Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Jakaś taka klucha wyszła  :wacko:

[url=http://images76.fotosik.pl/548/f254bac43031bb01.jpg]f254bac43031bb01gen.jpg[/URL]

Edited by marckus

:)  powoli ruszam z kolejnym zadaniem domowym. Moje pierwsze "piaskuny"... nie wiem czy sam bym sobie zaliczył, chyba trzeba poprawić.. Michał

[attachment=317744:P4250086.JPG][attachment=317745:P4250087.JPG]

Sandy jig, tym razem z dubbingu z sierści

[attachment=318172:DSC_1098.JPG]  [attachment=318173:DSC_1099.JPG]  [attachment=318174:DSC_1102.JPG]

Mam nadzieję, że już bliższe oryginału :)

elefant68 - niestety, na zdjęciach za wiele nie widać. Ale ostatnia mucha wygląda dobrze.

Brawo za kombinacje z tłem. Nawet za papier toaletowy. W makrofotografii różne cuda potrafią robić za dobre tło.

Mistrzem tego tematu jest mój kolega Tomek Pachlewski, przez kilka lat fotografujący muchy do Sztuki Łowienia. Ma w swoim portfolio wybitne zdjęcia reklamowe makro, np. gdzie tło stanowi fragment obudowy laptopa...

Na jego fotkach nawet metaliczny osad na powierzchni herbaty wygląda intrygująco.

bartkano - na fotkach za wiele nie widać, potrzebne zbliżenia. Z daleka na pierwszym zdjęciu muchy wyglądają przyzwoicie.

Do fotografii możecie użyć nawet skanera. Czasem daje całkiem niezłe efekty.

Łagodny Bizon - brawo. Muchy kapitalne. Co tam poprawiać?

Nawet ja nie bardzo mam do czego się przyczepić. Ocena - solidna piątka.

Co najwyżej kształt tułowia możesz doskonalić, wzorując się na naszym stepie Krystiana.

Dzięki Mirek,

Obydwa warianty wypróbuję w weekend na Koszarawie :)

A co do "CDC jig" może jak by przystrzyc trochę tułowik były by mniej kudłate, ale tak jak pisałem wcześniej, nie chciałem tego robić  :) 

Pozdrawiam

Ostatnio nie mam prawie wogóle wolnego czasu, więc nie mogę kręcić, ale jedną muszke udało się zrobić.
Hak nr 14
Główka 3.3mm
Niestety materiały nie są takie jak w stepie, bo musiałem szybko się spakować i złe dubbingi wziołem.
80bd119da9335ceegen.jpg

W międzyczasie pakowania wyjazdowego znalazłem chwilkę aby coś tam ukręcić  ;) Troszkę miałem wolnego od imadła ale pewnych rzeczy się już nie zapomina. Mirek moich dwóch ostatnich prac nie ocenił a zaliczył, także może i teraz mi się ślizgnie  :D Nie no wolałbym jakąś tam ocenę Sandy jiga usłyszeć.

Jeden ukręcony na haku 10 a drugi 12 

Trochę poszedłem na łatwiznę i pierwszego uwiązałem na haku 10 bo tylko takie jigowe mam. Drugi to już 14 tylko hak trochę inny. Generalnie mucha technicznie łatwa ale dobrać proporcję to już trochę doświadczenia trza mieć :)

Ps. No i barwy oszukane bo z błyskiem.

Edited by siatkaz

przemek1976 - spróbuj "kudłaczy". A może będą skuteczniejsze od chudziaków?

Mirek, właśnie wróciłem z Żywca, niestety Sandy póki co nie zrobiły kariery na Koszarawie. W ogóle nie było szału - rzeka wygląda jakby się jeszcze nie obudziła - potwierdzają to rozmowy ze spotkanymi muszkarzami. Jednak nie wróciłem "na pusto" w czasie dopołudniowej tury udało się wyjąć spod mostu kolejowego 45 cm klenia (na brązkę złotogłówkę) - cały i zdrowy wrócił pod most ;).

P.S.

Ta kudłata po kontakcie z wodą wygląda mocno robaczywie :).

Jak mówi stare przysłowie "pierwsze śliwki robaczywki"

[url=https://naforum.zapodaj.net/88826d42b572.jpg.html]88826d42b572.jpg[/url]

[url=https://naforum.zapodaj.net/1a6dd262fd20.jpg.html]1a6dd262fd20.jpg[/url]

[url=https://naforum.zapodaj.net/1d44d726da71.jpg.html]1d44d726da71.jpg[/url]

pisarz - wszystkie ładnie zawiązane, choć jak sam zauważyłeś w pierwszych było parę drobiazgów do poprawy.

Pięknie je poprawiłeś w kolejnych (przewijka, kształt tułowia).

Te z 30 kwietnia - świetne. Ogonki, kształt tułowia - szacun i kapelusz z głowy. W tym temacie to już sam możesz prowadzić wykłady.

Pomysł z żółtą przwijką dobry.

Ale z wczoraj ten oliwkowy (po prawej u góry) jest taki sobie... :)

Piotr123 - dubbing w nimfach trzeba troszkę wyczesać - szczoteczką, rzepem itd. Przy główce kształt do dopracowania, wygląda koślawo.

• Create New...