Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

te tło to już mój znak rozpoznawalny - wszystkie wobki w galerii na stronie mam własnie na takim tle :lol:

EDIT:

dwa nowe, typowe woblerki :D

Ukleja:
http://img256.imageshack.us/img256/730/ukleja1vs3.jpg

i wobler o wdzięcznej nazwie denaturat
http://img256.imageshack.us/img256/8013/denaturat1yh4.jpg

Może ja pochwalę się swoimi wypocinami. Seria robiona z przerwą kilkumiesieczną, długośc to ok 8 do 9,5 cm. Materiał to balsa, ster z aluminium. Jeszcze przed nimi kilka kąpieli w lakierze i będą w lipcu (dopiero) próby. Cała robota z malowaniem to akryl i sporo lakieru różnego rodzaju - z brokatem lub bez. W tym mają już 4 warstwy żadkiego pokostu, oraz 3 warstwy podkładu akrylowego, 3 lub 4 warstwy widocznego koloru właściwego i już 3 lakieru (taki jaki miałem z utwardzaczem).
Dzięki i pozdrawiam.

Witaj Albert na Forum.
Widzę, że czerpiesz inspirację z wyrobów, z okolic Roztocza. Fajne wobki.

[b]Albert[/b] a napiszesz coś więcej o tym malowaniu? Jeśli dobrze rozumiem, to mieszasz farby akrylowe z lakierem i nieraz brokatem? :D

Dziękuję bardzo za oceny. Brałem przykład z woblerów z Lublina - ogólnie, poniewąz w Lublinie nie tylko tzw. Morel-team robią wręcz dzieła sztuki. Co do Farby to w głównej mierze moje poszukiwania interesujących mnie lakierów zakończyłem w babskim sklepie z lakierami. Jest tam mnóstwo wręcz kieniecznych do tego rzeczy no i za niewielkie pieniądze. Mam pare sztuk morelek ale z lat gdy jeszcze były do dostania w niewielkich egrzemplarzach w 2 sklepach w Lublinie. Zaobserwowałem, że podstawową zasadą jest warstwowośc nakłdania akrylu a między nimi idzie lakier najlepiej zabarwiony w kolorach naturalnych ewentualnie z brokatem. I tak też zrobiłem. Z barwieniem lakieru nie eksperymentowałem ponieważ najczęsciej się ścina, więc poszukałem i mam już foworytów wśród lakierów do paznokci. Jak będę miał chwile czasu to wrzucę coś jeszcze z moim wypocin - może coś z moich na głęboką wodę - takie ala podróby warszawskisko/zegrzyńskich olbrzymów (zainetresowani wiedza o jakich woblerach mowa).
dzięki i pozdrawiam.

[quote]

@Rutt
A ty znowu mnie dobijasz tym denaturatem :mellow: :lol:

Pozdrawiam
Slider
[/quote]

jak sie sprawdzą, to podrzuce Ci jakiegoś jak zechcesz :D Z tym że dopiero jak ten wzór malowania sie sprawdzi :mellow:

Cześć Albert i witam na forum. Bardzo ładne robisz wobki! Co na nie łowisz?

Pozdrawiam
Remek

[b]Albert[/b] jesteś świetny - a wiesz czemu? Bo dzielisz się z Nami Swoją dużą wiedzą - tak trzymaj :D Na pewno się nic z tego nie zmarnuje bo zawsze czytam uważnie - a teraz Twoje teksty będę czytał szczególnie uważnie

[quote]
[b]Albert[/b] a napiszesz coś więcej o tym malowaniu? Jeśli dobrze rozumiem, to mieszasz farby akrylowe z lakierem i nieraz brokatem? :D
[/quote]

Zgadzam sie z kolega, takich ludzi jak najwięcej :D Super są twoje wobki!!!

Mam prośbę czy mógłbyś zrobić jedna fotkę trochę lepszej jakości jednego woblera aby było wszystko dokładnie widać(chodzi mi o malowanie) :D

Pozdrawiam
Slider

Dzień dorby pozwolę sobie załaczyć jeszcze kilka zdjęć moich woblerów. Dziekuję ponownie za oceny. W odpowiedzi - tą zaprezentowaną partię (nie mylić na Boga z polityczną) robiłem z myslą o Nieliszy, pozwolę sobie również zaprezentować serię zrobioną z mysla o Białym koło Włodawy.
Pozdrawiam.

I jeszcze pare. W tym jedno zdjęcie z moich starych serii - topowy oklejak - kształem zblizony do jugoli (przynajmniej takie były zamierzenia twórcy). Tutaj już materiał to lipa.
pozdrawiam.

Juz ostatnie, pozostałe zdjęcia duzych woblerów na błęboka wodę, w tym jeden oryginał zapewne widać od razu. Ja darowałem sobie wyciskanie łuski, mimo iż wizualnie daje to duży efekt. A prosze zwóróc uiwagę na oryginalne, mojego pomysłu, oczy (zapewne nie mają żadnych walorów praktycznych) zrobiłem je z żywicy wlanej do pustym plaskitowych pasku po lekarstwach - wodłanie witaminach; po wyschnięciu oczy - ładne połówki kulek z czarnym punktem w środku wypycha się i można przyklejać do korpusów. Mam nadzieję, że spotkają mnie przychylne oceny z Waszej strony. Wszystkie poza tymi quasi-jugolami nie były jeszcze w prawdziwej wodzie.
Pozdrawiam!!!!

Albert - fajne! A na ile schodzą te:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=9276&

Pozdrawiam
Remek

kurde ladniutki nie ma co... takiego to ja bym chcial miec :mellow:

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...