bartkano 37 Report post Posted April 26, 2016 Witam co taka cisza! Moje wersje Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
bartkano 37 Report post Posted April 26, 2016 (edited) [attachment=317553:DSC_5249.JPG] Edited April 26, 2016 by bartkano Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted April 27, 2016 (edited) Jakaś taka klucha wyszła :wacko: [url=http://images76.fotosik.pl/548/f254bac43031bb01.jpg][/URL] Edited April 27, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
Łagodny Bizon 106 Report post Posted April 27, 2016 :) powoli ruszam z kolejnym zadaniem domowym. Moje pierwsze "piaskuny"... nie wiem czy sam bym sobie zaliczył, chyba trzeba poprawić.. Michał [attachment=317744:P4250086.JPG][attachment=317745:P4250087.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted April 28, 2016 Sandy jig, tym razem z dubbingu z sierści [attachment=318172:DSC_1098.JPG] [attachment=318173:DSC_1099.JPG] [attachment=318174:DSC_1102.JPG] Mam nadzieję, że już bliższe oryginału :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 elefant68 - niestety, na zdjęciach za wiele nie widać. Ale ostatnia mucha wygląda dobrze. Brawo za kombinacje z tłem. Nawet za papier toaletowy. W makrofotografii różne cuda potrafią robić za dobre tło. Mistrzem tego tematu jest mój kolega Tomek Pachlewski, przez kilka lat fotografujący muchy do Sztuki Łowienia. Ma w swoim portfolio wybitne zdjęcia reklamowe makro, np. gdzie tło stanowi fragment obudowy laptopa... Na jego fotkach nawet metaliczny osad na powierzchni herbaty wygląda intrygująco. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 michaaaal - zaliczone. Ta druga wygląda ok, choć na przyszłość możesz spróbować zawiązać jeszcze chudszą wersję. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 bartkano - na fotkach za wiele nie widać, potrzebne zbliżenia. Z daleka na pierwszym zdjęciu muchy wyglądają przyzwoicie. Do fotografii możecie użyć nawet skanera. Czasem daje całkiem niezłe efekty. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 marckus - trochę klucha, ale ładna. Proporcjonalna. Spróbuj taką samą tylko na diecie (MŻ - najskuteczniejsza). Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 Łagodny Bizon - brawo. Muchy kapitalne. Co tam poprawiać? Nawet ja nie bardzo mam do czego się przyczepić. Ocena - solidna piątka. Co najwyżej kształt tułowia możesz doskonalić, wzorując się na naszym stepie Krystiana. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 przemek1976 - teraz to jest Sandy jig. Brawo. Te z CDC też mi się podobały, ale trochę były za włochate, jak na mój gust. Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted April 29, 2016 Dzięki Mirek, Obydwa warianty wypróbuję w weekend na Koszarawie :) A co do "CDC jig" może jak by przystrzyc trochę tułowik były by mniej kudłate, ale tak jak pisałem wcześniej, nie chciałem tego robić :) Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 29, 2016 przemek1976 - spróbuj "kudłaczy". A może będą skuteczniejsze od chudziaków? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 29, 2016 (edited) Moje pierwsza Sandy jig ukręcone tak trochę na szybko , dlatego sam widzę jeszcze wiele do poprawy :( . Edited April 29, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 30, 2016 (edited) Dzisiaj już bez pośpiechu i przy świetle dziennym :) . Kolejność nieprzypadkowa , tak ewoluowały moje Sandy jig. Edited April 30, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 30, 2016 (edited) Cały tydzień nie kręciłem much , to dzisiaj nadrabiam zaległości :) . Jeden zrobiony na bardziej bogato i oczywiści musiałem coś wykombinować :P . Edited April 30, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted April 30, 2016 Ostatnio nie mam prawie wogóle wolnego czasu, więc nie mogę kręcić, ale jedną muszke udało się zrobić. Hak nr 14 Główka 3.3mm Niestety materiały nie są takie jak w stepie, bo musiałem szybko się spakować i złe dubbingi wziołem. Share this post Link to post Share on other sites
maqu77 64 Report post Posted May 1, 2016 I znowu na ostatnią chwilę wstawiam swojego jiga. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted May 1, 2016 W międzyczasie pakowania wyjazdowego znalazłem chwilkę aby coś tam ukręcić ;) Troszkę miałem wolnego od imadła ale pewnych rzeczy się już nie zapomina. Mirek moich dwóch ostatnich prac nie ocenił a zaliczył, także może i teraz mi się ślizgnie :D Nie no wolałbym jakąś tam ocenę Sandy jiga usłyszeć. Jeden ukręcony na haku 10 a drugi 12 Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted May 1, 2016 (edited) Trochę poszedłem na łatwiznę i pierwszego uwiązałem na haku 10 bo tylko takie jigowe mam. Drugi to już 14 tylko hak trochę inny. Generalnie mucha technicznie łatwa ale dobrać proporcję to już trochę doświadczenia trza mieć :) Ps. No i barwy oszukane bo z błyskiem. Edited May 1, 2016 by siatkaz Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted May 2, 2016 przemek1976 - spróbuj "kudłaczy". A może będą skuteczniejsze od chudziaków? Mirek, właśnie wróciłem z Żywca, niestety Sandy póki co nie zrobiły kariery na Koszarawie. W ogóle nie było szału - rzeka wygląda jakby się jeszcze nie obudziła - potwierdzają to rozmowy ze spotkanymi muszkarzami. Jednak nie wróciłem "na pusto" w czasie dopołudniowej tury udało się wyjąć spod mostu kolejowego 45 cm klenia (na brązkę złotogłówkę) - cały i zdrowy wrócił pod most ;). P.S. Ta kudłata po kontakcie z wodą wygląda mocno robaczywie :). Share this post Link to post Share on other sites
BoBrzanka 157 Report post Posted May 2, 2016 Jak mówi stare przysłowie "pierwsze śliwki robaczywki" [url=https://naforum.zapodaj.net/88826d42b572.jpg.html][/url] [url=https://naforum.zapodaj.net/1a6dd262fd20.jpg.html][/url] [url=https://naforum.zapodaj.net/1d44d726da71.jpg.html][/url] Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted May 3, 2016 (edited) Dzisiejszy efekt zabawy ;) z kolorami. Edited May 3, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted May 4, 2016 pisarz - wszystkie ładnie zawiązane, choć jak sam zauważyłeś w pierwszych było parę drobiazgów do poprawy. Pięknie je poprawiłeś w kolejnych (przewijka, kształt tułowia). Te z 30 kwietnia - świetne. Ogonki, kształt tułowia - szacun i kapelusz z głowy. W tym temacie to już sam możesz prowadzić wykłady. Pomysł z żółtą przwijką dobry. Ale z wczoraj ten oliwkowy (po prawej u góry) jest taki sobie... :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted May 4, 2016 Piotr123 - dubbing w nimfach trzeba troszkę wyczesać - szczoteczką, rzepem itd. Przy główce kształt do dopracowania, wygląda koślawo. Share this post Link to post Share on other sites