Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

widzę, że pewne schematy są takie same na początku. Człowiek struga wszystko to co mu się w głowie urodzi, maluje, cuduje i wychodzą z tego różne dziwolągi z których czasem niektóre stają się z jakiś powodów bardziej skuteczne od innych. Tu właśnie nastaje najfajniejszy czas dlaczego? i zaczyna się właściwa praca nad świadomym kształtowaniem wabika.
Jak już zacząłeś i się nie zniechęcisz za szybko to wejdzie Ci w krew i w Twoim pudełku będą wobki unikatowe.
Mi niestety w tą zimę pozostaje podziwianie pracy innych strugaczy, ale mam zamiar to nadrobić i uzupełnić pudełko wraz z roztopami :lol:

A to moje insekty

Musze popracować przy malowaniu nad tym aby nie nakładać za dużo farby na pędzel.
Aerograf z kompresorem kupiłem jakiś czas temu, nawet mam nastruganych trochę korpusów z lipy i balsy ale nie mam kiedy pomalować (urodził mi się syn i maluch zabiera cały wolny czas).
Apropo lipy. Sam kiedyś pisałem gdzie we Wrocławiu można kupić jednak źródełko wyschło a ceny na allegro są z kosmosu.
Wie może ktoś gdzie we Wrocławiu lub okolicy można kupić drewno lipowe. Tylko nie całe kłody, mogą być deski to sobie sam potnę na listewki.

Dzisiaj testowałem nowe wobki Boleniowe{Korpusy}.Fajna pogoda,spacerek,ryby nie przeszkadzały.Woby pięknie chodzą zero odpadu.

Test w warunkach extremalnych :huh: ,jeziorko troszke zamarznięte :mellow: zero odpadu to jest to,opanowałeś swoje modele do perfekcji,powtarzalnośc,praca itd.A jak tam skórki <_<?

Paweł po prostu miałem/mam dobrego nauczyciela :D .
Andrzej testy na rzece-Soła-jezioro skute na amen,tym czasem pracuje nad malowaniem,wersja undead tylko na zamówienie :D
Na fotkach surówka jeszcze daleka droga do ukończenia ale będzie dobrze i nowy model 5centymetrowy na początek sezonu.

Szanowni majsterkowicze wiem że było tego trochę w tym wątku, ale mam takie szybkie pytanie, czy taka żywica nada się na formę dla woblerów piankowych??

http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epidian-5-0-5kg-utwa-pac -0-4kg-i1376762316.html

Jeśli nie zabardzo się nadaje to co polecacie :D
Z góry dziękij za odp :D pozdrawiam

No i przymiarka do UL.Będą to strzebelki 2,5 cm waga z 2,5g-3g przynęty UL będą posiadały zajebisty design z wyjebistą pracą i ogólnie zajebiście czasu mnie kosztowały-malowanki bez skóry!!!

No widzę Tomy szykujesz arsenał na bolki podczas łowienia na moje pchły ... warto !!! wiem z doświadczenia

bolek 76 cm na tango i żyłce 0,14 pokrywa wszystkie hole w roku na mocnym sprzęcie ... 2 lata temu .. dawno i nieprawda

Zobaczymy może coś z tego będzie :D ale najlepiej czuję się robiąc woby w takich gabarytach-Megalodon bezsterowiec 15cm waga no w sumie nie za wielka 24g ale chodzi pięknie :D .Wobek będzie tylko w wersji malowanej ale full wypas.Materiał topola,stelaż drut nierdzewny 1,2mm.

Tomy poczekaj chwilę, pobiegnę do banku jutro po małe co nie co, coby starczyło mi na wszystkie Twoje nowości! :lol:

Witam
Wcześniej wedkowałem tylko metodą spławikową,ale około miesiąca temu o spinningu opowiadał znajomy i mnie to zaciekawiło i postanowiłem od następnego sezonu spinningować a, teraz zrobić kilka przynęt:
Oto moja pierwsza sztuka:
http://zapodaj.net/07016885a2c4.jpg.html
Po pierwszej ocenie mojego kolegi gdyby był większy to byłby kiler na szczupaki wielce się zdziwiłem ale co wy o tym powiecie.
Opis tech.
Zrobiony jest z lipy,ster z płyty CD/DVD, oczka z drutu nierdzewnego. waga ok.5g(zapomniałem dodać obciążenie.Ale chyba mogę go dociążyć na samym końcu przyponu?):blush::( :( ,a długość ok.5cm i bardzo agresywna praca.

Jak na pierwszy wyrób, to nieźle. Ja parę lat temu robiłem stery z płyty cd, ale niestety - cała płyta jest bardzo mocna - ster z niej wycięty niestety nie - łamie się bardzo szybko. Fajny pomysł z oklejaniem. Co do dociążenia, to jeśli wobek pracuje dobrze, to ja bym niczego nie zmieniał i stosował go w płytszych miejscach. Dociążenie przed samym wobkiem zgasi jego pracę.
P.S. Witamy na forum.

kiler jest fajnie, ale ten ster to się na Tobie prędzej czy później zemści :D niestety tego typu tworzywa lubią pękać :(

Guest
Kiler, nie przejmuj się zbytnio tylko dłub dalej... JA się jeszcze nie bardzo mam czym chwalić ale zaczynałem od korpusu z kory sosnowej i steru z cieniutkiej ostruganej listewki. Na działce nie bardzo miałem narzędzia do dłubania a nożem wszystkiego się nie da.

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...