lukexio 1 Report post Posted February 20, 2008 @WOBLER-W1 i @wobler129 to zrob zalozyc wlasny firma produkcja wobler Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 W ogóle wobler129 jakoś szybko te wobki robisz U mnie to trwa czasami miesiącami aż skończe. Swoją droga to męcząca robota.. Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted February 20, 2008 Benito to zależy jaka masz technikę robienia i jaka masz wprawę. Niektórzy robią długo a nie którzy krotko. Ja np robie rożnie woblery czasem dłużej czasem krócej Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted February 20, 2008 [quote]Benito to zależy jaka masz technikę robienia i jaka masz wprawę. Niektórzy robią długo a nie którzy krotko. Ja np robie rożnie woblery czasem dłużej czasem krócej Pozdrawiam Slider [/quote] swego czasu rozmawialem z Leszkiem Dylewskim (nawet sie u nas zalogowal ) pytalem ile go wychodzi tak srednio jeden wobler - w przeliczeniu na roboczo godzine... przyznam szczerze ze sie zdumialem gdy mi powiedzial ze ok 4h - ale on nie podchodzi do mniejszej ilości niż 100 sztuk bo to malo oplacalne PS> przy okazji pozdrawiam Cię Leszku - bo wiem,że to przeczytasz Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted February 20, 2008 [quote]@WOBLER-W1 i @wobler129 to zrob zalozyc wlasny firma produkcja wobler [/quote] Da się zrobić Ale najpierw musiałbym opanować metodę z wobkami z formy Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]Benito to zależy jaka masz technikę robienia i jaka masz wprawę. Niektórzy robią długo a nie którzy krotko. Ja np robie rożnie woblery czasem dłużej czasem krócej Pozdrawiam Slider [/quote] Najgorsze są woblery ze sterem, nienawidze robić tych szczelin na ster i w ogóle samych sterów i to opóźnia pracę:x Tak długi czas może wynika z tego, że moje farby tak długo schną (mam chyba jakieś trefne) i z innych przeróżnych napotykanych utrudnień. Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]Benito to zależy jaka masz technikę robienia i jaka masz wprawę. Niektórzy robią długo a nie którzy krotko. Ja np robie rożnie woblery czasem dłużej czasem krócej Pozdrawiam Slider [/quote] swego czasu rozmawialem z Leszkiem Dylewskim (nawet sie u nas zalogowal ) pytalem ile go wychodzi tak srednio jeden wobler - w przeliczeniu na roboczo godzine... przyznam szczerze ze sie zdumialem gdy mi powiedzial ze ok 4h - ale on nie podchodzi do mniejszej ilości niż 100 sztuk bo to malo oplacalne PS> przy okazji pozdrawiam Cię Leszku - bo wiem,że to przeczytasz [/quote] 100 sztuk Dodam, że te woblery są z balsy bądź lipy to faktycznie jest wyczyn! Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 20, 2008 Moje łamańce są już po testach i po drobnej modernizacji.Obydwa były nieźle dociążone bo chciałem żeby szybko tonęły i popełniłem błąd .Do środkowej części dałem za dużo ołowiu i prawie na całej długości tego segmentu .Spowodowało to ,że łamaniec pracował za słabo i się zacinał na pierwszym przegubie.Na szkicu rysunek A , wektory nad nim pokazują jak się załamywał we wodzie . Modernizacja polegała na tym , że wywierciłem nadmiar ołowiu , powstałą dziurę wypełniłem dobrze dopasowanym kołkiem drewnianym . Następnie naniosłem brakującą farbę w odpowiednim kolorze i teraz jest wszystko OK ! W środkowym segmencie pozostawiłem obciążenie jak na rysunku B Zabieg ten spowodował znaczne poprawienie pracy łamańców , teraz jest pełna satysfakcja . Share this post Link to post Share on other sites
warciak 5 Report post Posted February 20, 2008 @Benito Piękny poperek podaj wymiary i przybliżona gramature a Top Waterowiec z paroletnim stażem powie Ci czy się na da . P.S.Może coś pomoge widze,że czasu nie marnujesz pianka robi swoje.Myślałes nad stworzeniem czegoś ala mass marauder junior?? a tak wogóle to interesujące łamańce naprawde godne podziwu,ja z powodu braku czasu w tym roku zrobiłem tylko wobki na klenie i jazie ,wkrótce się pochwale Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]@Benito Piękny poperek podaj wymiary i przybliżona gramature a Top Waterowiec z paroletnim stażem powie Ci czy się na da . P.S.Może coś pomoge widze,że czasu nie marnujesz pianka robi swoje.Myślałes nad stworzeniem czegoś ala mass marauder junior?? a tak wogóle to interesujące łamańce naprawde godne podziwu,ja z powodu braku czasu w tym roku zrobiłem tylko wobki na klenie i jazie ,wkrótce się pochwale [/quote] Dzięki wymiary 6 cm a grubaśny tak na 2 cm w najszerszym miejscu. Waga- jakieś 3 gram bo niedociążony w ogóle Musze ołów skombinować bo mam bardzo mało. Myślałem, lecz nie wymyśliłem żadnego ciekawego kształtu. Ale pomyśle nad tym dzisiaj. Pokażę kilka fotek z woblerami idącymi do forem. Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 Wobki niepolakierowane miały być dla mifka na głowatke, ale miałem problem żeby zdobyć gips na formy a dopiero teraz przekonałem się, że zwykły gips tez się nadaje. Ale te wobki równie dobrze moga być na szczupłego. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted February 20, 2008 benito normalnie jeszcze przed kolorowaniem wyglądają zaje***fajnie czekam z niecierpliwością na foty odpicowanych !! Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]benito normalnie jeszcze przed kolorowaniem wyglądają zaje***fajnie czekam z niecierpliwością na foty odpicowanych !! [/quote] Dzięki! Nie wiem kiedy to dopicowanie nastąpi ale postaram się jakoś fajnie je ozdobić Niektóre może nawet uczynię łamańcami Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted February 20, 2008 [quote]benito normalnie jeszcze przed kolorowaniem wyglądają zaje***fajnie czekam z niecierpliwością na foty odpicowanych !! [/quote] Dzięki! Nie wiem kiedy to dopicowanie nastąpi ale postaram się jakoś fajnie je ozdobić Niektóre może nawet uczynię łamańcami [/quote] benita ja ciagle sie łudzę, że coś sie jeszcze urodzi z naszej współpracy... ciężkiej bo ciężkiej i niemal na wymarciu ale... moze jednak cosik... Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]benito normalnie jeszcze przed kolorowaniem wyglądają zaje***fajnie czekam z niecierpliwością na foty odpicowanych !! [/quote] Dzięki! Nie wiem kiedy to dopicowanie nastąpi ale postaram się jakoś fajnie je ozdobić Niektóre może nawet uczynię łamańcami [/quote] benita ja ciagle sie łudzę, że coś sie jeszcze urodzi z naszej współpracy... ciężkiej bo ciężkiej i niemal na wymarciu ale... moze jednak cosik... [/quote] @mifek narazie jest okres ochronny na szczupaka i jest jeszcze czas na zrobienie woblerków:p Muszę tylko skompletować odpowiednie materiały, których mi zabrakło Share this post Link to post Share on other sites
warciak 5 Report post Posted February 20, 2008 Poperek żeby latał na odpowiednią odległość musi mieć 8-9 gram inaczej będzie latał po pudełku .Łowienie z powierzchni jak sama nazwa wskazuje tyczy się ryb przebywających blisko powierzchni ,znacznie łatwiej przechytrzyć drapieżnika nie wchodząc mu na głowę niż depyając po niej.Weż to pod uwage ,według mnie najlesze są wabiki 10 cm i jakieś 12 gr.Ładnie latają i nie wpadają do wody jak orka. Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 20, 2008 [quote]@WOBLER-W1 i @wobler129 to zrob zalozyc wlasny firma produkcja wobler [/quote] Lukexio - nie wiem czy to miało by sens , rynek jest tak zawalony różnej maści woblerami, że nie wiadomo czy kiedykolwiek udało by się przebić. Kiedyś myślałem o tym ala mi przeszło . Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted February 20, 2008 A to mój prawie skończony wobler nie wiem czy go można nazwać swimbaitem, wobler jak wobler. Przepraszam za jakość zdjęć poniewaz robione w domu przy świetle lampki Co sadzicie? Jak już będzie skończony zrobię lepsze fotki Pozdrawiam Slider Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]Poperek żeby latał na odpowiednią odległość musi mieć 8-9 gram inaczej będzie latał po pudełku .Łowienie z powierzchni jak sama nazwa wskazuje tyczy się ryb przebywających blisko powierzchni ,znacznie łatwiej przechytrzyć drapieżnika nie wchodząc mu na głowę niż depyając po niej.Weż to pod uwage ,według mnie najlesze są wabiki 10 cm i jakieś 12 gr.Ładnie latają i nie wpadają do wody jak orka. [/quote] Będzie miał może ponad 10 gram Wiec mam głęboką nadzieję, że się sprawdzi Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted February 20, 2008 Na lekcji Języka polskiego troszkę mi się nudziło i... 45mm dwuczęściowy SDR - dość masywny. Z myślą o okoniach z głębszych miejsc I tutaj praca nowego wobka - bardzo ciężki, a mimo to pływa [b]FILMIK[/b] Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 [quote]Na lekcji Języka polskiego troszkę mi się nudziło i... 45mm dwuczęściowy SDR - dość masywny. Z myślą o okoniach z głębszych miejsc I tutaj praca nowego wobka - bardzo ciężki, a mimo to pływa [b]FILMIK[/b] [/quote] ja mam tak na matmie Share this post Link to post Share on other sites
benito 8 Report post Posted February 20, 2008 @wobler129 Bardzo fajny wobler! Fajnie chodzi, na pewno będzie skuteczny Share this post Link to post Share on other sites
wobler129 2,882 Report post Posted February 21, 2008 Dziś testy mojego Predatora Będzie oczywiście filmik Share this post Link to post Share on other sites
Lanio 0 Report post Posted February 21, 2008 Juz sie nie moge doczekac filmiku ciekawe jak pracuje Share this post Link to post Share on other sites
Zelldo 229 Report post Posted February 21, 2008 No widze panowie że, Rapala sie chowa . Ja czekam na aerograf, chwile wolnego czasu i trzeba będzie dokończyć i moje zgredki Share this post Link to post Share on other sites