Kajtelek2 319 Report post Posted March 12, 2016 (edited) No no Friko piękne otwarcie sezonu szczupakowego tam może być tylko lepiej , a PL no cóż jak w Lotto raz lepiej raz gorzej :).Pięknie ubarwiona rybka. Edited March 12, 2016 by Kajtelek2 Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted March 16, 2016 Wizyta w Walii była dla mnie okazją do wcześniejszego otworzenia sezonu szczupakowego w tym roku. Otwarcie nastąpiło od razu metrówką wiec teraz pytanie, czy dalej może być już tylko lepiej czy tylko gorzej ? ;) Ryba złowiona na jerka produkcji kolegi @Melanżyka malowanego na kolor pstrąga, wcześniej dwukrotnie wychodziła do innego jerka ale nie chciała wziąć. Po zmianie przynęty, w drugim rzucie wzięła pod nogami. Walka "na krótkim dyszlu" nie trwała zbyt długo, ryba w dobrej kondycji wróciła do wody. welsh_pike.jpg friko zastanawia mnie jedna rzecz ten kozik na klacie masz go CHYBA niemal zawsze? przemyciles na poklad samolotu czy kupiles zastepczy na miejscu? :) Share this post Link to post Share on other sites
K-Pon 1,271 Report post Posted March 16, 2016 W bagażu ogólnym można mieć nóż, w podręczny trochę lipa... Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted March 17, 2016 W bagażu ogólnym można mieć nóż, w podręczny trochę lipa... No lipa, lipa... Też to niedawno przerabiałem... http://jerkbait.pl/topic/71052-artyku%C5%82-zagraniczny-weekend-szczupakowy/ R.I.P nożyku... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted March 17, 2016 Wizyta w Walii była dla mnie okazją do wcześniejszego otworzenia sezonu szczupakowego w tym roku. Otwarcie nastąpiło od razu metrówką wiec teraz pytanie, czy dalej może być już tylko lepiej czy tylko gorzej ? ;) Ryba złowiona na jerka produkcji kolegi @Melanżyka malowanego na kolor pstrąga, wcześniej dwukrotnie wychodziła do innego jerka ale nie chciała wziąć. Po zmianie przynęty, w drugim rzucie wzięła pod nogami. Walka "na krótkim dyszlu" nie trwała zbyt długo, ryba w dobrej kondycji wróciła do wody. welsh_pike.jpg Panowie to jak to jest? Jak ja w okręgu bydgoskim mogę pływać cały rok,to mogę sobie pojerkować,popłynąć w szczupacze tarlisko i naholować sie do bólu.Oczywiście C i R. Wszystko wg RAPR. Ale czy etyczne ? Wczoraj miałem troć,taką 80cm. Czy 16 marca troć co mi odjeżdzała po 15 metrów i wywalała salta to nadal niedozwolony kelt ? Share this post Link to post Share on other sites
HighRider 612 Report post Posted March 17, 2016 Taps, ale o so chodzi??? :wacko: Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted March 17, 2016 Taps, ale o so chodzi??? :wacko: O zmiane w regulaminie wstawiania zdjec keltow/troci Share this post Link to post Share on other sites
HighRider 612 Report post Posted March 17, 2016 A jak TO się ma do walijskiego szczupaka Pawła (Friko)? Share this post Link to post Share on other sites
salmon1977 950 Report post Posted March 17, 2016 Taps,trzeba było wstawić tą trotkę jako srebrniaka i by przeszła :) na Inie są teraz poławiane"srebra" 80 cm w kole 4 kg.Czy chodzi o etykę,cos w stylu łowieniu ryb tuż przed tarłem? Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted March 17, 2016 Taps, ale o so chodzi??? :wacko: O łowienie ryb w czasie tarła. Zawsze Jerkbait kojarzył mi się z portalem, który propaguje etyczne wzorce wędkowania,a tu szczupaki w marcu...? Więc zapytałem,czy jak ja będę łowił na jerki u siebie w marcu zgodnie z regulaminem,to też będę "fajny" Z trocią taka dygresja,bo akurat aktualna u mnie,a tu też była mała burza o nie,zresztą zupełnie niezrozumiała przeze mnie. Taki pewnie kij w mrowisko. Czy teraz wszystko jasne ? Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted March 17, 2016 A jak TO się ma do walijskiego szczupaka Pawła (Friko)? Walijski,czechosłowacki,polski...jaka to różnica? Jak nie powinno się łowić pstrągów w listopadzie,tak nie powinno się łowić szczupaków w marcu.A że lokalne przepisy na to pozwalają,to nie znaczy,że jest to OK.Wg mnie oczywiście :-) Share this post Link to post Share on other sites
Majo 492 Report post Posted March 17, 2016 Co za różnica- szczupak marcowy w Polsce, Francji, czy na Wyspach nadal jest rybą marcową. Z ikrą. Jedynie jak ktoś nawet przyłowi w sezonie ochronnym taką rybę(w Polsce) i zrobi jej zdjęcie to od razu zostaje zbluzgany. Ale za granicą to wszystko jest sweet, przybij piątkę, gratki, graty. :) Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted March 17, 2016 (edited) Taps zrób sobie proszę przerwę od wątku Szczupaki 2016 do 1 maja i po problemie. Wątku z 2015 także probowales wywołać gownoburze. Nikomu innemu nie przeszkadza to tylko Tobie. Pamiętaj, że nikt Cię nie zmusza do czytania tego wątku a wchadzac tu przed majem zawsze zobaczysz zagraniczne ryby. Pozdr M Edited March 17, 2016 by Melanzyk Share this post Link to post Share on other sites
covent 98 Report post Posted March 17, 2016 Przeszkadza nie tylko Tapsowi. Przeszkadza wielu innym ale mało kto już na to reaguje bo i po co jak nic to nie daje? Walka z wiatrakami. Równi i rowniejsi. Jak ktoś ma etykę i chęć chwalenia "pro publico " tarlowym szczupakiem to jego sprawa. .. wiadomo że będzie takie zdjęcie na tym portalu drazliwe i nie dziwi mnie to. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted March 17, 2016 A ja nie rozumiem, w czym problem? Styczniowa trotka z rzeki to chyba przeważnie potarłowy kelt? A lutowy- marcowy szczupak, to ryba przed tarłem. Jakoś w innych krajach można łowić do tarła- np. do końca marca. Potem jest "sezon zamknięty", zakaz połowu i wszelkie gatunki można łowić z powrotem dopiero od czerwca, czyli jak ryby nieco sobie po tym tarle odpoczną... Share this post Link to post Share on other sites
mirko filipovic 594 Report post Posted March 17, 2016 Ryby zazwyczaj są przed tarlem lub po tarle hehe Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted March 17, 2016 (edited) A ja nie rozumiem, w czym problem? Styczniowa trotka z rzeki to chyba przeważnie potarłowy kelt? A lutowy- marcowy szczupak, to ryba przed tarłem. Jakoś w innych krajach można łowić do tarła- np. do końca marca. Potem jest "sezon zamknięty", zakaz połowu i wszelkie gatunki można łowić z powrotem dopiero od czerwca, czyli jak ryby nieco sobie po tym tarle odpoczną... Tyle , że marzec w wielu krajach dla szczupaka to czas tuż przed tarłem i łowienie tych ryb w tym okresie trochę jest dla mnie niesmaczne. Nawet jeśli regulamin pozwala. Żeby nie było, że kogoś krytykuję, a sam jestem święty - miałem nawet niedawno okazję łowić te ryby na wodzie, gdzie sezon jest otwarty do końca marca. Celowaliśmy w okonie i sandacze, ale były długie momenty, że brały nam tylko szczupaki. Mieszane uczucia - masa zabawy, ale jednocześnie niesmak... Sumienie mam nie do końca czyste, ale z drugiej strony to właśnie na płytkich miejscach znaleźliśmy w końcu sandacze, które do tarła mają jeszcze kawałek. Nic nie jest czarne lub białe. Edited March 17, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted March 17, 2016 W UK od 15-go marca do 15-go czerwca jest ogólny zakaz połowu na rzekach . Nie dotyczy to rzek powiedzmy krainy pstrąga . Wprawdzie można wędkować tam na muchę lub przynety spinningowe ale tylko za ww gatunkiem . Wszelkie inne ryby są objęte ochroną i swiadomie nie wolno się na nie ustawiać . Natomiast na większości zbiornikach i kanałach można łowić cały rok wszystko co pływa wg uznania . I tak jedni łowią , nawet szykują się na miejscówki gdzie szczupaki bandują się przed tarłem a inni nie łowią lub szukają alternatywy typu pstrągi , sandacze etc... Ja szczupaki łowię lub staram się łowić :rolleyes: najdłużej do połowy lutego . Najwcześniej zaczynam w połowie kwietnia pod warunkiem , że ryby są potarłowe . Hlehle ładnie napisał , że sumienie nie pozwala i pozostaje niesmak :) Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted March 17, 2016 Dlatego bardzo chętnie zapoznałbym się z opinią (może wynikami badań? ) ichtiologa, traktującymi o tym, jaki wpływ ma złowienie (i oczywiście wypuszczenie) ryby tuż przed, a tuż po tarle. Share this post Link to post Share on other sites
wujek 7,497 Report post Posted March 17, 2016 (edited) Myślę że nie ma co tu dyskutować.My mamy długi okres ochronny chroniący ryby przed i po tarle i nie mamy ryb, a za granicą mają krótki i są ryby. Regulamin PZW nie jest jedynym słusznym, trzeba sobie zdać z tego sprawę. Idąc drogą rozumowania niektórych kolegów szczupaków i sandaczy nie powinno się łowić już w listopadzie bo też mają ikrę. Edited March 17, 2016 by wujek Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted March 17, 2016 Myślę że nie ma co tu dyskutować.My mamy długi okres ochronny chroniący ryby przed i po tarle i nie mamy ryb, a za granicą mają krótki i są ryby. Regulamin PZW nie jest jedynym słusznym, trzeba sobie zdać z tego sprawę. Idąc drogą rozumowania niektórych kolegów szczupaków i sandaczy nie powinno się łowić już w listopadzie bo też mają ikrę. Janek nie widzisz różnicy między listopadowym a marcowym szczupakiem? Podpowiem Ci , że to dwie różne ryby, tak jak i dojrzałość ikry. Złowienie dużej ryby przed tarłem może skończyć się tym, że mamuśka do tego aktu nie przystąpi, albo zrzuci ikrę lub ją zabsorbuje. Wiele razy powtarzałem (i rozpętywałem burzę), że mam w dupie regulamin PZW, ponieważ tworzony jest przez mięsiarzy dla mięsiarzy. Tak więc ma się on nijak do tego czy łowić marcowe szczupaki czy nie. To kwestia etyki - łowić ryby tuż przed tarłem czy nie łowić? Uważam, że raczej się nie powinno, aczkolwiek jak prawo pozwala, to czasem trudno się opanować... Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted March 17, 2016 Myślę że nie ma co tu dyskutować.My mamy długi okres ochronny chroniący ryby przed i po tarle i nie mamy ryb, a za granicą mają krótki i są ryby. Regulamin PZW nie jest jedynym słusznym, trzeba sobie zdać z tego sprawę. Idąc drogą rozumowania niektórych kolegów szczupaków i sandaczy nie powinno się łowić już w listopadzie bo też mają ikrę. wujek,myślę że brak ryb w naszych wodach jest bardzo luzno związany z tym jak długie i od kiedy do kiedy mamy okresy ochronne. Raczej w dużej mierze wszystko zawiera się w celach jakie większość rybołapów u nas ma-nałowić najwięcej jak największych i zabrać. Zdaję sobie sprawę że czasami trudno się powstrzymać jak ryba bierze,ostatnio sam tego doświadczyłem.Pojechałem obrzucać nową okoniówkę i w ciągu 10 minut miałem cztery szczupaki.Kusiło żeby zostać na miejscówce i rzucać dalej ale się przemogłem,głupio mi było.Chociaż i tak wszystko bym wypuścił. Co do ryb łowionych za granicą zgodnie z przepisami-trudno potępiać w czambuł wszystkich którzy tak łowią.Wydaje mi się natomiast że jerkbait powinien być ponad okresami takimi czy inymi i zdjęc ryb "prawie" tarłowych po prostu nie powinno tu być. Zaznaczam że wszystko co napisałem jest opatrzone metką z napisem "moim zdaniem".Zaznaczam dlatego że coraz częściej kiedy wypowiada się tu swoje opinie,niektórzy czytający nie wiedzieć dlaczego przypisują im cechy nieomylności.Zupełnie bezpodstawnie. Pozdrawiam Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Pumba 1,610 Report post Posted March 17, 2016 Dlatego bardzo chętnie zapoznałbym się z opinią (może wynikami badań? ) ichtiologa, traktującymi o tym, jaki wpływ ma złowienie (i oczywiście wypuszczenie) ryby tuż przed, a tuż po tarle. Obawiam się, że takowe badania nie miały nigdy miejsca. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted March 17, 2016 Obawiam się, że takowe badania nie miały nigdy miejsca. Hm. A czy zdjęcia złowionych tych samych opasłych, ciężarnych mamusiek, a np. tydzień później sporo szczuplejszych, nie mogą stanowić dowodu o skutecznie odbytym tarle? Pomijając kwestie i spory etyczne. Ryba przystępująca do tarła teoretycznie powinna mieć więcej energii niż egzemplarz, który właśnie wypełnił swoje życiowe przeznaczenie. Dobrze rozumuję? Share this post Link to post Share on other sites
Pumba 1,610 Report post Posted March 18, 2016 Bez wgłębiana się w kwestie badawcze - dobrze rozumujesz. Złowienie ryby przed i po tarle może oczywiście stanowić dowód, ale nie są to badania naukowe, tam zazwyczaj potrzebna jest "trochę" większa próba ryb, żeby wysnuć jakieś wnioski. Share this post Link to post Share on other sites