Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
Dim3n

Ile gram na metr

Recommended Posts

Witam jako Początkujący chciałbym zapytać jakie główki stosuję się na daną głębokość? U mnie przelicznik wychodzi 3g=1m wody a wy jak to przeliczacie?

Mz bez sensu. Zalezy od przynety uciagu wody a moze i gatunku ryb(sandacze lubia ponoc przecoazone przynety). Ja kupuje prawie wylaczniw glowki 17g i obcinam kombinerkami az rezultat mnie zadowala.

Zbyt prosto by bylo :) Dochodzi jeszcze wiatr, nurt lub jego brak, rodzaj przynety, grubosc linki, opad szbki/wolny... etc :)

Słyszałem o przelicznikach odnośnie wiązania bocznego troka,ale z główkami musisz się dostosować do warunków,tak jak to opisali koledzy powyżej.

Okonie i sandacze to dość  chimeryczne ryby i tutaj nie ma reguły ,dziś biorą na ciężko,a jutro na bardzo wolno opadającą przynętę.

Dodam tylko,że pora roku też ma duże znaczenie.

Bezsens, czasami bez żadnego obciążenia, czasami 15g na metr - nie ma reguł :) 

Zbyt prosto by bylo :) Dochodzi jeszcze wiatr, nurt lub jego brak, rodzaj przynety, grubosc linki, opad szbki/wolny... etc :)

nie wspominając o gatunku poławianej ryby.

Witam jako Początkujący chciałbym zapytać jakie główki stosuję się na daną głębokość? U mnie przelicznik wychodzi 3g=1m wody a wy jak to przeliczacie?

Tego nawet wróżbita Maciej Ci nie powie ;)

pierwsze primo - temat z błędem językowym. Pytanie powinno brzmieć ile gramów na metr.

Drugie primo - dostosowuję wagę główki do potrzeb, a nie zawsze do głębokości. Czasem potrzebny jest agresywny opad i 20 gramów na dwumetrowej wodzie się sprawdza, a czasem to samo miejsce obławiam 2,5 gramowymi główkami.

Dziękuję bardzo koledzy, mam teraz wszystko czarno na białym co i jak :) przepraszam za mój "anaflbetyzm".

Taki przelicznik moze byc wyjściowa do kombinowania. Mozesz zacząć od takiego dopasowania główki (3m = 9g). Jak jest nurt trzeba dołożyć, jak na spokojnej wodzie ryby biorą z opadu, można odjąć gramów. Wyjściowa Twojego kombinowania nie jet błędna ;)

To czy i jaki masz komfort z kontroli nad przynętą to jedno,  drugie to czy akurat na tak dociążoną przynętę będą miały ochotę brać ... do dzioba.

To jest tak że nie da się przeliczyć w żaden sposób .

Łapiąc w jednym miejscu na Wiśle raz używam 8 gram plus przynęta  , a jak puszczą przy dużej wodzie tamę w Włocławku to 35 gram fruwa nie wiadomo gdzie .A najlepiej wędkuje się przy możliwości 18 - 21 gram. Cały czas mówimy o jednym miejscu na wodzie płynącej.

Więc nie można tego w żaden sposób przeliczyć , plus jeszcze czynniki takie jak kolega @Del Toro wymienił.

Troszkę też jest inaczej na wodzie stojącej . 

Jak trochę połowisz to wyczujesz, przyjedziesz nad wodę, zobaczysz jakie warunki i w ciemno wybierzesz z pudełka przynętę z odpowiednią główką.

Kilka rzutów i będziesz wiedział czy trzeba zmienić czy nie.....

Dim3n,

na jakiej wodzie łowisz - rzeka, woda stojąca?

Chłopaki powiedzieli prawie wszystko.

Mogę ci dać nawet zagwozdkę.

W tym samym miejscu na Wiśle w W-wie, w ten sam dzień używam główek 15g, a później 2/4g.

15g jig, 2/4g boczny trok.

Jak do tego podejdziesz, hmmmm.....?

Franc ty siedź cicho :P

Ale komplikujecie, jeszcze się chłopak zniechęci, a to takie proste :)

|x| = ((H x 3,13 x p)/(V x α))/d+((h-w) x 1,07)

x-ciężar główki

H-głębokość

p-średnica linki

V-prędkość wiatru

α-kąt jaki tworzy linka z wędziskiem

d-losowy współczynnik aktywności ryb, tu można wspomagać się kalendarzem brań

h-długość wędki

w-wysokość wędkarza

Edited by shavt

shavt sorry zabrakło ci we wzorze u - uciąg wody

w tym przypadku powinno być

((H x 3,13 x p)/(V x α))/d+((h-w) x 1,07)

|x|=    --------------------------------------------

u  

shavt sorry zabrakło ci we wzorze u - uciąg wody

w tym przypadku powinno być

((H x 3,13 x p)/(V x α))/d+((h-w) x 1,07)

|x|=    --------------------------------------------

u  

aj ..nie dopisałem, to jest wersja na jeziora morenowe w promieniu 7km od Olsztyna.

A ja myslałem ze wędkarz musi umiec liczyc tylko fundusze na nowy sprzęt a tu prosze.... Od maja chodze nad wode z kalkulatorem :-)

A ja myslałem ze wędkarz musi umiec liczyc tylko fundusze na nowy sprzęt a tu prosze.... Od maja chodze nad wode z kalkulatorem :-)

Weź kątomierz jeszcze i tablice trygonometryczne

Nie zniechęce się, różnie raz jezioro raz rzeka :) dziękuję bardzo tym którzy pomogli, a hejterow gadkę mam w ku**** maść na ból dupy nie którym by się tu przydała. Dziękuję temat do zamknięcia.

Nie zniechęce się, różnie raz jezioro raz rzeka :) dziękuję bardzo tym którzy pomogli, a hejterow gadkę mam w ku**** maść na ból dupy nie którym by się tu przydała. Dziękuję temat do zamknięcia.

rozumiem, że nie podejmujesz tematu 15g i 2/4g w tym samym miejscu

cóż trudno

nikt cię nie hejtuje - widać nie wiesz co to hate

życzę mniej gwiazdek w komunikacji

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...