antoni 176 Report post Posted March 19, 2016 "Znamienne w całej sprawie jest to że fakt łowienia wlijskich szczupaków nie przeszkadzał ani lokalnym wędkarzom ani opiekunowi wody - ich szczupaków z ich wody. Przeszkadza natomiast kolegom w Polsce, którzy jak zwykle uważają że "wiedzą lepiej". To wiele mówi o kolegach w Polsce :)" Witam kolega zapraszał mnie na szczupaki na swoje zakupione w styczniu tego roku bajorko , a ze w wodzie pływa trochę mamusiek to moze cos ustrzelimy , jak co to wrzucę jutro jakieś foty . Mam nadzieje ze nikt nie będziemy z tego powodu darł kotów , przecież jego woda jego ryby. Share this post Link to post Share on other sites
FRS1985 1,525 Report post Posted March 19, 2016 (edited) Jak już tak bardzo afiszujecie z tą etyka i w ogólę to po prostu przestańcie łowić i kaleczyć ryby a weźcie się za zbieranie śmieci i w gonitwę za zwolennikami siatki i elektryków. Tak się składa, jesteśmy na szczycie łańcucha pokarmowego i po to Bóg stworzył zwierzęta i rośliny byśmy z nich czerpali. Chcemy być etyczni może po prostu przestańmy jeść. Nie jesteśmy w stanie zaszkodzić rybom jako wędkarze , bez różnicy czy rybę ktoś zabierze a jak nie ma ochoty to wypuści lub wypuści bo kocha ryby i nie zabiera wcale. Nie popadajcie w histeryczną fanaberie panowie. Ktoś wyżej wspomniał , że powoli zaczyna zalatywać fanatyzmem a to nie zdrowe. Edited March 19, 2016 by FRS1985 Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted March 19, 2016 (edited) "Znamienne w całej sprawie jest to że fakt łowienia wlijskich szczupaków nie przeszkadzał ani lokalnym wędkarzom ani opiekunowi wody - ich szczupaków z ich wody. Przeszkadza natomiast kolegom w Polsce, którzy jak zwykle uważają że "wiedzą lepiej". To wiele mówi o kolegach w Polsce :)" Witam kolega zapraszał mnie na szczupaki na swoje zakupione w styczniu tego roku bajorko , a ze w wodzie pływa trochę mamusiek to moze cos ustrzelimy , jak co to wrzucę jutro jakieś foty . Mam nadzieje ze nikt nie będziemy z tego powodu darł kotów , przecież jego woda jego ryby. Kota nie można drzeć, bo to nie etyczne, co najwyżej można go pogłaskać. Edited March 19, 2016 by Artek Share this post Link to post Share on other sites
Majo 492 Report post Posted March 19, 2016 Nie jesteśmy w stanie zaszkodzić rybom bez różnicy czy rybę ktoś zabierze Jesteś tego pewny na 100%??? Patrząc z tej perspektywy, naprawdę zabawne jest oglądanie batalii o te całe C&R(i no kill!?), wypuszczanie, wielu naskakuje i bluzga na osoby które lubią zjeść sobie rybę :) Po co istnieje idea tego miejsca(oprócz giełdy, bo bez niej prawdopodobnie forum by dogorywało) skoro to wszystko nie ważne. Przecież to rybacy są wszystkiemu winni, kormorany, wydry, norki amerykańskie itp. Nie jestem fanatykiem, ani w jedną ani w drugą stronę. W końcu nic nie jest czarne albo białe. :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
daroo2009 405 Report post Posted March 19, 2016 Moim skromnym zdaniem w Polsce nie brakuje ryb dla tego że ktoś je łowi w okres ochronny czy też nie, my po prostu nie mamy ryb dla tego że 90% społeczeństwa jak już tą rybę ma w podbieraku to już jej zwyczajnie nie wypuszcza. I tu po prostu jest cały sens wprowadzania zakazu połowu na czas tarła, by w tym okresie ich zwyczajnie nie wybierać, gdy są łatwiejsze do złowienia. Gdy ta ryba jakimś cudem do tego tarła przetrwała. Jak złowisz mamke i jej nie urzadzisz 15min sesji tylko zrobisz jedna szybka fotkę i wypuścisz ja do wody to nic wielkiego rybie się nie stanie, może naje się odrobinę strachu tyle. Ktoś wyżej napisał bardzo mądre słowa'' nawet sfatygowana ryba ma większe szanse na przetrwanie jak ryba zabita''. Krótkie okresy ochronne sprawdzają się w krajach gdzie mentalność ludzi jest inna niż Polaków. Tak długo jak nie zmienimy naszego podejścia do wędkowania , tak długo by połowić będziemy musieli jeździć za granicę. W całej europie mamy łatkę mięsiarzy....zaraz za rumunami. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 19, 2016 @Majo otwórz oczy ... chyba Ci zamknę dostęp do giełdy. Share this post Link to post Share on other sites
1ns4n1ty 111 Report post Posted March 19, 2016 Szczupaki(inne ryby zreszta tez) w uk maja sie swietnie pomimo tego ze sa lowione przed, w trakcie i po tarle. Mozna wywnioskowac ze nadmiernie im to nie przeszkadza skoro i tak szybko trafiaja spowrotem do wody. Niektorym to naprawde zal d... chyba sciska, a co do etyki to wedkarstwo chyba z natury jest nieetyczne :P Share this post Link to post Share on other sites
Majo 492 Report post Posted March 19, 2016 A więc-kto żyw, ten na szczupaki! (w ramach przepisów oczywiście) Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted March 19, 2016 Ja w pewnym sensie rozumie @Tapsa, ale zanim podyskutujemy jeszcze chwilę muszę zapytać: @Taps, ile przynęt sprzedanych przez Ciebie jest uzbrojone w bezzadziorowe kotwy/haki, bo na aledrogo nie widzę? Namawiasz na uniesienie się ponad wszystkim, zbliżeniu się do Twojego poziomu, czyli wyżyn etycznego wędkarstwa serwjąc jednocześnie całej klienteli haki na zadziorach. Jak to w końcu z Tobą jest? Biały czy jednak przez zaplecze też można? A co mają bezzadziorowe kotwice wspólnego z problemem jaki poruszyłem,czyli łowienie ryb podczas tarła ? Na allegro prawie nie sprzedaję,bardzo,bardzo symbolicznie.Od tego roku wprowadzę woblery na pojedynczych hakach z mikrozadziorem,ale wiem,że na początku to nie będzie popularne. A gdzieś można w cenach hurtowych kupić kotwice bezadziorowe? Ja nie znam. Ostatniego pytania nie rozumiem. Jakie uniesienie,jakie zbliżenie sie do mojego poziomu? Nie rozumiem. Jak już podkreśliłem wielokrotnie,razi mnie łowienie ryb w tarliskach,razi mnie ,że taki portal jak Jerkbait takich praktyk nie neguje. A porównywanie wód zagranicznych do naszych jest słabym argumentem.Nie jest tematem liczebność ryb,a etyka. ps.Ja świetnie(mam zadowalające wyniki) łowię na naszych polskich wodach."wyleczyłem się" ze Szwecji,u siebie co roku mam 80-90cm ,a nawet większe szczupaki,ilość też OK,ale do głowy mi nie przyszło żeby o tej porze je łowić.Są przecież kelty :) Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted March 19, 2016 Niejaki Uli Beyer i Bertus Rozemaijer wlasnie maja tygodniowa czy dwu tygodniowa sesje lowienia szczupakow w Holandii ;) Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted March 19, 2016 Niejaki Uli Beyer i Bertus Rozemaijer wlasnie maja tygodniowa czy dwu tygodniowa sesje lowienia szczupakow w Holandii ;) Ależ nieetyczni ;) W tarło łowią. Tak jak i ja :ph34r: . Oczywiście tam gdzie można. Bezzadziory mile widziane. Share this post Link to post Share on other sites
1ns4n1ty 111 Report post Posted March 19, 2016 Jak widac etyka nie ma zastosowania w praktyce. Nieetycznie lowione szczupaki maja sie lepiej niz te eteczne :P. Okresy/wymiary ochronne maja sens tylko gdy dany gatunek jest polawiany na patelnie. Mialem okazje polowic na wielu jeziorach w uk i porozmiawiac z lokalnymi aborygenami i jedynym co mozna wywnioskowac jest ze dopoki nie ma miesiarzy ryby maja sie swietnie. Jakos nie rozumiem sensu rozwazania czy lepiej jest dzgac rybe haczykami teraz czy za miesiac. Share this post Link to post Share on other sites
Sandre 908 Report post Posted March 19, 2016 Faktem jest że 90% ryb w podbieraku dostaje w beret ... należy pamiętać także o tym, że w Polsce tych podbierakow z operatorem w pakiecie jest 50x tyle co w Danii ... Nasz naród jest poprostu bardzo rozrywkowy, a że do zmiany mentalności brakuje ze dwoch pokoleń to i ryb póki co mało. Prawda jest brutalna, w lesie pełno grzybiarzy,nad woda pełno wędkarzy, na polach pełno myśliwych, jak żyć pytam ... jak żyć :) My mamy złe przyzwyczajenia, kieruja nami jeźdźcy bez głowy i tyle. Moda c&r jest bardzo sluszna, powinna byc propagowana gdzie się da szczególnie wśród młodego pokolenia, lecz bez przesady. Dlatego nie dodaje fotek z rybami nauczony przykrymi doswiadczeniami kolegow ... podczas tarła, palec za gleboko w skrzelach, wyrzut kija 2g za maly i ryba bankowo zameczona etc:( Share this post Link to post Share on other sites
PrzemekL 250 Report post Posted March 20, 2016 A wytłumaczcie tak prosto z mostu dlaczego jest tak, że: - Szczupaki w PL okres ochronny nie można łapać ale na zachodzie można - na forum oczywiście można wkleić fotkę i wszystko cacy - Trocie w PL można łapać na zachodzie (chyba nie - tu nie jestem pewien) - na forum zakaz wklejania keltów Gdzie tu logika. Są ryby równe i równiejsze? Bo jeśli łapanie ryb zaraz po tarle jest takie beee to jak określić: - kiedy tarło w danym roku się kończy aby już nie było beeee - łapanie ryb przed tarłem ociekających ikrą Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted March 20, 2016 Czyli nastepne fotki w maju :P ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sandre 908 Report post Posted March 20, 2016 (edited) Jak dodasz w maju to uważaj ... szczupak musi być uśmiechnięty, uradowany faktem ze mu wrabales dwa groty po zadziory, wdzięczny z faktu że zafundowałeś mu darmowy yogging na najwyższym levelu, po czym wsadziłeś dłoń pod pokrywy i pozowales do fotki. Łowienie ryb samo w sobie nie ukrywajmy. .. nie jest dla nich korzystne. Dbamy więc o to, aby jak najmniej utrudniać im życie.Zdaje sobie sprawę że u niektórych światowych i obytych z różnymi kulturami wedkarzy poziom etyki jest na poziomie world claas jednakże może by tak nie wzniecać pożaru o to, że kolega Friko zlowil ladna rybe po czym ją wypuścił. Nie odbudowano Warszawy w dwa tygodnie ...namawiajmy do C&R, bo problem o ktorym jest mowa to na razie jakis kosmos jest. Trzeba przemówić do rozsadku tym ktorzy ... "jak ryba biere" to łoją do bólu i chwala sie ze maja pełne zamrazarki ... Tępmy głupotę argumentami. .. ze jak sobie "tumanie jeden z drugim wytłuczesz ryby to dla Ciebie też braknie. Amen ...miłej niedzieli Edited March 20, 2016 by Sandre Share this post Link to post Share on other sites
lafer 260 Report post Posted March 20, 2016 Może dla ludzi za granicą ważniejsze jest to, że silna ryba przed tarłem nawet jeśli go nie odbędzie w danym roku przystąpi do niego za rok i za dwa , a wymeczona ryba po tarle, dodatkowo zmęczona holem pada i nie daje nic więcej oprócz tego tarła , które już za nią? Może dlatego właśnie ryby chroni się miesiąc dłużej niż w Polsce i ochrona ryb po tarle, a nie przed jest dla nich bardziej etyczna niż dla Tapsa? Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted March 20, 2016 Nieważne jak dużo argumentów zostanie tutaj napisanych i tak łowienie szczupaków w marcu będzie wiązać się z niesmakiem u większości polskich wędkarzy. To że jeden czy drugi znany holenderski wędkarz łowi te ryby tuż przed (a nawet w czasie tarła) , nie znaczy że mamy się na nich wzorować. Rybność ich łowisk faktycznie nie wynika z tego, że są ustanowione okresy ochronne, ale z faktu, że te ryby się po prostu wypuszcza. Ryb jest na tyle dużo, że i tak ich wystarcza do produktywnego tarła, mimo że jest ono mocno zakłócane. Czy to oznacza, że łowienie na tarliskach jest ok? Share this post Link to post Share on other sites
@Brig 2,303 Report post Posted March 20, 2016 Kolego u większości to jest ZE SMAKIEM. Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted March 20, 2016 koniec dyskusji Share this post Link to post Share on other sites