wobler129 2,882 Report post Posted July 23, 2008 Witam po... przerwie Proszę doradźcie mi jak wykonać tego woblera... Czy zrobić bezsterowca? Jak tak to gdzie umieścić oczko do mocowania agrafki? Czy może koniecznie zrobić wobka ze sterem? Kompletnie nie wiem czy wobler będzie pracował jako bezsterowiec... Nigdy nie robiłem czegoś takiego Wobler ma być pływający... Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted July 23, 2008 Oczko numer 1 i bez steru Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
elpojo 230 Report post Posted July 23, 2008 [quote] Oczko do zaczepiania obowiązkowo w sterze by pracował jak najgłębiej... Kolorystyka a'la kiełb czyli coś wpadającego w okopcone srebro. Waga na styk PŁYWAJĄCY/NEUTRALNY. Praca oszczędna, nie szeroka o drobnej, niegasnoącej i wyczuwalnej amplitudzie. Oto mój ideał [/quote] No to narobiłeś mi roboty na najbliższe 2 lata [/quote] ...ależ skąd. Udało Ci się to za 1 razem Na myśl o zielonych i czarnych tygryskach moje brzany aż się trzęsą Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 23, 2008 [quote]Oczko numer 1 i bez steru [/quote] I będzie pracował pod powierzchnią wody? Dodam jeszcze raz - wobek ma być pływający Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 312 Report post Posted July 23, 2008 Przy oczku numer 1 dałbym ster. Wtedy wobek powinien chodzić płytko (przy sterze w miejscu w którym wkleiłeś). Natomiast czy zrobić bezsterowca? Tu już nie ma tak klasycznych zasad. Może na to wpłynąć zarówno obciążenie jak i szerokość wobka. Pomijam świadomie umiejscowienie oczka. Skoro wobler ma być pływający to przy bezsterowcu możesz mieć problem z wciągnięciem wobka pod wodę gdy będziesz miał nisko umieszczone oczko. Jest tu jeszcze kwestia obciążenia - czyli jak wobek gotowy, z kotwicami będzie w wodzie zachowywał pozycję. Najlepiej zrobisz, jak przed wklejeniem obciążenia i stelażu raz polakierujesz kształtkę (dla ochrony) a później prowizorycznie (np gumką) podwieszaj obciążenie. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że będzie ono w gotowym wobku dużo wyżej. Podobnie możesz zrobić z przednim oczkiem. Gdy już wszystko na sucho sprawdzisz - możesz działać dalej. Miłej zabawy Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 23, 2008 Dzięki za info - czyli chyba tak jak myślałem... Wobek ma być skierowany głową ku wodzie, a nad wodę ma wystawać tylko tył? I wtedy dać troszkę wyżej oczko i wobler powinien wejść po powierzchnię wody? Share this post Link to post Share on other sites
Rutt 4 Report post Posted July 23, 2008 widze ze coś sie wreszcie ruszyło fajnie Ja od czasu kiedy ostatnio coś pokazywałem zrobiłem ze 30 woblerów - musze porobić im fotki Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 312 Report post Posted July 23, 2008 [quote]Dzięki za info - czyli chyba tak jak myślałem... Wobek ma być skierowany głową ku wodzie, a nad wodę ma wystawać tylko tył? I wtedy dać troszkę wyżej oczko i wobler powinien wejść po powierzchnię wody?[/quote] Po prostu musi być powierzchnia która wciągnie wabik pod wodę (ewentualnie masa i dynamika). Powierzchnia ta musi być na tyle duża, by pokonać naturalną tendencję bezsterowców do wyjeżdżania do powierzchni (powierzchnia od głowy do brzuszka) oraz linkę która ma takie same tendencje. Przy kształcie Twojego wobka możesz uzyskać pracę podobną do fatso ale przy zupełnie innym obciążeniu. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe (pamiętaj o masie ogonka). Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 23, 2008 [quote title=Sławek napisał(a) dnia Wed, 23 July 2008 08:59][quote]Dzięki za info - czyli chyba tak jak myślałem... WPrzy kształcie Twojego wobka możesz uzyskać pracę podobną do fatso ale przy zupełnie innym obciążeniu. [...] (pamiętaj o masie ogonka).[/quote] Możesz mi to jakoś pokazać? Jak takie rozmieszczenie obciążenia miało by wyglądać? Dziękuję Ci z bardzo, że mi pomagasz. Jesteś WIELKI Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 24, 2008 Dzięki wielkie. Teraz muszę tylko po lipę śmignąć Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 24, 2008 Hmmm... po lipę jeszcze nie pojechałem Ale mam nowy szkic - coś takiego? I czy pokrywy skrzelowe są ok i czy nie wystają za bardzo? Share this post Link to post Share on other sites
artur650 0 Report post Posted July 24, 2008 A to nowe wzory kalkomanii na jerki 8cm Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 24, 2008 Mmm... uwielbiam takie naturalne kolory Ale nie można powiększyć zdjęć i za bardzo ich nie widzę Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted July 24, 2008 no szkoda ze nie mozna powiekszyc ale i tak sa git Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted July 25, 2008 moje ostatnie -na potoka dlugosc od 4 do 5 cm -przy okazji zrobilem 3 na pana boleslawa dl od 6 do7 cm:p -na koniec mam 5 wobkow na szczupa badz trotke wszystkie w granicach 7 cm:p Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 25, 2008 Piękne Jak je malujesz? Te wobki z pierwszego foto? Spraje i jakaś siatka tak? Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted July 25, 2008 Tak zgadza sie spraye i siatka Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted July 25, 2008 i jeszcze jeden Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted July 25, 2008 [quote] Oczko do zaczepiania obowiązkowo w sterze by pracował jak najgłębiej... Kolorystyka a'la kiełb czyli coś wpadającego w okopcone srebro. Waga na styk PŁYWAJĄCY/NEUTRALNY. Praca oszczędna, nie szeroka o drobnej, niegasnoącej i wyczuwalnej amplitudzie. Oto mój ideał [/quote] No to narobiłeś mi roboty na najbliższe 2 lata [/quote] ...ależ skąd. Udało Ci się to za 1 razem Na myśl o zielonych i czarnych tygryskach moje brzany aż się trzęsą [/quote] Właśnie przyjechałem spowrotem i mogłem poczytać w temacie , tygryski z którego zdjęcia tak zniewalają Twoje brzany ? Share this post Link to post Share on other sites
CEBUL 1 Report post Posted July 25, 2008 @Lanio ten środkowy na bolesławy fajny!!! Kombinowałeś już coś z nim? Skuteczny? Przynajmniej na takiego wygląda Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted July 25, 2008 jeszcze nic z nim nie kombinowalem, zobacze moze jutro sie gdzies wybiore na bolka to sie zobaczy Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted July 29, 2008 Kolejny projekt to wobler na wzór Javalonu W zeszłym sezonie wydłubałem coś podobnego i pracował mniej więcej tak: [b]>>>FILMIK<<<[/b] Jednak po ostatecznym wklejeniu stelażu... Oczka od stelażu na łączach były troszkę krzywe i wobler nie pracował jak trzeba Wkleiłem ster, ale to już nie to samo... Teraz się uda! Tzn. zacznę jesienią - zimą... Mam jeszcze projekty innych wobków typu Fatso - Slider Share this post Link to post Share on other sites
Rutt 4 Report post Posted August 26, 2008 część z nowej serii reszta niebawem... Share this post Link to post Share on other sites