Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
TERMOS

Woblerowa wariacja

Recommended Posts

Mi się wydaje ze jeśli dasz obciązenie w ostatniej cześci ogonowej to ogon nie bedzie chodził bo bedzie za cieżki... musisz go chyba tak dociązyć zeby był jak najblizej neutralnosci :unsure: :unsure:

@Yeah te foty z rendgenami woblerów są super :mellow: Widać że w rozmieszczeniu obciążenie ważne jest nie tylko miejsce ale i jego kształt.

[quote]
Mi się wydaje ze jeśli dasz obciązenie w ostatniej cześci ogonowej to ogon nie bedzie chodził bo bedzie za cieżki... musisz go chyba tak dociązyć zeby był jak najblizej neutralnosci :unsure: :unsure:
[/quote]

wlasnie to probowalem napisac wczesniej:)

Dokładnie tak myślałem na początku - myślałem, że po moim obciążeniu wobek będzie schodził ku dołowi i pracował :unsure:

Ale jednak dociążę pierwszą i drugą część - trzeciej raczej nie. Czekam jeszcze na opinie innych speców :mellow:

Wobler trochę zmotywowałeś mnie do pracy nad jednym projektem woblera który już od dawna kreci sie u mnie w głowie. Wobler nie będzie miał tam 2,3 czy 4 segmenty tylko ponad 10 :D będzie to trudne ale jak szaleć to szaleć :lol: Projekt wstępny mam teraz teraz trzeba sie wsiąść za wykonanie :D

Pozdrawiam
Slider

[b]Slider[/b] lepiej pomysł przelej na papier w postaci szkicu, bo nie raz mi się zdarzyło przez noc zapomnieć :unsure:

A tutaj prawie gotowy model - tylko obciążenia brakuje - potem do lakieru i na testy :D

tylko jest w cudzysłowie, bo dobre rozłożenie obciążenie będzie najtrudniejsze :(

[b]FOTO[/b]

Wobler [b]SPOKO!!![/b] :mellow:

Nad tym projektem sporo myślałem kilka miechów porównywałem z firmowymi woblerami itp. Mogę powiedzieć jeszcze ze będzie miał ok 9cm. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
Slider

[quote]
Dokładnie tak myślałem na początku - myślałem, że po moim obciążeniu wobek będzie schodził ku dołowi i pracował :unsure:

Ale jednak dociążę pierwszą i drugą część - trzeciej raczej nie. Czekam jeszcze na opinie innych speców :mellow:
[/quote]
Dobrze myślisz - dociąż tylko pierwszą i drugą.Ja zrobiłem podobnej konstrukcji łamańca bezsterowca i chodzi nienagannie.
Pokazałem go w inntm temacie i filmiki z jego pracą.
Pozdrawiam.

[quote]
Wobler [b]SPOKO!!![/b] :mellow:

Nad tym projektem sporo myślałem kilka miechów porównywałem z firmowymi woblerami itp. Mogę powiedzieć jeszcze ze będzie miał ok 9cm. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
Slider
[/quote]

No,no 9 cm i 15 segmentów zadziwiasz mnie - jestem bardzo ciekaw i mam nadzieję ,że nie będziemy czekali zbyt długo.

Dzięki za odpowiedź.

Już wywierciłem miejsce na ołów - tylko go popołudniu wleję :D

Mój tok myślenia o dociążeniu jest taki:
gdy dam obciążenie po środku i z przodu to pierwsze dwa, dociążone segmenty będą zwrócone w jedną stronę, a niedociążony segment w przeciwną I wtedy powstanie praca rybki :mellow: Ale niestety to tylko teoria... :unsure:

PS
o jaka fajna liczba postów :lol:

Ja myślę ,że praca takiego łamańca polega na tym ,że pierwszy element wychyla się to w jedną to w drugą stronę powodując skręt spiralny następnych segmentów .

Oczywiście wychylenie + napór wody na pozostałe elementy powoduje ruch wężowaty.

Korpus łamańca jest już wystrugany i rozrysowany teraz tylko wystarczy pociąć. Z tego wszystkiego wyszło ze będzie miał 10 części ale i tak jest dużo. Jak sie uda to w planach będzie już na 100% 15 segmentów :D

Pozdrawiam
Slider

[b]WOBLER-W1[/b] też myślałem podobnie - mnie chodzi głownie o wężowy ruch, bo przy takim wobku wygląda to jak ryba :mellow:

[b]Slider[/b] czekam na foto - choćby ze stelażem.

[quote]
Model po teście - muszę go dociążyć jeszcze w przedniej i może środkowej części :D

[b]FILMIK[/b]
[/quote]
@wobler129 ten Twój Predatorek pracuje wybornie :D Chyba i ja się skuszę na jakiegoś łamańca. Jak mi cierpliwości starczy :lol:

Już jest dociążony - tak żeby tonął - za 10 min idę znów na test - nie wiem jak wpłynie na pracę obciążenie :D

[quote]
Już jest dociążony - tak żeby tonął - za 10 min idę znów na test - nie wiem jak wpłynie na pracę obciążenie :D
[/quote]
Super pracuje tylko faktycznie było za mało ołowiu bo się wykładał, czekamy na następny filmik.

Mój juz ma po nawiercane dziurki na stelaż i teraz tylko stelaż (32 oczka)i dociążenie i można tez iść na testy :D

Pozdrawiam
Slider

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...