Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 28, 2016 White Zonker step-by-step Tym razem wsparcia ze stepem, zdjęciowego i tekstowego udzielił mi kolega – Wojtek Kudłacz z Krościenka. Prezentowany wzór, to popularny zonker – tu w wersji z białego królika. Zonkery to grupa przynęt, w Polsce zaliczana do streamerów, charakteryzująca się skrzydełkiem zawiązanym z paska skóry wraz z futrem. Stosujemy tu najczęściej skórki królika, czasem zająca, piżmaka, lisa czy wiewiórki. Warto poeksperymentować z kolorami i zawiązać je w różnych wariantach kolorystycznych - szarym, brązowym, oliwkowym, a zwłaszcza czarnym ze złotym lub pomarańczowym koralikiem. Muchę możemy wzbogacić o muddlerową główkę z sierści sarny, ale to już wyższy stopień wtajemniczenia. Oddaję zatem głos Wojtkowi i zapraszam do imadeł. Jak wiadomo początek sezonu pstrągowego to czas streamera. Warto zatem mieć w zapasie kilka łownych wzorów. Przedstawiam Wam jeden z nich. Niejednokrotnie przynosił efekty, kiedy inne przynęty zawiodły. Streamer nie jest skomplikowany i każdy, nawet początkujący flytier, da sobie z nim radę. Tułów wykonuję w dwóch podstawowych kombinacjach – klasyczny biały dubbing z królika, lub perłowy Ice Dub – oba sprawdzają się doskonale. Streamera prowadzę bardzo głęboko, łowiąc sznurem w 3 klasie tonięcia i dodatkowo topiąc szczytówkę. Właśnie przy dnie w okresie wczesnej wiosny ustawiają się największe ryby. Przynętę ściągam agresywnie, z przerwami na swobodny dryf. Brania są bardzo agresywne i zdecydowane. Zapraszam do obejrzenia stepu streamera, który może okazać się strzałem w dziesiątkę na Waszych wodach.Potrzebne materiały nić wiodąca 6/0, hak streamerowy rozmiar 2-10, złoty koralik, mosiężny lub wolframowy w rozmiarze 3-5mm, biały zonker (zonker strips), czyli pasek wyprawionej skóry króliczej wraz z sierścią, rainbow krystal flash lub inny, biały lub perłowy dubbing, może być zwykły z królika (Rabbit dubbing) lub błyszczący typu spectra, żyłka na przewijkę w rozmiarze 0,18-0,25 mm, nić fluo orange na kołnierzyk (np. UNI Stretch, lub UNI 3/0), ogon lisa na policzki, można go zastąpić pasmami promieni piór w ciemnym kolorze, czerwone pióro, krystal flash lub włóczka na ogonek. Step-by-step 1. Zakładamy koralik i mocujemy hak w imadle. 2. Nawijamy nić wiodącą na trzonek haka. 3. Dowiązujemy czerwony ogonek. 4. Przywiązujemy żyłkę na przewijkę. 5. Tworzymy tułów z dubbingu. 6. Mocujemy zonkera na tułowiu. Najpierw przywiązujemy koniec paska nicią wiodąca przy główce, następnie przewijamy żyłką po tułowiu, w stronę oczka haczyka. Przewijką wykonujemy 5-7 nawojów, rozchylając sierść, aby nie przywiązać jej na płasko, ale wejść żyłką między jej pasma. 7. Dowiązujemy krystal flash i policzki z lisa. 8. Nawijamy dubbing przy główce. - Robimy kołnierzyk z pomarańczowej nici, zakańczamy i lakierujemy - mucha gotowa. Na co warto zwrócić uwagę Pamiętajcie, aby rozchylać sierść w trakcie przewiązywania żyłką, aby nie przygnieść jej na płask. Tułów powinien mieć kształt równego cylindra lub lekko rozszerzający się w stronę oczka haczyka. Możemy wykonać lekką wersję tej muchy bez koralika, jeśli wzbogacamy muchę o koralik, zakładamy go oczywiście zanim włożymy haczyk do imadła. Odstępy między kolejnymi nawojami przewijki powinny być w miarę możliwości równe i jej nawoje równoległe do poprzednich, pod tym samym kątem. Ciekawostki Zróbcie muchę w innych wariantach kolorystycznych. Jeśli założymy na haczyk wolframowy koralik w rozmiarach 3-5mm uzyskamy muchę o jigującej pracy i głęboko nurkującą, choć z racji jej wagi rzuty muchówką będą trudniejsze! Popularny wzór muchy szczupakowej – Bunny Bug to także wariant zonkera, w którym oprócz ogonka z zonkerowego paska, nawijamy z niego również tułów. Zdjęcie znajdziecie w drugim linku poniżej. Wzór świetny również dla spiningistów, wykonany na główce jigowej lub prowadzony w zestawie ze spidolino, czeburaszką lub bocznym trokiem. Zobaczcie inne podobne wzory, schemat wykonania niemal taki sam! Podobne muchy Zonker Bunny Bug Y&R Crazy Muddler Silver Crazy Muddler Olive & Pearl Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 28, 2016 To tak na lekki świąteczny rozruch: Share this post Link to post Share on other sites
Bugi86 135 Report post Posted March 29, 2016 1) Czy mozna zastosować białą chenillę zamiast dubbingu? Bo tą akurat mam na stanie. 2) Prosiłbym o podanie jakiś modeli haczyków streamerowych z cienkiego drutu. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 29, 2016 Możesz użyć chenilly, Wojtek raczej się nie pogniewa ;P Mi brakuje w tym stepie dwóch informacji, które dla początkujących. Jak daleko może wystawać skórka za kolanko haka oraz zdjęć w jaki sposób przewijać zonkera tą żyłką. Sam opis może nie wystarczyć ;) Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 29, 2016 Tomku, z tym jak daleko może wystawać skórka poza kolanko, to już kwestia zastosowanego materiału i "szkoły"... Są tacy którzy uzywają paska z długą sierścią i tną skórkę kawałeczek za miejscem wiązania... Ja osobiście wolę uzywać skór ktore mają relatywnie krótką sierść, czyli np. lisiej łapki czy innych norek, piżmaków itp, z miejsc gdzie sierśc jest krótka, ale dawać pasek nawet długości trzonka haka 3xlong (na takich wiążę zonkery). Wychodzi wtedy smukła mucha bardziej imitująca rybkę. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 29, 2016 Ale też i bardziej lubi się zawijać, jeśli ktoś nie umiejętnie rzuca ;) Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted March 29, 2016 (edited) W oczekiwaniu na białego zonkera moje wariacje na temat Bunny Bug :-) - szary królik: [attachment=310213:DSC_1032.JPG] - królik grizzly: [attachment=310214:DSC_1033.JPG] Edited March 29, 2016 by przemek1976 Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted March 30, 2016 o i mój królik czuje się zagrożony :) https://www.youtube.com/watch?v=hZqL1vdgKB8 chciałem go dziś oskalpować ale nie dali..... więc trzeba zakupy zrobić . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 30, 2016 Sebo, na zonkery słabo, ale dubbing możesz wyczesać :). Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 30, 2016 przemek1976 - całkiem udane bunny bugi. Te muchy pięknie pracują w wodzie, tylko dużo jej chłoną i trudniej się rzuca taką ciężką muchą. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 30, 2016 daniel25 - świetny rozruch i skuteczne kolory. Tak trzymać! Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted March 30, 2016 przemek1976 - całkiem udane bunny bugi. Te muchy pięknie pracują w wodzie, tylko dużo jej chłoną i trudniej się rzuca taką ciężką muchą. Dziękuję Mirku, jak tylko dostanę białego zonkera, biorę się za zadanie domowe :-) Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 30, 2016 Nie mam odpowiednich materiałów do White Zonker, ale takie oto zrobiłem Zonkery z tego co mam w skrzynce. No mam nadzieję, że tragedii nie ma ale pliss o ocenę i będę się poprawiał :) Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 31, 2016 A ja nie mam zonkera ale jak przyjadę to kupię Może wiecie gdzie koło Kalisza pstrągi połowię na muszkę ?? Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 31, 2016 Biały Marabut troszkę nie na temat ale brak zonkera Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted March 31, 2016 Ten wzór to nie dla mnie..... :) Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted March 31, 2016 W oczekiwaniu na materiały do białego zonkera: [attachment=310835:DSC_1054.JPG] [attachment=310836:DSC_1061.JPG] [attachment=310837:DSC_1062.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 31, 2016 Piotr wzór nie sprawi Ci problemu jak zawiążesz go na prawidłowym haku. Tej jest jigowy, zdecydowanie za krótki ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 1, 2016 Moje pierwsze Zonkery . Sam widzę wiele niedoskonałości , jak zawsze początki są trudne. Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted April 1, 2016 Cześć Akita 507BL nr 10, materiały w innych kolorach, bo nie mam białego. Ten zonker to w sumie jasna oliwka a na zdjęciu wygląda rudawo, kryza śliczny jaskrawo czerwony jedwab, tu ciemny. Policzki promienie z koguta ( trochę bogate?). Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 1, 2016 Żeby się lepiej spało , trzeba było jeszcze coś ukręcić :D Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted April 1, 2016 Piotrze fajny futrzak :) Kurcze a ja nie mam materiału a i z czasem kiepsko :( Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 1, 2016 Kurcze a ja nie mam materiału a i z czasem kiepsko :( Materiał to kwestia czasu i kasy , a czas to pojęcie względne :D . Będę Cie dopingował , dasz radę ;) . Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted April 1, 2016 Materiał to kwestia czasu i kasy , a czas to pojęcie względne :D . Będę Cie dopingował , dasz radę ;) . Piotruś wiem że czas to pojęcie względne...i to my decydujemy gdzie i jak go zagospodarujemy ale wiesz wiesz , ryby , redagowanie/moderowanie i obowiązki to wszystko zjadacz czasu. Ale dziękuję za motywację i działa......ona na mnie . Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted April 2, 2016 (edited) Brak talentu należy nadrabiać pracowitością ;) . Moje dzisiejsze futrzaki . Przydała by się jakaś konstruktywna krytyka , bo nie wiem czy podążam w odpowiednim kierunku -_- . Edited April 2, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites