wobler129 2,882 Report post Posted October 30, 2008 Poliwęglan 1mm da się wygiąć kombinerkami - tylko trzeba równo chwycić. pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
raf7 6 Report post Posted October 30, 2008 [quote]Witaj, Raf7. Widzę w Twoich wobkach gięte stery. Jak to robisz? Szukam jakiegoś fajnego patentu, bo ja miałem z tym kłopoty. Największym problemem było uzyskanie odpowiedniej temperatury. Zbyt zimne tworzywo gnie się w cały świat, a przegrzane... -wiadomo, bąbelki.[/quote] Normalnie na zimno - to akurat jest 2mm poliwęglan i bez problemu gnie się na zimno. Fakt, że wyginam go w imadle (takim modelarskim) łapiąc przez cienkie gumowe podkładki (żeby nie porysować), które z resztą są z reguły w komplecie i gnę spokojnie ręką. A taki 1mm czy 0,8mm to tak jak koledzy pisali - tylko w kombinerkach. I nic się z nimi nie dzieje - żadnych śladów, pęknięć czy zmętnień. Share this post Link to post Share on other sites
patu 8,491 Report post Posted October 31, 2008 @slider, jak żywa, super robota... co do oklejania korpusów wobków skórą ryb - poroniony pomysł Share this post Link to post Share on other sites
abarth7 4 Report post Posted November 4, 2008 W artykule o robieniu jerków jak surowiec podany jest buk,orientujecie się Panowie czy lipa będzie dobra?Czy za miękka? Może było już gdzieś to napisane,ale jestem leniwy Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted November 4, 2008 [quote]W artykule o robieniu jerków jak surowiec podany jest buk,orientujecie się Panowie czy lipa będzie dobra?Czy za miękka? Może było już gdzieś to napisane,ale jestem leniwy [/quote] Hej Pewnie dlatego tam jest napisane ze buk ponieważ te drewno tonie. Możesz zastosować lipę lecz będziesz musiał ja bardziej obciążyć niż z buku. Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
abarth7 4 Report post Posted November 4, 2008 Oki,na taką odpowiedź liczyłem,dzięki Slider Poważny argument przemawiający za bukiem Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted November 4, 2008 Jeszcze jedna rada. Jeśli chcesz robić Jerki z buku to korzystaj z narzędzi elektrycznych takich jak szlifierka itp ręcznie wychodzi to trochę gorzej i wolniej. Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
abarth7 4 Report post Posted November 4, 2008 Jak tak dalej pójdzie to mnie z domu wygonią z tymi badylami,dechami itp.Narzędzia mam,więc powinno być ok Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted November 4, 2008 Ja mam to już za sobą Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted November 6, 2008 A to moje pierwsze jerki albo coś podobnego , mają od 35 do 37 gram i 8 ,- 8,5 ,- 9,3 cm . Share this post Link to post Share on other sites
abarth7 4 Report post Posted November 6, 2008 Jak dla mnie-bomba.Testowane? Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted November 7, 2008 Już po testach , wydaje mi się , że praca ich jest zadowalająca . Mam filmiki , ale może dopiero jutro je wkleję na odpowiedni portal . Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted November 9, 2008 Filmiki już wklejone oto one : 1. http://pl.youtube.com/watch?v=-Cyc3rqxA_g 2. http://pl.youtube.com/watch?v=NdlLFfMvcjQ 3. http://pl.youtube.com/watch?v=suZgS5ln-kg 4. http://pl.youtube.com/watch?v=9o9_Mw-q7Qc Share this post Link to post Share on other sites
mare7 1 Report post Posted November 9, 2008 co myslicie o moim pierwszym wobku jeszcze nie lakierowany Share this post Link to post Share on other sites
seba11 1 Report post Posted November 10, 2008 Woblery mojego przyjaciela Share this post Link to post Share on other sites
Włóczykij 177 Report post Posted November 11, 2008 Bardzo sympatyczne, Ciekaw jestem jak pracują i jakiej wielkości są? Ideałem był by taki woblerek ze zgaszona pracą (drobne migotanie) i wielkości 10-12cm Share this post Link to post Share on other sites
seba11 1 Report post Posted November 12, 2008 Dwa od góry: 7cm, ten na dole: 5,5 cm. Praca, drobna, migotliwa, taka jaką przeważnie lubi sandacz, nie licząc dni kiedy woli coś o grubszej akcji Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted November 12, 2008 Po letnim remoncie prawie wszystkie materiały i narzędzia do wobków mi zaginęły Lecz powoli zaczynam wszystko zbierać, kupować i niedługo zacznę zimowe strugania Jeszcze tylko temperatura musi zejść poniżej 0, a moja dusza zapragnie nożyka Jakoś tak mam... Share this post Link to post Share on other sites
Włóczykij 177 Report post Posted November 12, 2008 A ten Znajomy nie robi ciut większych? 7cm to tak pod klenia Share this post Link to post Share on other sites
seba11 1 Report post Posted November 12, 2008 Robi różne wielkości woblerów, akurat te na zdjęciu są takie, co do sandacza najwięcej tych ryb złowiłem na 7cm woblery Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted November 18, 2008 Dziś pierwszy raz zdrowo przymroziło - u mnie rano było około -5 stopni i kałuże były całe zamarznięte aż to ziemi A gdy Wobler129 czuje mróz to łapie za nożyk... Prototyp - dokładnie 10,5cm, przewidywana waga około 40g - miejsca na wlew ołowiu zrobione i dziś zalewam je ołowiem Musze z dumą przyznać, że zacząłem wyważać wobki z głową - ten model podczas prowadzenia i opadania ma się kolebać - coś jak Fatsiak Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted November 18, 2008 no widze wobler ze ladnie przymrozilo u ciebie u mnie tez troszke przymrozilo dzis a tak co do wobka to bedzie chyba fajna maszynka sam bym z checia sie pobawil w nowe modele ale narazie robie pstragowe bo juz sie szykuje do nowego sezonu zobacze jak kiedy bede mial czas to cos wstawie Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted November 18, 2008 [quote]no widze wobler ze ladnie przymrozilo u ciebie u mnie tez troszke przymrozilo dzis a tak co do wobka to bedzie chyba fajna maszynka sam bym z checia sie pobawil w nowe modele ale narazie robie pstragowe bo juz sie szykuje do nowego sezonu zobacze jak kiedy bede mial czas to cos wstawie[/quote] Z małymi chyba już nie będę się bawił Zaraz dociążę wobka, potem zakleję rowek i jutro testy - sprawdzę jak pracuje Share this post Link to post Share on other sites
adzio 0 Report post Posted November 18, 2008 No to po testach daj znac co i jak bo sam jestem ciekawy jak takie cudo bedzie chodzic nie wiem moze sam tez cos takiego wykombinuje bo juz pomalu uklada mi sie plan Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted November 18, 2008 [quote]No to po testach daj znac co i jak bo sam jestem ciekawy jak takie cudo bedzie chodzic nie wiem moze sam tez cos takiego wykombinuje bo juz pomalu uklada mi sie plan [/quote] Ja latem naszkicowałem parę projekcików Mam w planie zrobić podobnego wobka jak zeszłej zimy - takiego, który pracuje jak rybka Ala Javallon. Warto zobaczyć - to ten zeszłoroczny: http://www.wrzuta.pl/film/AdXpKuTOSZ/ Share this post Link to post Share on other sites