczym przeszkadzać , no może trochę trudniej się obrabia i po 1 malowaniu podkładem trzeba ponownie przeszlifować , jednak taką czynność robi się prawie przy każdym rodzaju drewna .

mam do dyspozycji takie coś http://irma.pl/photos/article/kamienie%20szlifierskie%20na%2 0trzpieniu.jpg
Da radę tym to zrobić, bo niestety żadnej tarczy nie mam- byłem w sklepie się pytać o to ale mieli tylko okrągły papier ścierny...ale do czego ja to przyczepie:) Może wiesz Wobler, czy taki krążek można jakoś zamontować do wiertarki.....

Do wiertarki są specjalne krążki gumowe z taką ośką na które zakładasz ten okrągły papier ścierny .

O wlasnie dobre pytanie co do kleju, sam juz sie przezucam na wkrety <_< bo jednak stelarz przez calosc to dobra sprawa ale czasu troche trzeba poswiecic,a i kleju o wiele wiecej idzie,
ja kleilem poxipolem-dobry bedzie do wkrecania oczek?

dobry będzie taki przy którym urwie się żyłka, przypon, czy połamie wędzisko, a on nie puści :lol:

Kiedyś kleiłem poxipolem, teraz jednoskładnikowym super-glue - zdaje egzamin [patrz wyżej] i do tego jest szybki :D

No to git <_<
jutro wracam ze szkoly, sobie siadam wygodnie w piwnicy i ruszam z produkcja :mellow: bo do nowego sezonu na kropki juz duzo czasu nie zostalo :mellow:

zapomniałem dodać - moim zdaniem ważne jest żeby otwory były wywiercone takim wiertełkiem, żeby oczka wkręcały się na sztywno, a nie wchodziły luzem :D

[quote]
[/quote]
Hmm, drewno sosny nie nadaje się do woblerów. Łuszczy się, łatwo pęka wzdłuż słojów i puchnie w kontakcie z wodą.

Wczoraj skończyłem lakierować mojego kolejnego brzydalka. Wykonany jest z sosnowej listewki(mimo wcześniejszych obaw, materiał ten okazał się bardzo dobry-ciężki, troszeczkę twardszy od lipy ale ok) Woblerek nie jest najpiękniejszy, pierwszy raz robiłem z listewki wobka, a pozatym dawno nie malowałem farbkami więc efekt nie za dobry. Czekam na słowa krytyki....
Obciążenie jest punktowe(wywiercony otwór przed kotwiczką brzuszną i zalany cyną). Nie ma stelażu tylko wklejone są oczka.
http://www8.speedyshare.com/data/726934816/14307757/99251711 /DSC00486.JPG

http://www8.speedyshare.com/data/479458400/14307788/32740194 /DSC00473.JPG

http://video.google.pl/videoplay?docid=1943335588650278312&a mp;ei=b_5UScKqI42siALysZTmAg&q=wobler

Tutaj link do filmiku z tym woblerkiem

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...